KIEŁKI: wartość odżywcza, domowa uprawa, przepisy na dania z kiełkami

9 komentarze
Autor: Beata Prasałek

Białawe, półprzezroczyste kiełki szybko znalazły swoje miejsce w naszych jadłospisach. To dobrze, bo kiełki są koncentratem składników odżywczych zawartych w roślinach - bogate są w witaminy i minerały, a także białko, kwasy omega-3, błonnik. Dowiedz się, jakie są sposoby uprawy kiełków w domu i jak przyrządzać potrawy z kiełkami.

Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego kiełki są bogate w substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.

Kiełki - wartość odżywcza

W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo.

Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.

Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kiełki są pyszne same, ale też w surówkach i pastach. Możemy je mieszać z mięsem na kotlety czy przeznaczonym na farsz, np. do gołąbków. Znakomicie sprawdzają się też jako dodatek do smażonych warzyw (trzeba je jednak wrzucać na bardzo gorący tłuszcz i smażyć bardzo krótko). Kiełków roślin strączkowych (np. fasoli, soi, ciecierzycy) nie powinno się jadać na surowo, bo mają goryczkę - przed zjedzeniem musimy je sparzyć.

Domowa uprawa kiełków

Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze.

Nasiona powinny kiełkować w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura to 18-22 st. C), ale nie w pełnym słońcu, np. na parapecie, bo pędy będą gorzkie. Nasiona trzeba najpierw starannie opłukać letnią przegotowaną wodą. Do zraszania także używamy zawsze letniej przegotowanej wody.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
maarta, 03.07.2013 11:58
Ja czasem przyglądam się kiełkom ale nie bardzo mam ochotę je zjeść i jak je w potrawach zastosować... Musze się chyba jeszcze przekonać do nich:P
Nie zarejestrowany, 23.05.2013 15:41
Kiełki najszybciej są gotowe do jedzenia, kiedy zasadizmy je w kiełkowalnicy. ja kupiłam sobie to urządzenie w tym roku i jestem zachwycona - żadna wata przypadkowo nie pojawia się na kanapkach, a dzięki pokrywce i systemowi do filtrowania kiełki mają utrzymaną wilgotność. Osobiście, najbardziej lubię rzodkiewkę, niezła też jest rukola i gorczyca (bardzo ostra). Najgorsza była chyba pszenica, ale to dlatego, że "upraiwałam" ją o jeden dzień za długo, i zamiast kiełków miałam już dość ostre listki.
 

Domową hodowlę możemy zacząć od eksperymentalnego kiełkowania na sitku lub na ligninie. A gdy nabierzemy wprawy, pokusić się o założenie miniplantacji w pojemnikach.

  • Na sitku: łyżkę wypłukanego ziarna pszenicy lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko do herbaty. Do szklanki wlewamy tyle letniej wody, by była jak najbliżej sitka, ale by ziarno w niej nie pływało. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Po czterech dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
  • Na ligninie: tak najłatwiej kiełkuje rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Wystarczy położyć na spodeczku zwilżony kawałek ligniny czy waty, rozsypać na nim (nie za gęsto!) nasionka. Musimy potem dbać o to, by podłoże nie wyschło i zraszać je 3-4 razy dziennie. Kiełki pojawią się po 3-5 dniach.
  • Na gazie: nasiona fasoli, soi, ciecierzycy najpierw moczymy w letniej wodzie przez 10-12 godzin. Później odsączamy je i opłukujemy. Do szerokiego naczynia nalewamy letniej przegotowanej wody. Nakrywamy gazą. Mocujemy ją gumką wokół brzegów, tak by tylko środek gazy lekko dotykał wody. Rozsypujemy nasiona na obwodzie. Mają cały czas leżeć na wilgotnej gazie, ale się nie moczyć (mogłyby zgnić). Po 3-6 dniach jasnozielone pędy będą gotowe do jedzenia. Pamiętajmy, by zerwane opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.
  • W pojemniku: bardzo wygodna do uprawy kiełków w domu jest potrójna kiełkownica (w sklepach ze zdrową żywnością kosztuje ok. 25 zł). Składa się z trzech przezroczystych pojemników, zbiornika na wodę umieszczonego na spodzie i pokrywy. Wszystkie części nałożone są jedna na drugą. Dno pojemników, do których wsypuje się nasiona, jest rowkowane, żeby ziarenka mogły się równomiernie rozłożyć, a potem nie sklejać. Odpowiednie “syfony” odprowadzają nadmiar wody i gazów wytwarzających się podczas kiełkowania. To proste urządzenie zapewnia roślinkom stabilną temperaturę i wilgoć. Nasze zadanie polega na codziennym, kilkakrotnym zraszaniu miniplantacji. Nadmiar ściekającej do zbiornika wody możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Jest to świetna odżywka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 28.01.2015

Komentarze (1 - 9 z 9)
alex, 28.05.2013 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciekawe. musze w końcu spróbować hodować te kiełki. sdychają mi nawet kaktusy, ale może może... o jedzenie będę chyba bardziej dbała. staram się zdrowo jeść i w ogóle, ale jakoś do kiełków nie doszłam. zaczęłam próbować różnych, całkiem fajnych i też naturalnych rzeczu poprawiających zamopoczucie, takich jak np. Figura Forever ale teraz czas na kiełki!!!
 
tola, 07.10.2010 04.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wierzę w twoją książkę bo piszesz z błędami, a strona jest super.
 
lll, 22.04.2010 21.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
łącznie z nasionami mozna jeść, oczywiście, nawet jest zalecane :)
 
ola, 10.04.2010 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
strona marna sa leprze moja praca o kielkach to 80 stron i wydalam super kiazke z daniami z kielków
 
rafal_filip, 13.04.2009 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też mam pytanie ,czy podsmarzamy soje z nasionami czy bez?
 
ula, 01.04.2008 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję kiełki na zwykłej wacie i niewiele odbiegają one od tych ze sklepu. Polecam rzeżuchę i kiełki rzodkiewki;> Najlepiej prosto na kanapkę mniam
 
pytia, 28.03.2008 18.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiełki soi nie je się na surowo tylko podsmaża na patelni przez kilka minut
 
kim, 17.03.2008 08.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hoduję kiełki w pojemniku, polecam, bo to bardzo wygodna forma. Mam problwm z soją! Nie wiem czy jej kielki nalezy jeść same, czy łącznie z nasionami?
 
adaś165, 10.10.2007 17.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moim zdaniem jest to bardzo dobra strona która opisuje bardzo dokładnie wartości odżywcze oraz ich zalety
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

16645

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

22199

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Super, że jest cel! No, może jego wizja, a wręcz chęć bycia nareszcie szczupłym. Zdecydowanie popieram! Zaczęłabym od określenia szczegółowo, co chcesz osiągnąć. Rozumiem, że redukcję. Ale ile, w...

Nie podała pani swojego wzrostu, zatem nie mogę obliczyć BMI i zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest bowiem wartość odżywcza diety, poziom deficytu energetycznego oraz wielkość posiłków. ...

Colitis Ulcerosa, czyli niespecyficzne wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jest z wyboru leczone sterydami, w pierwszym rzucie - dużymi dawkami. Przyrost masy ciała ratuje życie i uzupełnia...

Grupy wsparcia
data

Marzec 06, 2015

Nie do końca się z Tobą mogę zgodzić bo u mnie iqgreeny naprawdę mocno wpłynęły na to, ze dzisiaj ważę mnie tylko po 2 miesiącach diety. I to ważę dużo mnie bo 10 kg to nie jak tak hop siup ;) a mi się na szczęście udało :) A jakbyś do tych tabletek wdrożyła dietę MŻ to byś dzisiaj...

data

Marzec 05, 2015

Ja tam nie ufam takim suplementom diety... zbyt dużo słyszy się o dziwnych przypadkach w mediach.

data

Marzec 05, 2015

Dokladnie jak mowia poprzednicy. Wiecej warzyw wprowadz do diety. Staraj sie ograniczyc weglowodany z chleba i zieminiaków, a jesli juz sie na nie decydujesz to na zasadzie- na sniadanie chleb pelnoziarnisty (polecam orkiszowy) to wtedy na obiad juz nie zieminaki. Poza tym jesli ryz to...

data

Marzec 05, 2015

Próbowaliście kiedyś? Ja odkryłam niedawno i rewelacja. Waga leci w dół dużo szybciej. W smaku nie jest rewelacyjny ale da się go wypić. Wystarczy 1 łyżka rozpuszczona w wodzie i wypita codziennie rano na czczo. Polecam

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.