Ile warzyw i owoców można zjeść w ciągu jednego dnia?

Konsultant: Ewa Smolińska
3 komentarze
Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

O zaletach warzyw i owoców można mówić bez końca. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie, dbając o ich różnorodność, bo są one źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Niektórymi owocami i warzywami można się objadać, ale są też takie, które trzeba ograniczać. Sprawdź ile porcji warzyw i owoców trzeba zjeść w ciągu jednego dnia.

Warzywa i owoce są mało kaloryczne, a ich jedzenie daje szybko uczucie sytości. Zawarty w nich błonnik chroni przed zaparciami, a związki mineralne pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Poza tym błonnik, zwłaszcza ten rozpuszczalny, ogranicza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega zmianom miażdżycowym.

Nie sposób nie wspomnieć też o przeciwutleniaczach i witaminach, bez których nasz organizm nie może się obejść.

Owoce i warzywa są źródłem węglowodanów

Warzywa i owoce to główne źródło węglowodanów (cukrów), które – obok tłuszczu i białka – są paliwem dla naszego organizmu. Niektóre gatunki zawierają ich więcej, inne mniej. Różnice dotyczą także tempa, w jakim węglowodany są przekształcane w glukozę, cukier prosty, który trafia do komórek.

Od ilości i rodzaju węglowodanów zależy kaloryczność danego warzywa i jego wpływ na wzrost poziomu glukozy. Warzywa i owoce zawierające dużo węglowodanów prostych, czyli łatwo przyswajalnych, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i są bardziej kaloryczne i mniej pożądane w diecie. Nadmiar glukozy we krwi sprzyja bowiem schorzeniom cywilizacyjnym, np. cukrzycy, miażdżycy czy zawałom serca.

Każdego dnia zjadaj 5 porcji warzyw i owoców

Jak zatem korzystać z dobrodziejstw warzyw i owoców, by jednocześnie nie powodować skoków poziomu glukozy we krwi? Najlepiej jeść je kilka razy dziennie, ale w kontrolowanych ilościach. Dietetycy zalecają pięć porcji, czyli ok. 60 dag na dobę.

Jedna porcja to nieduże jabłko lub średni pomidor, 12 dag surówki, miseczka zupy jarzynowej czy mały brokuł. Jeśli jesz trzy posiłki dziennie, dodaj do każdego ok. 185 g warzyw i owoców, pamiętając, że te ostatnie najlepiej zjeść do godz. 15.

Jedz więcej warzyw, a mniej owoców

Wszystkie warzywa i owoce podzielono na cztery grupy. Warzywa z grupy I i II można jeść w większych ilościach, ponieważ zawierają niewiele węglowodanów i mają ogólnie niską wartość energetyczną.

Ograniczać należy jedzenie warzyw z grupy III i IV. Dotyczy to głównie ziemniaków. Znajdująca się w ziemniakach skrobia jest wielocukrem, który w organizmie szybko przekształca się w cukry proste. Szczególnie powinny o tym pamiętać osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi i już chorujące na cukrzycę, ponieważ z powodu niedoboru insuliny utrudnione będzie spalanie dostarczonej glukozy.

Owoce są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany proste. Dlatego też ich spożycie należy uzależnić od ilości zjadanych warzyw o dużej zawartości węglowodanów. Jeśli mocno ograniczymy jedzenie produktów bogatych w węglowodany (np. ziemniaków, produktów zbożowych), w ich miejsce możemy wprowadzić dodatkową porcję owoców z grupy I i II. Natomiast owoce znajdujące się w III i IV grupie można jeść w niewielkiej ilości.

Tabela: zawartość cukru w owocach i warzywach

Grupa

Warzywa

Owoce
Grupa I o zawartości 2-5% węglowodanów boćwina, brokuł, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szpinak, szparagi arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny
Grupa II o zawartości 5-10% węglowodanów brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, por, rzepa, szczaw agrest, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie
Grupa III o zawartości 10-25% węglowodanów bób, seler, ziemniaki banany, czarne porzeczki, śliwki, śliwki renklody, winogrona
Grupa IV o zawartości do 75% węglowodanów groch, zielony groszek, fasola, soja, soczewica, kukurydza figi, ananasy, daktyle, mango, owoce suszone (śliwki, morele, rodzynki, daktyle)

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 29.03.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
ernibal, 19.01.2017 09.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Stek bzdur. Nie powinno się publikować takich materiałów i wprowadzać ludzi w błąd.
 
Azorek83, 01.08.2016 21.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ile dekagram czosnku jestes w stanie zjesc... Masakrycznie idiotyczny komentarz...
 
Tomasz Garlik, 01.04.2016 19.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dlaczego nie ma mowy o czosnku? Do której grupy należy czosnek. To świadczy o wiarygodności tych wszystkich wiadomości i spostrzegawczościo ich autorów.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Nowa piramida zdrowego żywienia - więcej warzyw! Nowa piramida zdrowego żywienia - więcej warzyw!

Piramida żywienia to graficzne przedstawienie zasad zdrowego odżywiania – ogólnej idei, jak...

więcej

2

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

2

DIETA na dobry humor - co jeść, gdy męczy cię przygnębienie i zły nastrój DIETA na dobry humor - co jeść, gdy męczy cię przygnębienie i zły nastrój

Są diety odchudzające, są i takie, które pomagają leczyć różne dolegliwości. Ale czy jedzenie...

więcej

2

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

2

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.