Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

12 komentarze
Autor: Anna Paczkowska, dietetyk

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać formę. Zwłaszcza, gdy brałaś antybiotyki. Po chorobie trzeba wzmocnić organizm. Pomoże w tym odpowiednia dieta, która uzupełni florę bakteryjną jelit, a także braki witamin i minerałów.

Po chorobie potrzebujesz czasu na regenerację, bo walka z infekcją wyczerpuje cały organizm. To trudny czas, ponieważ teraz szczególnie jesteś narażona na ponowne zakażenie, które może przebiegać dużo ciężej. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim dieta.

Wzmocnienie po chorobie: flora w jelitach

Antybiotyk to broń obosieczna. Niszczy nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale też te pożyteczne, które zamieszkują jelita. Ich zadaniem jest ułatwianie trawienia pokarmów, syntetyzowanie niektórych witamin (z grupy B), a także utrzymywanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Gdy więc antybiotyk zabije florę bytującą w jelitach, mogą pojawić się dolegliwości: biegunki, zaparcia czy grzybice, a na skutek utrudnionego wchłaniania może dojść do niedoborów witamin. Wszystko to powoduje osłabienie organizmu. Dobry lekarz już w momencie przepisywania antybiotyku zleca zażywanie preparatów probiotycznych (Linex Forte, Lakcid, Trilac, Enterol, Bion 3), które zawierają pałeczki kwasu mlekowego – Lactobacillus lub bakterie Bifidobacterium. Jeśli nie, trzeba uzupełniać dietę – pić jogurty i kefiry z bakteriami probiotycznymi (szukaj informacji na opakowaniu). Pamiętaj jednak, że probiotyczne farmaceutyki zawierają znacznie więcej aktywnych substancji niż spożywcze.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Domowe sanatorium

Po chorobie musisz zmienić trochę tryb życia. Dużo wypoczywaj, leż, śpij. Kładź się wcześnie, kosztem filmu czy książki. Zbawienne działanie ma świeże powietrze. Postaraj się codziennie pospacerować przynajmniej przez pół godziny, możliwie nie przy ulicy, ale w parku czy na skwerku. Dotleniony organizm hartuje się i zyskuje nowe siły do walki.

Po chorobie dbaj o jakość, nie ilość

Nie martw się brakiem apetytu. Zatroszcz się lepiej o obecność w diecie wszystkich potrzebnych do regeneracji sił substancji odżywczych, a zredukuj udział szkodliwych chemicznych dodatków żywieniowych. Wykorzystuj produkty świeże, dobrej jakości, jak najmniej przetworzone. Idealne są warzywa – lekko strawne, pełne mikroelementów, witamin i sycące. Najwięcej wartości mają jarzyny świeże, gdy ich brak, warto sięgnąć po mrożonki. Najlepiej gotować je na parze, a jeśli w wodzie, to nie wylewaj wywaru, tylko zrób na nim zupę jarzynową. Nie zapominaj o czosnku i cebuli – zawierają mnóstwo bakteriobójczych fitoncydów. I używaj ziół, które pobudzają apetyt i pomagają w przyswajaniu pokarmu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
NALEWKI wzmacniające odporność

NALEWKI wzmacniające odporność

ODPORNOŚĆ na szóstkę - co jeść, żeby nie chorować?

ODPORNOŚĆ na szóstkę - co jeść, żeby nie chorować?

Co jeść, by podnieść ODPORNOŚĆ organizmu?

Co jeść, by podnieść ODPORNOŚĆ organizmu?

Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

Dieta przeciw przeziębieniom - tygodniowy jadłospis

Dieta przeciw przeziębieniom - tygodniowy jadłospis

Jedzenie może leczyć

Jedzenie może leczyć

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 25.01.2012

Komentarze (1 - 10 z 12)
Harmonika, 19.05.2016 15.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Probiotyki nie sa sprzedawane przez koncerny farmaceutyczne tylko przez niezalezne firmy, ktore sie tym zajmuja. WHO i FSA, czy Komisja EU nie zatwierdzily pozytywnego dzialania probiotyko, bo jak twierdza nadal brakuje dowodw ze dziala. Oczywiscie nie ma nic lepszego niz naturalny kefir, jednakze wiekszosc kefirow, jogurtow itd sprzedawana w marketach sa pasteryzowane (czyli nie ma tam zadnych zywych kultur bakterii). Obecnosc gazu w produktach spozywczych to jeden z indykatorow, ze znajduja sie w nim bakterie fermentujace (bakterie mlekowe). Najlepsze sa probiotyki domowej roboty, ogoki kiszone, kapusta kiszona i kefir do ktorego mozna kupic gotowe mieszanik bakterii probiotycznych. Pozdrawiam i zycze zdrowia.
 
micz, 03.03.2016 08.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak...twoj kefirek ochroni cie przed grzybiccs.
 
Polka, 29.02.2016 19.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aż mi się smiać chce jak to chce czytam, sztucznie modyfikowane bakterie lepsze i silniejsze od naturalnych bo padne.. Nie ma nic lepszego niż naturalny kefir czy jogurt.. probiotyki to wymysł koncernów farmaceutycznych. Ludzie puknijcie się w głowy, te bakterie nie przetrwają nawet bariery żołądka a co dopiero żeby dotarły do jelit.. co za głupoty
 
ania, 20.09.2013 17.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dzięki, sporo jest tego wszystkiego w aptekach aż nie wiadomo co wybrać. Fajnie, że nie trzeba trzymać w lodówce, bo ja o tym zawsze zapominam
 
ania, 18.09.2013 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dzięki za odpowiedź, a jak długo się powinno taki probiotyk zażywać. Jaki najlepiej kupić?W aptece jest ich sporo, dobrze by było gdyby wszysscy go mogli brać (także dziecko z nietolerancją laktozy)
 
maraba, 17.09.2013 17.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pewnie, że warto, probiotyki mają duży wpływa na wzmocnienie odporności, właśnie teraz dobrze zacząć je brać.
 
ania, 17.09.2013 14.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co sądzicie o działaniu probiotyków? Podobno wzmacniają odporność, może warto je brać przed zimą?
 
zosia, 04.04.2011 18.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście to tez jest tak,ze zawsze biorąc antybiotyk powinniśmy działac prewencyjnie i osłonowo przyjąc probiotyk.Ale tez my kobiety musimy dbac o to,zeby i jednoczesnie osłaniac układ pokarmowy i nie dopuścic do infekcji dróg rodnych.Dlatego ja zawsze biore lacibios femine,zeby zadbac o prawidłowe ph w pochwie.
 
andzelika, 06.02.2011 18.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
postaram sie dostosowac sie do diety po antybiotykach,witaminy-to podstawa
 
Antonina, 05.01.2009 15.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem co moge pani serwowac za posilki,bierze chemie w tabletkach.Ma klopoty z czestym chodzeniem do toalety.Prosze o porade co podawac do jedzenia,co gotowac,jakie owoce i,t,d
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

46

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

44

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

39

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

39

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.