Co jeść w pracy na DRUGIE ŚNIADANIE

8 komentarze
Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Przynosisz do pracy drugie śniadanie z domu? Nie? To źle. Przez wiele godzin nie możesz być z pustym żołądkiem! Zamiast jeść byle co, weź ze sobą zdrową przekąskę - kanapkę, krojone warzywa lub owoce polane naturalnym jogurtem.

Ten niewielki posiłek ma nam dostarczyć 5-10 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jego głównym zadaniem jest zaopatrzenie organizmu w energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem.

Co jeść na drugie śniadanie?

W składzie drugiego śniadania powinny znaleźć się produkty zawierające węglowodany (cukry). Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo dostarczają węglowodanów złożonych, z których glukoza jest uwalniana wolniej, w mniejszych ilościach, przez dłuższy czas. Wartościowym źródłem cukrów prostych są natomiast świeże i suszone owoce. Jako słodki, a jednocześnie wyjątkowo odżywczy dodatek do drugiego śniadania można wykorzystać miód.

Produkty węglowodanowe podawane do drugiego śniadania warto łączyć z produktami białkowymi takimi jak przetwory mleczne, sojowe, jaja, wędliny i ryby. Taki posiłek dostarczy składników budulcowych. Dobrze, aby w drugim śniadaniu znalazły się produkty bogate w składniki regulujące i ochronne, a więc orzechy, pestki, nasiona. Wzbogacają one dietę w witaminy z grupy B, witaminę E, potas, żelazo, wapń i magnez. Są również źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Przygotowując posiłek, można sięgnąć po kiełki i zarodki pszenne. Cennym dodatkiem są warzywa. Warto wykorzystać je, przygotowując kanapki, pasty twarogowe albo podać je w formie świeżych soków. Coraz szersza sklepowa oferta surowych przekąsek warzywnych sprawia, że mogą z nich skorzystać również osoby, którym brakuje czasu na przygotowanie drugiego śniadania w domu.

Czytaj też: Fit lunch boxy: 7 przepisów na dietetyczny lunch do pracy

Nie przegap

Śniadanie i jego znaczenie dla zdrowia. Dlaczego warto jeść śniadania?

O tym, że śniadanie powinno się jeść każdego ranka wiemy wszyscy. Niestety, nie zawsze się to udaje. Skutkiem może być podwyższone ryzyko niektórych chorób. Co jada się na śniadanie w innych częściach świata i jakie sa nasze śniadaniowe przyzwyczajenia? Ilu z nas je śniadanie świadomie, a dla kogo jest tylko rutyną?

To ci się przyda

To ci się przyda

6 prostych pomysłów na drugie śniadanie

  • jogurt naturalny, batonik musli z orzechami, jabłko
  • twarożek ziarnisty z miodem, pestkami słonecznika i zarodkami pszennymi, owoce sezonowe
  • kanapka z pastą jajeczno-twarogową i kiełkami, sok marchewkowy lub dwie świeże marchewki
  • krojone warzywa z jogurtem, wafle ryżowe lub pełnoziarniste pieczywo chrupkie
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego z masłem orzechowym i miodem, banan
  • krojone owoce polane jogurtem z dodatkiem otrąb, miodu i orzechów

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.01.2017

Komentarze (1 - 8 z 8)
piecha, 31.03.2016 16.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja na drugie śniadanie zabieram warzywa gotowane na parze, od czasu do czasu lekkie bułeczki również gotowane na parze. Specjalnie kupiłam sobie dobry parowar
 
Kamil, 13.11.2015 12.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od niedawna chodzę na siłownie Od niedawna a zmierzam do tego że takie siłownie to kopalnia pomysłów na wszystkie dania i jak by zebrać wiedzę ludzi którzy tam trenują to wyszła by bardzo duża książka kucharska w której każdy znajdzie coś dla siebie. Jest pełno możliwości co ugotować wystarczy się trochę zastanowić i spytać kolegów czy takie połączenie ma sens i czy jest zdrowe.
 
lolo, 25.10.2015 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zazwyczaj serek bieluch lekki, 2 kromki chleba graham i do tego warzywa (różne, zależy co mam w lodówce np. avocado, pomidor, rzodkiewka)
 
mała MI, 16.05.2015 14.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A co z osobami, które tak jak ja pracują po 12h dziennie?
 
edyta, 22.04.2015 00.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
proste, szybkie i zdrowe-musli z jogurtem. moje ulubione http://bio-kraina.pl/p/65/2863/bio-musli-czekoladowe-300g-biolife-platki-i-musli-zdrowa-zywnosc.html
 
molo, 16.04.2015 13.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jem zwykle pączka albo drożdżówkę i popijam kawą. Wiem, że to nie najzdrowsze, ale nie mam czasu przygotowywać coś w domu.
 
carrie, 13.01.2015 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zawsze maestro, bułke z masłem i herbate :)
 
ewa, 11.10.2014 10.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja zabieram z domu sałatki, a jesli chodzi o picie to kupuje Life białego i czarnego, czasami robie kawe. I to mi spokojnie wystarcza.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

345

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

321

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

305

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

264

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.