Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Autor: Magdalena Moraszczyk

Grzyby są smaczne pod warunkiem, że umiejętnie je przygotujesz. Zwykle przyrządzamy grzyby świeże, zapominając, że warto zrobić z nich także przetwory. Sprawdź, jak najlepiej wykorzystać poszczególne gatunki grzybów.

Potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym zostały przygotowane. W lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Dania te najlepiej przyrządzać z jednego gatunku grzybów, ponieważ wymagają takiego samego czasu obróbki termicznej. Grzyby należy tak długo dusić, smażyć czy gotować, aby wszystkie kawałki były miękkie. Bo nawet grzyby jadalne zbyt krótko gotowane mogą spowodować zatrucie.

Grzyby do smażenia

Najlepsze są rydze, kurki, pieczarki, borowiki i podgrzybki. Soli się je po usmażeniu, bo posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Nie powinno się opiekać grzybów nad ogniskiem ani smażyć na blasze, bo szybko przypalają się, podczas gdy w środku pozostają surowe.

Grzyby do duszenia

Nadają się wszystkie gatunki grzybów. Zwykle dusi się je we własnym soku. Jedynie do grzybów twardych, np. kurek, które trzeba dusić długo, dolewa się trochę wody.

Do gotowania nadają się wszystkie gatunki grzybów.

Nie przegap

Zapasy do spiżarni - przetwory z grzybów

Grzyby można suszyć, kisić, solić, marynować, pasteryzować i zamrażać.

  • Do suszenia najlepsze są borowiki, podgrzybki i koźlarze. Suszymy je w przewiewnym miejscu na słońcu, w suszarkach lub piekarniku. Nie wolno jednak od razu poddawać ich działaniu zbyt wysokiej temperatury (pow. 50°C), bo na powierzchni powstanie wysuszona warstwa, która utrudni parowanie wody ze środka i grzyby, nim się ususzą, zaczną się psuć. Drzwi piekarnika muszą być stale uchylone, żeby umożliwić dopływ powietrza. Dobrze wysuszone grzyby dają się rozkruszyć palcami.
  • Do solenia najlepsze są borowiki, rydze, maślaki, gąski, kurki. Osobno soli się małe grzyby, osobno duże (pokrojone). Najpierw jednak trzeba je obgotować w posolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Potem, przed przyrządzaniem z nich potraw, grzyby należy wymoczyć w zimnej wodzie, żeby wypłukać sól (samych potraw już nie solimy).
  • Do marynowania wybieramy grzyby niezbyt twarde. Grzyby w delikatnej marynacie słodkokwaśnej trzeba pasteryzować, w kwaśnej niekoniecznie.
  • Do mrożenia nadają się grzyby najlepszej jakości. Można zamrażać świeże (oczyszczone, ale nie myte) albo przedtem obgotowane i wystudzone.
  • Do kiszenia najlepsze są rydze, kurki, opieńki, gąski. Oczyszczone kapelusze gotujemy przez 5 minut we wrzątku, a gdy wystygną, układamy warstwami w wyparzonym garnku (najlepiej kamiennym) kapeluszami do dołu. Każdą warstwę solimy (3 dag soli na 1 kg kapeluszy), posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i oprószamy cukrem (2 łyżeczki na 5-litrowy garnek). Dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kończymy warstwą cebuli. Grzyby uciskamy, przykrywamy obciążonym talerzykiem i zostawiamy na 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach sprawdzamy, czy puściły sok, jeśli nie, dolewamy zimnej, przegotowanej wody z solą. Aby przedłużyć ich trwałość, ukiszone grzyby można przełożyć do słoi, zalać solanką i pasteryzować.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 01.09.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

 ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie

Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał...

więcej

29754

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Grupy wsparcia
data

Marzec 31, 2015

A czy sa jakies przeciwskazania dla matek karmiacych?

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 30, 2015

no wszystko zależy od potrzeb :) zanim się zacznie coś brać to warto poczytać. Ważna jest długość brania - zarzucanie czegoś po tygodniu, bo jest nieskuteczne to kpina...

data

Marzec 30, 2015

Witam. Niezależnie od tego, czy ktoś stosuje jakąś dietę, czynie, warto wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją diety. Ze swojej strony mogę polecić Błonnik Witalny. Błonnik jest substancją włóknistą, która wspomaga proces trawienia. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i złogów,...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.