Czy podawać niemowlęciu GLUTEN?

Konsultant:lek. Anna Chmielewska, II Katedra Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
1 komentarze
Autor: Eliza Dolecka

Nowy schemat żywienia niemowląt, zgodnie z którym produkty zawierające gluten podaje się dzieciom już między 5. a 6. miesiącem życia, budzi sporo kontrowersji wśród lekarzy, a jeszcze więcej wśród rodziców. Nie tak dawno słyszeli przecież, że wczesne podawanie produktów glutenowych naraża dzieci na problemy zdrowotne.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie niemowląt do końca 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem mamy. Malec ma otrzymywać w tym czasie tylko mleko kobiece, bezpośrednio z piersi lub odciągane; nie dostaje innych płynów (z wyjątkiem preparatów witaminowych, niezbędnych roztworów soli mineralnych lub leków) ani żywności dodatkowej. Tymczasem krajowy konsultant ds. pediatrii zaleca stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (białka zawartego w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu) już po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Nie przegap

Gluten w diecie niemowlęcia

Decyzja o zmianach w schemacie żywienia niemowląt to efekt pracy zespołu wybitnych specjalistów, którzy w swoich rozważaniach oparli się na najnowszych badaniach naukowych. Wynika z nich, że wczesne wprowadzenie glutenu, ale w określonym czasie, dawce i w osłonie mleka kobiecego, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania przez dziecko na celiakię (chorobę trzewną) - poważną, nieuleczalną chorobę układu pokarmowego. Zdaniem zwolenników zmian, niewielkie ilości glutenu nie mogą być traktowane jak „porcja jedzenia”, dlatego nie można mówić o ich negatywnym wpływie na karmienie piersią. Zarazem są swego rodzaju preparatem leczniczym, gdyż mogą zapobiegać celiakii. Wśród ekspertów (np. prof. dr hab. med. Barbara Kowalewska-Kantecka z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, specjaliści z Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią) nie brakuje jednak także opinii, że nie było wyraźnych powodów, by schemat żywienia zmieniać. Te kwestie trudno rozstrzygnąć lekarzom, tym bardziej ciężko byłoby samym rodzicom. Dlatego najlepiej zdać się na wiedzę i doświadczenie zaufanego pediatry. Warto także dowiedzieć się więcej o samej celiakii.

Celiakia, czyli choroba trzewna polegająca na nietolerancji glutenu

Choroba trzewna jest trwałą, uwarunkowaną genetycznie nietolerancją pokarmową. Nieleczona może prowadzić do poważnego uszkodzenia jelit, wątroby, zaburzeń rozwojowych, a nawet bezpłodności lub zmian nowotworowych u osób starszych. Chociaż występuje rodzinnie, nie oznacza to, że nie może dotknąć osoby, która wśród bliskich nie ma celiakowców. Ryzyko jest wówczas mniejsze, ale nadal istnieje.
Celiakia polega na zaburzeniu trawienia i wchłaniania w wyniku zniszczenia ściany jelita, spowodowanej nieprawidłową reakcją na gluten. Przez długi czas nie musi dawać żadnych wyraźnych objawów, działając jedynie w obrębie jelit lub dając jeden niespecyficzny objaw, np. niewyjaśnioną niedokrwistość, a dopiero po latach ostro atakuje inne narządy. Bywa wykrywana przypadkiem, dlatego nikt nie może mieć 100 proc. pewności, że w jego rodzinie choroba nigdy nie występowała lub nie występuje. Objawy celiakii mogą pojawić się w każdym wieku, często jednak dotyczą już niemowląt, zaraz po wprowadzeniu glutenu do ich diety. Nie zadręczaj się jednak, jeśli twoje maleństwo gorzej poczuje się po zjedzeniu  pierwszej kaszki glutenowej. U najmłodszych dzieci wiele dolegliwości przypominających alergię czy celiakię to tylko przejściowe problemy, związane np. z niedojrzałością układu pokarmowego. Właśnie dlatego z brzuszkowymi kłopotami u maluchów do 3. roku życia pediatra najczęściej próbuje radzić sobie samodzielnie, a tylko w razie ich poważnego nasilenia lub trwania, mimo zastosowania jego rad, kieruje dziecko do specjalisty. Z drugiej strony, jeśli nawet na początku wydaje się, że maleństwo doskonale toleruje gluten, to może się zmienić - właśnie dlatego, że choroba trzewna i alergia nieraz przez długi czas nie dają wyraźnych objawów. Dlatego, niezależnie od wieku dziecka, warto obserwować, jaki wpływ na jego samopoczucie ma dieta.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Kasia85, 30.11.2012 14:39
Nie znam się na diecie przy celiakii, ale mam znajomą z celiakią i wiem, że czeka cię rewolucja żywieniowa i życzę ci dużo samozaparcia i wytrwałości. Wszystkiego dobrego!
Joanna Chudzicka, 30.11.2012 11:28
Witam serdecznie, Asortyment produktów bezglutenowych jest w tej chwili naprawdę spory. Sklepy ze zdrową żywnością oferują całą gamę produktów naturalnie bezglutenowych oraz bezglutenowych odpowiedników tradycyjnej żywności. Można spróbować bardziej "egoztycznych" zbóż o ciekawym smaku - amarantus, tapioka, maniok. Dzięki temu można komponować naprawdę zróżnicowane i smaczne jadłospisy. Jedynym problemem jest cena tych produktów. Szacuje się, że dieta bezglutenowa jest około 30% droższa od tradycyjnej. Pozdrawiam
 

Objawy celiakii u dzieci

Na pewno powinnaś porozmawiać z pediatrą, gdy występuje któraś z poniższych sytuacji. Ktoś z bliskich krewnych dziecka nie toleruje glutenu. Celiakia jest często dziedziczona, a ponieważ może przebiegać bezobjawowo (uszkadzając jednak jelita), badania potrzebne są także wtedy, gdy malec nie ma żadnych dolegliwości.
»
 Częste, męczące bóle brzucha, wzdęcia. U niemowląt to zazwyczaj objaw zwykłej kolki, jednak i ona dla pewności wymaga konsultacji lekarskiej.
»
 Skłonność do ulewania powyżej 6. miesiąca życia, częste wymioty,  biegunki bądź luźne stolce (kupki mogą być luźne także wtedy, gdy karmisz piersią).
» 
Zaburzenia wzrostu (niskorosłość). Przy każdej wizycie w poradni dzieci zdrowych przeprowadza się pomiary i sprawdza malca na tzw. siatce centylowej (obrazującej rozwój dzieci w danym wieku), zwykle więc problem jest szybko zauważany.
Uwaga: wyjaśnienia wymaga nie tylko sytuacja, gdy dziecko nie mieści się w normach przewidzianych dla wieku, lecz także nagła zmiana na niekorzyść, np. dotychczas malec utrzymywał się na 25. centylu, a nagle spadł na 10. centyl. Warto więc pytać pediatrę, czy dziecko utrzymuje stałe, typowe dla siebie tempo rozwoju.
» 
Mała waga lub wyraźne schudnięcie. Uwaga: kiedyś uznawano ten czynnik za decydujący przy rozpoznaniu celiakii. Dziś już wiadomo, że prawie 40 proc. osób nietolerujących glutenu ma nadwagę! Niedożywienie, spowodowane niedoborem źle przyswajanych białek, nie musi objawiać się szczupłą sylwetką. Można sporo ważyć, a zarazem mieć niedobór składników pozwalających na prawidłowy rozwój.
» Częste i łatwe łapanie infekcji.
» Bladość skóry i spojówek oczu, smutek, osłabienie, płaczliwość (to mogą być objawy anemii, która często towarzyszy celiakii).
» Pojawienie się zmian skórnych (grudki, pęcherzyki, rumień) w okolicy kości krzyżowej, pośladków, łokci, na twarzy, w zgięciach kolan itp.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: IstockPhoto

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
ala, 04.06.2011 22.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szwedzkie badania dowodzą tylko tego, że nie ma różnicy w ilości zachorowań na chorobę trzewną przed i po zmianie schematu w ich kraju: "...but we could not find any difference in undiagnosed celiac disease between the screened children born before and those born after 1996." Read More: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365520500352600 Znana jest natomiast i poparta badaniami zależność pomiędzy tolerancją glutenu i karmieniem piersią - łatwiej jest on przyswajany, gdy dziecko jest karmione mlekiem matki. I dlatego, wydaje mi się tak są sformułowane polskie zalecenia. Ale wydają się one najlepsze tylko dla mam, mających zamiar zrezygnować z karmienia po 6 miesiacu zycia dziecka, natomiast dla dzieci karmionych dłużej piersia wydaje mi sie ,ze nie ma potrzeby przed 6 miesiacem wprowadzac czegokolwiek nowego, wbrew opinii WHO, która dla mnie np. jest duzo bardziej wiarygodna. Dodam jeszcze tylko, że pani pediatra, zeby mnie przekonac do polskiego schematu zywienia wreczyła mi ksiazeczke reklamową bobovity:) , w ktorej jest sprytnie ominiete zdanie z oficjalnego schamatu: "Uwaga : Należną ilość wprowadzanego glutenu można podawać w mleku matki lub bezpośrednio do buzi dziecka , bez konieczności wprowadzania przecieru jarzynowego". No bo przecież jest różnica, czy sprzeda się odpowiednio więcej samych kaszek, czy jeszcze słoiczków.;p uff, ale się rozpisałam, ale najśmieszniejsze jest to, że lekarz, zamiast powoływać się na oficjalne zalecenia (to by mnie bardziej przekonało), rozdaje reklamy na dodatek uznając je za bardziej wiarygodne niż najnowsze zalecienia WHO. (bo juz na prawdę nie wymagam, że lekarze powinni znać wyniki badań, na których jakiekolwiek polskie zalecenia sa oparte :)
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI

Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale nawet w lodówce czy...

więcej

11219

Uzupełnianie elektrolitów. Jak uzupełniać elektrolity w organizmie? Uzupełnianie elektrolitów. Jak uzupełniać elektrolity w organizmie?

Elektrolity są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich niedobór może...

więcej

21463

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

10236

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

17630

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 22, 2014

Witam Ten sposób żywienia jest bardzo dobry dla osób,którym brakuje enzymów odpowiedzialnych za strawienie węglowodanów.DO jest stosunkowo nową dietą w porównaniu do np.diety stosowanej wg ajurwedy czy medycyny chińskiej.W naszym klimacie większości ludzi może służyć jedzenie...

data

Grudzień 21, 2014

Chyba też zaczynam wątpić w działanie wszelkich suplementów. Może jedynie dają efekt placebo...

data

Grudzień 21, 2014

Dieta w święta to u mnie rzecz niemożliwa :D

data

Grudzień 21, 2014

to naprawdę działa. pije się w małych ilościach, a kilogramy powoli ubywają. jestem pozytywnie zaskoczona.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.