Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

7 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Unikasz fasoli, bo powoduje kłopotliwe wzdęcia i gazy? Niepotrzebnie. Odpowiednio ugotowana i przyrządzona fasola wcale nie musi powodować sensacji żołądkowych. Jak przygotować fasolę, by nie wywoływała wzdęć i gazów?

Fasola jest przepyszna, ale wzdęcia i gazy, które powoduje odstraszają wielu jej amatorów. Dlaczego fasola powoduje takie kłopoty z żołądkiem? Czy są sposoby, by uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola: dlaczego powoduje wzdęcia i gazy?

Fasola zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.

Nie przegap

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć i gazów?

Niektórzy po zjedzeniu fasoli mają wzdęcia i gazy. By tego uniknąć, po namoczeniu ziaren trzeba wylać wodę i gotować je w nowej. Oto kilka sposobów:

  • Nasiona mocz 1–2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę i w świeżej ugotuj ziarna do miękkości.
  • Włóż fasolę do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.
  • Fasolę mocz 8 godzin. Potem doprowadź do wrzenia, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu do miękkości (krócej niż w poprzednich sposobach).

Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. Moczenie zmiękcza fasolę i przyśpiesza gotowanie, ale zmiana wody wiąże się z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Żeby tego uniknąć, można moczyć fasolę 12 godzin, potem ugotować w tej samej wodzie, ale bez przykrycia, żeby ulotniły się szkodliwe związki. Fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 29.01.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
bogus, 22.03.2015 09.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niestety ale autor tego artykułu nieco mija się z prawdą. To że fasola zawiera lektyny sprawia że przedłużony zostaje proces trawienia - stąd problem ciężkostrawnosci a nie wzdęć. Za wzdęcia odpowiedzialna jest zawartość w fasoli oligosacharydow takich jak rafinoza, werbaskoza których nasz system enzymatyczny nie trawi za to flora bakteryjna owszem, niestety kosztem wytwarzania gazów. Ich ilość zależeć bedzie od mikroflory jelitowej (każdy ma inna) oraz od sposobu przygotowania fasoli gdyż ostateczna ilość cukrów wzdęciogennych w fasoli może się różnić nawet o kilkadziesiąt procent
 
Leo , 21.02.2015 17.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po prostu masz problemy z trawieniem. :)
 
jankop, 16.01.2015 09.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drogi kolego ja po zupie fasolowej zmiksowanej bez skórek mam takie gazy że aż hej, więc proszę nie pisz głupot bo niektórzy nie mają gazów ale większość niestety ma.
 
ju, 05.01.2015 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się, nie jestem weganką tylko wegetarianką i strączkowych też jem dużo. Poza tym organizm się przyzwyczaja, jak ktoś poje przez miesiąc codziennie to też go nie rozepcha. Takto. Pozdrawiam.
 
E, 24.11.2014 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie szukasz czasem zony AB?
 
AB, 25.11.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem weganinem i jem fasolę (różne gatunki CODZIENNIE od lat. Jem także ciecierzycę i soję. Nie ma żadnych wzdęć. Po to ciągłe teoretyzowanie. Jestem z wykształcenia żywieniowcem. Spędziłem całe lata w laboratoriach i tez przez lata wierzyłem w te teorie o wzdęciach z fasoli i o niezbędnym białku zwierzęcym, o brakach witamin u wegetarian (o weganach nie wspominając). Potrafiłem jednak wyrwać się z kręgu indoktrynacji pseudo-naukowej i zacząć samemu szukać , a przede wszystkim myśleć. Nie będę sie rozpisywał o wyższości weganizmu (mądrego) nad mięsożerstwem. Chcę natomiast powiedzieć, że nie ma żadnych wzdęć po fasoli i strączkowych. Wzdęcia wynikają z jednego. Ludzie, którzy jej jedzą NIE GRYZĄ FASOLI DOKŁADNIE. I to cała tajemnica. A nie gryzą, bo większość ludzi nie umie właściwe gryźć. Nie wierzycie? Zróbcie prosty test. Ugotujcie fasolę do miękkości. Ja wrzucam namoczoną za wrzątek. Ale nie koniecznie. I potem, po ugotowaniu i odlaniu reszty wody zmiksujcie ją dokładnie ją blenderem na masę. Można dodać przypraw do smaku (oregano, kmin, itp). A potem posmarujcie tym np. chleb i zjedzcie. Zobaczycie, czy będziecie mieli wzdęcia. Smacznego :-)
 
Joanna, 15.03.2013 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nieprzyjemne dolegliwości nie powinny wystąpić po przyrządzeniu fasoli z duza ilością majeranku, http://dlugozyj.blogspot.com/
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

14752

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

15615

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez...

więcej

27958

DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy DIETA dla NIEMOWLĄT, czyli jak i kiedy wprowadzać nowe potrawy

Od diety niemowlęcia zależy jego rozwój. Oczywiście najpierw dziecko je tylko mleko matki lub...

więcej

15886

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Efekt zatrzymania spadku wagi może się pojawić i jest to normalne. Proponowałabym zaczynać dzień od śniadania bardziej białkowego (omlety, twarożki, pasty z soczewicy, tofu), do obiadu dodać więcej...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Grupy wsparcia
data

Marzec 29, 2015

Szukam opinii o produkcie Vitaslim . Nie mogę znaleźć nigdzie opinii o vitaslim. Macie może jakieś doświadczenie z tym produktem. Podobno 14 kg w miesiąc można schudnąć ? Proszę bardzo: http://f.kafeteria.pl/temat/f1/ostrzegam-przed-slim-proactive-p_6172593 "Jest to wielka...

data

Marzec 28, 2015

ja schudłam 4 kg i sie bardzo ciesze bo moge robic to na co mam ochote..

data

Marzec 28, 2015

Ja mam totalną alergię na chemię w suplementach oraz produktach .Zawsze trzy razy sprawdzę co zamierzam wziąć. Od stycznia piję Aloe Live Bio - jest to w 100% sok z aloesu, bez żadnych dodatków. Całkowite przeciwieństwo do tych sklepowych, w których aloesu jest jedynie niewielki procent....

data

Marzec 28, 2015

Może nie sama kapusta poradzi sobie z tkanką tłuszczową, bo w kapsułkach Magic Kaps oprócz kapusty są naturalne koncentraty warzywne i witaminy. Do tego potrzeba jeszcze trochę gimnastyki i figura i forma murowane.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.