PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

15 komentarze
Autor: Stefania Nowakowska

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać. Okazuje się, że wiedza na temat przechowywania żywności nie jest powszechna. Podpowiadamy, jak należy poukładać w lodówce produkty żywnościowe, a także jak długo i w czym je przechowywać, by długo zachowały świeżość i smak.

Nikt już nie ma wątpliwości, że to, co znajduje się na naszych talerzach ma niebagatelny wpływ na  kondycję i zdrowie. I chodzi tu zarówno o ilość jedzenia, jak i jego jakość, która zależy od sposobu jego przechowywania. Powszechny jest pogląd, że gdy zakupy wrzucimy do lodówki, nie musimy się martwić o to, że coś się zepsuje. Nic bardziej błędnego. Lodówka nie przedłuża niczemu terminu przydatności do spożycia. O tym, że wiedzę na temat właściwego przechowywania żywności nie wszyscy opanowali w stopniu odpowiednim świadczy choćby statystyka medyczna - zatrucia pokarmowe i tzw. choroby brudnych rąk zgarniają w naszym kraju obfite żniwa.

Nie przegap

Przechowywanie żywności w lodówce: produkty zbożowe

Pieczywo kładź na środkowej półce - nie powinno tam leżeć dłużej niż miesiąc. Natomiast gdy je zamrozisz (do ok. -20°C) przez wiele miesięcy nie straci swoich wartości smakowych. Mrożenie doskonale nadaje się również do przechowywania gotowych potraw mącznych, ciasta.Wkładaj je do specjalnych pojemników w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od + 3 do + 8°C). Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni. Uwaga! Sałaty nie przechowuj w foliowych torebkach (wytwarza się wtedy substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworów). Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok. Zachowują one w ogromnym stopniu wartości odżywcze takie same, jak świeże.

Ważne

Ważne

Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania uznaje się mrożenie - nie zmienia się wówczas struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Warto także pamiętać, że im szybciej coś zamrozimy, tym lepsza będzie jego jakość. Przy powolnym mrożeniu, szczególnie gdy temperatura oscyluje między 2 a 5 ° C, powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe skórek owoców i warzyw, przez co niepotrzebnie wycieka z nich pełen witamin sok. Proces ten zostaje zahamowany gdy słupek rtęci szybciej spada w dół.

Przechowywanie żywności w lodówce: mleko i produkty mleczne

Lepiej zużyj przed terminem uwidocznionym na opakowaniu. Otwarty karton mleka wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Ser żółty przetrwa do dwóch tygodni, brie - 6 dni. Sery twarogowe, pakowane w pergamin lub folię powinny być przechowywane (w temp. od 1 do 10°C) nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Lodówka musi być czysta:

  • przynajmniej dwa razy w miesiącu powinnaś ją odmrażać i dokładnie myć
  • rób to wyłącznie wtedy, kiedy jest wyłączona z sieci
  • zacznij od usunięcia z niej wszystkich produktów
  • wnętrze lodówki myj ciepłą wodą z dodatkiem środka, który nie tylko myje, ale także dezynfekuje
  • możesz także użyć wody z octem (szczególnie skutecznej podczas usuwania śladów pleśni)
  • spłukuj ją kilkakrotnie ciepłą wodą
  • przed włączeniem do sieci wytrzyj ją do sucha.

Przechowywanie żywności w lodówce: mięso, ryby, drób

Świeże mięso, drób przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12 mies., wieprzowina od 4 do 8 mies., cielęcina 3 - 4 mies. (pieczona nawet 8 mies.). Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies..

Pamiętaj:

  • Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
  • Nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia
  • Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
  • Natychmiast usuwaj to, co się zepsuło.
  • Pamiętaj, że data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. kartonu jego zawartość trzeba zużyć jak najszybciej.
  • Zawartość konserwy wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika, olej z puszki przelej do butelki z ciemnego szkła.
  • Przed włożeniem do lodówki myj surowe ryby, mięso, jaja warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
  • Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 15)
Juice, 17.02.2015 20.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tzn., że zimny (wystygły) obiad jest już siedliskiem bakterii?
 
Mmmm, 14.01.2015 01.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciepłych potraw nie wkłada sie do lodówki, bo podnosi sie temp w całej lodówce, przez co wsystkie produkty naraża sie na zepsucie. MA
 
Mmmm, 14.01.2015 00.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem po kursie NVQ z gotowania przyznaje ze dużo prawdy jest w tym artykule, pomidory i inne warzywa najlepiej przechowywać w temp 8-10stopni(my do tego mieliśmy oddzielna lodówkę) w domu pomidory trzymam jednak poza lodówka.produkty ocenia sie na 4 podst sposoby data przydatności,smak, zapach, wygląd. Czyli jest ok to jemy:)) produkty zamrożone warzywa wg temp i daty tak jak pisze na opakowaniu, zalezy od temp -22, -18,czy nizsza).natomiast mięso zawsze tylko 3miesiace i to nam wpajali bardzo zawzięcie.bakterie z miesie rozwijaja sie nawet w trakcie glebokiego zamrozenia.Lodówki mylismy raz w tyg. Rozmnażalismy 2 razy w roku... A temperatura w lodówce powinna byc zawsze niższa niż 5stopni. I jeszcze taka ciekawostka ode mnie, moze kogos zainteresuje ;) W temp 5-60stopni jest tzn danger zone w której bakterie sie swietnie rozwijają.. a najlepiej w temp ok 20-40st dlatego produkty do spożycia należy szybko ochladzac/podgrzewać. A produkty czekające na spożycie najlepiej podtrzymywać w temp powyżej 60st (np obiad czekający na domowników).
 
zaba, 12.01.2015 13.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czemu nie można wkładać gorących-ciepłych potraw?
 
Tomasz, 02.01.2015 22.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To że sie od razu nie zatrułeś, nie znaczy że nic ci nie jest. Sa takie substancje które odkładają się w organizmie i dopiero po latach może okazać się że przez kilka głupich produktów które leżały za długo w lodówce masz raka albo inne badziewie. Smacznego
 
jdjduj, 30.10.2014 22.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trzymajcie sobie produkty ile chcecie skoro nie wiecie co to przetwarzanie żywności i sztuczne konserwanty. Mleko tydzień czy dwa?? Pewnie UHT kupujecie i nie wiecie że w przez ten proces nie widać psucia! Mleko po 3 max 4 dniach jest do wylania bo mimo, że nie widzicie ono się psuje! Pomidorów czy cytrusów nie należy trzymać w lodówce. Ryby podejrzewam, że chodziło o MINUS 18st ;)
 
Ania, 06.10.2014 15.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zjadlabym 4 dni lezacego kurczaka w lodowce. Dalszy koment zachowam dla siebie...
 
kina, 28.09.2014 21.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To chyba jakieś szaleństwo aby rozmrażać lodówkę 2 razy w miesiącu! Rozmrażam 1 raz w roku i starczy w zupełności, ewentualnie 2 razy na rok. Przecież człowiek ma wiele innych ciekawszych rzeczy do roboty!
 
hanka, 24.07.2013 09.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 mies., natomiast tłuste 4 mies." - co to za bzdury wypisujecie?!
 
sonia, 02.04.2013 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli produkty przechowujemy w komorze fresh zone to dłużej zachowają one smak, zapach i wszystkie wartości odżywcze. Temperatura w komorze Fresh Zone jest niższa od temperatury w chłodziarce, przez co wydłuża się czas przechowywania warzyw na przykład i wędlin.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie...

więcej

21975

Marynata do śledzi po kaszubsku - smaczna marynata do śledzi po kaszubsku

Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych Rewolucji" w...

więcej

4014

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

20171

WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża

Zwykle wędlina - czy to szynka, czy zwykła kiełbasa - po kilku dniach w lodówce nie nadaje się do...

więcej

8598

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Zacznij od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu i zrobienia dokładnych badań organizmu. Morfologia z rozmazem, elektrolity, poziom witaminy D, hormony tarczycy: TSH, FT3 i FT4, badanie moczu, badanie...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 01, 2015

Ja biorę właśnie tabletki Slimcea na głód. a raczej aby blokowały mi chęć do podjadania. Działają :)

data

Marzec 31, 2015

Mój dietetyk poradził mi abym napisała do tej strony: http://lipocut.pl/ bo dietetyk czytał pozytywne opinie w Glamour i jakiś jeszcze innych czasopisamach.

data

Marzec 31, 2015

za zwyczaj pierw się traci wodę nie kg :-)

data

Kwiecień 01, 2015

brałam kiedyś kilka różnych suplementów z różnym skutkiem. Obecnie biorę Slimcea. Jestem z nich najbardzije zadowolona. Ich bogaty skład (aż 15 naturalnych składników) widać że działa i powoduje uśmiech na mojej twarzy. SPadek wagi jaki osiągam jest tak motywujący.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.