Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ

2010-04-21 15:51

Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej wymagają krótszego czasu gotowania niż tradycyjnie, zachowują więcej wrażliwych na wysoką temperaturę składników odżywczych, witaminy C. Są też bogatsze w witaminy B1 i A.

Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ
Autor: Getty Images Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej

Potrawy podgrzane w kuchence mikrofalowej smakują jak świeżo ugotowane, a nie jak odgrzewane. Jest to szczególnie wygodne, gdy domownicy jedzą posiłki o różnych porach. Jedzenie powinno być przykryte,  wtedy podgrzeje się równomiernie, szybko i nie wyschnie. Mięso, warzywa i dodatki możesz podgrzać na jednym talerzu (w sprzedaży są specjalne talerze z przykrywkami). Wtedy udko kurczaka i purée z ziemniaków połóż na zewnątrz, a bardziej delikatne produkty, np. groszek, w środku talerza.

Przeczytaj: Do czego możesz wykorzystać kuchenkę mikrofalową?

Aby kawałki pieczeni były soczyste, warto je przedtem polać sosem. Panierowane kawałki mięsa posmaruj olejem.

Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej

Jeżeli gotowe produkty mają być tylko rozmrożone, wówczas najlepiej rozmrażać je w oryginalnym opakowaniu: foremkach z folii aluminiowej (trzeba przedtem otworzyć), woreczkach polietylenowych, pojemnikach z tworzywa sztucznego odpornego na wysoką temperaturę, powlekanych kartonach lub pergaminowych kubkach).

Ważne

» Nowoczesne kuchenki mikrofalowe dobrej jakości są całkowicie bezpieczne pod warunkiem, że właściwie się ich używa. Ustaw ją w takim miejscu, żeby nie trzeba było przy niej stać, gdy jest włączona. Przyjmuje się, że w odległości pół metra od mikrofalówki pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez to urządzenie zwykle już nie ma.
» Pamiętaj o systematycznym czyszczeniu uszczelek, bo gdy są zatłuszczone, mogą źle chronić.
» Nie używaj kuchenki z zepsutymi drzwiczkami, wtedy może z niej przenikać bardzo silne pole elektromagnetyczne.

Do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw przyda się specjalny ruszt lub sito z tworzywa sztucznego. Umożliwi swobodne ściekanie wody, zapobiegając gotowaniu się w niej rozmrażanego produktu. Mrożonek, które mają być ugotowane, np. bukietu warzyw czy pierogów, nie należy wcześniej rozmrażać – najlepiej od razu przełóż je do naczynia, w którym będą się gotowały. Delikatne produkty, np. tort śmietankowy, wyjmuje się z kuchenki przed całkowitym rozmrożeniem. W temperaturze pokojowej sam się w środku rozmrozi.

Co możesz włożyć do kuchenki mikrofalowej?

  • Warzywa

Aby ugotowały się równomiernie, powinny mieć jednakową wielkość (kawałki). Całe warzywa z twardą skórką, np. papryka, ziemniaki, pomidory, przed wstawieniem do kuchenki nakłuj widelcem, żeby powstająca w środku para swobodnie uchodziła bez uszkadzania skórki. Różyczki kalafiora i brokułów szybciej miękną niż łodygi, dlatego trzeba ułożyć je na okrągłym półmisku, różyczkami do środka.

  • Mięsa i ryby

Do pieczenia najlepiej nadają się duże kawałki mięsa i całe ryby. Układa się je w naczyniu lub na ruszcie symetrycznie, wtedy równomiernie się upieką, np. udka kurczaka naprzemiennie grubszą i cieńszą częścią w jedną stronę.

  • Zapiekanki

Niektóre składniki zapiekanek, jak ryż i makaron, lepiej jednak ugotować na tradycyjnej kuchence (mikrofalowa nie dałaby tu żadnej oszczędności czasu).

  • Ciasta

W mikrofalówce najlepiej udają się ciasta z wilgotnymi składnikami, np. serem, owocami. Ogrzewa się je mikrofalami o mocy 150–300 W, a często dodatkowo gorącym powietrzem (dolna i górna grzałka). Skraca to czas pieczenia o 30–50 proc.
Kuchenka mikrofalowa może też być pomocna przy pieczeniu ciast w piekarniku. Można w niej szybko roztopić masło, czekoladę, ugotować budyń, rozpuścić żelatynę.
W mikrofalówce ugotujesz kompot, galaretkę, przyrządzisz słodki lub wytrawny sos.
Nasza rada: Żeby zapobiec wyschnięciu potrawy, gotuj pod przykryciem (ciepło wytwarzane przez mikrofale powoduje wyparowanie wilgoci). Małe ciastka, przystawki, ziemniaki ugotują (upieką) się równo, gdy ułożysz je w jednakowych odległościach, najlepiej w okrężny wzór. Nigdy nie kładź produktów jedne na drugich. Większe kawałki mięsa i ryb układaj na bokach naczynia, mniejsze – w środku. Mieszaj od zewnątrz  do środka, gdyż zewnętrzna część potrawy ogrzewa się szybciej.