Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

9 komentarze
Autor: Anna Leo-Wiśniewska

Co dzień powinniśmy wypijać dwa, a latem nawet trzy litry wody. Tylko której? Mineralnej, źródlanej, a może leczniczej? Na rynku coraz większy wybór wód do picia, ale czy umiesz z tej obfitości korzystać?  Oto praktyczny przewodnik po rodzajach wód.

Przeprowadzone ostatnio badania pokazują, że słabo rozróżniamy poszczególne wody. Dzielimy je na dwie podstawowe grupy: wody gazowane lub niegazowane. Każdą kupowaną w sklepie uważamy za wodę mineralną, co nie jest zgodne z prawdą. Na dodatek 57 proc. Polaków sądzi, że najzdrowsza jest wysoko zmineralizowana, a przecież zależy dla kogo.
Co więc należy wiedzieć o wodzie w butelkach? Przede wszystkim warto przed zakupem zapoznać się ze składem chemicznym i innymi informacjami na etykiecie.
Właściwości wody zależą od jej składu i pochodzenia, czyli sposobu pozyskiwania. W Polsce, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2003 roku, produkuje się obecnie cztery rodzaje wód.

Wody naturalne źródlane

Są wydobywane z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. To głównie wody zmineralizowane nisko, choć zdarzają się i średnio. Zawierają mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze. Ze względu na uwarunkowania geologiczne ich skład chemiczny może ulegać niewielkim zmianom. Należą do nich m.in. Żywiec Zdrój, Krynica Zdrój, Eden, Aqua Minerale,  Vitalinea, Nestle Aquarel i Kropla Beskidu.

Wody naturalne mineralne

Pozyskuje się je z odwiertów głębinowych. Mają stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają co najmniej 1000 mg składników mineralnych w litrze. Do wyboru mamy np. Staropolankę, Kryniczankę, Muszyniankę.

Wody stołowe

Otrzymuje się je w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Ponieważ ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu, określenie "naturalna" im nie przysługuje. Dobrze gaszą pragnienie, są jednak na ogół znacznie uboższe w niektóre ważne dla zdrowia składniki. Typową wodą stołową jest Bonaqua.

Ważne

Ważne

Na etykiecie, oprócz nazwy handlowej wody i jej składu, powinny się znaleźć następujące informacje:  nazwa, adres i telefon producenta, nazwa miejscowości i leżącego w niej źródła, z którego woda została pozyskana, wiadomość o tym, że woda ma atest Państwowego Zakładu Higieny, o tym, czy została nasycona dwutlenkiem węgla, a także data ważności.  Nigdy nie kupujmy wody przeterminowanej i z niepewnego źródła - to ryzyko dla zdrowia.

Naturalne wody lecznicze

Pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, takim, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu. Są to np. Wielka Pieniawa, Żuber, Jan. Zasoby wód naturalnych znajdują się głęboko pod ziemią. Dzięki temu są skutecznie izolowane od wszelkich zanieczyszczeń. Przez wiele setek lat wypłukiwały z okolicznych skał cenne dla zdrowia minerały i zawierają ich od 500 mg do ponad 1500 mg w jednym litrze. Najczęściej są to: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Stężenie i proporcje tych dobroczynnych składników zależą od budowy geologicznej danego regionu. Mamy więc wody:

  • nisko zmineralizowane. Nasycenie minerałami nie przekracza 500 mg na litr. Należą do nich Kropla Beskidu, Żywiec Zdrój, Połczynianka, Słowianka, Kinga, Dobrawa, Vitalinea czy Evian.
  • średnio zmineralizowane. Mają 500-1500 mg/l minerałów. To m.in. Nestle Aquarel, Nałęczowianka, Aqua Minerale, Mazowszanka, Arctic, Bonaqua.
  • wysoko zmineralizowane. Zawierają one ponad 1500 mg minerałów w litrze. Taka jest np. Buskowianka, Staropolanka, Cisowianka, Galicjanka, Muszynianka, Kryniczanka czy lecznicza woda Żuber.

Tylko naturalne wody źródlane o niskim lub średnim nasyceniu minerałami można pić codziennie, bez żadnych ograniczeń.  I tylko one nadają się do przyrządzania posiłków dla małych dzieci. Z pozostałymi wodami trzeba uważać, bo w niektórych nasycenie jednym lub kilkoma składnikami jest na tyle znaczące, że łatwo można przedawkować i zaszkodzić zdrowiu.

Za dużo - niezdrowo

Absolutnie nie wolno przesadzać z wodami leczniczymi. Bo choć bywają pomocne w leczeniu wielu schorzeń (np. Zuber  m.in. w chorobie żołądka, a Jan - na nerki), to kurowanie się  nimi na własną rękę może się skończyć upośledzeniem czynności wątroby czy nerek. Oczywiście jeśli wypijemy dziennie jedną szklaneczkę, to nic złego się nie stanie. Jednak systematyczne picie zawsze należy skonsultować z lekarzem. Najczęściej zaleca się jednorazowe wypijanie szklanki takiej wody i nie więcej niż 3-4 szklanek w ciągu dnia.  Również wody wysoko zmineralizowane nie są przeznaczone do nieograniczonego spożywania. Można wypić góra 1-2 szklanki dziennie. Warto to robić podczas upału, bo pocąc się, tracimy dużo minerałów. Wtedy bogata w nie Staropolanka czy zawierającą dużo sodu Celestynka wzmocni nasz organizm.  Z kolei wody stołowe są zalecane tylko pewnym grupom ludzi, np. pracującym fizycznie czy sportowcom. Wyczerpani potrzebujemy bowiem większej ilości określonych składników, których nadmiar może być wręcz szkodliwy dla osób prowadzących siedzący tryb życia.  Istotne jest nasycenie sodem. Nadmiar tego pierwiastka powoduje wzrost ciśnienia i zatrzymuje wodę w organizmie. Różnice w stężeniu są  duże: od 1,2 mg/l (Dobrawa) do 950 mg/l (Krystynka). Osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek czy układu krążenia oraz dużo solące powinny czytać etykiety i wybierać wody z niską zawartością sodu. Należy do nich Cisowianka (ma 7 mg/l). Jest średnio zmineralizowana i zasadowa, polecana w codziennej diecie, zwłaszcza przy nadkwasocie.  Odczyn, tzw. pH, ma także znaczenie. Obojętny wynosi 7. Wody o odczynie wyższym (zasadowe) lub niższym (kwaśne) mogą się okazać dla nas idealne lub wręcz odwrotnie. To zależy od tego, co nam dolega. Kwaśne wzmagają wydzielanie soku żołądkowego. Powinny ich unikać osoby z nadkwasotą.

Woda gazowana czy niegazowana?

Wodę sztucznie nasyconą dwutlenkiem węgla (CO2) poleca się po wysiłku fizycznym. Szybciej niż niegazowana wchłania się z przewodu pokarmowego i pobudza produkcję moczu. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych w czasie wysiłku szkodliwych toksyn. Ale wody gazowanej nie zaleca się osobom z problemami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, wzdęcia i nadkwasota, oraz rekonwalescentom po żółtaczce, ponieważ dwutlenek węgla ma właściwości drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego. Wadą bąbelków jest jeszcze to, że rozpychają ścianki żołądka i zbyt szybko likwidują pragnienie, zanim jeszcze wyrównamy niedobór wody w organizmie. Lecz kilka łyków na pewno nam nie zaszkodzi, za to dobrze orzeźwi, bo dwutlenek węgla częściowo wchłania się do krwi, pobudzając układ krążenia i oddychania. Gaz ten utrudnia również rozwój bakterii, więc woda dłużej nadaje się do spożycia po otwarciu butelki.  Niektóre wody, na ogół lecznicze, np. Jan, Słotwinka, Zuber, zawierają dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia. Ich stopień nasycenia gazem jest jednak stosunkowo niewielki - ok. 1500 mg na litr. Tych naturalnych bąbelków spod ziemi w ogóle nie musimy się obawiać. Dla porównania: niektóre wody sztucznie wzbogacone CO2 mogą mieć go nawet ponad 4 tys. mg w litrze.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 03.11.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
kamila, 16.05.2015 17.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przeze mnie nie tylko woda przelatuje, kefir od zeszłego roku jeszcze szybciej niż woda, nie mogę wypić go nigdzie poza domem(w pracy odpada), kompot wymaga więcej zachodu a ma tyle samo cukru co woda z kroplą syropu Paola, należę do tych bardziej wygodnych więc wybór jest oczywisty.
 
To pomyłka, 22.12.2013 14.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie to jakaś zgroza, nie powinniśmy pić tyle wody, tylko przez nas przelatuje - kompoty, kefiry i jogurty
 
jooanna, 21.06.2013 15.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba dosc stary ten artykuł bo Bonaqua nie występuje już na naszym rynku. Producenci zastąpili ją wdzięczną nazwą Kropla Beskidu.
 
kamil, 15.07.2010 19.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak jak zadał to pytnie euroq2 dlaczego woda ma datę ważności?? Może ktoś odpwiedzieć??
 
Katarzyna, 15.07.2010 12.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wobec mnie i z ogólnej wiedzy najzdrowsze wody są te w szklanych butelkach, bo wiadomo z plastiku wszystko inaczej smakuje, a z butelek szklanych smak jest o niebo lepszy i woda lepsza gatunkowo :)
 
ble, 15.04.2010 15.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie pijam samej wody czy to z butelki czy z kranu gazowana czy nie
 
euroq2, 19.04.2008 13.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dlaczego woda ma datę ważnosci? euroq2@wp.pl
 
karolcia, 27.03.2008 21.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
że ja tez lubię aquarel. co najmniej 1,5 litra dziennie :)
 
Mediva, 08.03.2008 22.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nestle aquarel.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

273

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

261

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

244

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

211

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 28, 2017

Nic tak nie wpływa pozytywnie na organizm jak czysta woda. Jest ona podstawą w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, zapobieganiu występowania zmarszczek oraz odpowiada za termoregulację. Należy pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowanie potrzebuje około 1,5-2 l wody dziennie....

data

Czerwiec 28, 2017

Żeby uzupełnić kwasy omega-3 nie trzeba jeść ryb. Znacznie większą ich ilość posiadają nasiona chia. Można je dodać do wszystkiego, ponadto zawierają też dużo błonnika magnezu i wapnia. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie każdego produktu i kupować tylko od sprawdzonych producentów. Wtedy...

data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.