Nalewki domowe - smaczne i zdrowe

Konsultant:mgr inż. Mateusz Emanuel Senderski
9 komentarze
Autor: Iza Radecka

Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.

Francja ma swój koniak, Szkocja whisky, a Polska słynie z nalewek. Właściwie słynęła kiedyś, bo ten najbardziej wykwintny polski trunek odszedł nieco w zapomnienie. Robiło się go, zalewając owoce czy zioła okowitą, czyli wódką. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy, a delektowanie się kieliszeczkiem aromatycznej nalewki obowiązkowo wieńczyło uroczysty obiad. Często też niektóre nalewki ratowały domowników cierpiących na różne dolegliwości.

Nalewka to połączenie alkoholu i owoców

Nalewka (po łacinie tinktura) to roślinny wyciąg alkoholowy. Łączy on działanie alkoholu z leczniczym lub profilaktycznym działaniem owoców i ziół. Metodę często wykorzystuje się w zielarstwie i przemyśle farmaceutycznym. A ponieważ jest bardzo prosta, możemy wykorzystać ją także w warunkach domowych. Rośliny zawierają mnóstwo substancji o właściwościach leczniczych. Zalanie ich roztworem alkoholu powoduje, że te czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i prawie w całości wydobyte. Proces ten nazywa się ekstrahowaniem. Przechodzą one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, więc mimo upływu czasu nie tracą na sile. Ten czas jest wręcz niezbędny w pierwszym etapie tworzenia nalewki. Musi bowiem upłynąć wiele dni (czasem tygodni), by wszystko co cenne w roślinie przeniknęło do alkoholu. Obowiązuje też zasada: im silniej działa roślina - dotyczy to głównie ziół - tym mniej jej potrzeba. Chodzi o to, by stężenie aktywnych związków nie było za duże, bo wtedy nalewka zamiast pomóc, zaszkodzi. Bezpieczna jest proporcja: 1 część ziół na 10 części spirytusu 70%.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Ignacy75, 31.07.2013 16:43
Widzę, że Redakcja wzięła sobie do serca prośby użytkowników. Sporo czasu upłynęło od napisania pierwszego posta, ale widzę, że pojawiło się sporo ciekawych przepisów na nalewki. Ja wypróbuję tą z aronii: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/lecznicza-nalewka-z-aronii-przepis_41803.html, żałuję że w moim ogrodzie nie rośnie dzika róża albo jarzębina - bo te przepisy tez bardzo mi się spodobały. Dam znać, czy się udały i czy "leczą", ale to dopiero za kilka miesięcy ;) Pozdrawiam wszystkich fanów nalewek!:cool:
Nie zarejestrowany, 27.08.2010 16:04
z mojej wiedzy czareśnie nie nadają się na nalewki,wiśnie porzeczki,truskawki i.t.d....najpierw zalewa się alkoholem/po kilku dniach zlac i owoce zasypać cukrem,zeby wydobyć soki i aromat.życzę powodzenia....
 

Rośliny na nalewki można zamrozić

Rośliny muszą pochodzić z rejonów czystych ekologicznie, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki. Owoce zbieramy bardzo dojrzałe, wtedy zawierają najwięcej cennych substancji. I pamiętajmy: wiele nalewek można sporządzić z produktów kupionych w sklepie zielarskim. Aby ułatwić przenikanie związków do alkoholu, rośliny można wcześniej zamrozić. Dotyczy to zwłaszcza twardych jagód jałowca czy zielonych orzechów włoskich. Kiedy zawarta w nich woda zamarza, powiększa swoją objętość i "rozsadza" komórki rośliny. Dzięki temu substancje aktywne szybciej wydobywają się na zewnątrz. Warto zamrażać jarzębinę, tarninę czy głóg, bo cierpko-gorzki smak tych owoców pod wpływem niskiej temperatury łagodnieje. Mrożenie jest także praktyczne: możemy z każdej wyprawy do lasu przynosić np. po garści głogu i magazynować w zamrażalniku, aż zbierze się odpowiednia ilość surowca. Zanim nastawimy nalewkę, owoce trzeba opłukać na sicie, a potem dobrze osuszyć. Jeśli tego nie zrobimy, w nalewce znajdzie się zbyt dużo wody.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
minerwa32, 09.02.2014 10.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cydr lubelski świetnie smakuje jak się go podgrza i doda miód i cynamon :)
 
goja, 27.08.2010 16.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z mojej wiedzy czareśnie nie nadają się na nalewki,wiśnie porzeczki,truskawki i.t.d....najpierw zalewa się alkoholem/po kilku dniach zlac i owoce zasypać cukrem,zeby wydobyć soki i aromat.życzę powodzenia....
 
goja, 27.08.2010 15.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moim przebojem jest'Ratafia'-cały sezon dokładam rózne owoce,jest doskonała......
 
Mery, 11.09.2009 10.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nalewkę z sosny to nie z szyszek tylko z młodych pędów wiosennych., zasypanych cukrem i zalanych alkoholem.
 
gerd, 02.08.2009 09.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli cukier się rozpuścił to postaw nalewkę na słońcu na 2-tygodnie co kilka dni mieszaj, jeśli się nie rozpuścił, mieszaj jak najczęściej bo Ci się zbryli, po tym czasie odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie tygodnie i zlej a owoce rozgnieć i zalej wódką będzie gorszej jakości nalewka lub domieszaj do poprzednio zlanego likieru
 
judyta, 20.07.2009 22.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zrobiłam dziś moją pierwszą w życiu czereśniówkę i tak się przejełam, że zamiast zalać owoce spirytusem i odstawić na miesiąc gdzie póżej miał być wsypany cukier towymieszałam cukier ze spirytusem i zalałam owoce i nie wiem co mamteraz zrobić czy to wogóle wyjdzie Proszę o pomoc
 
irena, 28.09.2008 11.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
chętnie bym skorzystała z wypróbowanych przepisów
 
dorka, 07.06.2007 06.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem przekonana,że gdyby na łamach Zdrowia pojawiło sie choć kilka przepisów na nalewki,wiele osób byłoby bardzo wdzięcznych.W większości mają one przecież bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm!
 
becia, 03.06.2007 20.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
myślałam iż u was znajdę wspaniały przepis na nalewkę z szyszek sosny tak wspaniały i cenny .nic z tego , nie macie
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką wg Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie...

więcej

10743

OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

16180

Domowe PRZETWORY z owoców i warzyw Domowe PRZETWORY z owoców i warzyw

Konfitury, dżemy, marynaty, soki i wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne!...

więcej

2494

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

13533

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli...

Grupy wsparcia
data

Październik 21, 2014

Myślę że lepsze od wszelkich diet ,jest zmiana sposobu odżywiania. Sprawdziłam to na sobie. Odkąd jem wszystko gotowane na parze , to bez wysiłku schudłam ponad 5kg . Nabyłam odporności, czuję się o niebo lepiej. Myślę że w przeciągu 3 miesięcy z słonicy zmienię się w kobietę o normalnych...

data

Październik 21, 2014

Czy z cukrzycą tym II ,można pić slim coffee?

data

Październik 21, 2014

Na produkt składają się dwie tabletki: czerwona i zielona. W pierwszej znajdują się algi brunatne, które zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz poprawiają trawienie i pracę jelit. Algi z kolei są bogate w jod, który utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Czerowne powinniśmy brać 2...

data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.