PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

9 komentarze
Autor: Stefania Nowakowska

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać. Okazuje się, że wiedza na temat przechowywania żywności nie jest powszechna. Podpowiadamy, jak należy poukładać w lodówce produkty żywnościowe, a także jak długo i w czym je przechowywać, by długo zachowały świeżość i smak.

Nikt już nie ma wątpliwości, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma niebagatelny wpływ na  kondycję i zdrowie. I chodzi tu zarówno o ilość jedzenia, jak i jego jakość, która zależy od sposobu jego przechowywania. Powszechny jest pogląd, że gdy zakupy wrzucimy do lodówki, nie musimy się martwić o to, że coś się zepsuje. Nic bardziej błędnego. Lodówka nie przedłuża niczemu terminu przydatności do spożycia. O tym, że wiedzę na temat właściwego przechowywania żywności nie wszyscy opanowali w stopniu odpowiednim świadczy choćby statystyka medyczna - zatrucia pokarmowe i tzw. choroby brudnych rąk zgarniają w naszym kraju obfite żniwa.

Nie przegap

Przechowywanie żywności w lodówce: produkty zbożowe

Pieczywo kładź na środkowej półce - nie powinno tam leżeć dłużej niż miesiąc. Natomiast gdy je zamrozisz (do ok. -20°C) przez wiele miesięcy nie straci swoich wartości smakowych. Mrożenie doskonale nadaje się również do przechowywania gotowych potraw mącznych, ciasta.Wkładaj je do specjalnych pojemników w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od + 3 do + 8°C). Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni. Uwaga! Sałaty nie przechowuj w foliowych torebkach (wytwarza się wtedy substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworów). Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok. Zachowują one w ogromnym stopniu wartości odżywcze takie same, jak świeże.

Ważne

Ważne

Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania uznaje się mrożenie - nie zmienia się wówczas struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Warto także pamiętać, że im szybciej coś zamrozimy, tym lepsza będzie jego jakość. Przy powolnym mrożeniu, szczególnie gdy temperatura oscyluje między 2 a 5 ° C, powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe skórek owoców i warzyw, przez co niepotrzebnie wycieka z nich pełen witamin sok. Proces ten zostaje zahamowany gdy słupek rtęci szybciej spada w dół.

Przechowywanie żywności w lodówce: mleko i produkty mleczne

Lepiej zużyj przed terminem uwidocznionym na opakowaniu. Otwarty karton mleka wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Ser żółty przetrwa do dwóch tygodni, brie - 6 dni. Sery twarogowe, pakowane w pergamin lub folię powinny być przechowywane (w temp. od 1 do 10°C) nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Lodówka musi być czysta:

  • przynajmniej dwa razy w miesiącu powinnaś ją odmrażać i dokładnie myć
  • rób to wyłącznie wtedy, kiedy jest wyłączona z sieci
  • zacznij od usunięcia z niej wszystkich produktów
  • wnętrze lodówki myj ciepłą wodą z dodatkiem środka, który nie tylko myje, ale także dezynfekuje
  • możesz także użyć wody z octem (szczególnie skutecznej podczas usuwania śladów pleśni)
  • spłukuj ją kilkakrotnie ciepłą wodą
  • przed włączeniem do sieci wytrzyj ją do sucha.

Przechowywanie żywności w lodówce: mięso, ryby, drób

Świeże mięso, drób przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12 mies., wieprzowina od 4 do 8 mies., cielęcina 3 - 4 mies. (pieczona nawet 8 mies.). Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies..

Pamiętaj:

  • Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
  • Nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia
  • Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
  • Natychmiast usuwaj to, co się zepsuło.
  • Pamiętaj, że data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. kartonu jego zawartość trzeba zużyć jak najszybciej.
  • Zawartość konserwy wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika, olej z puszki przelej do butelki z ciemnego szkła.
  • Przed włożeniem do lodówki myj surowe ryby, mięso, jaja warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
  • Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
Ania, 06.10.2014 15.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zjadlabym 4 dni lezacego kurczaka w lodowce. Dalszy koment zachowam dla siebie...
 
kina, 28.09.2014 21.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To chyba jakieś szaleństwo aby rozmrażać lodówkę 2 razy w miesiącu! Rozmrażam 1 raz w roku i starczy w zupełności, ewentualnie 2 razy na rok. Przecież człowiek ma wiele innych ciekawszych rzeczy do roboty!
 
hanka, 24.07.2013 09.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies." - co to za bzdury wypisujecie?!
 
sonia, 02.04.2013 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli produkty przechowujemy w komorze fresh zone to dłużej zachowają one smak, zapach i wszystkie wartości odżywcze. Temperatura w komorze Fresh Zone jest niższa od temperatury w chłodziarce, przez co wydłuża się czas przechowywania warzyw na przykład i wędlin.
 
Monika, 12.03.2013 17.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja kurczaka przechowuję w lodówce nawet 4 dni, jem i nigdy mi nic nie było jakoś. 1-2 dni to przesada.
 
marek - londyn, 27.12.2012 23.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
to ciekawe bo ja kupuje szynke w plasterkach pakowana 30 plasterkow i po otwarciu nawet tydzien i dalej jem, raz zdarzylo mi sie ponad tydzien i nic jej nie bylo, ani wsmaku, kolorze, zapachu czy cokolwiek, byla taka jak po otwarciu opakowania... lecz to co tu pisza nie nazywajcie klamstwem poniewaz to sa informacje teoretyczne czyli zalecane ale w praktyce jest inaczej, duzo zalezy tez od typu lodowki, ustawionej temperatury... u jednego taka mielonka bedzie 2 dni a u drugiego 8 zalezy duzo tez od produktu i tego jak zostal przygotowany, zapakowany, zakonserwowany itp, itd.... jednak ja poprosilbym zeby ktos napisal praktyczne dane czyli czas maksymalny do spozycia a nie czas zalecany przez producentow czy laborantow...tak samo mleko np. laciete 3.2 po otwarciu smialo moze stac 7 dni a jajka pfff nie raz kupie w marcu a zjem w kwietniu i zyje juz 26 lat i nigdy zatrucia pokarmowego ani nic a oceniam produkty na wzrok i zapach i smak jesli cos wydaje sie byc stare wacham, probuje patrze czy np. mieso nie robi sie sliskie, smierdzace, czy nie zmienia koloru lub usycha... to co jest napisane w tym artykule to zalety dzieki ktorym zawsze bedziemy jesc swieztkie i nie zatrujemy sie ale po co swiezutkie jak np. mleko po 7 dniach czy szynka w plasterkach po 5 dniach smakuje dokladnie tak samo :) ja bym polemizowal ale wszystkowyjasnilem w swoim poscie i nadalbede jadl swoja szynke po otwarcie nawet przez tydzien, pil mleko tez przez tydzien czy jajka po 3 tygodniach :)
 
gosc, 02.06.2012 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To ryby w koncu moga lezec 1-2 dni czy 4-8 miesiecy?
 
Seba, 25.03.2012 15.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdura jeśli mleko po otwarciu się przechowuje to spokojnie tydzien nawet 2 może sie nadawać ja jakoś różnicy nie widze jakby słuchać tych wszystkich głupot to człowiek by oszalał nie dajcie zmalniulowac
 
rhonda, 14.05.2011 04.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pomidory tracą w lodówcw aromat,również cytrusy i ananas nie powinny być przchowywane w lodówce.Ogórki też nie.Proszę więc nie podawać fałszywych informacji.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie...

więcej

9204

KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii

Choć trudno w to uwierzyć, to każdego roku spędzamy w kuchni aż cały miesiąc! By zaoszczędzić nieco...

więcej

3713

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

6823

Przepisy na potrawy z KASZY Przepisy na potrawy z KASZY

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie...

więcej

10295

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Październik 30, 2014

Skąd zamawiacie suplementy diety w necie? Wiem, że jest teraz bardzo wielu dostawców, ale chciałabym trafić na pewne rzeczy, przebadane, sprawdzone i najlepiej naturalne.

data

Październik 30, 2014

Ja chodzę do placówki przy Garncarskiej 4 w Krakowie - nie trafiłam tam sama, znajomy lekarz mi go polecił, ponieważ miałam poważne problemy zdrowotne spowodowane moją tuszą. Dieta została mi dobrana indywidualnie, pomoc fizjoterapeutów była także istotna. Teraz wracam do życia, a wyjście...

data

Październik 29, 2014

Racja. Świadomość tego co się je jest pierwszym krokiem przy odchudzaniu bez tego ani rusz, ja jej nabrałam jak zaczęłam mieć problemy ze zdrowiem a teraz odkąd wyszczuplałam również na Novoslimie wszystko się unormowało, i przede wszystkim samopoczucie lepsze

data

Październik 28, 2014

ja znam dobre plastry na odchudzanie ! wystarczy nakleić szarą taśmę na usta :D

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.