CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca

18 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć zdrowe serce, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Skąd biorą się właściwości zdrowotne czerwonego wina?

Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.

Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.05.2011 16:09
Kochani Moi! Osobiście produkuję spore ilości wina (dla własnych potrzeb, nie prowadzę sprzedaży wina). Na serce i układ krążenia polecam wino z czarnej porzeczki. Doskonałe w smaku i aromacie, przyjemnie rozgrzewa, ma bordowy kolor (niektórzy mawiają, że wino z czarnej porzeczki ma kolor byczej krwi). Pół roku temu natomiast zrobiłem wino z czarnej porzeczki i aronii. Jest wspaniałe. Aronia bowiem, tak jak czarna porzeczka, korzystnie wpływa na serducho i krew. Gdyby ktoś miał jakieś pytania, piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia!!!
Nie zarejestrowany, 27.04.2011 15:22
Jest jeszcze jedno wyjście jesli chodzi o picie wina,a szczególnie jesli tego wina ze względów zdrowotnych pic nie mozemy.Jest to wino bezalkoholowe.I tutaj w przypadku kiedy lubimy wino,np.fajnie smakuje lamka wypita do obiadu,ale nasze zdrowie nam na to nie pozwala,leki jakie przyjmyjemy,to spokojnie mozemy własnie spróbowac z takim tez smacznym winkiem.
 

Czerwone wino dobroczynne dla serca i żołądka

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 18)
gafu, 08.03.2014 08.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Coraz więcej mądrali jak na ironię losu ze świata nauki,którym Judaszowe srebrniki nie ciążą,wydaje opinie bądź fałszuje wyniki badań,aby unicestwić wszystko co naturalne i utorować drogę syntetykom koncernów farmaceutycznych i spożywczych.Kodeks Alimentarius Cel: uzależnić,wydoić z pieniędzy,unicestwić. Nie dajmy się-pijmy czerwone wino i jedzmy to co Natura nam daje.
 
Hania, 02.10.2013 18.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio widizałam podobny artykuł, równie bardzo interesujący: http://www.exitdoor.pl/index.php/zdrowotne-korzysci-z-picia-czerwonego-wina/ Jako że zdarza mi się pić wino już wiem że będę wybierała częściej to czerwone a nie jasne. Skoro lekarze zalecają ;)
 
czupamakabra, 08.01.2013 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a co z wpływem na skórę? nie bez powodu w głęboczku można skorzystać z winoterapii przecież, nawet w formie kąpieli, to musi być bardzo relaksujące :)
 
kamil, 12.12.2012 03.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja ogólnie nie mam wiedzy ale experymetuje w jeden tydzien włoskie w drugie australijskie.probuje z ciekawosci tyle tego jest a dobre :)
 
burak, 08.06.2012 08.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cudowne właściwości mają tylko wina polecane przez handlarzy od 50 zł wzwyż za butelkę - to tylko ironia - ale poważnie - wino czy jak chce Unia napój winopodobny z owoców nie może być "pędzone" na cukrze, bo wtedy jest tylko kolejnym słodkim erzatzem prawdziwego wina- tylko producent wie, z czego go produkuje.
 
zz, 17.02.2012 12.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z wątrobą?
 
Mr Bear, 30.01.2012 21.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Tez potwierdzam tą teorię odnośnie win czerwonych. Mieszkam w Austrii i codziennie do posiłku spożywam 1/8 lampki wina. Jest tutaj dużo różnych win czerwonych, ale zapewne fracuskie sa lepsze Polecam wino Rot Ebner Ebenauer dostępne w miejscowości Pozsdorf Kosztuje 4,50 EUR Zresztą kazdy z nas ma inny gust jeżelic chodzi o smak win. Pozdrawiam I na Zdrowie
 
Krzysztof, 14.01.2012 09.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Popieram cie calkowicie,wina wloskie sà bardzo dobre w szczegòlnosci te z Toskani..Pozdrawiam i na zdrowie.
 
kobieta 45, 11.12.2011 14.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od kiedy pije czerwone wino wytrawne mam zdecydownaie lepszy nastrój , juz rano mysle o tym jakpołoze się wieczorem na moja kanape z kieliszkiem czerwonego wina i bede bezmyslnie wpatrywac sie w TV, a co mi tam zycie jest takie meczace
 
czupryn, 05.09.2011 21.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
CYTAT: Lila | 21.10.2009 godz 19.21 a czy ktos wie... czy te cudowne właściwości mają tylko wina z winogron? Bo była tu mowa o właściwościach pestek winogron, czy to znaczy ze wina z innych owoców nie mają tych wszystkich zalet o których tu napisano? Przeciez wino czerwone wytwarza się tez np z porzeczek itd. Lila , każde wino niezależnie od materiału z jakiego zostało wykonane ma na pewno witaminy z grupy B - to od drożdży, a poza tym każde owoce mają od zarąbania flawonoidów i witamin, czy też minerałów, im bardziej kolorowe jabłuszko tym ma więcej, a pożeczka?- hmmm właśnie ją pije ^^ , podsumowując to co jest w owocu jest i w winie :D:D pozdro! no i polecam wino z porzeczki i z bzu czarnego
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka

Pić mleko czy nie pić? Oto jest pytanie. Dietetycy i lekarze wciąż się spierają, czy krowie mleko...

więcej

9214

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

7564

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

9003

Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej Woda mineralna - co warto wiedzieć o wodzie mineralnej

Jaka jest różnica między wodą mineralną a wodą źródlaną? Co to znaczy dobra woda mineralna? Jak...

więcej

6720

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Grupy wsparcia
data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

data

Październik 21, 2014

Na produkt składają się dwie tabletki: czerwona i zielona. W pierwszej znajdują się algi brunatne, które zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz poprawiają trawienie i pracę jelit. Algi z kolei są bogate w jod, który utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Czerowne powinniśmy brać 2...

data

Październik 20, 2014

Kiedyś stosowałam Therm Line forte, ale nic mi nie pomogły, tyle tylko, że miałam przyspieszone bicie serca. Oczywiście stosowałam także dietę i ćwiczyłam, ale nie widziałam większych rezultatów. Było to samo i z tabletkami i bez. Brała je 3 miesiące, więc nie sądzę, ze to za krótko by...

data

Październik 21, 2014

przy olbrzymich wątpliwościach .......podjęlam sie do zastosowania nowej dla mnie diety bodykey. Polega ona na dostosowaniu diety / na podstawie badań genetycznych - wyk. W austrii/ indywidualnie dla mnie. Znam osoby takie jak ja /po 60-tce/ktore stosują te zalecenia i powoli...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.