Przepisy na potrawy z KASZY

3 komentarze

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Mają niewiele tłuszczu, więc odpowiednio przyrządzone są cennym składnikiem diety odchudzającej. Warto wypróbować przepisy na dania z kaszą.

Co prawda 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal, ale ma sporo błonnika. Np. 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej zawiera ok. 6 g błonnika (dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby to ok. 30 g). Reguluje on perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Błonnik pomaga też przy zaparciach i kłopotach z trawieniem, które często dokuczają osobom otyłym.
Poza tym w kaszach nie znajdziemy wiele tłuszczu, dlatego powinny się z nimi (zwłaszcza gruboziarnistymi) zaprzyjaźnić stosujący diety odchudzające.

Nie przegap

Sałatka alpejska z kaszą kuskus

Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz

Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja), 8 suszonych grzybów, łyżeczka masła, 4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, 2 łyżeczki margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Kaszę ugotuj na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i filety. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Kulki z kaszy manny

Składniki na 4 porcje: pół szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru, 4 białka, pół szklanki łuskanych migdałów, łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej, sok i skórka otarta z cytryny

Utrzyj białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, zmielone migdały, sok i skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, a na końcu kaszę. Odstaw na parę godzin, a następnie uformuj małe kulki. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C na złoty kolor.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g mięsa gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona papryka, suszony majeranek

Ugotuj kaszę tak, by była lekko twarda. Cebulę posiekaj, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i mięso usmaż na oliwie, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Liście kapusty sparz we wrzątku, usuń zgrubienia u nasady. Nałóż farsz i zawiń. Do rondla wlej oliwę i ułóż gołąbki. Podlej 1,5 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
asia, 11.06.2012 18.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
co za bzdury!!! dwie łyżki ugotowanej kaszy gryczanej mają około 4gram i około 45kcal! Co za głąb pisał ten artykuł?? 330kcal w 2 łyżkach to nawet olej nie ma!
 
bronka, 30.11.2010 23.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jadłam wiele kasz, ale te są rewelacyjne. Gryczaną prażoną i kuskus namiętnie wykorzystuję w różnych sałatkach. Nawet mój Mąż gdy zobaczył, że się nie rozgotowują i są "jędrne", przekonał się i też je. Np. gryczana prażona, papryka czerwona, kukurydza, kurczak wędzony w kostkę, ser żółty tak samo i szczypiorek. Rewelka - do pracy idealna
 
kasia, 22.07.2010 22.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tego co wiem, wartość kaloryczna podaje się zawsze przed obróbką, więc 2 łyżki ugotowanej kaszy nie mają 330 kcal, kasza w trakcie obróbki termicznej zwiększa objętość nawet 2-3 krotnie, czyli 100 g kaszy przed ugotowaniem ma - 330 kcal, a 100 g ugotowanej kaszy ma około 100-150 kcal
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie...

więcej

11307

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, w przeziębieniach i...

więcej

2985

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

16477

POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze? POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele...

więcej

13894

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

data

Listopad 26, 2014

a tam, odchudzanie wcale nie musi być drogie ani czasochłonne. Ważne są konsekwencja i systematyczność. Jem tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie z dzieciakami, obiad i kolację (a czasem nie) i nie objadam się słodyczami, ani innymi zapychaczami. Zawsze o tej samej porze. A do tego mam...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jajka to oczywiście bardzo dobre źródło białka :-) zarówno białko jak i żółtko ( ono zawiera akurat więcej białka) ale np na śniadanie do chlebka razowego albo na 2 śniadanie. Ale nie wyobrażam sobie żeby jeść wyłącznie jajka. Uważam że każda dieta oparta wyłącznie na spożywaniu np jajek...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.