CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

23 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina?

Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.

Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.05.2011 16:09
Kochani Moi! Osobiście produkuję spore ilości wina (dla własnych potrzeb, nie prowadzę sprzedaży wina). Na serce i układ krążenia polecam wino z czarnej porzeczki. Doskonałe w smaku i aromacie, przyjemnie rozgrzewa, ma bordowy kolor (niektórzy mawiają, że wino z czarnej porzeczki ma kolor byczej krwi). Pół roku temu natomiast zrobiłem wino z czarnej porzeczki i aronii. Jest wspaniałe. Aronia bowiem, tak jak czarna porzeczka, korzystnie wpływa na serducho i krew. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia!!!
Nie zarejestrowany, 27.04.2011 15:22
Jest jeszcze jedno wyjście jesli chodzi o picie wina,a szczególnie jesli tego wina ze względów zdrowotnych pic nie mozemy.Jest to wino bezalkoholowe.I tutaj w przypadku kiedy lubimy wino,np.fajnie smakuje lamka wypita do obiadu,ale nasze zdrowie nam na to nie pozwala,leki jakie przyjmyjemy,to spokojnie mozemy własnie spróbowac z takim tez smacznym winkiem.
 

Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 23)
Jan, 05.05.2015 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znam bardzo wielu zwolenników wina, którzy pili go na co dzień. Wszyscy już dawno z tego świata odeszli i to w bardzo młodym wieku. Więcej powiem zdrowie im wszystkim szwankowało,a na koniec się uzależnili i jako śmierdzące dziady umierali.
 
Zorka, 22.02.2015 11.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pod koniec XX wieku duńscy badacze ogłosili, że osoby pijące regularnie, ale umiarkowanie wino, okazały się w ok. 60% mniej podatne na zawał serca i udar mózgu. Przeciwdziała ono też produkcji "złego cholesterolu" i podnosi ten "dobry".
 
Ela, 01.02.2015 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja skorzystałam w kąpieli w winie. Super. Skóra jest po nim rozświetlona i elastyczniejsza. Podobno wino wpływa na produkcję kolagenu.
 
winny, 16.11.2014 07.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy wypraci Ci mózg w tym Twoim centrum czy może jesteś jego pracownikiem czy właścicielem, ale jeżeli przeciętny xxxxx nie jest koneserem, a będzie uważał że wino czerwnone poprawi jego zdrowie to będzie kupował tylko takie, bez względu na to czy pasuje ono do ryby, kotleta mielonego czy rumsztyku. Proszę to też bierz pod uwagę i nie reklamuj jakiejś firmy
 
blisiak, 29.10.2014 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ale to nie jest tak, że każde wino czerwone jest takie samo - przecież te wina pasują do różnych potraw, na pewno nie każda będzie optymalna. To też trzeba dobierać pod jedzenie - jeśli kupujecie w Centrum Wina to tam pewnie zrobili Wam wykład na ten temat. Jak najbardziej wierzę, że wino ma pozytywny wpływ - ale dobre i odpowiednio dobrane.
 
gafu, 08.03.2014 08.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coraz więcej mądrali jak na ironię losu ze świata nauki,którym Judaszowe srebrniki nie ciążą,wydaje opinie bądź fałszuje wyniki badań,aby unicestwić wszystko co naturalne i utorować drogę syntetykom koncernów farmaceutycznych i spożywczych.Kodeks Alimentarius Cel: uzależnić,wydoić z pieniędzy,unicestwić. Nie dajmy się-pijmy czerwone wino i jedzmy to co Natura nam daje.
 
Hania, 02.10.2013 18.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio widizałam podobny artykuł, równie bardzo interesujący: http://www.exitdoor.pl/index.php/zdrowotne-korzysci-z-picia-czerwonego-wina/ Jako że zdarza mi się pić wino już wiem że będę wybierała częściej to czerwone a nie jasne. Skoro lekarze zalecają ;)
 
czupamakabra, 08.01.2013 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co z wpływem na skórę? nie bez powodu w głęboczku można skorzystać z winoterapii przecież, nawet w formie kąpieli, to musi być bardzo relaksujące :)
 
kamil, 12.12.2012 03.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja ogólnie nie mam wiedzy ale experymetuje w jeden tydzien włoskie w drugie australijskie.probuje z ciekawosci tyle tego jest a dobre :)
 
burak, 08.06.2012 08.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cudowne właściwości mają tylko wina polecane przez handlarzy od 50 zł wzwyż za butelkę - to tylko ironia - ale poważnie - wino czy jak chce Unia napój winopodobny z owoców nie może być "pędzone" na cukrze, bo wtedy jest tylko kolejnym słodkim erzatzem prawdziwego wina- tylko producent wie, z czego go produkuje.
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zdrowa i niskokaloryczna kolacja: co jeść, a czego unikać przed snem? Zdrowa i niskokaloryczna kolacja: co jeść, a czego unikać przed snem?

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

22199

Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli? Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli?

Płatki zbożowe, nasiona, owoce, orzechy są kopalnią łatwo przyswajalnych witamin i minerałów....

więcej

10216

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i...

więcej

12744

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 05, 2015

A według mnie nie ma idealnej diety. Najważniejsze jest zjadanie deficyty kalorycznego oczywiście w żywności zdrowej i do tego koniecznie sport bieganie, zumba, fitness 2-3 razy w tygodniu i byłyby na prawdę super efekty bez obciążenia organizmu i jego osłabienia :)

data

Lipiec 04, 2015

Zgadzam się w pełni, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest "paliwem" dla naszego mózgu i nakręca nasz metabolizm. Przeczytałam artykuł, który bardzo pomógł mi zrozumieć, jak się odżywiać, żeby zdrowo schudnąć na http://www.madrezywienie.pl/zalecenia-zywieniowe/

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 05, 2015

Odchudzanie bez diety nie ma szans. Jeżeli dostarczasz cały czas cukry to jak chcesz schudnąć? To właśnie one powodują tycie. Posiłki z warzywami, ryżem, olejami są wskazane. Fasole, grochy z warzywami (nawet w postaci kotletów) i tłuszcze. Trenuj aeroby lub Tabate. Jedź i pij dużo wody....

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.