PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Przydatne w kuchni > PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać. Okazuje się, że wiedza na temat przechowywania żywności nie jest powszechna. Podpowiadamy, jak należy poukładać w lodówce produkty żywnościowe, a także jak długo i w czym je przechowywać, by długo zachowały świeżość i smak.
A A A

Nikt już nie ma wątpliwości, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma niebagatelny wpływ na  kondycję i zdrowie. I chodzi tu zarówno o ilość jedzenia, jak i jego jakość, która zależy od sposobu jego przechowywania. Powszechny jest pogląd, że gdy zakupy wrzucimy do lodówki, nie musimy się martwić o to, że coś się zepsuje. Nic bardziej błędnego. Lodówka nie przedłuża niczemu terminu przydatności do spożycia. O tym, że wiedzę na temat właściwego przechowywania żywności nie wszyscy opanowali w stopniu odpowiednim świadczy choćby statystyka medyczna - zatrucia pokarmowe i tzw. choroby brudnych rąk zgarniają w naszym kraju obfite żniwa.

Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
Mrożonki - zasady prawidłowego ROZMRAŻANIA żywności
Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności
Mrożonki - sposoby na właściwe MROŻENIE i rozmrażanie żywności

Przechowywanie żywności w lodówce: produkty zbożowe

Pieczywo kładź na środkowej półce - nie powinno tam leżeć dłużej niż miesiąc. Natomiast gdy je zamrozisz (do ok. -20°C) przez wiele miesięcy nie straci swoich wartości smakowych. Mrożenie doskonale nadaje się również do przechowywania gotowych potraw mącznych, ciasta.Wkładaj je do specjalnych pojemników w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od + 3 do + 8°C). Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni. Uwaga! Sałaty nie przechowuj w foliowych torebkach (wytwarza się wtedy substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworów). Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok. Zachowują one w ogromnym stopniu wartości odżywcze takie same, jak świeże.

Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania uznaje się mrożenie - nie zmienia się wówczas struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Warto także pamiętać, że im szybciej coś zamrozimy, tym lepsza będzie jego jakość. Przy powolnym mrożeniu, szczególnie gdy temperatura oscyluje między 2 a 5 ° C, powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe skórek owoców i warzyw, przez co niepotrzebnie wycieka z nich pełen witamin sok. Proces ten zostaje zahamowany gdy słupek rtęci szybciej spada w dół.

 

Przechowywanie żywności w lodówce: mleko i produkty mleczne

Lepiej zużyj przed terminem uwidocznionym na opakowaniu. Otwarty karton mleka wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Ser żółty przetrwa do dwóch tygodni, brie - 6 dni. Sery twarogowe, pakowane w pergamin lub folię powinny być przechowywane (w temp. od 1 do 10°C) nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.

Lodówka musi być czysta:

  • przynajmniej dwa razy w miesiącu powinnaś ją odmrażać i dokładnie myć
  • rób to wyłącznie wtedy, kiedy jest wyłączona z sieci
  • zacznij od usunięcia z niej wszystkich produktów
  • wnętrze lodówki myj ciepłą wodą z dodatkiem środka, który nie tylko myje, ale także dezynfekuje
  • możesz także użyć wody z octem (szczególnie skutecznej podczas usuwania śladów pleśni)
  • spłukuj ją kilkakrotnie ciepłą wodą
  • przed włączeniem do sieci wytrzyj ją do sucha.
 

Przechowywanie żywności w lodówce: mięso, ryby, drób

Świeże mięso, drób przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12 mies., wieprzowina od 4 do 8 mies., cielęcina 3 - 4 mies. (pieczona nawet 8 mies.). Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies..

Pamiętaj:

  • Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
  • Nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia
  • Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
  • Natychmiast usuwaj to, co się zepsuło.
  • Pamiętaj, że data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. kartonu jego zawartość trzeba zużyć jak najszybciej.
  • Zawartość konserwy wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika, olej z puszki przelej do butelki z ciemnego szkła.
  • Przed włożeniem do lodówki myj surowe ryby, mięso, jaja warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
  • Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.

Polecamy także
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość
Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI
Cała prawda o PRZECHOWYWANIU ŻYWNOŚCI
Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce
Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce
 
Opinie o suplemencie diety Slimcea
Ja właśnie tymi 8 kilogramami schudłam do swojej wymarzonej wagi 49 kilogramów :) więc nie byłam jakaś grubcia :)
 
 
Buliony z kostki a tycie
Te buliony pomijając że są tuczące to są strasznie niezdrowe. Nie pij tego świństwa!
Autor: Hanan
 
 
Druga broda..
Ja kiedyś stosowałam specjalną piłeczkę . Trzeba ją ściskać pomiędzy brodą a szyją ale niestety szybko mi się to ćwiczenie znudziło...
Autor: Hanan
 
 
Mąż mnie już nie kręci
Niestety często zdarza się tak,że atmosfera w związku czasami siada. To normalne w długich związkach. Niemniej istnieją sposoby na to aby ponownie obudzić w sobie namiętność. Słyszałaś o afrodyzjaku SexElixir ? No super sprawa .Ja ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Porady przydatne w kuchni - gotowanie, smażenie, zdrowe jedzenie, przyrządzanie posiłków. Znajdziesz tu wskazówki przydatne w kuchni, które pozwolą ci przygotować zdrowy posiłek. Zobacz, które artykuły spożywcze są przydatne w kuchni, jaki tłuszcz jest najzdrowszy, jakie pieczywo wybrać, jakie są właściwości antynowotworowe ziół. Praktyczne porady na temat gotowania w kuchence mikrofalowej, dowiedz się jak gotować w mikrofali. Poznaj zioła przydatne w kuchni: rozmaryn, kurkuma, bazylia, czosnek, mięta, kolędra, imbir. Dowiedz się jakie przyprawy wzbogacą smak potraw. Porady i wskazówki przydatne w kuchni, które ułatwią ci gotowanie i sprawią, że stanie się ono twoją pasją.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.