Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

7 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Unikasz fasoli, bo powoduje kłopotliwe wzdęcia i gazy? Niepotrzebnie. Odpowiednio ugotowana i przyrządzona fasola wcale nie musi powodować sensacji żołądkowych. Jak przygotować fasolę, by nie wywoływała wzdęć i gazów?

Fasola jest przepyszna, ale wzdęcia i gazy, które powoduje odstraszają wielu jej amatorów. Dlaczego fasola powoduje takie kłopoty z żołądkiem? Czy są sposoby, by uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola: dlaczego powoduje wzdęcia i gazy?

Fasola zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.

Nie przegap

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć i gazów?

Niektórzy po zjedzeniu fasoli mają wzdęcia i gazy. By tego uniknąć, po namoczeniu ziaren trzeba wylać wodę i gotować je w nowej. Oto kilka sposobów:

  • Nasiona mocz 1–2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę i w świeżej ugotuj ziarna do miękkości.
  • Włóż fasolę do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.
  • Fasolę mocz 8 godzin. Potem doprowadź do wrzenia, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu do miękkości (krócej niż w poprzednich sposobach).

Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. Moczenie zmiękcza fasolę i przyśpiesza gotowanie, ale zmiana wody wiąże się z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Żeby tego uniknąć, można moczyć fasolę 12 godzin, potem ugotować w tej samej wodzie, ale bez przykrycia, żeby ulotniły się szkodliwe związki. Fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 29.01.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
bogus, 22.03.2015 09.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niestety ale autor tego artykułu nieco mija się z prawdą. To że fasola zawiera lektyny sprawia że przedłużony zostaje proces trawienia - stąd problem ciężkostrawnosci a nie wzdęć. Za wzdęcia odpowiedzialna jest zawartość w fasoli oligosacharydow takich jak rafinoza, werbaskoza których nasz system enzymatyczny nie trawi za to flora bakteryjna owszem, niestety kosztem wytwarzania gazów. Ich ilość zależeć bedzie od mikroflory jelitowej (każdy ma inna) oraz od sposobu przygotowania fasoli gdyż ostateczna ilość cukrów wzdęciogennych w fasoli może się różnić nawet o kilkadziesiąt procent
 
Leo , 21.02.2015 17.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po prostu masz problemy z trawieniem. :)
 
jankop, 16.01.2015 09.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drogi kolego ja po zupie fasolowej zmiksowanej bez skórek mam takie gazy że aż hej, więc proszę nie pisz głupot bo niektórzy nie mają gazów ale większość niestety ma.
 
ju, 05.01.2015 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się, nie jestem weganką tylko wegetarianką i strączkowych też jem dużo. Poza tym organizm się przyzwyczaja, jak ktoś poje przez miesiąc codziennie to też go nie rozepcha. Takto. Pozdrawiam.
 
E, 24.11.2014 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie szukasz czasem zony AB?
 
AB, 25.11.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem weganinem i jem fasolę (różne gatunki CODZIENNIE od lat. Jem także ciecierzycę i soję. Nie ma żadnych wzdęć. Po to ciągłe teoretyzowanie. Jestem z wykształcenia żywieniowcem. Spędziłem całe lata w laboratoriach i tez przez lata wierzyłem w te teorie o wzdęciach z fasoli i o niezbędnym białku zwierzęcym, o brakach witamin u wegetarian (o weganach nie wspominając). Potrafiłem jednak wyrwać się z kręgu indoktrynacji pseudo-naukowej i zacząć samemu szukać , a przede wszystkim myśleć. Nie będę sie rozpisywał o wyższości weganizmu (mądrego) nad mięsożerstwem. Chcę natomiast powiedzieć, że nie ma żadnych wzdęć po fasoli i strączkowych. Wzdęcia wynikają z jednego. Ludzie, którzy jej jedzą NIE GRYZĄ FASOLI DOKŁADNIE. I to cała tajemnica. A nie gryzą, bo większość ludzi nie umie właściwe gryźć. Nie wierzycie? Zróbcie prosty test. Ugotujcie fasolę do miękkości. Ja wrzucam namoczoną za wrzątek. Ale nie koniecznie. I potem, po ugotowaniu i odlaniu reszty wody zmiksujcie ją dokładnie ją blenderem na masę. Można dodać przypraw do smaku (oregano, kmin, itp). A potem posmarujcie tym np. chleb i zjedzcie. Zobaczycie, czy będziecie mieli wzdęcia. Smacznego :-)
 
Joanna, 15.03.2013 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nieprzyjemne dolegliwości nie powinny wystąpić po przyrządzeniu fasoli z duza ilością majeranku, http://dlugozyj.blogspot.com/
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie ODWODNIENIE u dzieci - przyczyny, objawy, zapobieganie

Latem, kiedy dzieci dużo czasu spędzają na dworze, przejęte zabawą rzadko sięgają po coś do picia,...

więcej

10426

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to, że te 2 dni zawierają za mało kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Aby ustalić, ile kalorii pani potrzebuje, należy masę ciała pomnożyć przez wzrost i...

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Siemię lniane byłoby idealne w formie koktajlu, jeśli zmiksujesz ugotowane całe ziarna (a właściwie śluz, który się tworzy) z owocami do wyboru: jabłkiem, brzoskwinią, mango czy morelą, bananem....

Grupy wsparcia
data

Maj 28, 2015

Jeżeli z których dziewczyn jej stosowali To niech napiszę czy działają bo nie wiem czy jej kupić bo chciałam żucia kilka kilogramów :) Nie zamawiajcie ich ja zamowilam ale jednak po znalezieniu masy negatywnych opinii zrezygnowalam z zamówienia a podwuch miesiącach zaczęły...

data

Maj 27, 2015

a ja brałam jagody acai i one mi pomogły możesz spróbować może i u Ciebie się sprawdzą. Poczytaj o nich na moim blogu: http://precznadwadze.blog.pl/acai-berry-6200-miesieczny-test-produktu/

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 28, 2015

Od dłuzszego czasu obserwowałam koleżankę z pracy która w ostatnich tygodniach bardzo schudła. W końcu podczas pewnej rozmowy zapytałam jak ona to robi. Powiedziała mi że zwykła dieta a dopiero po jakimś czasie przyznała ze stosuje również tabletki Slimcea. Zamówiłam również. Stosuje 3...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.