Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki

4 komentarze

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

Zioła na nowotwory: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia

Niektórzy uczeni porównują ich moc do Gleevecu - leku, który okrzyknięto cudem, bo skutecznie blokuje mechanizmy pozwalające rozrastać się guzom. Przyjmowany codziennie sprawia, że guz przestaje być groźny. Okazuje się, że w podobny sposób działa mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia. Swój aromat zioła zawdzięczają terpenom. Odkryty niedawno karnozol-terpen występujący w rozmarynie, ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. 
Po badaniach w Narodowym Instytucie Raka dowiedziono, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga działanie chemioterapii w przypadku raka piersi. Apigenina znajdująca się w natce pietruszki i selera osłabia natomiast proces tworzenia naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy. A więc na co dzień nie żałujmy sobie ziół dla smaku i zdrowia.

Nie przegap

Zioła antynowotworowe: kurkuma

Ta przyprawa zawiera kurkumin związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku. W przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem. Kurkumę najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc.

Ważne

Ważne

Czerwone wino

Jest w nim wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina.

Jak stosować kurkumę?
Należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup. Gorzkawy smak zniknie po dodaniu kilku kropli nektaru z agawy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).

Antynowotworowe zioła: imbir

Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i antyoksydantem. Skutecznie wspomaga walkę z komórkami rakowymi, bo ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Można go dodawać jako przyprawę do sałatek, zup. Jako przystawkę czy dodatek do ryb można podawać plastry świeżego imbiru marynowane w soku z cytryny. Korzeń imbiru pokrojony w plastry i zalany wrzątkiem na 10-15 minut jest doskonałym napojem (na zimno i na gorąco) łagodzącym pragnienie. Powstrzymuje też nudności.

Antynowotworowe zioła: czosnek, cebula, por, szalotka, szczypiorek

Obfitują w związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przypalonym na grillu. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Obniżają poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Najlepiej działa czosnek i cebula, gdy po rozdrobnieniu zmieszamy je z oliwą. Taki sos można dodawać do sałatek, smażonych na patelni warzyw lub maczać w nim chleb pełnoziarnisty.

Więcej o diecie wspomagającej walkę z nowotworami:

Półmisek antyrakowy

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: IstockPhoto

Aktualizacja: 28.12.2011

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ? Czy warto kupić PATELNIĘ CERAMICZNĄ?

Dietetycy odradzają smażenie, bo znacznie zwiększa kaloryczność potraw oraz jest obciążające dla...

więcej

2953

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać? PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce - co, gdzie i jak długo przechowywać?

Samo posiadanie lodówki i zamrażarki nie załatwia niczego. Trzeba jeszcze umieć z nich korzystać....

więcej

7187

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS] Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych...

więcej

1721

GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia GOTOWANIE NA PARZE - najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą...

więcej

5277

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 21, 2014

Kiedyś próbowałam róznych diet ale po krótkim czasie się łamałam bo już nie mogłam w kółko tego samego jeść tym bardziej że... kocham jeść wieć zaczęłam po prostu eliminować najbardziej tuczące rzeczy i ograniczać ilość zjadanych kalorii oczywiście w granicach zdrowego rozsądku A co do...

data

Sierpień 21, 2014

Ja już odchudzanie mam za sobą, i to właśnie dzięki slimcea, 3 miesiące i schudłam 11 kilogramó, i napewno nie jest to zasługa samej diety i ćwiczeń, dzięki tym tabletko osiągnełam conajmniej dwa razy lepszy efekt niż jak bym ich nie brała

data

Sierpień 19, 2014

Regularnie, to najważniejsze. Sałatki bez sosów lub z bardzo lekkimi sosami, chrupki ryżowe, jakieś płatki do mleka... I jak najmniej pieczywa białego, zwłaszcza bułek. No i słodycze, o tym chyba mówić nie trzeba ;) Jakiś owoc lbo warzywko też bezie dobre, tylko trzeba uważać na cukier,...

data

Sierpień 21, 2014

Mąka to straszny syf ja nabawiłąm się przez takie jedzenie sporych problemów z jelitami i przerostu drożdżaków co w ogóle osłabiło mój organizm itd. także odradzam choć bardzo ciężko żyć bez glutenu bo wszedzie go pakują Ja zamiast chlebka jak mnie coś najdzie to kupuje żytni podobnie z...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.