Zrównoważona dieta. 10 substancji, których często brakuje w codziennym jadłospisie

Konsultant: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Autor: Jolanta Dyjecińska - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Braki pewnych substancji w diecie widoczne są w kondycji organizmu. Łamliwe paznokcie, problemy z kośćmi i stawami, podwyższony cholesterol to oznaki niedoborów witamin i innych substancji. Monitoruj w diecie ilość witaminy D , magnezu, wapnia, błonnika, kwasu OMEGA-3, luteiny, kwasu foliowego i probiotyków.

Oto substancje o udokumentowanym wpływie na zdrowie, których może brakować w naszej diecie.

1. Witamina D

Ważna jest nie tylko dla układu kostnego, ale i sercowo-naczyniowego. Komu polecana: wszystkim Polakom w sezonie jesienno-zimowym; osoby po 65. roku życia powinny przyjmować ją cały rok.

2. Magnez

Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia. Komu polecany: osobom pijącym dużo kawy, żyjącym w stresie, stosującym mało zróżnicowaną dietę ubogą w orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.

3. Wapń

Jest potrzebny przede wszystkim do budowy i utrzymania w zdrowiu kości i zębów. Komu polecany: osobom, które jadają mało produktów mlecznych, są uczulone na białko mleka krowiego, kobietom po menopauzie.

4. Błonnik

Rozpuszczalny sprzyja przede wszystkim utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, nierozpuszczalny normalizuje funkcje układu pokarmowego. Komu polecany: osobom, które jadają za mało warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych.

5. Kwasy omega-3

Wpływają korzystnie na układ krążenia, nerwowy, stawy, odporność. Komu polecane: wszystkim, którzy nie jadają ryb morskich 2 razy w tygodniu, kobietom w ciąży i karmiącym piersią (kwas DHEA), osobom z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia, nadciśnieniem tętniczym, reumatoidalnym zapaleniem stawów.

6. Luteina

Jak żaden inny antyoksydant chroni plamkę żółtą przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Komu polecana: osobom, u których w rodzinie występowało zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), i seniorom.

7. Wyciąg z żurawiny

Zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają przywieraniu bakterii do dróg moczowych. Komu polecany: kobietom ze skłonnością do zapalenia dolnych dróg moczowych.

8. Kwas foliowy

Zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Korzystnie wpływa na układy nerwowy i krążenia. Komu polecany: kobietom w ciąży lub planującym macierzyństwo, osobom jadającym za mało warzyw zielonolistnych i produktów pełnoziarnistych, osobom z wysokim stężeniem homocysteiny.

9. Probiotyki

Normalizują florę bakteryjną w układzie pokarmowym i w pochwie. Komu polecane: osobom zażywającym antybiotyki, kobietom ze skłonnościami do grzybicy lub bakteryjnego zapalenia pochwy, dzieciom z alergią pokarmową.

10. Kwas gammalinolenowy

Zawierają go oleje z ogórecznika i wiesiołka. Reguluje gospodarkę lipidową, sprzyja zachowaniu sprawności stawów. Komu polecany: osobom starszym, u których często występuje niedobór tego kwasu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 09.07.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

409

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

320

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

261

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

257

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.