Przepisy na potrawy z KASZY

6 komentarze

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Mają niewiele tłuszczu, więc odpowiednio przyrządzone są cennym składnikiem diety odchudzającej. Warto wypróbować przepisy na dania z kaszą.

Co prawda 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal, ale ma sporo błonnika. Np. 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej zawiera ok. 6 g błonnika (dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby to ok. 30 g). Reguluje on perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Błonnik pomaga też przy zaparciach i kłopotach z trawieniem, które często dokuczają osobom otyłym.
Poza tym w kaszach nie znajdziemy wiele tłuszczu, dlatego powinny się z nimi (zwłaszcza gruboziarnistymi) zaprzyjaźnić stosujący diety odchudzające.

Nie przegap

Sałatka alpejska z kaszą kuskus

Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz

Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja), 8 suszonych grzybów, łyżeczka masła, 4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, 2 łyżeczki margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Kaszę ugotuj na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i filety. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Kulki z kaszy manny

Składniki na 4 porcje: pół szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru, 4 białka, pół szklanki łuskanych migdałów, łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej, sok i skórka otarta z cytryny

Utrzyj białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, zmielone migdały, sok i skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, a na końcu kaszę. Odstaw na parę godzin, a następnie uformuj małe kulki. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C na złoty kolor.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g mięsa gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona papryka, suszony majeranek

Ugotuj kaszę tak, by była lekko twarda. Cebulę posiekaj, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i mięso usmaż na oliwie, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Liście kapusty sparz we wrzątku, usuń zgrubienia u nasady. Nałóż farsz i zawiń. Do rondla wlej oliwę i ułóż gołąbki. Podlej 1,5 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 6 z 6)
sznycel, 05.08.2015 18.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dokładnie tak.Więc na dobry posiłek 200 g ugotowanej to raj do najedzenia się.
 
Basia, 20.04.2015 19.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w kilku artykułach powtarzacie, że 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal... Błąd jest powielany. Czy ktoś mógłby pokusić się o weryfikację? Na wszystkich moich opakowaniach kasz (jęczmiennej i jaglanej) jest mowa o ww. kaloryczności, ale to ma zastosowanie do suchego produktu! Kasza zwiększa swoją objętość przynajmniej dwukrotnie i chłonie wodę. Trzy łyżki ugotowanej kaszy dostarczają około 130-150 kcal.
 
Mikea, 18.03.2015 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasia, kaloryczność kasz i ryżu jest podawana po przygotowaniu choćby dlatego, że nie je się suchego ryżu czy twardej jak kamień kaszy. To indeks glikemiczny zwiększa się przy obróbce termicznej. Cukrzyk może wcinać surowe buraki, ale gotowanych musi unikać itp.
 
asia, 11.06.2012 18.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
co za bzdury!!! dwie łyżki ugotowanej kaszy gryczanej mają około 4gram i około 45kcal! Co za głąb pisał ten artykuł?? 330kcal w 2 łyżkach to nawet olej nie ma!
 
bronka, 30.11.2010 23.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jadłam wiele kasz, ale te są rewelacyjne. Gryczaną prażoną i kuskus namiętnie wykorzystuję w różnych sałatkach. Nawet mój Mąż gdy zobaczył, że się nie rozgotowują i są "jędrne", przekonał się i też je. Np. gryczana prażona, papryka czerwona, kukurydza, kurczak wędzony w kostkę, ser żółty tak samo i szczypiorek. Rewelka - do pracy idealna
 
kasia, 22.07.2010 22.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tego co wiem, wartość kaloryczna podaje się zawsze przed obróbką, więc 2 łyżki ugotowanej kaszy nie mają 330 kcal, kasza w trakcie obróbki termicznej zwiększa objętość nawet 2-3 krotnie, czyli 100 g kaszy przed ugotowaniem ma - 330 kcal, a 100 g ugotowanej kaszy ma około 100-150 kcal
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać? PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać....

więcej

19858

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

20171

KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać

W kuchence mikrofalowej można w mgnieniu oka ugotować wytworny obiad, a nawet upiec ciasto....

więcej

3393

Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma,...

więcej

22759

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rozumiem, że dziecko jest pod opieką lekarza alergologa. Nutramigen jest w takim przypadku mlekiem pierwszego wyboru, znanym i stosowanym od wielu lat. Jego skład jest tak skomponowany, aby...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.