Czy podawać niemowlęciu GLUTEN?

Konsultant: lek. Anna Chmielewska, II Katedra Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2 komentarze
Autor: Eliza Dolecka

Nowy schemat żywienia niemowląt, zgodnie z którym produkty zawierające gluten podaje się dzieciom już między 5. a 6. miesiącem życia, budzi sporo kontrowersji wśród lekarzy, a jeszcze więcej wśród rodziców. Nie tak dawno słyszeli przecież, że wczesne podawanie produktów glutenowych naraża dzieci na problemy zdrowotne.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie niemowląt do końca 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem mamy. Malec ma otrzymywać w tym czasie tylko mleko kobiece, bezpośrednio z piersi lub odciągane; nie dostaje innych płynów (z wyjątkiem preparatów witaminowych, niezbędnych roztworów soli mineralnych lub leków) ani żywności dodatkowej. Tymczasem krajowy konsultant ds. pediatrii zaleca stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (białka zawartego w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu) już po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Nie przegap

czekamy na sygnał bohaterki - Celiakia u dziecka - dieta jedynym lekiem

Oskar miał wtedy niecałe 3 lata. Silne bóle brzucha połączone z wymiotami powtarzały się przez wiele miesięcy. Lekarze mówili: niestrawność. Dziecko cierpiało, nikt nie mógł mu pomóc. Okazało się, że to celiakia. Oskar miało dużo szczęścia, że udało się odkryć przyczyny dolegliwości, bo zdiagnozowanie celiakii nie jest łatwe.

Gluten w diecie niemowlęcia

Decyzja o zmianach w schemacie żywienia niemowląt to efekt pracy zespołu wybitnych specjalistów, którzy w swoich rozważaniach oparli się na najnowszych badaniach naukowych. Wynika z nich, że wczesne wprowadzenie glutenu, ale w określonym czasie, dawce i w osłonie mleka kobiecego, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania przez dziecko na celiakię (chorobę trzewną) - poważną, nieuleczalną chorobę układu pokarmowego. Zdaniem zwolenników zmian, niewielkie ilości glutenu nie mogą być traktowane jak „porcja jedzenia”, dlatego nie można mówić o ich negatywnym wpływie na karmienie piersią. Zarazem są swego rodzaju preparatem leczniczym, gdyż mogą zapobiegać celiakii. Wśród ekspertów (np. prof. dr hab. med. Barbara Kowalewska-Kantecka z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, specjaliści z Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią) nie brakuje jednak także opinii, że nie było wyraźnych powodów, by schemat żywienia zmieniać. Te kwestie trudno rozstrzygnąć lekarzom, tym bardziej ciężko byłoby samym rodzicom. Dlatego najlepiej zdać się na wiedzę i doświadczenie zaufanego pediatry. Warto także dowiedzieć się więcej o samej celiakii.

Celiakia, czyli choroba trzewna polegająca na nietolerancji glutenu

Choroba trzewna jest trwałą, uwarunkowaną genetycznie nietolerancją pokarmową. Nieleczona może prowadzić do poważnego uszkodzenia jelit, wątroby, zaburzeń rozwojowych, a nawet bezpłodności lub zmian nowotworowych u osób starszych. Chociaż występuje rodzinnie, nie oznacza to, że nie może dotknąć osoby, która wśród bliskich nie ma celiakowców. Ryzyko jest wówczas mniejsze, ale nadal istnieje.
Celiakia polega na zaburzeniu trawienia i wchłaniania w wyniku zniszczenia ściany jelita, spowodowanej nieprawidłową reakcją na gluten. Przez długi czas nie musi dawać żadnych wyraźnych objawów, działając jedynie w obrębie jelit lub dając jeden niespecyficzny objaw, np. niewyjaśnioną niedokrwistość, a dopiero po latach ostro atakuje inne narządy. Bywa wykrywana przypadkiem, dlatego nikt nie może mieć 100 proc. pewności, że w jego rodzinie choroba nigdy nie występowała lub nie występuje. Objawy celiakii mogą pojawić się w każdym wieku, często jednak dotyczą już niemowląt, zaraz po wprowadzeniu glutenu do ich diety. Nie zadręczaj się jednak, jeśli twoje maleństwo gorzej poczuje się po zjedzeniu  pierwszej kaszki glutenowej. U najmłodszych dzieci wiele dolegliwości przypominających alergię czy celiakię to tylko przejściowe problemy, związane np. z niedojrzałością układu pokarmowego. Właśnie dlatego z brzuszkowymi kłopotami u maluchów do 3. roku życia pediatra najczęściej próbuje radzić sobie samodzielnie, a tylko w razie ich poważnego nasilenia lub trwania, mimo zastosowania jego rad, kieruje dziecko do specjalisty. Z drugiej strony, jeśli nawet na początku wydaje się, że maleństwo doskonale toleruje gluten, to może się zmienić - właśnie dlatego, że choroba trzewna i alergia nieraz przez długi czas nie dają wyraźnych objawów. Dlatego, niezależnie od wieku dziecka, warto obserwować, jaki wpływ na jego samopoczucie ma dieta.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Redakcja, 20.01.2015 15:09
''Celiakia charakteryzuje się trwałą, genetycznie uwarunkowaną nietolerancją glutenu, białka zapasowego pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Wielu chorych nie wie, że celiakia jest przyczyną ich dolegliwości, ponieważ często daje objawy, które można przypisać innym schorzeniom''. Nietypowe objawy celiakii u dorosłych Celiakia: przyczyny, objawy, badania. Leczenie celiakii Celiakia - choroba trzewna. Objawy zależą od jej rodzaju DIETA BEZGLUTENOWA: zasady oraz produkty zakazane i dozwolone
Nie zarejestrowany, 29.12.2014 18:40
Sensacja! Choroba Parkinsona, ALS, MS, raka trzustki, Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=rwQi2AAssuE Sensacja! Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML https://www.youtube.com/watch?v=kCWXC60i0-I Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) i stwardnienie rozsiane (MS) można już uleczyć! część 2 https://www.youtube.com/watch?v=wIyA7SnP6tI Sensacja! Choroba Parkinsona jest uleczalna w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=mS-vy7unTf8
 

Objawy celiakii u dzieci

Na pewno powinnaś porozmawiać z pediatrą, gdy występuje któraś z poniższych sytuacji. Ktoś z bliskich krewnych dziecka nie toleruje glutenu. Celiakia jest często dziedziczona, a ponieważ może przebiegać bezobjawowo (uszkadzając jednak jelita), badania potrzebne są także wtedy, gdy malec nie ma żadnych dolegliwości.
»
 Częste, męczące bóle brzucha, wzdęcia. U niemowląt to zazwyczaj objaw zwykłej kolki, jednak i ona dla pewności wymaga konsultacji lekarskiej.
»
 Skłonność do ulewania powyżej 6. miesiąca życia, częste wymioty,  biegunki bądź luźne stolce (kupki mogą być luźne także wtedy, gdy karmisz piersią).
» 
Zaburzenia wzrostu (niskorosłość). Przy każdej wizycie w poradni dzieci zdrowych przeprowadza się pomiary i sprawdza malca na tzw. siatce centylowej (obrazującej rozwój dzieci w danym wieku), zwykle więc problem jest szybko zauważany.
Uwaga: wyjaśnienia wymaga nie tylko sytuacja, gdy dziecko nie mieści się w normach przewidzianych dla wieku, lecz także nagła zmiana na niekorzyść, np. dotychczas malec utrzymywał się na 25. centylu, a nagle spadł na 10. centyl. Warto więc pytać pediatrę, czy dziecko utrzymuje stałe, typowe dla siebie tempo rozwoju.
» 
Mała waga lub wyraźne schudnięcie. Uwaga: kiedyś uznawano ten czynnik za decydujący przy rozpoznaniu celiakii. Dziś już wiadomo, że prawie 40 proc. osób nietolerujących glutenu ma nadwagę! Niedożywienie, spowodowane niedoborem źle przyswajanych białek, nie musi objawiać się szczupłą sylwetką. Można sporo ważyć, a zarazem mieć niedobór składników pozwalających na prawidłowy rozwój.
» Częste i łatwe łapanie infekcji.
» Bladość skóry i spojówek oczu, smutek, osłabienie, płaczliwość (to mogą być objawy anemii, która często towarzyszy celiakii).
» Pojawienie się zmian skórnych (grudki, pęcherzyki, rumień) w okolicy kości krzyżowej, pośladków, łokci, na twarzy, w zgięciach kolan itp.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: IstockPhoto

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Kasia, 05.03.2015 11.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, jestem na diecie bezglutenowej od 3 lat. Celiakię ma również mój młodszy brat. Dzięki diecie bg odkryliśmy nowy świat produktów dotąd nie używanych w kuchni (mąka z tapioki, mąka kokosowa, amarantus itp.). Pieczenie i gotowanie bezglutenowe już nie sprawia mi problemu. Moje poczynania można śledzić na stronie http://malewypieki.pl. Pozdrawiam
 
ala, 04.06.2011 22.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szwedzkie badania dowodzą tylko tego, że nie ma różnicy w ilości zachorowań na chorobę trzewną przed i po zmianie schematu w ich kraju: "...but we could not find any difference in undiagnosed celiac disease between the screened children born before and those born after 1996." Read More: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365520500352600 Znana jest natomiast i poparta badaniami zależność pomiędzy tolerancją glutenu i karmieniem piersią - łatwiej jest on przyswajany, gdy dziecko jest karmione mlekiem matki. I dlatego, wydaje mi się tak są sformułowane polskie zalecenia. Ale wydają się one najlepsze tylko dla mam, mających zamiar zrezygnować z karmienia po 6 miesiacu zycia dziecka, natomiast dla dzieci karmionych dłużej piersia wydaje mi sie ,ze nie ma potrzeby przed 6 miesiacem wprowadzac czegokolwiek nowego, wbrew opinii WHO, która dla mnie np. jest duzo bardziej wiarygodna. Dodam jeszcze tylko, że pani pediatra, zeby mnie przekonac do polskiego schematu zywienia wreczyła mi ksiazeczke reklamową bobovity:) , w ktorej jest sprytnie ominiete zdanie z oficjalnego schamatu: "Uwaga : Należną ilość wprowadzanego glutenu można podawać w mleku matki lub bezpośrednio do buzi dziecka , bez konieczności wprowadzania przecieru jarzynowego". No bo przecież jest różnica, czy sprzeda się odpowiednio więcej samych kaszek, czy jeszcze słoiczków.;p uff, ale się rozpisałam, ale najśmieszniejsze jest to, że lekarz, zamiast powoływać się na oficjalne zalecenia (to by mnie bardziej przekonało), rozdaje reklamy na dodatek uznając je za bardziej wiarygodne niż najnowsze zalecienia WHO. (bo juz na prawdę nie wymagam, że lekarze powinni znać wyniki badań, na których jakiekolwiek polskie zalecenia sa oparte :)
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks NATURALNE AFRODYZJAKI zapewnią płodność i lepszy seks

Czy jedzenie może być afrodyzjakiem, czy rzeczywiście ma wpływ na potencję seksualną? Okazuje się,...

więcej

13741

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować...

więcej

19149

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Na poziom zapotrzebowania energetycznego wpływ ma bardzo wiele czynników, choćby takich jak: płeć, wiek, masa ciała, stan fizjologiczny, stan zdrowia i odżywienia, a także funkcjonowanie gruczołów...

Leki, zmiana diety powinny poprawić twój stan. Jeśli chodzi o dietę, niestety trzeba zrezygnować z produktów, które będą zaostrzać dolegliwość, czyli m.in. produkty mocno wędzone. jak np. kabanosy,...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.