PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Unikasz fasoli, bo powoduje kłopotliwe wzdęcia i gazy? Niepotrzebnie. Odpowiednio ugotowana i przyrządzona fasola wcale nie musi powodować sensacji żołądkowych. Jak przygotować fasolę, by nie wywoływała wzdęć i gazów?
A A A

Fasola jest przepyszna, ale wzdęcia i gazy, które powoduje odstraszają wielu jej amatorów. Dlaczego fasola powoduje takie kłopoty z żołądkiem? Czy są sposoby, by uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola: dlaczego powoduje wzdęcia i gazy?

Fasola zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.

Kuchnia meksykańska: Fajita
Kuchnia meksykańska: Fajita
Kuchnia meksykańska: Peperones con bonito
Kuchnia meksykańska: Peperones con bonito
Kuchnia meksykańska: Tostada
Kuchnia meksykańska: Tostada
Przepisy na potrawy z fasoli
Przepisy na potrawy z fasoli

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć i gazów?

Niektórzy po zjedzeniu fasoli mają wzdęcia i gazy. By tego uniknąć, po namoczeniu ziaren trzeba wylać wodę i gotować je w nowej. Oto kilka sposobów:

  • Nasiona mocz 1–2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę i w świeżej ugotuj ziarna do miękkości.
  • Włóż fasolę do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.
  • Fasolę mocz 8 godzin. Potem doprowadź do wrzenia, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu do miękkości (krócej niż w poprzednich sposobach).

Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. Moczenie zmiękcza fasolę i przyśpiesza gotowanie, ale zmiana wody wiąże się z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Żeby tego uniknąć, można moczyć fasolę 12 godzin, potem ugotować w tej samej wodzie, ale bez przykrycia, żeby ulotniły się szkodliwe związki. Fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

 

Polecamy także
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania
FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania
 
Miód szkodzi?
Ostatnio w telewizji wypowiadał się gastrolog,że miód w przypadku chorób jelita grubego,jest przeciwwskazany.A ja piję od kilku miesięcy z rana rozrobiony z wodą,mam stwierdzone rozdęcie jelita i okrężnicy. Więc jak to jest,szkodzi czy nie?
Autor: dino
 
 
Problemy z zajściem w ciążę
Za pół roku mam ślub, od razu po chcemy starać się o dziecko, ale wiem jak jest boje się, że to może nie być takie proste, czy jest stosowanie takiego suplementu profilaktycznie przez pół roku ...
Autor: karmelka
 
 
Chcę rzucić palenie. Czy środki z nikotyną (tabletki, plastry) działają?
Rzucając palenie pamiętaj, że lepiej zrobić to dzięki e-papierosom marki Cayani Professional. Kupując e-papierosa tej marki zyskujesz na dużych możliwościach wyboru liquidów. Możesz kupić e-papierosa w zestawie który składa się z e-papierosa, ładowarki oraz eleganckiego ...
 
 
Słabe paznokcie, podkrążone oczy, gazy
Witam, mam 20 lat, od 3 miesięcy jestem na masie. Przytyłem 6kg wszystko ładnie tylko pojawiło się kilka problemów, mianowicie: - ostatnio mam mocno podkrążone oczy(śpię dużo); - moje paznokcie stały się brzydkie i łatwo ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.