BIAŁKO roślinne czy zwierzęce - które wybrać?

6 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Pokutuje przekonanie, że najlepszym źródłem białka jest mięso. Tymczasem dietetycy zwracają uwagę, że białka zwierzęce i roślinne są podobne — składają się z aminokwasów. Tylko ich zestaw w poszczególnych produktach jest różny.

Mięso, jajka, sery

Białka zwierzęce są lepiej przyswajane niż białko roślinne (mięso – 96 proc., mleko – 90,5 proc.), bo pod względem składu aminokwasów bardziej odpowiadają naszym białkom. Wzorcowe białko zawierające wszystkie aminokwasy jest w jajku. Nawet białko mięsa, które pod tym względem uchodzi za produkt najbardziej kompletny, ma niedobór metioniny, tryptofanu i waliny. Ale pamiętaj, że produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają też dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które trzeba ograniczać. Wybieraj: chudy drób (mięsa potrzebujemy niewiele), chude mleko i jego przetwory - mają tyle samo białka co ich pełnotłuste odpowiedniki, za to mniej tłuszczu i kalorii. Warto jeść ryby!

Groch, soja, kasza

Dobrym źródłem białka są rośliny straczkowe i produkty zbożowe. Ale większość produktów roślinnych zawiera pewną ilość białka, więc jeśli jadasz urozmaicone potrawy, dostarczysz go organizmowi tyle, ile trzeba. Mądra dieta wegetariańska też bez trudu to pokryje. Białko pochodzenia roślinnego jest przyswajane gorzej niż zwierzęce, ale rośliny nie dostarczają tłuszczu i są świetnym źródłem błonnika, wita- min, minerałów. Najlepiej przyswajamy białko soi (90 proc.), soczewicy (85 proc.), białej fasoli (73 proc.). Zdolność tę zwiększysz, odpowiednio zestawiając produkty (zbożowe z mlecznymi, warzywa z kaszami, ryżem czy jajkami). Jeżeli zjesz ryż z mlekiem, uzyskasz 29 proc. białka więcej niż gdy osobno.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 6 z 6)
nowa, 28.03.2017 15.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Możesz mi podać jakieś nowe prace naukowe na ten temat? Bo ja jestem weganką od 3 lat i miesiąc temu miałam badania krwi-wszystko idealnie. Mimo że dietę układałam sobie sama. Poza tym jakiś czas temu czytałam na ten temat i okazuje się, że: 1. ACADEMY OF NUTRITION AND DIETETICS „Według stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego prawidłowo zbilansowana, zarówno wegetariańska jak i wegańska dieta jest zdrowa, odżywcza i może nieść za sobą korzyści w prewencji i leczeniu niektórych chorób. Diety te są odpowiednie na wszystkich etapach życia, jak ciąża, okres laktacji, niemowlęctwo, dzieciństwo i dorosłość, a także dla sportowców. Diety roślinne wpływają na środowisko mniej niż diety oparte o produkty zwierzęce, ponieważ zużywają mniej zasobów naturalnych. Wegetarianie i weganie mają obniżone ryzyko niektórych schorzeń jak choroby serca, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, niektóre nowotwory i otyłość. Niskie spożycie tłuszczów nasyconych, oraz wysokie spożycie warzyw, owoców, ziaren, strączków, produktów sojowych, orzechów i nasion (które wszystkie są bogate w błonnik i przeciwutleniacze) są czynnikami które wpływają na niższe poziomy i mniejszą gęstość cholesterolu i lepszą kontrolę insuliny. Czynniki te przyczyniają się do zmniejszania chorób przewlekłych. Weganie potrzebują wiarygodnego źródła B12 jak suplementy albo fortyfikowane produkty.” 2. THE BRITISH NATIONAL HEALTH SERVICE „Z dobrym rozplanowaniem i zrozumieniem co składa się na zdrową, zbilansowaną dietę wegańską, możesz dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze.” 3. THE DIETITANS ASSOCIATION OF AUSTRALIA „Pomimo ograniczeń, z dobrym zaplanowaniem możliwe jest dostarczenie wszystkich potrzebnych naszemu zdrowiu składników odżywczych na diecie wegańskiej.” 4. HARVARD MEDICAL SCHOOL „Tradycyjnie, badania naukowe skupiały się głównie na potencjalnych niedoborach składników odżywczych, jednak w ostatnich latach, nastąpił zwrot w drugą stronę i zaczęto potwierdzać zdrowotne korzyści rezygnacji z produktów mięsnych. Obecnie, dieta roślinna jest nie tylko uznawana za wystarczająco odżywczą, ale również jako redukującą ryzyko wielu chorób przewlekłych.” Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej, wpadaj na stronę: https://wynaturzony.blog/2017/02/22/jak-przejsc-na-weganizm-i-nie-umrzec-bialko-zelazo-wapn-cynk-omega-3-jod-b12-d/
 
kamil, 02.02.2017 11.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
i tyle w temacie
 
Wojciech, 31.07.2016 11.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
świnia rośnie 3 miesiące i pod nuż ,a nie jak kiedyś minimum pół roku , byki bez hormonów również nie uzyskały by takiej wagi dlatego mięso wołowe jest najgorszym według statystyk jakie są przyjęte
 
Iga , 21.02.2016 22.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A wszelkie nawozy i inne posypki to samo zdrowie... ło matko...
 
gość, 23.11.2014 17.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawi mnie skąd wzięliście informacje o łączeniu mleka z ziarnami, moglibyście się podzielić źródłem?
 
Kamil, 02.05.2012 10.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedzenie mięsa, zwłaszcza dzis,gdy naładowane jest hormonami i innymi świństwami JEST BARDZO NIEZDROWE! Jedzcie WARZYWA I OWOCE ! Od 7 lat nie jadam miesa i niewyobrazam sobie kiedykolwiek to zmienic!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

51

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

42

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

40

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

38

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.