CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

24 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina?

Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.

Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.05.2011 16:09
Kochani Moi! Osobiście produkuję spore ilości wina (dla własnych potrzeb, nie prowadzę sprzedaży wina). Na serce i układ krążenia polecam wino z czarnej porzeczki. Doskonałe w smaku i aromacie, przyjemnie rozgrzewa, ma bordowy kolor (niektórzy mawiają, że wino z czarnej porzeczki ma kolor byczej krwi). Pół roku temu natomiast zrobiłem wino z czarnej porzeczki i aronii. Jest wspaniałe. Aronia bowiem, tak jak czarna porzeczka, korzystnie wpływa na serducho i krew. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia!!!
Nie zarejestrowany, 27.04.2011 15:22
Jest jeszcze jedno wyjście jesli chodzi o picie wina,a szczególnie jesli tego wina ze względów zdrowotnych pic nie mozemy.Jest to wino bezalkoholowe.I tutaj w przypadku kiedy lubimy wino,np.fajnie smakuje lamka wypita do obiadu,ale nasze zdrowie nam na to nie pozwala,leki jakie przyjmyjemy,to spokojnie mozemy własnie spróbowac z takim tez smacznym winkiem.
 

Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 24)
T. Wolfgang, 06.08.2015 00.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wino jest dla ludzi dojrzałych umysłowo, nie dla typowych Polaków.
 
Jan, 05.05.2015 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Znam bardzo wielu zwolenników wina, którzy pili go na co dzień. Wszyscy już dawno z tego świata odeszli i to w bardzo młodym wieku. Więcej powiem zdrowie im wszystkim szwankowało,a na koniec się uzależnili i jako śmierdzące dziady umierali.
 
Zorka, 22.02.2015 11.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pod koniec XX wieku duńscy badacze ogłosili, że osoby pijące regularnie, ale umiarkowanie wino, okazały się w ok. 60% mniej podatne na zawał serca i udar mózgu. Przeciwdziała ono też produkcji "złego cholesterolu" i podnosi ten "dobry".
 
Ela, 01.02.2015 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja skorzystałam w kąpieli w winie. Super. Skóra jest po nim rozświetlona i elastyczniejsza. Podobno wino wpływa na produkcję kolagenu.
 
winny, 16.11.2014 07.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy wypraci Ci mózg w tym Twoim centrum czy może jesteś jego pracownikiem czy właścicielem, ale jeżeli przeciętny xxxxx nie jest koneserem, a będzie uważał że wino czerwnone poprawi jego zdrowie to będzie kupował tylko takie, bez względu na to czy pasuje ono do ryby, kotleta mielonego czy rumsztyku. Proszę to też bierz pod uwagę i nie reklamuj jakiejś firmy
 
blisiak, 29.10.2014 11.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ale to nie jest tak, że każde wino czerwone jest takie samo - przecież te wina pasują do różnych potraw, na pewno nie każda będzie optymalna. To też trzeba dobierać pod jedzenie - jeśli kupujecie w Centrum Wina to tam pewnie zrobili Wam wykład na ten temat. Jak najbardziej wierzę, że wino ma pozytywny wpływ - ale dobre i odpowiednio dobrane.
 
gafu, 08.03.2014 08.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coraz więcej mądrali jak na ironię losu ze świata nauki,którym Judaszowe srebrniki nie ciążą,wydaje opinie bądź fałszuje wyniki badań,aby unicestwić wszystko co naturalne i utorować drogę syntetykom koncernów farmaceutycznych i spożywczych.Kodeks Alimentarius Cel: uzależnić,wydoić z pieniędzy,unicestwić. Nie dajmy się-pijmy czerwone wino i jedzmy to co Natura nam daje.
 
Hania, 02.10.2013 18.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio widizałam podobny artykuł, równie bardzo interesujący: http://www.exitdoor.pl/index.php/zdrowotne-korzysci-z-picia-czerwonego-wina/ Jako że zdarza mi się pić wino już wiem że będę wybierała częściej to czerwone a nie jasne. Skoro lekarze zalecają ;)
 
czupamakabra, 08.01.2013 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co z wpływem na skórę? nie bez powodu w głęboczku można skorzystać z winoterapii przecież, nawet w formie kąpieli, to musi być bardzo relaksujące :)
 
kamil, 12.12.2012 03.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja ogólnie nie mam wiedzy ale experymetuje w jeden tydzien włoskie w drugie australijskie.probuje z ciekawosci tyle tego jest a dobre :)
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek Kwasy OMEGA-3 – wyjątkowy budulec naszych komórek

Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej...

więcej

14626

Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witaj, twoje BMI wynosi 15, co wskazuje na poważne niedożywienie i bardzo niską masę ciała. Musisz ją zwiększyć, najlepiej pod okiem lekarza. W twoim przypadku konieczne jest wykonanie szeregu badań...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.