CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

20 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina?

Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.

Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.05.2011 16:09
Kochani Moi! Osobiście produkuję spore ilości wina (dla własnych potrzeb, nie prowadzę sprzedaży wina). Na serce i układ krążenia polecam wino z czarnej porzeczki. Doskonałe w smaku i aromacie, przyjemnie rozgrzewa, ma bordowy kolor (niektórzy mawiają, że wino z czarnej porzeczki ma kolor byczej krwi). Pół roku temu natomiast zrobiłem wino z czarnej porzeczki i aronii. Jest wspaniałe. Aronia bowiem, tak jak czarna porzeczka, korzystnie wpływa na serducho i krew. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia!!!
Nie zarejestrowany, 27.04.2011 15:22
Jest jeszcze jedno wyjście jesli chodzi o picie wina,a szczególnie jesli tego wina ze względów zdrowotnych pic nie mozemy.Jest to wino bezalkoholowe.I tutaj w przypadku kiedy lubimy wino,np.fajnie smakuje lamka wypita do obiadu,ale nasze zdrowie nam na to nie pozwala,leki jakie przyjmyjemy,to spokojnie mozemy własnie spróbowac z takim tez smacznym winkiem.
 

Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
winny, 16.11.2014 07.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy wypraci Ci mózg w tym Twoim centrum czy może jesteś jego pracownikiem czy właścicielem, ale jeżeli przeciętny xxxxx nie jest koneserem, a będzie uważał że wino czerwnone poprawi jego zdrowie to będzie kupował tylko takie, bez względu na to czy pasuje ono do ryby, kotleta mielonego czy rumsztyku. Proszę to też bierz pod uwagę i nie reklamuj jakiejś firmy
 
blisiak, 29.10.2014 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ale to nie jest tak, że każde wino czerwone jest takie samo - przecież te wina pasują do różnych potraw, na pewno nie każda będzie optymalna. To też trzeba dobierać pod jedzenie - jeśli kupujecie w Centrum Wina to tam pewnie zrobili Wam wykład na ten temat. Jak najbardziej wierzę, że wino ma pozytywny wpływ - ale dobre i odpowiednio dobrane.
 
gafu, 08.03.2014 08.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coraz więcej mądrali jak na ironię losu ze świata nauki,którym Judaszowe srebrniki nie ciążą,wydaje opinie bądź fałszuje wyniki badań,aby unicestwić wszystko co naturalne i utorować drogę syntetykom koncernów farmaceutycznych i spożywczych.Kodeks Alimentarius Cel: uzależnić,wydoić z pieniędzy,unicestwić. Nie dajmy się-pijmy czerwone wino i jedzmy to co Natura nam daje.
 
Hania, 02.10.2013 18.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio widizałam podobny artykuł, równie bardzo interesujący: http://www.exitdoor.pl/index.php/zdrowotne-korzysci-z-picia-czerwonego-wina/ Jako że zdarza mi się pić wino już wiem że będę wybierała częściej to czerwone a nie jasne. Skoro lekarze zalecają ;)
 
czupamakabra, 08.01.2013 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co z wpływem na skórę? nie bez powodu w głęboczku można skorzystać z winoterapii przecież, nawet w formie kąpieli, to musi być bardzo relaksujące :)
 
kamil, 12.12.2012 03.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja ogólnie nie mam wiedzy ale experymetuje w jeden tydzien włoskie w drugie australijskie.probuje z ciekawosci tyle tego jest a dobre :)
 
burak, 08.06.2012 08.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cudowne właściwości mają tylko wina polecane przez handlarzy od 50 zł wzwyż za butelkę - to tylko ironia - ale poważnie - wino czy jak chce Unia napój winopodobny z owoców nie może być "pędzone" na cukrze, bo wtedy jest tylko kolejnym słodkim erzatzem prawdziwego wina- tylko producent wie, z czego go produkuje.
 
zz, 17.02.2012 12.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z wątrobą?
 
Mr Bear, 30.01.2012 21.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Tez potwierdzam tą teorię odnośnie win czerwonych. Mieszkam w Austrii i codziennie do posiłku spożywam 1/8 lampki wina. Jest tutaj dużo różnych win czerwonych, ale zapewne fracuskie sa lepsze Polecam wino Rot Ebner Ebenauer dostępne w miejscowości Pozsdorf Kosztuje 4,50 EUR Zresztą kazdy z nas ma inny gust jeżelic chodzi o smak win. Pozdrawiam I na Zdrowie
 
Krzysztof, 14.01.2012 09.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Popieram cie calkowicie,wina wloskie sà bardzo dobre w szczegòlnosci te z Toskani..Pozdrawiam i na zdrowie.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

8570

Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

10380

Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

7968

Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej...

więcej

8532

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Jolu, najlepiej przyswajalne przez organizm jest tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso, szczególnie wołowina. Źródłem żelaza mogą być również również produkty roślinne, jednak związki...

Grupy wsparcia
data

Listopad 27, 2014

Limvena= nareszcie trafiłam na coś skutecznego :)

data

Listopad 27, 2014

Dziewczyno, chcesz sobie zrujnować organizm??!! Kawa i fajka zamiast śniadania to najlepszy sposób na zniszczenie żołądka. Nie wspomnę o wymiotach - przecież to początek anoreksji! Koniecznie idź do dietetyka, a nie rujnujesz swoje ciało! Człowieku jesteś na najlepszej drodze do...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 27, 2014

działa jak natura chciała !

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.