KIEŁKI: wartość odżywcza, domowa uprawa, przepisy na dania z kiełkami

9 komentarze
Autor: Beata Prasałek

Białawe, półprzezroczyste kiełki szybko znalazły swoje miejsce w naszych jadłospisach. To dobrze, bo kiełki są koncentratem składników odżywczych zawartych w roślinach - bogate są w witaminy i minerały, a także białko, kwasy omega-3, błonnik. Dowiedz się, jakie są sposoby uprawy kiełków w domu i jak przyrządzać potrawy z kiełkami.

Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe “zadatki” przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.

Kiełki - wartość odżywcza

W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.

Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.

Ważne

Ważne

Kiełki są pyszne same, ale też w surówkach i pastach. Możemy je mieszać z mięsem na kotlety czy przeznaczonym na farsz, np. do gołąbków. Znakomicie sprawdzają się też jako dodatek do smażonych warzyw (trzeba je jednak wrzucać na bardzo gorący tłuszcz i smażyć bardzo krótko). Kiełków roślin strączkowych (np. fasoli, soi, ciecierzycy) nie powinno się jadać na surowo, bo mają goryczkę - przed zjedzeniem musimy je sparzyć.

Domowa uprawa kiełków

Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze.

Nasiona powinny kiełkować w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura to 18-22 st. C), ale nie w pełnym słońcu, np. na parapecie, bo pędy będą gorzkie. Nasiona trzeba najpierw starannie opłukać letnią przegotowaną wodą. Do zraszania także używamy zawsze letniej przegotowanej wody.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
maarta, 03.07.2013 11:58
Ja czasem przyglądam się kiełkom ale nie bardzo mam ochotę je zjeść i jak je w potrawach zastosować... Musze się chyba jeszcze przekonać do nich:P
Nie zarejestrowany, 23.05.2013 15:41
Kiełki najszybciej są gotowe do jedzenia, kiedy zasadizmy je w kiełkowalnicy. ja kupiłam sobie to urządzenie w tym roku i jestem zachwycona - żadna wata przypadkowo nie pojawia się na kanapkach, a dzięki pokrywce i systemowi do filtrowania kiełki mają utrzymaną wilgotność. Osobiście, najbardziej lubię rzodkiewkę, niezła też jest rukola i gorczyca (bardzo ostra). Najgorsza była chyba pszenica, ale to dlatego, że "upraiwałam" ją o jeden dzień za długo, i zamiast kiełków miałam już dość ostre listki.
 

Domową hodowlę możemy zacząć od eksperymentalnego kiełkowania na sitku lub na ligninie. A gdy nabierzemy wprawy, pokusić się o założenie miniplantacji w pojemnikach.

  • Na sitku: łyżkę wypłukanego ziarna pszenicy lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko do herbaty. Do szklanki wlewamy tyle letniej wody, by była jak najbliżej sitka, ale by ziarno w niej nie pływało. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Po czterech dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
  • Na ligninie: tak najłatwiej kiełkuje rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Wystarczy położyć na spodeczku zwilżony kawałek ligniny czy waty, rozsypać na nim (nie za gęsto!) nasionka. Musimy potem dbać o to, by podłoże nie wyschło i zraszać je 3-4 razy dziennie. Kiełki pojawią się po 3-5 dniach.
  • Na gazie: nasiona fasoli, soi, ciecierzycy najpierw moczymy w letniej wodzie przez 10-12 godzin. Później odsączamy je i opłukujemy. Do szerokiego naczynia nalewamy letniej przegotowanej wody. Nakrywamy gazą. Mocujemy ją gumką wokół brzegów, tak by tylko środek gazy lekko dotykał wody. Rozsypujemy nasiona na obwodzie. Mają cały czas leżeć na wilgotnej gazie, ale się nie moczyć (mogłyby zgnić). Po 3-6 dniach jasnozielone pędy będą gotowe do jedzenia. Pamiętajmy, by zerwane opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.
  • W pojemniku: bardzo wygodna do uprawy kiełków w domu jest potrójna kiełkownica (w sklepach ze zdrową żywnością kosztuje ok. 25 zł). Składa się z trzech przezroczystych pojemników, zbiornika na wodę umieszczonego na spodzie i pokrywy. Wszystkie części nałożone są jedna na drugą. Dno pojemników, do których wsypuje się nasiona, jest rowkowane, żeby ziarenka mogły się równomiernie rozłożyć, a potem nie sklejać. Odpowiednie “syfony” odprowadzają nadmiar wody i gazów wytwarzających się podczas kiełkowania. To proste urządzenie zapewnia roślinkom stabilną temperaturę i wilgoć. Nasze zadanie polega na codziennym, kilkakrotnym zraszaniu miniplantacji. Nadmiar ściekającej do zbiornika wody możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Jest to świetna odżywka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 05.10.2012

Komentarze (1 - 9 z 9)
alex, 28.05.2013 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciekawe. musze w końcu spróbować hodować te kiełki. sdychają mi nawet kaktusy, ale może może... o jedzenie będę chyba bardziej dbała. staram się zdrowo jeść i w ogóle, ale jakoś do kiełków nie doszłam. zaczęłam próbować różnych, całkiem fajnych i też naturalnych rzeczu poprawiających zamopoczucie, takich jak np. Figura Forever ale teraz czas na kiełki!!!
 
tola, 07.10.2010 04.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wierzę w twoją książkę bo piszesz z błędami, a strona jest super.
 
lll, 22.04.2010 21.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
łącznie z nasionami mozna jeść, oczywiście, nawet jest zalecane :)
 
ola, 10.04.2010 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
strona marna sa leprze moja praca o kielkach to 80 stron i wydalam super kiazke z daniami z kielków
 
rafal_filip, 13.04.2009 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też mam pytanie ,czy podsmarzamy soje z nasionami czy bez?
 
ula, 01.04.2008 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję kiełki na zwykłej wacie i niewiele odbiegają one od tych ze sklepu. Polecam rzeżuchę i kiełki rzodkiewki;> Najlepiej prosto na kanapkę mniam
 
pytia, 28.03.2008 18.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiełki soi nie je się na surowo tylko podsmaża na patelni przez kilka minut
 
kim, 17.03.2008 08.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hoduję kiełki w pojemniku, polecam, bo to bardzo wygodna forma. Mam problwm z soją! Nie wiem czy jej kielki nalezy jeść same, czy łącznie z nasionami?
 
adaś165, 10.10.2007 17.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moim zdaniem jest to bardzo dobra strona która opisuje bardzo dokładnie wartości odżywcze oraz ich zalety
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

13185

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

11469

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

7424

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

9460

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Podstawowe znaczenie w rozwoju miażdżycy ma nieodpowiednia dieta. Najczęściej popełnianym błędem jest przekarmianie, czyli dostarczanie organizmowi większej ilości materiałów energetycznych niż...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 30, 2014

Schudłam i zmieniłam nawyki żywieniowe dzięki kuracji z tabletkami Foreverslim.Schudłam a dzięki zmianą jakie wprowadziłam potrafię do dnia dzisiejszego utrzymać wagę.Dla mnie to jest olbrzymi sukces bo nigdy wcześniej na żadnej diecie nie udało mi się schudnąc aż tyle.

data

Październik 30, 2014

Zazdroszczę tych 20 kg ale nie wiem czy chciałabym schudnąc aż w tak krótkim czasie.Wiem że jest to niebezpieczne i niezdrowe.Moja kuracja trwała troszeczkę dużej no i schudłam tez mniej.Ja zdecydowałam się na odchudzanie z Foreverslimem i bardzo sobie to chwale.Schudłam 14 kg i jestem z...

data

Październik 30, 2014

Moją walke z nadwaga wygrałam dzięki tabletka Foreverslim.To dzieki nim bez problemu przeszłam przez dietę bez żadnych przykrych niespodzianek typu napady głodu lub przerwania diet w połowie.Schudłam 14 kg bez wielkich wyrzeczeń i niedługim czasie.Sadzę że gdyby nie te tabletki to do dnia...

data

Październik 30, 2014

Ja schudłam dzięki Foreverslimowi.Tabletki zarejestrowane i sprzedawane legalnie.Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg.Dużym plusem kuracji z tym tabletkami jest to że nie wystepuje efekt jo-jo czyli odchudzanie jest skuteczne.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.