Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

14 komentarze
Autor: dr n. techn. Lidia Motyl-Patelska

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask. Okazuje się, że w jajku są także substancje obniżające poziom cholesterolu - lecytyna i kwasy omega-3.

Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy.

Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu.

Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń).

Zasada jest taka: im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.

Jajko - źródło cennych protein

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek.

Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.

Ważne

Ważne
  • Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g.
  • Żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.

Zbawienna lecytyna w jajku

To składnik żółtka. Nazywają ją “pogromcą tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. 
Około 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo.
Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 02.04.2013

Komentarze (1 - 10 z 14)
Ala, 12.11.2014 11.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszędzie są informacje, że temperatura niszczy Omegę-3, więc jeśli to tylko jajka surowe :D
 
adammunk60, 26.07.2014 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co do jajka to tak się składa,że to żółtko obniża poziom cholesterolu a nie białko. Nawet Czesi okazali się mądrzejsi od nas i wyprodukowali ekstrakt z żółtek. Tylko po co go kupować jak można jeść jajeczka?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszą formą komentarza jaką często stosuję jest: pokaż jak wyglądasz i powiedz jak się czujesz a potem zapytaj o to mnie i sam sobie odpowiedz na to pytanie.No bo jeśli ja źle mówię,to dlaczego to ja jestem zdrowy a ty chory?
 
adammunk60, 26.07.2014 14.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od ponad 8 lat, a moi znajomi znacznie dłużej jemy tygodniowo od 40-80 jajek, a ja przede wszystkim żółtek i jakoś żyje.Od 2 lat nie mam nawet kataru. Wcześniej przed tym żywieniem co najmniej 1-2 razy w roku zdarzało się.Potem po zastosowaniu Żywienia Optymalnego zdarzało się jeszcze ale katar trwał 1-2 dni, a raz grypa 3 dni i nie stosowałem ŻADNYCH leków chemicznych.Poza tym pracuję po 9-12 godzin dziennie przenosząc 4-10 ton każdego dnia i nic mi nie jest.Aha, potrafię przebiec 10km a nie trenuje regularnie.
 
adammunk60, 26.07.2014 14.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kto podważył rację dr Jana Kwaśniewskiego? Proszę przedstawić twarde dowody, jeśli je znajdziesz. Najbardziej oburzeni są oczywiście ludobójcy zwani lekarzami,którym nie zależy na naszym zdrowiu tylko na kasie, firmy farmaceutyczne i banda polityków którzy biorą kasę za to aby takie żywienie się nie rozpowszechniło, bo to byłby zgon dla tych wszystkich żyjących z chorób i Kas Zdrowia.Jeśli masz twarde dowody czekam na maila:adammunk60@wp.pl
 
bb, 12.05.2014 09.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rycerz w średnioweczu zjadał po kilkanaście jajek dziennie, a tu mowa o 1-2 dziennie, smiech na sali... Kto je jajecznice z 2 jaj, chyba małe dziecko albo grubasy so żrą mase węglowodanów a boją się tłuszczy ^^ ;dd. Ja tam 4 codziennie i to podstawa mojej diety
 
ana, 14.12.2013 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od 2 tygodni jem swojskie jaja, ciśnienie spadło, serce się uspokoiło, rewelacja.
 
leesah, 18.11.2013 12.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a od kiedy to pieczywo i kasze są zasadotwórcze???? WSZYSTKIE kasze z wyjątkiem jaglanej, i KAŻDY rodzaj mąki jest kwasotwórczy, i to wysoko kwasotwórczy! wiarygodność artykułu nader znikoma!!!
 
karola, 07.01.2012 16.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja jem właśnie około 10 jajek tygodniowo---a cholesterol- LDL(zły)- mam nawet poniżej dolnej granicy, natomiast HDL (dobry) dużo powyżej normy:D fakt, w jajkach jest cholesterol, ale jest też wspomniana lecytyna, która obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa dobrego :P
 
xwoman, 15.12.2010 14.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Istnieją produkty, które obniżają cholesterol np. czosnek, oliwa z oliwek itd. Myślę, że jeśli ktoś często je spożywa, to nie musi aż tak ograniczać jajek :)
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

27707

Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

12974

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

16673

Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

10952

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Objawy, które opisujesz wskazują na depresję i mogą wymagać konsultacji specjalisty. Może też mama potrzebuje czasu, aby oswoić i "przechorować" stratę najbliższej osoby, z którą spędziła tyle lat?...

Najlepiej oznaczyć skład ciała na specjalnej wadze. Dlaczego? Uzyskasz z niej wiedzę na temat ilości swoich mięśni oraz tego, czy jesteś mocnej, średniej czy szczupłej budowy ciała, zawartości tkanki...

Możesz spożywać owoce po kolacji nie później niż 2h przed snem. Nie możesz jeść surowych owoców (i tu pora dnia jest nieistotna), jeśli masz chory przewód pokarmowy: zapalenie śluzówki,...

Grupy wsparcia
data

Styczeń 25, 2015

moze spozywasz spore ilosci soli, ktora przeciez zatrzymuje wode w ogranizmie ja zaczelam od zielonej kawy Americanbooster i uwazam, ze pomaga mi oczyscic moj ogranizm.. nie mam takiego wydetego brzucha

data

Styczeń 25, 2015

nigdy nie pilam octu jablkowego jakos mam straach przed tym.. wole inne madrzejsze wedlug mnie rozwiazania.

data

Styczeń 25, 2015

naturalny sklad jest w suplementach z american booster sama stosuje i jestem pod wrazaniem dzialania

data

Styczeń 25, 2015

Każdy sposób odchudzania który nie prowadzi do efektu jojo lub wyniszczenia organizmu jest dobry. Z reguły osoby odchudzające się myślą o diecie, tabletkach zapominając o zwiększeniu zdolności organizmu do spalania zbędnych kalorii. Polecam trening który to zapewni. Ćwiczenia zajmują 7 do...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.