KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii

3 komentarze
Autor: Anna Śmiałek

Choć trudno w to uwierzyć, to każdego roku spędzamy w kuchni aż cały miesiąc! By zaoszczędzić nieco czasu i energii, wystarczy odpowiednio, czyli zgodnie z zasadami ergonomii, urządzić kuchnię. W tym celu warto wcześniej zaplanować, gdzie umieścić zlewozmywak, a gdzie ustawić lodówkę.

Każdego dnia ponad 30 razy podchodzimy do stołu, 80 razy otwieramy i zamykamy szuflady i drzwi szafek, a na blacie roboczym i w zlewozmywaku wykonujemy ponad 50 czynności. Co zrobić, by wszystkie te prace nie powodowały zmęczenia, bólu nóg, kręgosłupa i oczu? Rozwiązanie jest proste: kuchnia musi być urządzona zgodnie z zasadami ergonomii. Jest to dziedzina nauki zajmująca się przystosowaniem miejsca pracy do możliwości i warunków człowieka. Pozwala ona skrócić czas pracy i zmniejszyć obciążenia z nią związane. Ergonomia w kuchni polega na takim rozmieszczeniu sprzętów i mebli, by z nich wygodnie korzystać.

Kolejność sprzętów w kuchni

Przygotowanie posiłków wiąże się z powtarzaniem wielu czynności: rozpakowujemy zakupy, chowamy je do lodówki i szafek. Gdy przyjdzie pora, wyjmujemy je, czyścimy, kroimy, gotujemy lub pieczemy. Z tej ściśle określonej kolejności wykonywania czynności wynika podział kuchni na strefy: przechowywanie zapasów i naczyń (lodówka i szafki), zmywanie (zlew, zmywarka, kosz na śmieci), przygotowywanie posiłków (blat roboczy, naczynia i sprzęt agd) i gotowanie (kuchnia, piekarnik i garnki). W takim właśnie porządku należy umieścić sprzęty, a między nimi blaty robocze. I tak najbliżej wejścia do kuchni lokujemy lodówkę i szafki przeznaczone do przechowywania produktów niewymagających chłodzenia. Blat przykrywający szafki ma mieć dł. co najmniej 40-60 cm. To miejsce do wykładania zakupów i ich wstępnego czyszczenia, a także obierania i krojenia produktów z lodówki. Tuż obok powinien znajdować się zlewozmywak, a pod nim kosz na odpadki. Po drugiej stronie zlewu jest najlepsze miejsce na blat roboczy, przeznaczony do przygotowywania posiłków. Powinien on mieć dł. co najmniej 80 cm. W wiszących nad nim szafkach warto schować produkty konieczne do przygotowywania posiłków. Obok jest miejsce na kuchenkę. Ciąg roboczy kończy mały blat do odstawiania gotowych dań.
Rady praktyczne
Jeśli poszczególne strefy są w niewłaściwej kolejności, to mamy ograniczone możliwości manewru. Gdy zlewozmywak sąsiaduje z kuchenką, postarajmy się używać tylko jednej jego komory. Na tę bliżej palników połóżmy specjalną nakładkę i traktujmy ją jak awaryjny blat roboczy. Zróbmy też przegląd sprzętów ustawionych na blatach. Może się okazać, że wystarczy przenieść w inne miejsce ekspres do kawy lub czajnik, by zyskać potrzebny blat.

Ważne

Ważne

Stół powinien mieć szerokość 100 cm, wtedy zmieszczą się na nim nakrycia ustawione po obu stronach oraz naczynia z potrawami pośrodku. Jedna osoba przy stole potrzebuje miejsca o wymiarach: 60 cm wzdłuż blatu i 40 cm w głąb. Odstęp między stołem a np. ścianą powinien mieć minimum 80 cm, wtedy można swobodnie odsuwać krzesło. Odległość tę powinno się powiększyć:

  • do 110 cm, gdy potrzebne jest przejście dla osoby roznoszącej dania,
  • do 130 cm , jeśli za stołem stoją szafki,
  • do 150 cm, jeśli są tam kuchenka i piekarnik.

Idealna wysokość mebli w kuchni

Po to, by wygodnie można było pracować w pozycji stojącej, blat powinien znajdować się na wys. 85-90 cm (dotyczy to osób, które mają 165 cm wzrostu; gdy są wyższe lub niższe o 5 cm - blaty podwyższa się lub obniża o 1 cm). Jest jeszcze inny sposób wyznaczania optymalnej wysokości: blat powinien znajdować się 10-15 cm poniżej poziomu wyznaczonego przez zgięte w łokciu przedramię. 
Uwaga! Kuchenka może być usytuowana na nieco niższym poziomie niż blaty robocze - ułatwia to przestawianie garnków i mieszanie w nich. Podobnie jest z blatem przeznaczonym do wykonywania czynności wymagających użycia siły "z góry" (np. do wyrabiania ciasta) - łatwiej się pracuje, gdy jest on nieco niżej, nawet na wys. 75 cm. 
Rady praktyczne
Gdy blat jest za wysoki, można zastosować niewielki, ale gruby dywanik pod stopy lub nosić w domu buty na grubszej podeszwie. Warto też zaopatrzyć się w wysoki barowy stołek i część czynności wykonywać na siedząco. Gdy blat jest za nisko, podwyższyć go można, kładąc na nim grubą drewnianą deskę do krojenia. Warto pokusić się o drobną przeróbkę - na blacie zamocować drugi blat na wspornikach, a powstałą przestrzeń wykorzystać jako miejsce na szufladkę.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Gdy masz więcej przestrzeni

Choć kolejność stref jest ściśle określona, to umieszczamy je w jednym rzędzie tylko w małej i wąskiej kuchni. Gdy jest trochę szersza (około 240 cm), można zrobić dwa równoległe ciągi - zlew i kuchnia po jednej stronie, lodówka po drugiej, lub w kształcie litery L. Wtedy dwa sprzęty ustawiamy na dłuższym ramieniu litery, trzeci (np. kuchenka) na krótszym. Większą kuchnię można urządzić w kształcie litery U - każdy ze sprzętów może się znaleźć na innej ścianie (zlew w blacie środkowym).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Mariusz Bykowski

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
ja, 21.10.2014 08.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zlew pod oknem to pomyłka. Nikt przecież nie podziwia widoku za oknem podczas zmywania. Pod oknem jest najlepsze, bo najjaśniejsze miejsce na blat roboczy albo na stół a nie na zlew, przez który zachlapuje się okno i który przeszkadza w jego myciu.
 
totti, 07.10.2014 15.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie macie ociekacz korzystając ze zlewu przy oknie. Pewnie w szafce z prawej lub lewej strony zlewu. Przecież z wypłukanego w zlewie przedmiotu ocieka woda, a wkładając do szafki kapie na to co jest pod nim. Gdy szafka z ociekaczem jest nad zlewem to fajnie (leci do zlewu). Ale jak okno jest nad zlewem to woda spada na blat, bo szafka z ociekaczem jest z boku zlewu. Wszystko mokre, zachlapane, nawet myjąc kilka rzeczy (a resztę w zmywarce). Uważam że to niepraktyczne rozwiązanie. Przekonajcie mnie jeśli o czymś zapomniałem, czegoś nie wziąłem pod uwagę.
 
totti, 07.10.2014 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie macie ociekacz korzystając ze zlewu przy oknie. Pewnie w szafce z prawej lub lewej strony zlewu. Przecież z wypłukanego w zlewie przedmiotu ocieka woda, a wkładając do szafki kapie na to co jest pod nim. Gdy szafka z ociekaczem jest nad zlewem to fajnie (leci do zlewu). Ale jak okno jest nad zlewem to woda spada na blat, bo szafka z ociekaczem jest z boku zlewu. Wszystko mokre, zachlapane, nawet myjąc kilka rzeczy (a resztę w zmywarce). Uważam że to niepraktyczne rozwiązanie. Przekonajcie mnie jeśli o czymś zapomniałem, czegoś nie wziołem pod uwagę.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni?

Sposoby na muszki owocówki sprawdzą się przede wszystkim w kuchni, ponieważ to właśnie tam...

więcej

11315

CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr CYDR JABŁKOWY: co to jest i jak go zrobić? Przepisy na cydr

Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne -...

więcej

34360

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

8123

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, w przeziębieniach i...

więcej

3712

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

W twoim przypadku należy zastosować dietę lekkostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz produktów, z których w organizmie powstaje kwas moczowy są to: mięsa, ryby oraz nasiona roślin...

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim spożywanie różnorodnych produktów spożywczych. Staraj się postawić na warzywa, ale nie tylko pomidor, ogórek czy sałata. Pamiętaj o cukinii, burakach,...

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 28, 2015

Szukasz miejsca gdzie możesz obejrzeć Ekipe z Warszawy ? Jeśli tak to dobrze trafiłeś! Na poniższej stronie http://www.warsawshore.org/ możesz obejrzeć wszystkie odcinki Warsaw Shore w najwyższej jakości! Ekipa z Warszawy - Sezon 3 Odcinek 5...

data

Kwiecień 28, 2015

Ja szukałam czegoś, co zawiera naturalne składniki i znalazłam Therm Line fast. Zdrowy i bezpieczny suplement to podstawa. Biorę go już 2 miesiąc i widzę efekty. Na wadze minus 6,5 kg. Naprawdę działa :)

data

Kwiecień 28, 2015

Ja stosuje therm line fast i jestem zadowolona. Wcześniej próbowałam różnych diet cud, herbatek, głodówek i nic to nie dało. Waga ani drgneła. Wybrałam therm line bo zawiera same naturalne składniki więc jest bezpieczny dla zdrowia a po drugie jest naprawdę skuteczny - w ciągu 2 miesięcy...

data

Kwiecień 28, 2015

Witam! Czy grillujecie? Czy staracie się by potrawy z grilla były jak najzdrowsze, czy może nie zwracacie na to uwagi? Zapraszam do dyskusji.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.