Potrawy z MAKARONU - przepisy

Autor: Dominika Bagińska

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych dań!

Przedstawiamy przepisy na potrawy z makaronu i zachęcamy do ich wypróbowania. Na pewno urozmaicą twój codzienny jadłospis.

Farfalle ze szpinakiem

Składniki: 250 g kokardek (farfalli), 150 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, pomidor

Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i szpinak. Wymieszać, podsmażyć i gorącym sosem polać ciepły makaron.
Udekorować kawałkami pomidorów. Podawać na gorąco.

Pappardelle z łososiem

Składniki: 250 g szerokich wstążek (pappardelle), 100 g wędzonego łososia, 150 ml gęstej śmietany, 40 g masła, świeżo zmielony zielony pieprz lub gałka muszkatołowa, sól

Łososia pokroić na wąskie paski. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać śmietanę.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na patelnię.
Dodać łososia, wymieszać i podgrzewać na dużym ogniu przez minutę. Przyprawić i podawać na ogrzanych talerzach.

Penne z papryką i czosnkiem

Składniki: 250 g penne (grube rurki), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, garść świeżych ziół (kolendra, bazylia), papryka czerwona i żółta, puszka zielonego groszku

Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić. Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać. Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.
Podawać na podgrzanych talerzach.

Makaron specjalny

Niektóre osoby nie mogą jeść makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego m.in. w zbożach. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością sprzedaje się makarony bezglutenowe, zazwyczaj z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Jednak takich sklepów wciąż jest niewiele i często trudno o specjalny makaron. Dlatego podajemy przepis na domowy makaron bezglutenowy.

Składniki: szklanka mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka oleju, jajko, ciepła woda

Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.

Uwaga! Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm. Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka. Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Dieta makaronowa idealna na jesienną, sezonową depresję

Dieta makaronowa idealna na jesienną, sezonową depresję

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 25.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

283

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

225

Oliwki: wartość odżywcza i właściwości Oliwki: wartość odżywcza i właściwości

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz...

więcej

192

KOMBUCHA - PRZEPIS na napój z kombuchy. Jak zrobić napój z kombuchy? KOMBUCHA - PRZEPIS na napój z kombuchy. Jak zrobić napój z kombuchy?

Przepis na napój z kombuchy jest bardzo prosty, a do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka...

więcej

181

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.