Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

13 komentarze
Autor: dr n. techn. Lidia Motyl-Patelska

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask. Okazuje się, że w jajku są także substancje obniżające poziom cholesterolu - lecytyna i kwasy omega-3.

Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy.

Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu.

Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń).

Zasada jest taka: im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.

Jajko - źródło cennych protein

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek.

Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.

Ważne

Ważne
  • Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g.
  • Żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.

Zbawienna lecytyna w jajku

To składnik żółtka. Nazywają ją “pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. 
Około 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo.
Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 02.04.2013

Komentarze (1 - 10 z 13)
adammunk60, 26.07.2014 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co do jajka to tak się składa,że to żółtko obniża poziom cholesterolu a nie białko. Nawet Czesi okazali się mądrzejsi od nas i wyprodukowali ekstrakt z żółtek. Tylko po co go kupować jak można jeść jajeczka?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszą formą komentarza jaką często stosuję jest: pokaż jak wyglądasz i powiedz jak się czujesz a potem zapytaj o to mnie i sam sobie odpowiedz na to pytanie.No bo jeśli ja źle mówię,to dlaczego to ja jestem zdrowy a ty chory?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 8 lat, a moi znajomi znacznie dłużej jemy tygodniowo od 40-80 jajek, a ja przede wszystkim żółtek i jakoś żyje.Od 2 lat nie mam nawet kataru. Wcześniej przed tym żywieniem co najmniej 1-2 razy w roku zdarzało się.Potem po zastosowaniu Żywienia Optymalnego zdarzało się jeszcze ale katar trwał 1-2 dni, a raz grypa 3 dni i nie stosowałem ŻADNYCH leków chemicznych.Poza tym pracuję po 9-12 godzin dziennie przenosząc 4-10 ton każdego dnia i nic mi nie jest.Aha, potrafię przebiec 10km a nie trenuje regularnie.
 
adammunk60, 26.07.2014 14.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kto podważył rację dr Jana Kwaśniewskiego? Proszę przedstawić twarde dowody, jeśli je znajdziesz. Najbardziej oburzeni są oczywiście ludobójcy zwani lekarzami,którym nie zależy na naszym zdrowiu tylko na kasie, firmy farmaceutyczne i banda polityków którzy biorą kasę za to aby takie żywienie się nie rozpowszechniło, bo to byłby zgon dla tych wszystkich żyjących z chorób i Kas Zdrowia.Jeśli masz twarde dowody czekam na maila:adammunk60@wp.pl
 
bb, 12.05.2014 09.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rycerz w średnioweczu zjadał po kilkanaście jajek dziennie, a tu mowa o 1-2 dziennie, smiech na sali... Kto je jajecznice z 2 jaj, chyba małe dziecko albo grubasy so żrą mase węglowodanów a boją się tłuszczy ^^ ;dd. Ja tam 4 codziennie i to podstawa mojej diety
 
ana, 14.12.2013 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od 2 tygodni jem swojskie jaja, ciśnienie spadło, serce się uspokoiło, rewelacja.
 
leesah, 18.11.2013 12.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a od kiedy to pieczywo i kasze są zasadotwórcze???? WSZYSTKIE kasze z wyjątkiem jaglanej, i KAŻDY rodzaj mąki jest kwasotwórczy, i to wysoko kwasotwórczy! wiarygodność artykułu nader znikoma!!!
 
karola, 07.01.2012 16.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja jem właśnie około 10 jajek tygodniowo---a cholesterol- LDL(zły)- mam nawet poniżej dolnej granicy, natomiast HDL (dobry) dużo powyżej normy:D fakt, w jajkach jest cholesterol, ale jest też wspomniana lecytyna, która obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa dobrego :P
 
xwoman, 15.12.2010 14.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Istnieją produkty, które obniżają cholesterol np. czosnek, oliwa z oliwek itd. Myślę, że jeśli ktoś często je spożywa, to nie musi aż tak ograniczać jajek :)
 
xwoman, 15.12.2010 14.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
sorki, oliwki ;) :D
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

8796

Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

12946

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

24267

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

27004

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Produkty dozwolone w diecie: Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu,...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 21, 2014

Myślę że lepsze od wszelkich diet ,jest zmiana sposobu odżywiania. Sprawdziłam to na sobie. Odkąd jem wszystko gotowane na parze , to bez wysiłku schudłam ponad 5kg . Nabyłam odporności, czuję się o niebo lepiej. Myślę że w przeciągu 3 miesięcy z słonicy zmienię się w kobietę o normalnych...

data

Październik 21, 2014

Czy z cukrzycą tym II ,można pić slim coffee?

data

Październik 21, 2014

Na produkt składają się dwie tabletki: czerwona i zielona. W pierwszej znajdują się algi brunatne, które zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz poprawiają trawienie i pracę jelit. Algi z kolei są bogate w jod, który utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Czerowne powinniśmy brać 2...

data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.