Zrównoważona dieta. 10 substancji, których często brakuje w codziennym jadłospisie

Konsultant: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Autor: Jolanta Dyjecińska - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Braki pewnych substancji w diecie widoczne są w kondycji organizmu. Łamliwe paznokcie, problemy z kośćmi i stawami, podwyższony cholesterol to oznaki niedoborów witamin i innych substancji. Monitoruj w diecie ilość witaminy D , magnezu, wapnia, błonnika, kwasu OMEGA-3, luteiny, kwasu foliowego i probiotyków.

Oto substancje o udokumentowanym wpływie na zdrowie, których może brakować w naszej diecie.

1. Witamina D

Ważna jest nie tylko dla układu kostnego, ale i sercowo-naczyniowego. Komu polecana: wszystkim Polakom w sezonie jesienno-zimowym; osoby po 65. roku życia powinny przyjmować ją cały rok.

2. Magnez

Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia. Komu polecany: osobom pijącym dużo kawy, żyjącym w stresie, stosującym mało zróżnicowaną dietę ubogą w orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.

3. Wapń

Jest potrzebny przede wszystkim do budowy i utrzymania w zdrowiu kości i zębów. Komu polecany: osobom, które jadają mało produktów mlecznych, są uczulone na białko mleka krowiego, kobietom po menopauzie.

4. Błonnik

Rozpuszczalny sprzyja przede wszystkim utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, nierozpuszczalny normalizuje funkcje układu pokarmowego. Komu polecany: osobom, które jadają za mało warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych.

5. Kwasy omega-3

Wpływają korzystnie na układ krążenia, nerwowy, stawy, odporność. Komu polecane: wszystkim, którzy nie jadają ryb morskich 2 razy w tygodniu, kobietom w ciąży i karmiącym piersią (kwas DHEA), osobom z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia, nadciśnieniem tętniczym, reumatoidalnym zapaleniem stawów.

6. Luteina

Jak żaden inny antyoksydant chroni plamkę żółtą przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Komu polecana: osobom, u których w rodzinie występowało zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), i seniorom.

7. Wyciąg z żurawiny

Zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają przywieraniu bakterii do dróg moczowych. Komu polecany: kobietom ze skłonnością do zapalenia dolnych dróg moczowych.

8. Kwas foliowy

Zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Korzystnie wpływa na układy nerwowy i krążenia. Komu polecany: kobietom w ciąży lub planującym macierzyństwo, osobom jadającym za mało warzyw zielonolistnych i produktów pełnoziarnistych, osobom z wysokim stężeniem homocysteiny.

9. Probiotyki

Normalizują florę bakteryjną w układzie pokarmowym i w pochwie. Komu polecane: osobom zażywającym antybiotyki, kobietom ze skłonnościami do grzybicy lub bakteryjnego zapalenia pochwy, dzieciom z alergią pokarmową.

10. Kwas gammalinolenowy

Zawierają go oleje z ogórecznika i wiesiołka. Reguluje gospodarkę lipidową, sprzyja zachowaniu sprawności stawów. Komu polecany: osobom starszym, u których często występuje niedobór tego kwasu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 09.07.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

234

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

221

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

198

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

173

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.