Nalewki domowe - smaczne i zdrowe

Konsultant: mgr inż. Mateusz Emanuel Senderski
9 komentarze
Autor: Iza Radecka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.

Francja ma swój koniak, Szkocja whisky, a Polska słynie z nalewek. Właściwie słynęła kiedyś, bo ten najbardziej wykwintny polski trunek odszedł nieco w zapomnienie. Robiło się go, zalewając owoce czy zioła okowitą, czyli wódką. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy, a delektowanie się kieliszeczkiem aromatycznej nalewki obowiązkowo wieńczyło uroczysty obiad. Często też niektóre nalewki ratowały domowników cierpiących na różne dolegliwości.

Nalewka to połączenie alkoholu i owoców

Nalewka (po łacinie tinktura) to roślinny wyciąg alkoholowy. Łączy on działanie alkoholu z leczniczym lub profilaktycznym działaniem owoców i ziół. Metodę często wykorzystuje się w zielarstwie i przemyśle farmaceutycznym. A ponieważ jest bardzo prosta, możemy wykorzystać ją także w warunkach domowych. Rośliny zawierają mnóstwo substancji o właściwościach leczniczych. Zalanie ich roztworem alkoholu powoduje, że te czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i prawie w całości wydobyte. Proces ten nazywa się ekstrahowaniem. Przechodzą one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, więc mimo upływu czasu nie tracą na sile. Ten czas jest wręcz niezbędny w pierwszym etapie tworzenia nalewki. Musi bowiem upłynąć wiele dni (czasem tygodni), by wszystko co cenne w roślinie przeniknęło do alkoholu. Obowiązuje też zasada: im silniej działa roślina - dotyczy to głównie ziół - tym mniej jej potrzeba. Chodzi o to, by stężenie aktywnych związków nie było za duże, bo wtedy nalewka zamiast pomóc, zaszkodzi. Bezpieczna jest proporcja: 1 część ziół na 10 części spirytusu 70%.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Ignacy75, 31.07.2013 16:43
Widzę, że Redakcja wzięła sobie do serca prośby użytkowników. Sporo czasu upłynęło od napisania pierwszego posta, ale widzę, że pojawiło się sporo ciekawych przepisów na nalewki. Ja wypróbuję tą z aronii: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/lecznicza-nalewka-z-aronii-przepis_41803.html, żałuję że w moim ogrodzie nie rośnie dzika róża albo jarzębina - bo te przepisy tez bardzo mi się spodobały. Dam znać, czy się udały i czy "leczą", ale to dopiero za kilka miesięcy ;) Pozdrawiam wszystkich fanów nalewek!:cool:
Nie zarejestrowany, 27.08.2010 16:04
z mojej wiedzy czareśnie nie nadają się na nalewki,wiśnie porzeczki,truskawki i.t.d....najpierw zalewa się alkoholem/po kilku dniach zlac i owoce zasypać cukrem,zeby wydobyć soki i aromat.życzę powodzenia....
 

Rośliny na nalewki można zamrozić

Rośliny muszą pochodzić z rejonów czystych ekologicznie, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki. Owoce zbieramy bardzo dojrzałe, wtedy zawierają najwięcej cennych substancji. I pamiętajmy: wiele nalewek można sporządzić z produktów kupionych w sklepie zielarskim. Aby ułatwić przenikanie związków do alkoholu, rośliny można wcześniej zamrozić. Dotyczy to zwłaszcza twardych jagód jałowca czy zielonych orzechów włoskich. Kiedy zawarta w nich woda zamarza, powiększa swoją objętość i "rozsadza" komórki rośliny. Dzięki temu substancje aktywne szybciej wydobywają się na zewnątrz. Warto zamrażać jarzębinę, tarninę czy głóg, bo cierpko-gorzki smak tych owoców pod wpływem niskiej temperatury łagodnieje. Mrożenie jest także praktyczne: możemy z każdej wyprawy do lasu przynosić np. po garści głogu i magazynować w zamrażalniku, aż zbierze się odpowiednia ilość surowca. Zanim nastawimy nalewkę, owoce trzeba opłukać na sicie, a potem dobrze osuszyć. Jeśli tego nie zrobimy, w nalewce znajdzie się zbyt dużo wody.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
minerwa32, 09.02.2014 10.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cydr lubelski świetnie smakuje jak się go podgrza i doda miód i cynamon :)
 
goja, 27.08.2010 16.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z mojej wiedzy czareśnie nie nadają się na nalewki,wiśnie porzeczki,truskawki i.t.d....najpierw zalewa się alkoholem/po kilku dniach zlac i owoce zasypać cukrem,zeby wydobyć soki i aromat.życzę powodzenia....
 
goja, 27.08.2010 15.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moim przebojem jest'Ratafia'-cały sezon dokładam rózne owoce,jest doskonała......
 
Mery, 11.09.2009 10.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nalewkę z sosny to nie z szyszek tylko z młodych pędów wiosennych., zasypanych cukrem i zalanych alkoholem.
 
gerd, 02.08.2009 09.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli cukier się rozpuścił to postaw nalewkę na słońcu na 2-tygodnie co kilka dni mieszaj, jeśli się nie rozpuścił, mieszaj jak najczęściej bo Ci się zbryli, po tym czasie odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie tygodnie i zlej a owoce rozgnieć i zalej wódką będzie gorszej jakości nalewka lub domieszaj do poprzednio zlanego likieru
 
judyta, 20.07.2009 22.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zrobiłam dziś moją pierwszą w życiu czereśniówkę i tak się przejełam, że zamiast zalać owoce spirytusem i odstawić na miesiąc gdzie póżej miał być wsypany cukier towymieszałam cukier ze spirytusem i zalałam owoce i nie wiem co mamteraz zrobić czy to wogóle wyjdzie Proszę o pomoc
 
irena, 28.09.2008 11.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
chętnie bym skorzystała z wypróbowanych przepisów
 
dorka, 07.06.2007 06.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem przekonana,że gdyby na łamach Zdrowia pojawiło sie choć kilka przepisów na nalewki,wiele osób byłoby bardzo wdzięcznych.W większości mają one przecież bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm!
 
becia, 03.06.2007 20.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
myślałam iż u was znajdę wspaniały przepis na nalewkę z szyszek sosny tak wspaniały i cenny .nic z tego , nie macie
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

20171

KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać

W kuchence mikrofalowej można w mgnieniu oka ugotować wytworny obiad, a nawet upiec ciasto....

więcej

3393

OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

35152

PIELMIENI - przepis na smaczne pielmieni

Pielmieni to rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa, popularnych na Ukrainie i w Rosji....

więcej

5623

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 05, 2015

A według mnie nie ma idealnej diety. Najważniejsze jest zjadanie deficyty kalorycznego oczywiście w żywności zdrowej i do tego koniecznie sport bieganie, zumba, fitness 2-3 razy w tygodniu i byłyby na prawdę super efekty bez obciążenia organizmu i jego osłabienia :)

data

Lipiec 04, 2015

Zgadzam się w pełni, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest "paliwem" dla naszego mózgu i nakręca nasz metabolizm. Przeczytałam artykuł, który bardzo pomógł mi zrozumieć, jak się odżywiać, żeby zdrowo schudnąć na http://www.madrezywienie.pl/zalecenia-zywieniowe/

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 05, 2015

Odchudzanie bez diety nie ma szans. Jeżeli dostarczasz cały czas cukry to jak chcesz schudnąć? To właśnie one powodują tycie. Posiłki z warzywami, ryżem, olejami są wskazane. Fasole, grochy z warzywami (nawet w postaci kotletów) i tłuszcze. Trenuj aeroby lub Tabate. Jedź i pij dużo wody....

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.