CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

27 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina?

Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.

Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 07.07.2016 20:01
...bo ja juz wypilam pol butelki czerwonego i na pewno ja skoncze tego wieczoru, co ostatnio mi sie czesto zdarza. I jeszcze jedno jest super: zawsze pilam alkohol, ale od dluzszego czasu moim absolutnym numerem 1 jest czerwone wytrawne wino, wszystkiego innego mam po dziurki w nosie. A bardzo przejmuje sie tym, jak bede wygladala za 10-20 lat, wiec to, ze wino ma dzialac anti-age to naprawde super wiadomosc:) Lubie stare wina. Ale na francuskich kompletnie sie nie znam. Preferuje wloskie. Proponuje zrobić sobie swoje wino bez dodatków .posadziłem winogron i po trzech latach mam go coraz więcej . smakuje wyśmienicie w zwszłym roku zrobiłem 90 l Ojojoj przy zlewaniu działo się no i nigdy go nie brak wieczorkiem jak przyjdzie ochota to sobie wężykiem sciągne i już ;-] naprawde polecam
Nie zarejestrowany, 31.05.2011 16:09
Kochani Moi! Osobiście produkuję spore ilości wina (dla własnych potrzeb, nie prowadzę sprzedaży wina). Na serce i układ krążenia polecam wino z czarnej porzeczki. Doskonałe w smaku i aromacie, przyjemnie rozgrzewa, ma bordowy kolor (niektórzy mawiają, że wino z czarnej porzeczki ma kolor byczej krwi). Pół roku temu natomiast zrobiłem wino z czarnej porzeczki i aronii. Jest wspaniałe. Aronia bowiem, tak jak czarna porzeczka, korzystnie wpływa na serducho i krew. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia!!!
 

Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 27)
Caturn, 01.09.2016 00.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szanowny panie, od ponad 22 lat tworzę własne wino z winogron, spożywam jeden kieliszek do obiadu i jestem zdrowy jak ryba ;) Ojciec pokazał mi ten sposób gdy miałem 15 lat i od tego czasu w moją dietę wchodzi kieliszek Wina. Do dzisiejszego dnia mam dobrze wyrzeźbienie ciała jak i codziennie chodzę na siłownie mając dobre osiągi- Oczywiście mieszkam na wsi około 15km do miasta ;) Prócz tego jednego kieliszka wina nie zażywam Alkoholu w ogóle, różnica między winem a "Jabolem" jest duża i Wino za 5-15zł to nie wino tylko siarka i chemia ;) Posiadam dzieci, żonę a nawet mogę powiedzieć, że nie licząc drobnych kłótni tworzymy kochającą się rodzinę, na zarobki też nie mogę narzekać więc śmiało obalam pana tezę ;) Oczywiście rację też muszę przyznać, gdyż duża dawka i częsta prowadzi do Alkoholizmu, stoczenia się na bruk. Ja nie przepadam za Alkoholem i zamierzam by tak zostało, na imprezach zawsze jestem kierowcą a i tak potrafię się bawić! Więc Slava Slovian i tym co nie nadużywają ;)
 
stary gzdyl, 25.07.2016 13.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dziadek pil 1 butelke wina dziennie, zyl 93 lata, pradziadek byl weterynarzem jeszcze przed 1 WS pil duzo wina czerwonego - zyl 103 lata mysle, ze sprawa dotyczy genow i nawet zdrowo wygladajacy ludzie, czesto umieraja nagle i bez chorob, nawet niektorzy uprawiali sporty...
 
stasiu, 01.03.2016 01.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Taka kąpiel w całej wannie wina! Nie wyszedł bym z tej kąpieli aż bym osuszył co do kropli !
 
T. Wolfgang, 06.08.2015 00.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wino jest dla ludzi dojrzałych umysłowo, nie dla typowych Polaków.
 
Jan, 05.05.2015 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znam bardzo wielu zwolenników wina, którzy pili go na co dzień. Wszyscy już dawno z tego świata odeszli i to w bardzo młodym wieku. Więcej powiem zdrowie im wszystkim szwankowało,a na koniec się uzależnili i jako śmierdzące dziady umierali.
 
Zorka, 22.02.2015 11.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pod koniec XX wieku duńscy badacze ogłosili, że osoby pijące regularnie, ale umiarkowanie wino, okazały się w ok. 60% mniej podatne na zawał serca i udar mózgu. Przeciwdziała ono też produkcji "złego cholesterolu" i podnosi ten "dobry".
 
Ela, 01.02.2015 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja skorzystałam w kąpieli w winie. Super. Skóra jest po nim rozświetlona i elastyczniejsza. Podobno wino wpływa na produkcję kolagenu.
 
winny, 16.11.2014 07.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy wypraci Ci mózg w tym Twoim centrum czy może jesteś jego pracownikiem czy właścicielem, ale jeżeli przeciętny xxxxx nie jest koneserem, a będzie uważał że wino czerwnone poprawi jego zdrowie to będzie kupował tylko takie, bez względu na to czy pasuje ono do ryby, kotleta mielonego czy rumsztyku. Proszę to też bierz pod uwagę i nie reklamuj jakiejś firmy
 
blisiak, 29.10.2014 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ale to nie jest tak, że każde wino czerwone jest takie samo - przecież te wina pasują do różnych potraw, na pewno nie każda będzie optymalna. To też trzeba dobierać pod jedzenie - jeśli kupujecie w Centrum Wina to tam pewnie zrobili Wam wykład na ten temat. Jak najbardziej wierzę, że wino ma pozytywny wpływ - ale dobre i odpowiednio dobrane.
 
gafu, 08.03.2014 08.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coraz więcej mądrali jak na ironię losu ze świata nauki,którym Judaszowe srebrniki nie ciążą,wydaje opinie bądź fałszuje wyniki badań,aby unicestwić wszystko co naturalne i utorować drogę syntetykom koncernów farmaceutycznych i spożywczych.Kodeks Alimentarius Cel: uzależnić,wydoić z pieniędzy,unicestwić. Nie dajmy się-pijmy czerwone wino i jedzmy to co Natura nam daje.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

67222

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

65657

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

64885

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

35428

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

Forum
data

Wrzesień 23, 2016

Czy znacie jakies fajne diety na nadciśneinie? ja znalazłam t taka: http://diagnosis.pl/jesienna-dieta-na-nadcisnienie Co byście dodali do tego jeszcze?

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

data

Wrzesień 15, 2016

Najlepszym piciem jest nasienie mężczyzny, zawiera cały zestaw witamin i minerałów

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.