Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

17 komentarze
Autor: dr n. techn. Lidia Motyl-Patelska

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask. Okazuje się, że w jajku są także substancje obniżające poziom cholesterolu - lecytyna i kwasy omega-3.

Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy.

Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu.

Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń).

Zasada jest taka: im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.

Jajko - źródło cennych protein

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek.

Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.

Ważne

Ważne
  • Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g.
  • Żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.

Zbawienna lecytyna w jajku

To składnik żółtka. Nazywają ją “pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. 
Około 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo.
Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 02.04.2013

Komentarze (1 - 10 z 17)
xxxxxxxxxx, 23.03.2015 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
....ale ma wiedze której może mu pozazdrościć niejeden lekarz
 
me, 07.02.2015 02.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
prof. Jerzego Zięby ? czy wy oszaleliście,nie jest ani lekarzem , ani profesorem
 
mig, 31.01.2015 21.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
posłuchajcie wykładu prof.Jerzego Zięby
 
Ala, 12.11.2014 11.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszędzie są informacje, że temperatura niszczy Omegę-3, więc jeśli to tylko jajka surowe :D
 
adammunk60, 26.07.2014 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co do jajka to tak się składa,że to żółtko obniża poziom cholesterolu a nie białko. Nawet Czesi okazali się mądrzejsi od nas i wyprodukowali ekstrakt z żółtek. Tylko po co go kupować jak można jeść jajeczka?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszą formą komentarza jaką często stosuję jest: pokaż jak wyglądasz i powiedz jak się czujesz a potem zapytaj o to mnie i sam sobie odpowiedz na to pytanie.No bo jeśli ja źle mówię,to dlaczego to ja jestem zdrowy a ty chory?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 8 lat, a moi znajomi znacznie dłużej jemy tygodniowo od 40-80 jajek, a ja przede wszystkim żółtek i jakoś żyje.Od 2 lat nie mam nawet kataru. Wcześniej przed tym żywieniem co najmniej 1-2 razy w roku zdarzało się.Potem po zastosowaniu Żywienia Optymalnego zdarzało się jeszcze ale katar trwał 1-2 dni, a raz grypa 3 dni i nie stosowałem ŻADNYCH leków chemicznych.Poza tym pracuję po 9-12 godzin dziennie przenosząc 4-10 ton każdego dnia i nic mi nie jest.Aha, potrafię przebiec 10km a nie trenuje regularnie.
 
adammunk60, 26.07.2014 14.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kto podważył rację dr Jana Kwaśniewskiego? Proszę przedstawić twarde dowody, jeśli je znajdziesz. Najbardziej oburzeni są oczywiście ludobójcy zwani lekarzami,którym nie zależy na naszym zdrowiu tylko na kasie, firmy farmaceutyczne i banda polityków którzy biorą kasę za to aby takie żywienie się nie rozpowszechniło, bo to byłby zgon dla tych wszystkich żyjących z chorób i Kas Zdrowia.Jeśli masz twarde dowody czekam na maila:adammunk60@wp.pl
 
bb, 12.05.2014 09.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rycerz w średnioweczu zjadał po kilkanaście jajek dziennie, a tu mowa o 1-2 dziennie, smiech na sali... Kto je jajecznice z 2 jaj, chyba małe dziecko albo grubasy so żrą mase węglowodanów a boją się tłuszczy ^^ ;dd. Ja tam 4 codziennie i to podstawa mojej diety
 
ana, 14.12.2013 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od 2 tygodni jem swojskie jaja, ciśnienie spadło, serce się uspokoiło, rewelacja.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

11442

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle...

więcej

25430

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Witaj Magdaleno Ułożenie diety dla Ciebie powinno poprzedzać dokładne lekarskie i antropometryczne badanie organizmu, badania biochemiczne krwi oraz zrobienie szczegółowego wywiadu żywieniowego. Po...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.