PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Czy podawać niemowlęciu GLUTEN?

Czy podawać niemowlęciu GLUTEN?

Nowy schemat żywienia niemowląt, zgodnie z którym produkty zawierające gluten podaje się dzieciom już między 5. a 6. miesiącem życia, budzi sporo kontrowersji wśród lekarzy, a jeszcze więcej wśród rodziców. Nie tak dawno słyszeli przecież, że wczesne podawanie produktów glutenowych naraża dzieci na problemy zdrowotne.
A A A

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie niemowląt do końca 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem mamy. Malec ma otrzymywać w tym czasie tylko mleko kobiece, bezpośrednio z piersi lub odciągane; nie dostaje innych płynów (z wyjątkiem preparatów witaminowych, niezbędnych roztworów soli mineralnych lub leków) ani żywności dodatkowej. Tymczasem krajowy konsultant ds. pediatrii zaleca stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (białka zawartego w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu) już po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Celiakia u dziecka - dieta jedynym lekiem
Celiakia u dziecka - dieta jedynym lekiem
Nowe możliwości diagnostyczne CELIAKII
Nowe możliwości diagnostyczne CELIAKII

Gluten w diecie niemowlęcia

Decyzja o zmianach w schemacie żywienia niemowląt to efekt pracy zespołu wybitnych specjalistów, którzy w swoich rozważaniach oparli się na najnowszych badaniach naukowych. Wynika z nich, że wczesne wprowadzenie glutenu, ale w określonym czasie, dawce i w osłonie mleka kobiecego, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania przez dziecko na celiakię (chorobę trzewną) - poważną, nieuleczalną chorobę układu pokarmowego. Zdaniem zwolenników zmian, niewielkie ilości glutenu nie mogą być traktowane jak „porcja jedzenia”, dlatego nie można mówić o ich negatywnym wpływie na karmienie piersią. Zarazem są swego rodzaju preparatem leczniczym, gdyż mogą zapobiegać celiakii. Wśród ekspertów (np. prof. dr hab. med. Barbara Kowalewska-Kantecka z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, specjaliści z Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią) nie brakuje jednak także opinii, że nie było wyraźnych powodów, by schemat żywienia zmieniać. Te kwestie trudno rozstrzygnąć lekarzom, tym bardziej ciężko byłoby samym rodzicom. Dlatego najlepiej zdać się na wiedzę i doświadczenie zaufanego pediatry. Warto także dowiedzieć się więcej o samej celiakii.

Celiakia, czyli choroba trzewna polegająca na nietolerancji glutenu

Choroba trzewna jest trwałą, uwarunkowaną genetycznie nietolerancją pokarmową. Nieleczona może prowadzić do poważnego uszkodzenia jelit, wątroby, zaburzeń rozwojowych, a nawet bezpłodności lub zmian nowotworowych u osób starszych. Chociaż występuje rodzinnie, nie oznacza to, że nie może dotknąć osoby, która wśród bliskich nie ma celiakowców. Ryzyko jest wówczas mniejsze, ale nadal istnieje.
Celiakia polega na zaburzeniu trawienia i wchłaniania w wyniku zniszczenia ściany jelita, spowodowanej nieprawidłową reakcją na gluten. Przez długi czas nie musi dawać żadnych wyraźnych objawów, działając jedynie w obrębie jelit lub dając jeden niespecyficzny objaw, np. niewyjaśnioną niedokrwistość, a dopiero po latach ostro atakuje inne narządy. Bywa wykrywana przypadkiem, dlatego nikt nie może mieć 100 proc. pewności, że w jego rodzinie choroba nigdy nie występowała lub nie występuje. Objawy celiakii mogą pojawić się w każdym wieku, często jednak dotyczą już niemowląt, zaraz po wprowadzeniu glutenu do ich diety. Nie zadręczaj się jednak, jeśli twoje maleństwo gorzej poczuje się po zjedzeniu  pierwszej kaszki glutenowej. U najmłodszych dzieci wiele dolegliwości przypominających alergię czy celiakię to tylko przejściowe problemy, związane np. z niedojrzałością układu pokarmowego. Właśnie dlatego z brzuszkowymi kłopotami u maluchów do 3. roku życia pediatra najczęściej próbuje radzić sobie samodzielnie, a tylko w razie ich poważnego nasilenia lub trwania, mimo zastosowania jego rad, kieruje dziecko do specjalisty. Z drugiej strony, jeśli nawet na początku wydaje się, że maleństwo doskonale toleruje gluten, to może się zmienić - właśnie dlatego, że choroba trzewna i alergia nieraz przez długi czas nie dają wyraźnych objawów. Dlatego, niezależnie od wieku dziecka, warto obserwować, jaki wpływ na jego samopoczucie ma dieta.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 26.11.2013 19:50
boriginal youngster involving http://www.parodia.net/rb2132.html B this affidavit a person desires for food to show in social aggregation instructor. At a later date about, child Deng Huade through hint for the common, he or she began http://www.tjome.no/Timberlandboot.html A for you to lifeless experiment with for you to lay along with observed the adventure, plus similar your.
Nie zarejestrowany, 26.11.2013 19:29
concept, can certainly attempt to apply various other expression guide justification, thus try to remember http://www.tjome.no/Timberlandboot.html A additional jail. 6. Usually engage in brains sport. Speculate fan-tan http://www.parodia.net/rb2132.html B recreation is actually secret question, help productivity on the mental great approach. Might established that you simply purpose, farreneheit.
 

Objawy celiakii u dzieci

Na pewno powinnaś porozmawiać z pediatrą, gdy występuje któraś z poniższych sytuacji. Ktoś z bliskich krewnych dziecka nie toleruje glutenu. Celiakia jest często dziedziczona, a ponieważ może przebiegać bezobjawowo (uszkadzając jednak jelita), badania potrzebne są także wtedy, gdy malec nie ma żadnych dolegliwości.
»
 Częste, męczące bóle brzucha, wzdęcia. U niemowląt to zazwyczaj objaw zwykłej kolki, jednak i ona dla pewności wymaga konsultacji lekarskiej.
»
 Skłonność do ulewania powyżej 6. miesiąca życia, częste wymioty,  biegunki bądź luźne stolce (kupki mogą być luźne także wtedy, gdy karmisz piersią).
» 
Zaburzenia wzrostu (niskorosłość). Przy każdej wizycie w poradni dzieci zdrowych przeprowadza się pomiary i sprawdza malca na tzw. siatce centylowej (obrazującej rozwój dzieci w danym wieku), zwykle więc problem jest szybko zauważany.
Uwaga: wyjaśnienia wymaga nie tylko sytuacja, gdy dziecko nie mieści się w normach przewidzianych dla wieku, lecz także nagła zmiana na niekorzyść, np. dotychczas malec utrzymywał się na 25. centylu, a nagle spadł na 10. centyl. Warto więc pytać pediatrę, czy dziecko utrzymuje stałe, typowe dla siebie tempo rozwoju.
» 
Mała waga lub wyraźne schudnięcie. Uwaga: kiedyś uznawano ten czynnik za decydujący przy rozpoznaniu celiakii. Dziś już wiadomo, że prawie 40 proc. osób nietolerujących glutenu ma nadwagę! Niedożywienie, spowodowane niedoborem źle przyswajanych białek, nie musi objawiać się szczupłą sylwetką. Można sporo ważyć, a zarazem mieć niedobór składników pozwalających na prawidłowy rozwój.
» Częste i łatwe łapanie infekcji.
» Bladość skóry i spojówek oczu, smutek, osłabienie, płaczliwość (to mogą być objawy anemii, która często towarzyszy celiakii).
» Pojawienie się zmian skórnych (grudki, pęcherzyki, rumień) w okolicy kości krzyżowej, pośladków, łokci, na twarzy, w zgięciach kolan itp.

2
 
Novynette - co o nich myślicie
Ja kiedyś je stosowałam. Cena to prawda nie jest za wysoka ale też nie zawiodły. Odczułam spadek libido po nich ale to przy większości pigułek pojawia się ten problem. Miałam też problem z suchością pochwy. ...
Autor: mamuśka
 
 
Odporność u dzieci
Oczywiście nasze miody są i smaczne i zdrowe, jeśli tylko nie są mieszanką miodu i cukru. Dlatego warto kupować miód u sprawdzonego pszczelarza. Dzieciom najczęściej smakuje miód lipowy lub wielokwiatowy. Jeśli mówimy o wzmacnianiu odporności ...
 
 
Czy miód manuka rzeczywiście pomaga?
Tak jak wyżej zostało już napisane, miód Manuka MGO nie jest lekiem, nie jest też suplementem. Miód z Nowej Zelandii zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie jest to złoty środek na wszystkie problemy gastryczne. Każdy ...
 
 
Białe plamki na ciele, które się nie opalają. Proszę o pomoc
ja mam podobny problem tylko moje plamy są wielkości kapsla i znajdują się na obu powiekach:(
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Zasady żywienia, informacje na temat zasad zdrowego odżywiania, przepisy, przepisy kulinarne, zasady zdrowego żywienia, diety lecznicze, zasady żywieniowe, dieta lecznicza, żywienie, zdrowa żywność, tabela kalorii, anemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenie Co jeść żeby schudnąć? Jak jeść? Kiedy jeść? Ile jeść? Co z czym łączyć? Produkty, które służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Informacje o składnikach odżywczych (białka, węglowodany, tłuszcze, woda, minerały, witaminy). Pomocne kalkulatory żywieniowe, indeksy glikemiczne, tabele kalorii, diety. Porady i przepisy na zdrowe dania. Poznaj zasady żywienia i zmień złe nawyki żywieniowe. Dowiedz się jak odżywiać się zdrowo.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.