Fasola powoduje wzdęcia i gazy. Jak uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

7 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Unikasz fasoli, bo powoduje kłopotliwe wzdęcia i gazy? Niepotrzebnie. Odpowiednio ugotowana i przyrządzona fasola wcale nie musi powodować sensacji żołądkowych. Jak przygotować fasolę, by nie wywoływała wzdęć i gazów?

Fasola jest przepyszna, ale wzdęcia i gazy, które powoduje odstraszają wielu jej amatorów. Dlaczego fasola powoduje takie kłopoty z żołądkiem? Czy są sposoby, by uniknąć wzdęć i gazów po fasoli?

Fasola: dlaczego powoduje wzdęcia i gazy?

Fasola zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.

Nie przegap

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć i gazów?

Niektórzy po zjedzeniu fasoli mają wzdęcia i gazy. By tego uniknąć, po namoczeniu ziaren trzeba wylać wodę i gotować je w nowej. Oto kilka sposobów:

  • Nasiona mocz 1–2 godz. w bardzo gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie wylej wodę i w świeżej ugotuj ziarna do miękkości.
  • Włóż fasolę do zimnej wody, szybko doprowadź do wrzenia, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na dużym ogniu do miękkości.
  • Fasolę mocz 8 godzin. Potem doprowadź do wrzenia, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu do miękkości (krócej niż w poprzednich sposobach).

Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. Moczenie zmiękcza fasolę i przyśpiesza gotowanie, ale zmiana wody wiąże się z utratą sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Żeby tego uniknąć, można moczyć fasolę 12 godzin, potem ugotować w tej samej wodzie, ale bez przykrycia, żeby ulotniły się szkodliwe związki. Fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 29.01.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
bogus, 22.03.2015 09.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Niestety ale autor tego artykułu nieco mija się z prawdą. To że fasola zawiera lektyny sprawia że przedłużony zostaje proces trawienia - stąd problem ciężkostrawnosci a nie wzdęć. Za wzdęcia odpowiedzialna jest zawartość w fasoli oligosacharydow takich jak rafinoza, werbaskoza których nasz system enzymatyczny nie trawi za to flora bakteryjna owszem, niestety kosztem wytwarzania gazów. Ich ilość zależeć bedzie od mikroflory jelitowej (każdy ma inna) oraz od sposobu przygotowania fasoli gdyż ostateczna ilość cukrów wzdęciogennych w fasoli może się różnić nawet o kilkadziesiąt procent
 
Leo , 21.02.2015 17.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po prostu masz problemy z trawieniem. :)
 
jankop, 16.01.2015 09.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drogi kolego ja po zupie fasolowej zmiksowanej bez skórek mam takie gazy że aż hej, więc proszę nie pisz głupot bo niektórzy nie mają gazów ale większość niestety ma.
 
ju, 05.01.2015 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się, nie jestem weganką tylko wegetarianką i strączkowych też jem dużo. Poza tym organizm się przyzwyczaja, jak ktoś poje przez miesiąc codziennie to też go nie rozepcha. Takto. Pozdrawiam.
 
E, 24.11.2014 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie szukasz czasem zony AB?
 
AB, 25.11.2013 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem weganinem i jem fasolę (różne gatunki CODZIENNIE od lat. Jem także ciecierzycę i soję. Nie ma żadnych wzdęć. Po to ciągłe teoretyzowanie. Jestem z wykształcenia żywieniowcem. Spędziłem całe lata w laboratoriach i tez przez lata wierzyłem w te teorie o wzdęciach z fasoli i o niezbędnym białku zwierzęcym, o brakach witamin u wegetarian (o weganach nie wspominając). Potrafiłem jednak wyrwać się z kręgu indoktrynacji pseudo-naukowej i zacząć samemu szukać , a przede wszystkim myśleć. Nie będę sie rozpisywał o wyższości weganizmu (mądrego) nad mięsożerstwem. Chcę natomiast powiedzieć, że nie ma żadnych wzdęć po fasoli i strączkowych. Wzdęcia wynikają z jednego. Ludzie, którzy jej jedzą NIE GRYZĄ FASOLI DOKŁADNIE. I to cała tajemnica. A nie gryzą, bo większość ludzi nie umie właściwe gryźć. Nie wierzycie? Zróbcie prosty test. Ugotujcie fasolę do miękkości. Ja wrzucam namoczoną za wrzątek. Ale nie koniecznie. I potem, po ugotowaniu i odlaniu reszty wody zmiksujcie ją dokładnie ją blenderem na masę. Można dodać przypraw do smaku (oregano, kmin, itp). A potem posmarujcie tym np. chleb i zjedzcie. Zobaczycie, czy będziecie mieli wzdęcia. Smacznego :-)
 
Joanna, 15.03.2013 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nieprzyjemne dolegliwości nie powinny wystąpić po przyrządzeniu fasoli z duza ilością majeranku, http://dlugozyj.blogspot.com/
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

11442

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

21763

Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie? Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie?

To, ile litrów wody potrzebujemy, zależy od naszej płci, codziennej aktywności fizycznej, ilości...

więcej

12542

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.