GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

Autor: Justyna Nowicka

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Polacy nie są jedyną nacją, która wpadła na pomysł zawijania w liście farszu mięsnego. Nasze gołąbki przypominają greckie dolmadakia, czyli miniaturowe pakuneczki z liści winogron z farszem z jagnięciny. Chorwaci z kolei jadają sarma – rodzaj gołąbków z kiszonej w całości kapusty. Przysmakiem kuchni żydowskiej są holiszkes – tu w liście kapusty zawija się mięso wołowe. Tradycyjne gołąbki robi się z kapusty białej, a farsz składa się z wieprzowiny i, ewentualnie, ryżu. Zamiast ryżu do farszu można dodać nieco moczonej bułki (wówczas nie będzie twardy). Najlepszym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy.

Gołąbki - wybieramy opakowanie

Na gołąbki kapusta musi być cała, niepopękana i mieć dość luźne liście. Od jej wielkości zależy rozmiar gołąbków. Gdy liście są wystarczająco duże, łatwiej zwinąć gołąbki, a farsz nie będzie wypadał. Jeśli są małe, gołąbki lepiej związać nicią. Aby liście łatwiej było oddzielić od siebie, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych wycinamy głąb i wkładamy całą główkę do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy ok. 10 minut, wyjmujemy z wody i studzimy, po czym ostrożnie oddzielamy po liściu. Z każdego ścinamy gruby nerw, można go też lekko zbić tłuczkiem – po to, by łatwiej dało się zwinąć gołąbki. Zamiast białej kapusty można użyć włoskiej – delikatniejszej w smaku, o pięknych karbowanych liściach w żywo zielonym kolorze. W niektórych rejonach Polski robi się też gołąbki z czerwonej kapusty. Najłatwiej użyć pekińskiej (byle dużą główkę) – bez trudu rozdziela się liście, ale trzeba pamiętać, że takie gołąbki gotuje się krótko (ok. 30 min).

Gołąbki czyli co do środka?

Tradycyjny mięsny farsz można zastąpić całkowicie jarskim: grzybowym (gotowane suszone grzyby wymieszane z ryżem lub kaszą jaglaną, cebulą i natką pietruszki), z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i mielonego białego sera. Do gotowania gołąbków potrzebny jest szeroki, dość płaski rondel. Chodzi o to, by ich warstw nie było za dużo, bo łatwo je przypalić. Aby tego uniknąć, na dnie garnka układa się kilka liści kapusty. Ale gołąbki można także upiec – ok. 2 godzin w piekarniku o temperaturze 150°C.

Gołąbki - sposób na niejadka

Gołąbki to dobra propozycja dla dzieci nieprzepadających za mięsem – w zgrabnym zawiniątku łatwiej je przemycić. Ale i dorośli, którzy nie lubią gotowanego mięsa, przekonają się do niego, jedząc właśnie gołąbki – choć długo się je gotuje, mięso zamiast tracić smak, w kapuście nawet go nabiera! Lista składników mineralnych obecnych w kapuście jest długa: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, siarka. Są w niej również witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, beta karoten. Ważny jest także farsz – jeśli zrobimy go z cielęciny, mięsa króliczego, mielonej piersi kurzej czy indyczej, będzie to wręcz danie dietetyczne.

Ważne

Ważne

Dlaczego gołąb?

nazwa tej potrawy prawdopodobnie trafiła do nas z Ukrainy i jest zapożyczeniem od słowa „hołubci” – tak nazywano krupy lub kaszę (jaglaną, kukurydzianą bądź gryczaną) owiniętą w liść kapusty. W Rosji taką potrawę nazywano „gołubce”.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso? Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu...

więcej

9123

POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze? POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele...

więcej

14396

Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ Praktyczne porady na temat gotowania w KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Potrawy przyrządzane w kuchence mikrofalowej wymagają krótszego czasu gotowania niż tradycyjnie,...

więcej

4335

Sposoby na muszki owocówki. Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni?

Sposoby na muszki owocówki sprawdzą się przede wszystkim w kuchni, ponieważ to właśnie tam...

więcej

9192

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

To ważne że interesujesz się swoim zdrowiem. Faktycznie, twoja waga jest w tej chwili za wysoka, jednak moim zdaniem redukcja o 20 kg jest zbyt radykalna. Szczególnie przez 6-7 miesięcy. Bezpieczne...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 19, 2014

wszyscy polecali mi błonnik bo moim głownym problemem była bardzo powolna przemiana materii ale działał on intensywnie i co parę dni także nie czułam się z tym dobrze, za to Novoslim wpływa na pracę jelit regularie przez co czujesz się lepiej jak dla mnie to numer 1

data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.