GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

Autor: Justyna Nowicka

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Polacy nie są jedyną nacją, która wpadła na pomysł zawijania w liście farszu mięsnego. Nasze gołąbki przypominają greckie dolmadakia, czyli miniaturowe pakuneczki z liści winogron z farszem z jagnięciny. Chorwaci z kolei jadają sarma – rodzaj gołąbków z kiszonej w całości kapusty. Przysmakiem kuchni żydowskiej są holiszkes – tu w liście kapusty zawija się mięso wołowe. Tradycyjne gołąbki robi się z kapusty białej, a farsz składa się z wieprzowiny i, ewentualnie, ryżu. Zamiast ryżu do farszu można dodać nieco moczonej bułki (wówczas nie będzie twardy). Najlepszym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy.

Gołąbki - wybieramy opakowanie

Na gołąbki kapusta musi być cała, niepopękana i mieć dość luźne liście. Od jej wielkości zależy rozmiar gołąbków. Gdy liście są wystarczająco duże, łatwiej zwinąć gołąbki, a farsz nie będzie wypadał. Jeśli są małe, gołąbki lepiej związać nicią. Aby liście łatwiej było oddzielić od siebie, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych wycinamy głąb i wkładamy całą główkę do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 10 minut, wyjmujemy z wody i studzimy, po czym ostrożnie oddzielamy po liściu. Z każdego ścinamy gruby nerw, można go też lekko zbić tłuczkiem – po to, by łatwiej dało się zwinąć gołąbki. Zamiast białej kapusty można użyć włoskiej – delikatniejszej w smaku, o pięknych karbowanych liściach w żywo zielonym kolorze. W niektórych rejonach Polski robi się też gołąbki z czerwonej kapusty. Najłatwiej użyć pekińskiej (byle dużą główkę) – bez trudu rozdziela się liście, ale trzeba pamiętać, że takie gołąbki gotuje się krótko (ok. 30 min).

Gołąbki czyli co do środka?

Tradycyjny mięsny farsz można zastąpić całkowicie jarskim: grzybowym (gotowane suszone grzyby wymieszane z ryżem lub kaszą jaglaną, cebulą i natką pietruszki), z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i mielonego białego sera. Do gotowania gołąbków potrzebny jest szeroki, dość płaski rondel. Chodzi o to, by ich warstw nie było za dużo, bo łatwo je przypalić. Aby tego uniknąć, na dnie garnka układa się kilka liści kapusty. Ale gołąbki można także upiec – ok. 2 godzin w piekarniku o temperaturze 150°C.

Gołąbki - sposób na niejadka

Gołąbki to dobra propozycja dla dzieci nieprzepadających za mięsem – w zgrabnym zawiniątku łatwiej je przemycić. Ale i dorośli, którzy nie lubią gotowanego mięsa, przekonają się do niego, jedząc właśnie gołąbki – choć długo się je gotuje, mięso zamiast tracić smak, w kapuście nawet go nabiera! Lista składników mineralnych obecnych w kapuście jest długa: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, siarka. Są w niej również witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, beta karoten. Ważny jest także farsz – jeśli zrobimy go z cielęciny, mięsa króliczego, mielonej piersi kurzej czy indyczej, będzie to wręcz danie dietetyczne.

Ważne

Ważne

Dlaczego gołąb?

nazwa tej potrawy prawdopodobnie trafiła do nas z Ukrainy i jest zapożyczeniem od słowa „hołubci” – tak nazywano krupy lub kaszę (jaglaną, kukurydzianą bądź gryczaną) owiniętą w liść kapusty. W Rosji taką potrawę nazywano „gołubce”.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie

Przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom. Znane przyprawy i dodatki do potraw i napojów od tysięcy...

więcej

1075

Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso? Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu...

więcej

4565

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

1848

POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze? POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele...

więcej

10196

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 23, 2014

wszystkie kobitki chcialyby chudnac bez zadnych wyrzeczen, ruchu i staran. najprosciej wziac pigulke i juz, ma zdzialac cuda. kobitki! wy naprawde wierzycie w te cudowne moce suplementow diety? naprawde niewiele potrzeba, by z soba cos zrobic bez brania tej chesmii, po ktorej zazwyczaj i...

data

Sierpień 21, 2014

Jestem trzy miesiące po odchudzaniu. Byłam na diecie ułożonej przez dietetyka,przez 2miesiące schudłam 12kg i nadal utrzymuje wagę którą osiągnełam i bez żadnych suplementów.dieta,ruch i sukces gwarantowany!!!

data

Sierpień 19, 2014

Regularnie, to najważniejsze. Sałatki bez sosów lub z bardzo lekkimi sosami, chrupki ryżowe, jakieś płatki do mleka... I jak najmniej pieczywa białego, zwłaszcza bułek. No i słodycze, o tym chyba mówić nie trzeba ;) Jakiś owoc lbo warzywko też bezie dobre, tylko trzeba uważać na cukier,...

data

Sierpień 23, 2014

przepraszam za niewlasciwe wpisanie /Portfel/ a nie portwel.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.