Czy podawać niemowlęciu GLUTEN?

Konsultant: lek. Anna Chmielewska, II Katedra Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3 komentarze
Autor: Eliza Dolecka

Nowy schemat żywienia niemowląt, zgodnie z którym produkty zawierające gluten podaje się dzieciom już między 5. a 6. miesiącem życia, budzi sporo kontrowersji wśród lekarzy, a jeszcze więcej wśród rodziców. Nie tak dawno słyszeli przecież, że wczesne podawanie produktów glutenowych naraża dzieci na problemy zdrowotne.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca karmienie niemowląt do końca 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem mamy. Malec ma otrzymywać w tym czasie tylko mleko kobiece, bezpośrednio z piersi lub odciągane; nie dostaje innych płynów (z wyjątkiem preparatów witaminowych, niezbędnych roztworów soli mineralnych lub leków) ani żywności dodatkowej. Tymczasem krajowy konsultant ds. pediatrii zaleca stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (białka zawartego w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu i orkiszu) już po ukończeniu 4. miesiąca życia.

Gluten w diecie niemowlęcia

Decyzja o zmianach w schemacie żywienia niemowląt to efekt pracy zespołu wybitnych specjalistów, którzy w swoich rozważaniach oparli się na najnowszych badaniach naukowych. Wynika z nich, że wczesne wprowadzenie glutenu, ale w określonym czasie, dawce i w osłonie mleka kobiecego, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania przez dziecko na celiakię (chorobę trzewną) - poważną, nieuleczalną chorobę układu pokarmowego. Zdaniem zwolenników zmian, niewielkie ilości glutenu nie mogą być traktowane jak „porcja jedzenia”, dlatego nie można mówić o ich negatywnym wpływie na karmienie piersią. Zarazem są swego rodzaju preparatem leczniczym, gdyż mogą zapobiegać celiakii. Wśród ekspertów (np. prof. dr hab. med. Barbara Kowalewska-Kantecka z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, specjaliści z Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią) nie brakuje jednak także opinii, że nie było wyraźnych powodów, by schemat żywienia zmieniać. Te kwestie trudno rozstrzygnąć lekarzom, tym bardziej ciężko byłoby samym rodzicom. Dlatego najlepiej zdać się na wiedzę i doświadczenie zaufanego pediatry. Warto także dowiedzieć się więcej o samej celiakii.

Celiakia, czyli choroba trzewna polegająca na nietolerancji glutenu

Choroba trzewna jest trwałą, uwarunkowaną genetycznie nietolerancją pokarmową. Nieleczona może prowadzić do poważnego uszkodzenia jelit, wątroby, zaburzeń rozwojowych, a nawet bezpłodności lub zmian nowotworowych u osób starszych. Chociaż występuje rodzinnie, nie oznacza to, że nie może dotknąć osoby, która wśród bliskich nie ma celiakowców. Ryzyko jest wówczas mniejsze, ale nadal istnieje.
Celiakia polega na zaburzeniu trawienia i wchłaniania w wyniku zniszczenia ściany jelita, spowodowanej nieprawidłową reakcją na gluten. Przez długi czas nie musi dawać żadnych wyraźnych objawów, działając jedynie w obrębie jelit lub dając jeden niespecyficzny objaw, np. niewyjaśnioną niedokrwistość, a dopiero po latach ostro atakuje inne narządy. Bywa wykrywana przypadkiem, dlatego nikt nie może mieć 100 proc. pewności, że w jego rodzinie choroba nigdy nie występowała lub nie występuje. Objawy celiakii mogą pojawić się w każdym wieku, często jednak dotyczą już niemowląt, zaraz po wprowadzeniu glutenu do ich diety. Nie zadręczaj się jednak, jeśli twoje maleństwo gorzej poczuje się po zjedzeniu  pierwszej kaszki glutenowej. U najmłodszych dzieci wiele dolegliwości przypominających alergię czy celiakię to tylko przejściowe problemy, związane np. z niedojrzałością układu pokarmowego. Właśnie dlatego z brzuszkowymi kłopotami u maluchów do 3. roku życia pediatra najczęściej próbuje radzić sobie samodzielnie, a tylko w razie ich poważnego nasilenia lub trwania, mimo zastosowania jego rad, kieruje dziecko do specjalisty. Z drugiej strony, jeśli nawet na początku wydaje się, że maleństwo doskonale toleruje gluten, to może się zmienić - właśnie dlatego, że choroba trzewna i alergia nieraz przez długi czas nie dają wyraźnych objawów. Dlatego, niezależnie od wieku dziecka, warto obserwować, jaki wpływ na jego samopoczucie ma dieta.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Alinaa, 11.03.2016 12:11
Lekarz podejrzewa u mnie nietolerancje glutenu. Wyslal mnie na badania na celiakie. Jestem z Wrocławia, znalazłam już nawet ośrodek blisko mnie. Boję się jednak samego badania. Czy któraś z was ma już je za sobą? Jak to wygląda?
Nie zarejestrowany, 15.10.2015 15:19
Polecam wywiad na pokrewny temat i całe mnóstwo sprawdzonych przepisów bez pszenicy - kuchnia-edukacyjna.com/2015/09/07/klasyfikacja-nadwrazliwosci-pokarmowych-rozmowa-z-dr-n-med-dorota-musial
 

Objawy celiakii u dzieci

Na pewno powinnaś porozmawiać z pediatrą, gdy występuje któraś z poniższych sytuacji. Ktoś z bliskich krewnych dziecka nie toleruje glutenu. Celiakia jest często dziedziczona, a ponieważ może przebiegać bezobjawowo (uszkadzając jednak jelita), badania potrzebne są także wtedy, gdy malec nie ma żadnych dolegliwości.
»
Częste, męczące bóle brzucha, wzdęcia. U niemowląt to zazwyczaj objaw zwykłej kolki, jednak i ona dla pewności wymaga konsultacji lekarskiej.
»
Skłonność do ulewania powyżej 6. miesiąca życia, częste wymioty,  biegunki bądź luźne stolce (kupki mogą być luźne także wtedy, gdy karmisz piersią).
»
Zaburzenia wzrostu (niskorosłość). Przy każdej wizycie w poradni dzieci zdrowych przeprowadza się pomiary i sprawdza malca na tzw. siatce centylowej (obrazującej rozwój dzieci w danym wieku), zwykle więc problem jest szybko zauważany.
Uwaga: wyjaśnienia wymaga nie tylko sytuacja, gdy dziecko nie mieści się w normach przewidzianych dla wieku, lecz także nagła zmiana na niekorzyść, np. dotychczas malec utrzymywał się na 25. centylu, a nagle spadł na 10. centyl. Warto więc pytać pediatrę, czy dziecko utrzymuje stałe, typowe dla siebie tempo rozwoju.
»
Mała waga lub wyraźne schudnięcie. Uwaga: kiedyś uznawano ten czynnik za decydujący przy rozpoznaniu celiakii. Dziś już wiadomo, że prawie 40 proc. osób nietolerujących glutenu ma nadwagę! Niedożywienie, spowodowane niedoborem źle przyswajanych białek, nie musi objawiać się szczupłą sylwetką. Można sporo ważyć, a zarazem mieć niedobór składników pozwalających na prawidłowy rozwój.
» Częste i łatwe łapanie infekcji.
» Bladość skóry i spojówek oczu, smutek, osłabienie, płaczliwość (to mogą być objawy anemii, która często towarzyszy celiakii).
» Pojawienie się zmian skórnych (grudki, pęcherzyki, rumień) w okolicy kości krzyżowej, pośladków, łokci, na twarzy, w zgięciach kolan itp.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Dieta bez glutenu - zdrowa czy szkodliwa?

Dieta bez glutenu - zdrowa czy szkodliwa?

Jedz pysznie bez pszenicy - ośmiotygodniowa dieta bezglutenowa. Do wygrania książka z przepisami!

Jedz pysznie bez pszenicy - ośmiotygodniowa dieta bezglutenowa. Do wygrania książka z przepisami!

Pyszne kasze bez glutenu

Pyszne kasze bez glutenu

Zdjęcia: IstockPhoto

Aktualizacja: 13.09.2015

Komentarze (1 - 3 z 3)
Natalia_1988, 22.09.2015 20.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej! Mam celiakię. Z wykształcenia jestem biologiem. Skoro jest to choroba uwarunkowana GENEYCZNIE, to niech mi ktoś wytłumaczy jakim sposobem można przeciwko niej "zaszczepić" dziecko podając mu małe ilości glutenu pomiędzy 5 i 7 miesiącem życia? Nie pojmuję albo jestem niedouczona.
 
Kasia, 05.03.2015 11.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, jestem na diecie bezglutenowej od 3 lat. Celiakię ma również mój młodszy brat. Dzięki diecie bg odkryliśmy nowy świat produktów dotąd nie używanych w kuchni (mąka z tapioki, mąka kokosowa, amarantus itp.). Pieczenie i gotowanie bezglutenowe już nie sprawia mi problemu. Moje poczynania można śledzić na stronie http://malewypieki.pl. Pozdrawiam
 
ala, 04.06.2011 22.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szwedzkie badania dowodzą tylko tego, że nie ma różnicy w ilości zachorowań na chorobę trzewną przed i po zmianie schematu w ich kraju: "...but we could not find any difference in undiagnosed celiac disease between the screened children born before and those born after 1996." Read More: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365520500352600 Znana jest natomiast i poparta badaniami zależność pomiędzy tolerancją glutenu i karmieniem piersią - łatwiej jest on przyswajany, gdy dziecko jest karmione mlekiem matki. I dlatego, wydaje mi się tak są sformułowane polskie zalecenia. Ale wydają się one najlepsze tylko dla mam, mających zamiar zrezygnować z karmienia po 6 miesiacu zycia dziecka, natomiast dla dzieci karmionych dłużej piersia wydaje mi sie ,ze nie ma potrzeby przed 6 miesiacem wprowadzac czegokolwiek nowego, wbrew opinii WHO, która dla mnie np. jest duzo bardziej wiarygodna. Dodam jeszcze tylko, że pani pediatra, zeby mnie przekonac do polskiego schematu zywienia wreczyła mi ksiazeczke reklamową bobovity:) , w ktorej jest sprytnie ominiete zdanie z oficjalnego schamatu: "Uwaga : Należną ilość wprowadzanego glutenu można podawać w mleku matki lub bezpośrednio do buzi dziecka , bez konieczności wprowadzania przecieru jarzynowego". No bo przecież jest różnica, czy sprzeda się odpowiednio więcej samych kaszek, czy jeszcze słoiczków.;p uff, ale się rozpisałam, ale najśmieszniejsze jest to, że lekarz, zamiast powoływać się na oficjalne zalecenia (to by mnie bardziej przekonało), rozdaje reklamy na dodatek uznając je za bardziej wiarygodne niż najnowsze zalecienia WHO. (bo juz na prawdę nie wymagam, że lekarze powinni znać wyniki badań, na których jakiekolwiek polskie zalecenia sa oparte :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

49347

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

48546

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

47493

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

25990

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Forum
data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 14, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają?

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

data

Lipiec 07, 2016

...bo ja juz wypilam pol butelki czerwonego i na pewno ja skoncze tego wieczoru, co ostatnio mi sie czesto zdarza. I jeszcze jedno jest super: zawsze pilam alkohol, ale od dluzszego czasu moim absolutnym numerem 1 jest czerwone wytrawne wino, wszystkiego innego mam po dziurki w nosie. A...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.