Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Grzyby są smaczne pod warunkiem, że umiejętnie je przygotujesz. Zwykle przyrządzamy grzyby świeże, zapominając, że warto zrobić z nich także przetwory. Sprawdź, jak najlepiej wykorzystać poszczególne gatunki grzybów.

Potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym zostały przygotowane. W lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Dania te najlepiej przyrządzać z jednego gatunku grzybów, ponieważ wymagają takiego samego czasu obróbki termicznej. Grzyby należy tak długo dusić, smażyć czy gotować, aby wszystkie kawałki były miękkie. Bo nawet grzyby jadalne zbyt krótko gotowane mogą spowodować zatrucie.

Grzyby do smażenia

Najlepsze są rydze, kurki, pieczarki, borowiki i podgrzybki. Soli się je po usmażeniu, bo posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Nie powinno się opiekać grzybów nad ogniskiem ani smażyć na blasze, bo szybko przypalają się, podczas gdy w środku pozostają surowe.

Grzyby do duszenia

Nadają się wszystkie gatunki grzybów. Zwykle dusi się je we własnym soku. Jedynie do grzybów twardych, np. kurek, które trzeba dusić długo, dolewa się trochę wody.

Do gotowania nadają się wszystkie gatunki grzybów.

Nie przegap

Zapasy do spiżarni - przetwory z grzybów

Grzyby można suszyć, kisić, solić, marynować, pasteryzować i zamrażać.

  • Do suszenia najlepsze są borowiki, podgrzybki i koźlarze. Suszymy je w przewiewnym miejscu na słońcu, w suszarkach lub piekarniku. Nie wolno jednak od razu poddawać ich działaniu zbyt wysokiej temperatury (pow. 50°C), bo na powierzchni powstanie wysuszona warstwa, która utrudni parowanie wody ze środka i grzyby, nim się ususzą, zaczną się psuć. Drzwi piekarnika muszą być stale uchylone, żeby umożliwić dopływ powietrza. Dobrze wysuszone grzyby dają się rozkruszyć palcami.
  • Do solenia najlepsze są borowiki, rydze, maślaki, gąski, kurki. Osobno soli się małe grzyby, osobno duże (pokrojone). Najpierw jednak trzeba je obgotować w posolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Potem, przed przyrządzaniem z nich potraw, grzyby należy wymoczyć w zimnej wodzie, żeby wypłukać sól (samych potraw już nie solimy).
  • Do marynowania wybieramy grzyby niezbyt twarde. Grzyby w delikatnej marynacie słodkokwaśnej trzeba pasteryzować, w kwaśnej niekoniecznie.
  • Do mrożenia nadają się grzyby najlepszej jakości. Można zamrażać świeże (oczyszczone, ale nie myte) albo przedtem obgotowane i wystudzone.
  • Do kiszenia najlepsze są rydze, kurki, opieńki, gąski. Oczyszczone kapelusze gotujemy przez 5 minut we wrzątku, a gdy wystygną, układamy warstwami w wyparzonym garnku (najlepiej kamiennym) kapeluszami do dołu. Każdą warstwę solimy (3 dag soli na 1 kg kapeluszy), posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i oprószamy cukrem (2 łyżeczki na 5-litrowy garnek). Dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kończymy warstwą cebuli. Grzyby uciskamy, przykrywamy obciążonym talerzykiem i zostawiamy na 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach sprawdzamy, czy puściły sok, jeśli nie, dolewamy zimnej, przegotowanej wody z solą. Aby przedłużyć ich trwałość, ukiszone grzyby można przełożyć do słoi, zalać solanką i pasteryzować.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 01.09.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie? Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie?

To, ile litrów wody potrzebujemy, zależy od naszej płci, codziennej aktywności fizycznej, ilości...

więcej

12542

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

24105

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoja masa ciała sprzed odchudzania była prawidłowa, aktualna wskazuje na niedożywienie i jeśli dalej utrzymasz niedoborowy sposób odżywiania wylądujesz w szpitalu. W twoim wieku i przy dużej...

Można spróbować przyjmować witaminę D w kropelkach lub spożywać więcej naturalnych źródeł witaminy D, tzn. węgorza, makreli, łososia, żółtek jaj, pełnotłustych produktów mlecznych. Aby przyjąć...

Forum
data

Luty 09, 2016

Powstaje coraz więcej sklepów, także internetowych, z żywnością ekologiczną. Produkty tam sprzedawane są, niestety, znacznie droższe od tych "zwykłych". Czy warto płacić dwukrotnie więcej za marchewkę ekologiczną? Co warto kupować w takich sklepach? Ja uważam że trzeba wybierać...

data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.