KIEŁKI: wartość odżywcza, domowa uprawa, przepisy na dania z kiełkami

10 komentarze
Autor: Beata Prasałek

Białawe, półprzezroczyste kiełki szybko znalazły swoje miejsce w naszych jadłospisach. To dobrze, bo kiełki są koncentratem składników odżywczych zawartych w roślinach - bogate są w witaminy i minerały, a także białko, kwasy omega-3, błonnik. Dowiedz się, jakie są sposoby uprawy kiełków w domu i jak przyrządzać potrawy z kiełkami.

Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego kiełki są bogate w substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.

Kiełki - wartość odżywcza

W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo.

Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.

Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kiełki są pyszne same, ale też w surówkach i pastach. Możemy je mieszać z mięsem na kotlety czy przeznaczonym na farsz, np. do gołąbków. Znakomicie sprawdzają się też jako dodatek do smażonych warzyw (trzeba je jednak wrzucać na bardzo gorący tłuszcz i smażyć bardzo krótko). Kiełków roślin strączkowych (np. fasoli, soi, ciecierzycy) nie powinno się jadać na surowo, bo mają goryczkę - przed zjedzeniem musimy je sparzyć.

Domowa uprawa kiełków

Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze.

Nasiona powinny kiełkować w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura to 18-22 st. C), ale nie w pełnym słońcu, np. na parapecie, bo pędy będą gorzkie. Nasiona trzeba najpierw starannie opłukać letnią przegotowaną wodą. Do zraszania także używamy zawsze letniej przegotowanej wody.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
maarta, 03.07.2013 11:58
Ja czasem przyglądam się kiełkom ale nie bardzo mam ochotę je zjeść i jak je w potrawach zastosować... Musze się chyba jeszcze przekonać do nich:P
Nie zarejestrowany, 23.05.2013 15:41
Kiełki najszybciej są gotowe do jedzenia, kiedy zasadizmy je w kiełkowalnicy. ja kupiłam sobie to urządzenie w tym roku i jestem zachwycona - żadna wata przypadkowo nie pojawia się na kanapkach, a dzięki pokrywce i systemowi do filtrowania kiełki mają utrzymaną wilgotność. Osobiście, najbardziej lubię rzodkiewkę, niezła też jest rukola i gorczyca (bardzo ostra). Najgorsza była chyba pszenica, ale to dlatego, że "upraiwałam" ją o jeden dzień za długo, i zamiast kiełków miałam już dość ostre listki.
 

Domową hodowlę możemy zacząć od eksperymentalnego kiełkowania na sitku lub na ligninie. A gdy nabierzemy wprawy, pokusić się o założenie miniplantacji w pojemnikach.

  • Na sitku: łyżkę wypłukanego ziarna pszenicy lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko do herbaty. Do szklanki wlewamy tyle letniej wody, by była jak najbliżej sitka, ale by ziarno w niej nie pływało. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Po czterech dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
  • Na ligninie: tak najłatwiej kiełkuje rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Wystarczy położyć na spodeczku zwilżony kawałek ligniny czy waty, rozsypać na nim (nie za gęsto!) nasionka. Musimy potem dbać o to, by podłoże nie wyschło i zraszać je 3-4 razy dziennie. Kiełki pojawią się po 3-5 dniach.
  • Na gazie: nasiona fasoli, soi, ciecierzycy najpierw moczymy w letniej wodzie przez 10-12 godzin. Później odsączamy je i opłukujemy. Do szerokiego naczynia nalewamy letniej przegotowanej wody. Nakrywamy gazą. Mocujemy ją gumką wokół brzegów, tak by tylko środek gazy lekko dotykał wody. Rozsypujemy nasiona na obwodzie. Mają cały czas leżeć na wilgotnej gazie, ale się nie moczyć (mogłyby zgnić). Po 3-6 dniach jasnozielone pędy będą gotowe do jedzenia. Pamiętajmy, by zerwane opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.
  • W pojemniku: bardzo wygodna do uprawy kiełków w domu jest potrójna kiełkownica (w sklepach ze zdrową żywnością kosztuje ok. 25 zł). Składa się z trzech przezroczystych pojemników, zbiornika na wodę umieszczonego na spodzie i pokrywy. Wszystkie części nałożone są jedna na drugą. Dno pojemników, do których wsypuje się nasiona, jest rowkowane, żeby ziarenka mogły się równomiernie rozłożyć, a potem nie sklejać. Odpowiednie “syfony” odprowadzają nadmiar wody i gazów wytwarzających się podczas kiełkowania. To proste urządzenie zapewnia roślinkom stabilną temperaturę i wilgoć. Nasze zadanie polega na codziennym, kilkakrotnym zraszaniu miniplantacji. Nadmiar ściekającej do zbiornika wody możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Jest to świetna odżywka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 28.01.2015

Komentarze (1 - 10 z 10)
Barabenia, 02.06.2015 23.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hodowla kiełków to sama przyjemność. Plusem są witamy i zdecydowanie sama pasja uprawiania. Człowiek się sporo uczy, a dodatkowo ćwiczy cierpliwość ;)
 
alex, 28.05.2013 20.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawe. Muszę w końcu spróbować hodować te kiełki. zdychają mi nawet kaktusy, ale może może... o jedzenie będę chyba bardziej dbała. Staram się zdrowo jeść i w ogóle, ale jakoś do kiełków nie doszłam.
 
tola, 07.10.2010 04.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wierzę w twoją książkę bo piszesz z błędami, a strona jest super.
 
lll, 22.04.2010 21.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
łącznie z nasionami mozna jeść, oczywiście, nawet jest zalecane :)
 
ola, 10.04.2010 14.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
strona marna sa leprze moja praca o kielkach to 80 stron i wydalam super kiazke z daniami z kielków
 
rafal_filip, 13.04.2009 22.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też mam pytanie ,czy podsmarzamy soje z nasionami czy bez?
 
ula, 01.04.2008 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja hoduję kiełki na zwykłej wacie i niewiele odbiegają one od tych ze sklepu. Polecam rzeżuchę i kiełki rzodkiewki;> Najlepiej prosto na kanapkę mniam
 
pytia, 28.03.2008 18.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiełki soi nie je się na surowo tylko podsmaża na patelni przez kilka minut
 
kim, 17.03.2008 08.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hoduję kiełki w pojemniku, polecam, bo to bardzo wygodna forma. Mam problwm z soją! Nie wiem czy jej kielki nalezy jeść same, czy łącznie z nasionami?
 
adaś165, 10.10.2007 17.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moim zdaniem jest to bardzo dobra strona która opisuje bardzo dokładnie wartości odżywcze oraz ich zalety
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

59504

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

58233

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

56958

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

31532

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Forum
data

Sierpień 29, 2016

Od dłuższego czasu walczę z nadprogramowymi kilogramami i wprowadzam wiele zmian do swojej diety, ale chyba najważniejsze dotyczą pieczywa. Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo z piekarni asprod.com.pl, ale przede wszystkim staram wybierać się to z niskim indeksem glikemicznym no i...

data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.