GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Polacy nie są jedyną nacją, która wpadła na pomysł zawijania w liście farszu mięsnego. Nasze gołąbki przypominają greckie dolmadakia, czyli miniaturowe pakuneczki z liści winogron z farszem z jagnięciny. Chorwaci z kolei jadają sarma – rodzaj gołąbków z kiszonej w całości kapusty. Przysmakiem kuchni żydowskiej są holiszkes – tu w liście kapusty zawija się mięso wołowe. Tradycyjne gołąbki robi się z kapusty białej, a farsz składa się z wieprzowiny i, ewentualnie, ryżu. Zamiast ryżu do farszu można dodać nieco moczonej bułki (wówczas nie będzie twardy). Najlepszym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy.

Gołąbki - wybieramy opakowanie

Na gołąbki kapusta musi być cała, niepopękana i mieć dość luźne liście. Od jej wielkości zależy rozmiar gołąbków. Gdy liście są wystarczająco duże, łatwiej zwinąć gołąbki, a farsz nie będzie wypadał. Jeśli są małe, gołąbki lepiej związać nicią. Aby liście łatwiej było oddzielić od siebie, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych wycinamy głąb i wkładamy całą główkę do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 10 minut, wyjmujemy z wody i studzimy, po czym ostrożnie oddzielamy po liściu. Z każdego ścinamy gruby nerw, można go też lekko zbić tłuczkiem – po to, by łatwiej dało się zwinąć gołąbki. Zamiast białej kapusty można użyć włoskiej – delikatniejszej w smaku, o pięknych karbowanych liściach w żywo zielonym kolorze. W niektórych rejonach Polski robi się też gołąbki z czerwonej kapusty. Najłatwiej użyć pekińskiej (byle dużą główkę) – bez trudu rozdziela się liście, ale trzeba pamiętać, że takie gołąbki gotuje się krótko (ok. 30 min).

Gołąbki czyli co do środka?

Tradycyjny mięsny farsz można zastąpić całkowicie jarskim: grzybowym (gotowane suszone grzyby wymieszane z ryżem lub kaszą jaglaną, cebulą i natką pietruszki), z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i mielonego białego sera. Do gotowania gołąbków potrzebny jest szeroki, dość płaski rondel. Chodzi o to, by ich warstw nie było za dużo, bo łatwo je przypalić. Aby tego uniknąć, na dnie garnka układa się kilka liści kapusty. Ale gołąbki można także upiec – ok. 2 godzin w piekarniku o temperaturze 150°C.

Gołąbki - sposób na niejadka

Gołąbki to dobra propozycja dla dzieci nieprzepadających za mięsem – w zgrabnym zawiniątku łatwiej je przemycić. Ale i dorośli, którzy nie lubią gotowanego mięsa, przekonają się do niego, jedząc właśnie gołąbki – choć długo się je gotuje, mięso zamiast tracić smak, w kapuście nawet go nabiera! Lista składników mineralnych obecnych w kapuście jest długa: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, siarka. Są w niej również witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, beta karoten. Ważny jest także farsz – jeśli zrobimy go z cielęciny, mięsa króliczego, mielonej piersi kurzej czy indyczej, będzie to wręcz danie dietetyczne.

Ważne

Ważne

Dlaczego gołąb?

nazwa tej potrawy prawdopodobnie trafiła do nas z Ukrainy i jest zapożyczeniem od słowa „hołubci” – tak nazywano krupy lub kaszę (jaglaną, kukurydzianą bądź gryczaną) owiniętą w liść kapusty. W Rosji taką potrawę nazywano „gołubce”.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać KUCHENKA MIKROFALOWA - jaką wybrać, jak gotować, jakich naczyń używać

W kuchence mikrofalowej można w mgnieniu oka ugotować wytworny obiad, a nawet upiec ciasto....

więcej

3393

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

24397

Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny Jarzębina: właściwości zdrowotne. Przetwory z jarzębiny

Przetwory z popularnej jarzębiny, czyli jarzębu pospolitego, mają dużo witamin i substancji, które...

więcej

8429

Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ? Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ?

Dietetycy odradzają smażenie, bo znacznie zwiększa kaloryczność potraw oraz jest obciążające dla...

więcej

11282

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Na razie trzeba poczekać na wyniki badań, jakie zlecą lekarza pierwszego kontaktu i gastrolog, bo objawy, o których piszesz, niekoniecznie mogą oznaczać uchyłkowatość jelita grubego. Może to być...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 02, 2015

Aby mądrze schudnąć najlepsze jest racjonalne i zdrowe żywienie. Może to będzie trochę reklama, ale jestem mega zadowolona, że trafiłam na stronę vitalia.pl Zamówiłam sobie dietę ułożoną przez dietetyka i jestem w szoku - rezultaty są powalające. Jedzenia jest dużo i jest różnorodne. Na...

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 02, 2015

novoslim jest ok, gdybym wcześniej wiedziała że preparat z tej półki cenowej daje tak dobre efekty nie wydałabym milionów na inne cuda

data

Lipiec 02, 2015

we wrzesniu jade na wakacje i do tego czasu chcialabym schudnąć jakieś no nie wiem 7/8 kg mam nadzieję że da radę póki co biorę Novoslim od tygodnia i jest znacznie lepiej

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.