GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

16 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy. Polecamy gotowanie na parze - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.

Szacuje się, że podczas tradycyjnego gotowania straty witamin i minerałów sięgają średnio 40 proc. Najbardziej podatne na zniszczenia są witaminy rozpuszczalne w wodzie – C (długotrwałe gotowanie powoduje zniszczenie nawet do 70 proc. tej witaminy) i z grupy B. Woda przejmuje też nieco rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E. Straty witamin następują nawet podczas krótkiego gotowania, czyli blanszowania! Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.

Co można gotować na parze

Podczas gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (w wodzie 100°C), dlatego potrawy szybko są gotowe. Szczególnie łatwo rozgotować warzywa, stają się wtedy niesmaczne. Ugotowane al dente zachowują piękny kolor, są jędrne i mają wyrazisty smak. Na parze możesz gotować wszystkie warzywa,nawet liściaste, np. szpinak. Dzięki parze bardzo zyskują na smaku ziemniaki posypane ziołami, brokuły i kalafior. Nie polecamy pomidorów, bo tracą smak. W ten sposób ugotujesz też pokrojone na porcje mięso – najlepiej delikatne gatunki (drób i cielęcinę). Na parze znakomicie udają się też ryby. Przed gotowaniem warto je skropić sokiem z cytryny. Pamiętaj, by przed gotowaniem mięso i ryby pokroić na kawałki równej wielkości. Ryby i mięsa ugotowane na parze są lekko strawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Para wodna doskonale wydobywa smak ryżu, szczególnie jego najszlachetniejszych aromatycznych odmian – basmati i jaśminowego. Gotowanie na parze jest też tradycyjnym sposobem przyrządzania kaszy kuskus.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • Produkty układaj na wkładce do gotowania na parze tak, by nie stykały się z wodą.
  • Staraj się, by produkty na wkładce były rozłożone równomiernie, cienką warstwą.
  • Garnek ma być duży, musi w nim być dość miejsca na parę.
  • Pokrywka ma być dobrze dopasowana, by para nie uciekała.
  • Koszyczek z produktami wkładasz do garnka, gdy woda zacznie wrzeć i dopiero od tego momentu liczysz czas gotowania.
  • Woda nie powinna gotować się zbyt gwałtownie, ma tylko delikatnie szumieć („mrugać”). Musisz pilnować, by się nie wygotowała, ale jeśli trzeba, dolej wrzątek (by nie obniżyć temperatury).

Jak przyprawiać potrawy gotowane na parze

Produktów przed gotowaniem nie solimy, bo łatwo przesolić. Lepiej je ewentualnie dosolić już na talerzu. Za to nie żałuj im ziół, świeżych lub suszonych. Dla smaku do wody możesz włożyć kilka gałązek świeżych ziół lub kostkę bulionową. Gdy gotujesz rybę na specjalną okazję, wodę możesz zmieszać pół na pół z białym wytrawnym winem.

Przydatny sprzęt do gotowania na parze

Dla początkujących najlepsze są metalowe wkładki do gotowania na parze. Ich średnicę można dostosować do wielkości garnka. Do potraw orientalnych (ale nie tylko) przeznaczone są bambusowe koszyczki. Można je ustawiać piętrowo jeden na drugim – na dole gotować mięso, wyżej np. ryż. Wygodny w użyciu jest specjalny garnek do gotowania na parze – ma on perforowaną wkładkę, na której układa się produkty. Zabieganym polecamy parowar. To urządzenie elektryczne pozwala zaoszczędzić sporo czasu, bo umożliwia gotowanie kilku dań jednocześnie: mięso, ryby, warzywa. Poza oszczędnością czasu liczy się wygoda: nic nie wykipi ani się nie przypali, a automatyczny minutnik pozwala dokładnie ustawić czas gotowania. Niektóre parowary mają system podtrzymujący temperaturę po zakończeniu gotowania, a także programator umożliwiający włączenie go o określonej godzinie. Na parze można też gotować w szybkowarze, kombiwarze i kuchence mikrofalowej z funkcją Steam Cooking. Takie kuchenki mają specjalne dwuczęściowe naczynie. Do dolnej części wlewamy wodę, w górnej układamy produkty. Dla zaawansowanych zwolenników lekkiej kuchni świetnym rozwiązaniem jest piekarnik parowy. Pozwala on na jednoczesne gotowanie kilku potraw – ustawia się je na różnych poziomach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 27.03.2017

Komentarze (1 - 10 z 16)
Arleta, 22.05.2017 17.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Plastikowy parowar nie wyobrażam sobie potraw. Moim zdaniem najlepszy jest ze stali kwasowej. Nie wchodzi w reakcje z produktami.
 
Laguna, 19.05.2017 10.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam rybę ugotowaną na parze. Chociaż ostatnio zrobiłam filet z kurczala , był bardzo dobry z tym że marynowałam go w ziołach przez noc.
 
mela, 10.11.2016 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja mam zestaw garnków w którym jest również garnek do gotowania na parze. Czesto robie tak warzywa dla dzieci. Jak dla mnie różnica w smaku jest, a i potrawy sa zdrowsze bo nie wypłukujemy witamin. Teraz kwestia doboru właściwego garnka.
 
a, 21.08.2016 13.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawe ile ci philipiak placi
 
Ilona, 12.04.2016 16.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najzdrowsze jakie może być, czasem sobie też smażę na patelni groszkowej philipiaka bez tłuszczu.
 
Crosser, 13.10.2015 09.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszedzie sie wcisna, na kazde forum...
 
sid, 14.09.2015 08.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Farkee, aż taka różnica? W czym konkretnie? Smak, wygląd, konsystencja? Zmiana na plus czy minus?
 
farkee, 14.09.2015 04.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po kupnie piekarnika z combi steamem miałem poczucie jakbym od nowa uczył się smaków rzeczy, które jadłem całe życie.
 
fodi, 15.06.2015 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
obróbka warzyw w wyższej temperaturze niż 40 stopni i tak zabija wszystkie enzymy i witaminy w nich zawarte.
 
Kara, 23.02.2015 16.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja również uważam że posiłki gotowane na parze to samo zdrowie. Sprawdziłam to nie tylko na sobie ale i na rodzinie. Mamy więcej energii, oraz nie chorujemy.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

117

Sposoby na mole spożywcze. Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Sposoby na mole spożywcze. Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?

Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię i nie wiesz, jak się ich pozbyć? Wystarczy wypróbować...

więcej

99

Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni?

Sposoby na muszki owocówki sprawdzą się przede wszystkim w kuchni, ponieważ to właśnie tam...

więcej

91

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

81

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.