Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

7 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Unikasz fasoli, bo powoduje kłopotliwe wzdęcia i gazy? Niepotrzebnie. Odpowiednio ugotowana i przyrządzona fasola wcale nie musi powodować sensacji żołądkowych. Jak przygotować fasolę, by nie wywoływała wzdęć i gazów?

Fasola jest przepyszna, ale wzdęcia i gazy, które powoduje odstraszają wielu jej amatorów. Dlaczego fasola powoduje takie kłopoty z żołądkiem? Czy są sposoby, by uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola: dlaczego powoduje wzdęcia i gazy?

Fasola zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.

Nie przegap

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć i gazów?

Niektórzy po zjedzeniu fasoli mają wzdęcia i gazy. By tego uniknąć, po namoczeniu ziaren trzeba wylać wodę i gotować je w nowej. Oto kilka sposobów:

  • Nasiona mocz 1–2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę i w świeżej ugotuj ziarna do miękkości.
  • Włóż fasolę do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.
  • Fasolę mocz 8 godzin. Potem doprowadź do wrzenia, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu do miękkości (krócej niż w poprzednich sposobach).

Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. Moczenie zmiękcza fasolę i przyśpiesza gotowanie, ale zmiana wody wiąże się z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Żeby tego uniknąć, można moczyć fasolę 12 godzin, potem ugotować w tej samej wodzie, ale bez przykrycia, żeby ulotniły się szkodliwe związki. Fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 29.01.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
bogus, 22.03.2015 09.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niestety ale autor tego artykułu nieco mija się z prawdą. To że fasola zawiera lektyny sprawia że przedłużony zostaje proces trawienia - stąd problem ciężkostrawnosci a nie wzdęć. Za wzdęcia odpowiedzialna jest zawartość w fasoli oligosacharydow takich jak rafinoza, werbaskoza których nasz system enzymatyczny nie trawi za to flora bakteryjna owszem, niestety kosztem wytwarzania gazów. Ich ilość zależeć bedzie od mikroflory jelitowej (każdy ma inna) oraz od sposobu przygotowania fasoli gdyż ostateczna ilość cukrów wzdęciogennych w fasoli może się różnić nawet o kilkadziesiąt procent
 
Leo , 21.02.2015 17.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po prostu masz problemy z trawieniem. :)
 
jankop, 16.01.2015 09.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drogi kolego ja po zupie fasolowej zmiksowanej bez skórek mam takie gazy że aż hej, więc proszę nie pisz głupot bo niektórzy nie mają gazów ale większość niestety ma.
 
ju, 05.01.2015 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się, nie jestem weganką tylko wegetarianką i strączkowych też jem dużo. Poza tym organizm się przyzwyczaja, jak ktoś poje przez miesiąc codziennie to też go nie rozepcha. Takto. Pozdrawiam.
 
E, 24.11.2014 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie szukasz czasem zony AB?
 
AB, 25.11.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem weganinem i jem fasolę (różne gatunki CODZIENNIE od lat. Jem także ciecierzycę i soję. Nie ma żadnych wzdęć. Po to ciągłe teoretyzowanie. Jestem z wykształcenia żywieniowcem. Spędziłem całe lata w laboratoriach i tez przez lata wierzyłem w te teorie o wzdęciach z fasoli i o niezbędnym białku zwierzęcym, o brakach witamin u wegetarian (o weganach nie wspominając). Potrafiłem jednak wyrwać się z kręgu indoktrynacji pseudo-naukowej i zacząć samemu szukać , a przede wszystkim myśleć. Nie będę sie rozpisywał o wyższości weganizmu (mądrego) nad mięsożerstwem. Chcę natomiast powiedzieć, że nie ma żadnych wzdęć po fasoli i strączkowych. Wzdęcia wynikają z jednego. Ludzie, którzy jej jedzą NIE GRYZĄ FASOLI DOKŁADNIE. I to cała tajemnica. A nie gryzą, bo większość ludzi nie umie właściwe gryźć. Nie wierzycie? Zróbcie prosty test. Ugotujcie fasolę do miękkości. Ja wrzucam namoczoną za wrzątek. Ale nie koniecznie. I potem, po ugotowaniu i odlaniu reszty wody zmiksujcie ją dokładnie ją blenderem na masę. Można dodać przypraw do smaku (oregano, kmin, itp). A potem posmarujcie tym np. chleb i zjedzcie. Zobaczycie, czy będziecie mieli wzdęcia. Smacznego :-)
 
Joanna, 15.03.2013 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nieprzyjemne dolegliwości nie powinny wystąpić po przyrządzeniu fasoli z duza ilością majeranku, http://dlugozyj.blogspot.com/
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

45778

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

21763

Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

10502

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

W twoim przypadku należy zastosować dietę lekkostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz produktów, z których w organizmie powstaje kwas moczowy są to: mięsa, ryby oraz nasiona roślin...

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Każda dieta, którą będzie pani stosowała regularnie przez dłuższy czas będzie dawała pozytywne efekty w postaci redukcji masy ciała. Do spadku wagi dochodzi w momencie spożywania mniejszej ilości...

Grupy wsparcia
data

Maj 06, 2015

myślę, że tak 7-8 kg by wystarczyło, kiedyś nie miałam problemu, ale im starsza, tym więcej stresu, a wiadomo, że stres najlepiej jest zajadać, więc trochę się odłożyło, raczej nie chce drastycznie odzwyczajać organizmu, jak na razie zdrowiej jem i ćwiczę, najgorszą jednak moją...

data

Maj 06, 2015

gratulacje, choć to nie tylko trochę motywacji, tylko baardzo dużo, a do tego też wytrwałości:) tylko pozazdrościć silnej woli:)

data

Maj 06, 2015

Witam. Szukam po forach skutecznego i szybkiego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów,i znalazłam wypowiedz dziewczyny która bardzo poleca produkt green coffe,pisze że zrzuciła 26kg w 3 miesiące, ogólnie to słyszałam o odchudzających właściwościach zielonej kawy i nawet przeczytałam...

data

Maj 06, 2015

ja najpierw oglądam zdjęcia pięknych kaloryferów a potem nawalam brzuszki i nożyce. ;) też tak robię! wtedy mam największą motywację^^

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.