BIAŁA KIEŁBASA - ILE GOTOWAĆ białą kiełbasę. Najlepsze przepisy na białą kiełbasę

9 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Biała kiełbasa pojawia się na stole nie tylko w Wielkanoc. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak przyrządzić białą kiełbasę, żeby była krucha i soczysta? Tradycyjnie gotuje się ją w wodzie lub w piwie. My polecamy także przepis na białą kiełbasę z konfiturą cebulową.

Ile gotować białą kiełbasę? To pytanie podchwytliwe, bo odpowiedź brzmi: Białej kiełbasy się nie gotuje! Białą kiełbasę się parzy.

Najsmaczniejsza będzie, kiedy wyłączymy garnek z kiełbasą w momencie, kiedy woda ledwie zaczyna się gotować. Od tej chwili kiełbasa pod przykryciem powinna parzyć się od 20 do 30 min. Jeśli skórka na początku jest przezroczysta, to wyznacznikiem gotowej kiełbasy będzie czas, kiedy stanie się biała. Dobra rada: Żeby biała kiełbasa nie pękła dobrze jest ponakłuwać każdy kawałek przed włożeniem do garnka.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli | PRZEPISY MAGDY GESSLER >>

Tradycja białej kiełbasy na Wielkanoc

Na polskich stołach pojawiła się już w XVII wieku. W książkach kucharskich gości od początku XX wieku. Tradycyjnie podawana była w bogatszych domach z okazji świąt Bożego Narodzenia i obowiązkowo Wielkanocy! Konieczne przygotowywano ją we własnej kuchni, aby mieć pewność, że użyto najwyższej klasy składników.

Najlepsze przepisy wielkanocne na białą kiełbasę

Biała kiełbasa w piwie? Jak najbardziej! To jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych.

Przepis na białą kiełbasę w piwie na Wielkanoc

Czym podkreślić smak kruchej białej kiełbasy? Spróbuj konfitury z czerwonej cebuli.

Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

Biała kiełbasa solo czy w towarzystwie białego barszczu?

Biały barszcz z kiełbasą

Dlaczego kiełbasa jest biała?

Jest to specyficzny rodzaj kiełbasy wieprzowej z czosnkiem i majerankiem, a kolor wynika z użycia naturalnych składników – mięso po ugotowaniu staje się szarawe, a kawałki tłuszczu są białe. Prawdziwa biała kiełbasa po sparzeniu powinna być szara. Jeśli zauważysz, że biała kiełbasa jest lekko różowa oznacza to, że dodano do niej środków konserwujących, np. sól peklującą.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 23.03.2016

Komentarze (1 - 9 z 9)
kkkckc, 16.04.2017 09.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ktoś nie wie co to elipsa...opuszczało się zajęcia z jezyka polskiego. Współczuję żonie, bo pewnie też nie wiesz co to jest dwuznaczność.
 
Halinus, 27.10.2016 19.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam sie z wedliniarzem, ze nie powinna byc nakluwana, a druga sprawa to temperatura parzenia, jak woda zaczyna wrzec, to temperatura juz za wysoka, biala, kielbase powinno sie parzyc w temperaturze 68 stopni, tak mi powiedzial, rzeznik, tego sie trzymam, i jest super.
 
Ka-eL, 04.05.2016 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
,,Najsmaczniejsza będzie, kiedy wyłączymy garnek z kiełbasą w momencie, kiedy woda ledwie zaczyna się gotować'' Nie wiem jakiej technologii używacie i gdzie można takie urządzenie kupić, ale mój garnek nie ma żadnego wyłącznika, czy równie dobrze moge wyłączyć gaz pod garnkiem?
 
filmy kulinarne, 25.03.2016 15.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Video przepis na domową białą kiełbasę bez jelit flaka.Smacznego. https://youtu.be/5DHqBLSzvtg
 
czaka, 23.07.2015 12.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
może się mylę, ale coś mi mówi że to po prostu nie jest biała kiełbasa (tylko jeden z jej podwędzanych krewniaków). w przeciwnym razie - to prawdziwe marnotrawstwo, są wędliny (kiełbasy) dalece odpowiedniejsze do spożycia na surowo, a gotowana, pieczona czy też smażona biała kiełbasa jest tak cudowna - aż szkoda ją pchać w jakiś barszcz/żur :)
 
Kris, 03.04.2015 09.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja tam białą kiełbasę robię przy okazji robienia wędzonej kiełbasy. Zawsze pekluję i jest pyszna. Kto powiedział, że musi być szara po sparzeniu ? Moja jes pyyyszna. Właśnie robię kolejną dla rodziny i znajomych.
 
wedliniarz, 14.03.2015 21.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
drodzy moi przepis jest do bani jak ponakuwasz to wyleci soczysty posmak!!!
 
bidaznedza, 19.03.2014 10.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja się przyznam szczerze, że kiełbasę białą to najlepiej na surowo lubię. Nie wiem czy to zdrowe, czy nie, ale jem:P
 
rodak, 22.12.2013 20.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
właśnie skończyłem robić białą kiełbasę, teraz trochę parze i jemy!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany? OLEJ LNIANY obniża cholesterol. Jakie jeszcze właściwości ma olej lniany?

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w...

więcej

4

Domowe wino z winogron - jak zrobić? PRZEPISY na domowe wino z winogron Domowe wino z winogron - jak zrobić? PRZEPISY na domowe wino z winogron

Jak zrobić domowe wino z winogron? Wystarczą winogrona, woda, cukier i ewentualnie drożdże....

więcej

2

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, w przeziębieniach i...

więcej

2

Jakie jajka kupować? Jak odczytywać oznaczenia na jajkach?

Jak kupić smaczne i zdrowe jajka? Wystarczy wiedzieć, co oznaczają kody z pieczątek na jajkach. Na...

więcej

1

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.