Przepisy na potrawy z KASZY

5 komentarze

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Mają niewiele tłuszczu, więc odpowiednio przyrządzone są cennym składnikiem diety odchudzającej. Warto wypróbować przepisy na dania z kaszą.

Co prawda 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal, ale ma sporo błonnika. Np. 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej zawiera ok. 6 g błonnika (dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby to ok. 30 g). Reguluje on perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Błonnik pomaga też przy zaparciach i kłopotach z trawieniem, które często dokuczają osobom otyłym.
Poza tym w kaszach nie znajdziemy wiele tłuszczu, dlatego powinny się z nimi (zwłaszcza gruboziarnistymi) zaprzyjaźnić stosujący diety odchudzające.

Nie przegap

Sałatka alpejska z kaszą kuskus

Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz

Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja), 8 suszonych grzybów, łyżeczka masła, 4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, 2 łyżeczki margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Kaszę ugotuj na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i filety. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Kulki z kaszy manny

Składniki na 4 porcje: pół szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru, 4 białka, pół szklanki łuskanych migdałów, łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej, sok i skórka otarta z cytryny

Utrzyj białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, zmielone migdały, sok i skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, a na końcu kaszę. Odstaw na parę godzin, a następnie uformuj małe kulki. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C na złoty kolor.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g mięsa gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona papryka, suszony majeranek

Ugotuj kaszę tak, by była lekko twarda. Cebulę posiekaj, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i mięso usmaż na oliwie, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Liście kapusty sparz we wrzątku, usuń zgrubienia u nasady. Nałóż farsz i zawiń. Do rondla wlej oliwę i ułóż gołąbki. Podlej 1,5 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
Basia, 20.04.2015 19.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
w kilku artykułach powtarzacie, że 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal... Błąd jest powielany. Czy ktoś mógłby pokusić się o weryfikację? Na wszystkich moich opakowaniach kasz (jęczmiennej i jaglanej) jest mowa o ww. kaloryczności, ale to ma zastosowanie do suchego produktu! Kasza zwiększa swoją objętość przynajmniej dwukrotnie i chłonie wodę. Trzy łyżki ugotowanej kaszy dostarczają około 130-150 kcal.
 
Mikea, 18.03.2015 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasia, kaloryczność kasz i ryżu jest podawana po przygotowaniu choćby dlatego, że nie je się suchego ryżu czy twardej jak kamień kaszy. To indeks glikemiczny zwiększa się przy obróbce termicznej. Cukrzyk może wcinać surowe buraki, ale gotowanych musi unikać itp.
 
asia, 11.06.2012 18.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
co za bzdury!!! dwie łyżki ugotowanej kaszy gryczanej mają około 4gram i około 45kcal! Co za głąb pisał ten artykuł?? 330kcal w 2 łyżkach to nawet olej nie ma!
 
bronka, 30.11.2010 23.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jadłam wiele kasz, ale te są rewelacyjne. Gryczaną prażoną i kuskus namiętnie wykorzystuję w różnych sałatkach. Nawet mój Mąż gdy zobaczył, że się nie rozgotowują i są "jędrne", przekonał się i też je. Np. gryczana prażona, papryka czerwona, kukurydza, kurczak wędzony w kostkę, ser żółty tak samo i szczypiorek. Rewelka - do pracy idealna
 
kasia, 22.07.2010 22.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tego co wiem, wartość kaloryczna podaje się zawsze przed obróbką, więc 2 łyżki ugotowanej kaszy nie mają 330 kcal, kasza w trakcie obróbki termicznej zwiększa objętość nawet 2-3 krotnie, czyli 100 g kaszy przed ugotowaniem ma - 330 kcal, a 100 g ugotowanej kaszy ma około 100-150 kcal
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przepisy na potrawy z KASZY Przepisy na potrawy z KASZY

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie...

więcej

17796

PIECZENIE w folii - nowoczesna metoda przyrządzania potraw PIECZENIE w folii - nowoczesna metoda przyrządzania potraw

Zachęcamy do pieczenia w folii. Potrawy przyrządzone w ten sposób są smaczne, aromatyczne, soczyste...

więcej

6011

WOK – przebój kuchni XXI wieku WOK – przebój kuchni XXI wieku

Chińska patelnia, czyli wok, została wymyślona setki lat temu. Służy do smażenia w ruchu i...

więcej

3834

Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ? Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ?

Dietetycy odradzają smażenie, bo znacznie zwiększa kaloryczność potraw oraz jest obciążające dla...

więcej

11282

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 04, 2015

Zgadzam się w pełni, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest "paliwem" dla naszego mózgu i nakręca nasz metabolizm. Przeczytałam artykuł, który bardzo pomógł mi zrozumieć, jak się odżywiać, żeby zdrowo schudnąć na http://www.madrezywienie.pl/zalecenia-zywieniowe/

data

Lipiec 03, 2015

raczej mija się z celem trenin+dieta=efekty !

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 03, 2015

dobr dieta od dietetyka i codziennie dużo sportu miedzy innymi biegania

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.