GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

Autor: Justyna Nowicka

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Polacy nie są jedyną nacją, która wpadła na pomysł zawijania w liście farszu mięsnego. Nasze gołąbki przypominają greckie dolmadakia, czyli miniaturowe pakuneczki z liści winogron z farszem z jagnięciny. Chorwaci z kolei jadają sarma – rodzaj gołąbków z kiszonej w całości kapusty. Przysmakiem kuchni żydowskiej są holiszkes – tu w liście kapusty zawija się mięso wołowe. Tradycyjne gołąbki robi się z kapusty białej, a farsz składa się z wieprzowiny i, ewentualnie, ryżu. Zamiast ryżu do farszu można dodać nieco moczonej bułki (wówczas nie będzie twardy). Najlepszym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy.

Gołąbki - wybieramy opakowanie

Na gołąbki kapusta musi być cała, niepopękana i mieć dość luźne liście. Od jej wielkości zależy rozmiar gołąbków. Gdy liście są wystarczająco duże, łatwiej zwinąć gołąbki, a farsz nie będzie wypadał. Jeśli są małe, gołąbki lepiej związać nicią. Aby liście łatwiej było oddzielić od siebie, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych wycinamy głąb i wkładamy całą główkę do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 10 minut, wyjmujemy z wody i studzimy, po czym ostrożnie oddzielamy po liściu. Z każdego ścinamy gruby nerw, można go też lekko zbić tłuczkiem – po to, by łatwiej dało się zwinąć gołąbki. Zamiast białej kapusty można użyć włoskiej – delikatniejszej w smaku, o pięknych karbowanych liściach w żywo zielonym kolorze. W niektórych rejonach Polski robi się też gołąbki z czerwonej kapusty. Najłatwiej użyć pekińskiej (byle dużą główkę) – bez trudu rozdziela się liście, ale trzeba pamiętać, że takie gołąbki gotuje się krótko (ok. 30 min).

Gołąbki czyli co do środka?

Tradycyjny mięsny farsz można zastąpić całkowicie jarskim: grzybowym (gotowane suszone grzyby wymieszane z ryżem lub kaszą jaglaną, cebulą i natką pietruszki), z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i mielonego białego sera. Do gotowania gołąbków potrzebny jest szeroki, dość płaski rondel. Chodzi o to, by ich warstw nie było za dużo, bo łatwo je przypalić. Aby tego uniknąć, na dnie garnka układa się kilka liści kapusty. Ale gołąbki można także upiec – ok. 2 godzin w piekarniku o temperaturze 150°C.

Gołąbki - sposób na niejadka

Gołąbki to dobra propozycja dla dzieci nieprzepadających za mięsem – w zgrabnym zawiniątku łatwiej je przemycić. Ale i dorośli, którzy nie lubią gotowanego mięsa, przekonają się do niego, jedząc właśnie gołąbki – choć długo się je gotuje, mięso zamiast tracić smak, w kapuście nawet go nabiera! Lista składników mineralnych obecnych w kapuście jest długa: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, siarka. Są w niej również witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, beta karoten. Ważny jest także farsz – jeśli zrobimy go z cielęciny, mięsa króliczego, mielonej piersi kurzej czy indyczej, będzie to wręcz danie dietetyczne.

Ważne

Ważne

Dlaczego gołąb?

nazwa tej potrawy prawdopodobnie trafiła do nas z Ukrainy i jest zapożyczeniem od słowa „hołubci” – tak nazywano krupy lub kaszę (jaglaną, kukurydzianą bądź gryczaną) owiniętą w liść kapusty. W Rosji taką potrawę nazywano „gołubce”.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

5183

KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii KUCHNIA na miarę, czyli urządzamy kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii

Choć trudno w to uwierzyć, to każdego roku spędzamy w kuchni aż cały miesiąc! By zaoszczędzić nieco...

więcej

3150

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

7189

WOK – przebój kuchni XXI wieku WOK – przebój kuchni XXI wieku

Chińska patelnia, czyli wok, została wymyślona setki lat temu. Służy do smażenia w ruchu i...

więcej

2023

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 22, 2014

Dietę proteinową można o kant tyłka potłuc. Jeśli jesz tylko proteiny, nie jesz błonnika więc sam/a prosisz się o zaparcia. Nie jesz witamin, więc chudniesz... bo słabniesz. Jedz normalnie, porozum się z internetowym dietetykiem, ćwicz i nie daj się skusić modnym dietom. Celebryci mają...

data

Wrzesień 20, 2014

Mogę tylko potwierdzić pozytywną opinie na temat Foreverslimu.Moje zdanie jest takie że jeżeli ktoś wie że nie da rady na samej diecie powinien się zdecydować na te tabletki.Nie namawiam nikogo do zakupu bo każdy ma swój rozum ale moim zdaniem warto.

data

Wrzesień 17, 2014

Polecam osobiście wszystkim szybką i skuteczną dietę http://www.expressdiet.pl

data

Wrzesień 22, 2014

No naprawdę skuteczna jest dieta limvena, mi bardzo podpasował smak waniliowy, schudłam 11 kilogramów, najgorzej jest na początku się przestawić a później jak z górki na sankach waga leci w dół

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.