Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki

4 komentarze

Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

Zioła na nowotwory: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia

Niektórzy uczeni porównują ich moc do Gleevecu - leku, który okrzyknięto cudem, bo skutecznie blokuje mechanizmy pozwalające rozrastać się guzom. Przyjmowany codziennie sprawia, że guz przestaje być groźny. Okazuje się, że w podobny sposób działa mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia. Swój aromat zioła zawdzięczają terpenom. Odkryty niedawno karnozol-terpen występujący w rozmarynie, ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. 
Po badaniach w Narodowym Instytucie Raka dowiedziono, że ekstrakt z rozmarynu wspomaga działanie chemioterapii w przypadku raka piersi. Apigenina znajdująca się w natce pietruszki i selera osłabia natomiast proces tworzenia naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy. A więc na co dzień nie żałujmy sobie ziół dla smaku i zdrowia.

Nie przegap

Zioła antynowotworowe: kurkuma

Ta przyprawa zawiera kurkumin związek o właściwościach przeciwzapalnych. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku. W przypadku niektórych raków, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem. Kurkumę najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc.

Ważne

Ważne

Czerwone wino

Jest w nim wiele polifenoli, w tym resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. Zabezpiecza też organizm przed szybkim rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu ma Pinot Noir tłoczone w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Dla zdrowia każdego dnia możemy wypić jeden kieliszek wina.

Jak stosować kurkumę?
Należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup. Gorzkawy smak zniknie po dodaniu kilku kropli nektaru z agawy (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).

Antynowotworowe zioła: imbir

Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i antyoksydantem. Skutecznie wspomaga walkę z komórkami rakowymi, bo ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Można go dodawać jako przyprawę do sałatek, zup. Jako przystawkę czy dodatek do ryb można podawać plastry świeżego imbiru marynowane w soku z cytryny. Korzeń imbiru pokrojony w plastry i zalany wrzątkiem na 10-15 minut jest doskonałym napojem (na zimno i na gorąco) łagodzącym pragnienie. Powstrzymuje też nudności.

Antynowotworowe zioła: czosnek, cebula, por, szalotka, szczypiorek

Obfitują w związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przypalonym na grillu. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Obniżają poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Najlepiej działa czosnek i cebula, gdy po rozdrobnieniu zmieszamy je z oliwą. Taki sos można dodawać do sałatek, smażonych na patelni warzyw lub maczać w nim chleb pełnoziarnisty.

Więcej o diecie wspomagającej walkę z nowotworami:

Półmisek antyrakowy

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: IstockPhoto

Aktualizacja: 28.12.2011

Komentarze (1 - 4 z 4)
GAP_, 17.11.2013 10.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Należy pamiętać, że np. imbir podgrzewany traci część swoich leczniczych właściwości, zwłaszcza antynowotworowych. Starty świeży imbir, połączony z miodem lub cukrem tworzy syrop, który zachowuje wszystkie właściwości lecznicze imbiru. Z tym cukrem to bez przesady. Maksymalnie cukru tyle ile waży starty imbir, ale lepiej trochę mniej.
 
teresa, 27.10.2013 18.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy ktoś podpowie gdzie w Częstochowie kupię kurkumę
 
roman, 11.08.2013 07.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Interesujące publikacje, jakie znalazłem o właściwościach kurkumy: - AGONISTA 5-ht1a/b oraz ANTAGONISTA 5-ht2c http://www.mendeley.com/research/antidepressant-effects-curcumin-forced-swimming-test-involve-5ht1-5ht2-receptors/ - INHIBITOR MAO-A, ODWRACA SZKODY WYRZĄDZONE PRZEZ STRES http://www.mendeley.com/research/antidepressant-like-effect-of-curcumin-and-its-combination-with-piperine-in-unpredictable-chronic-stressinduced-behavioral-biochemical-and-neurochemical-changes/ - JEST SILNYM ANTYOKSYDANTEM I CHRONI NEURONY DOPAMINOWE PRZED 6-OH DOPAMINĄ http://www.mendeley.com/research/neuroprotective-properties-of-the-natural-phenolic-antioxidants-curcumin-and-naringenin-but-not-quercetin-and-fisetin-in-a-6ohda-model-of-parkinsons-disease/ - POPRAWIA UCZENIE SIĘ http://www.mendeley.com/research/curcumin-improves-learning-memory-ability-neuroprotective-mechanism-mice/ - CHRONI NEURONY PRZED SZKODLIWYMI SKUTKAMI STRESU http://www.mendeley.com/research/curcumin-reverses-impaired-cognition-and-neuronal-plasticity-induced-by-chronic-stress/ - JEST INHIBITOREM MAO-A/B oraz ZWIĘKSZA POZIOM SEROTONINY I DOPAMINY http://www.mendeley.com/research/antidepressant-activity-of-curcumin-involvement-of-serotonin-and-dopamine-system/ - ZWIĘKSZA ILOŚĆ TOKSYCZNEGO DLA NEURONÓW AMYLOIDU http://www.mendeley.com/research/curcumin-inhibits-formation-amyloid-beta-oligomers-fibrils-binds-plaques-reduces-amyloid-vivo-2/ - JEST INHIBITOREM CYP 1A1, 1A2 i 2B1 http://www.mendeley.com/research/inhibition-cytochrome-p450-isozymes-curcumins-vitro-vivo/ - JEST ANTAGONISTĄ NMDA http://www.mendeley.com/research/curcumin-protects-against-nmdainduced-toxicity-possible-role-nr2a-subunit/ - JEST BARDZO SILNYM ANTYOKSYDANTEM I INHIBITOREM APOPTOZY http://www.mendeley.com/research/curcumin-protects-mitochondria-oxidative-damage-attenuates-apoptosis-cortical-neurons-1/ - CHRONI PRZED 6-OH-DOPAMINĄ i JEST INHIBITOREM "nuclear factor-kappaB translocation" (nie mam pojęcia co to jest, z badań wnioskuję, że to odpowiada za szkody wywołane stresem oksydacyjnym) http://www.mendeley.com/research/curcumin-attenuates-6hydroxydopamineinduced-cytotoxicity-by-antioxidation-and-nuclear-factorkappab-modulation-in-mes235-cells/ - KOLEJNE DZIAŁANIE NEUROPROTEKCYJNE http://www.mendeley.com/research/enhanced-glutathione-efflux-from-astrocytes-in-culture-by-low-extracellular-ca2-and-curcumin/ - CHRONI NEURONY DOPAMINOWE PRZED ŚMIERCIĄ http://www.mendeley.com/research/curcumin-prevents-dopaminergic-neuronal-death-through-inhibition-cjun-nterminal-kinase-pathway/ - BLOKUJE BUDOWANIE SIĘ TOLERANCJI NA MORFINĘ I REGULUJE BDNF http://www.mendeley.com/research/curcumin-blocks-chronic-morphine-analgesic-tolerance-and-brainderived-neurotrophic-factor-upregulation/
 
amigdalina1, 02.12.2009 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ziała owszem są bardzo ważne, jednak nalezy unikac jak przysłowiowego diabła wszelkich mieszanek ziołowych ze sklepu, które po pierwsze w składzie zawierają sporo dodatkowych niezdrowych wypełniaczy, po drugie w Polsce większośc mieszanek ziołowych może być przygotowywana na bazie GMO, ponieważ taka forma jest dopuszczona prawnie w naszym kraju, Spożywając chemiczne podróbki ziół fundujemy sobie dodatkowe pogłębienie choroby - aby rzeczywiście w/w przyniosły oczekiwany efekt powinny byc hodowane samodzielnie w donniczce- nie wszystko da się wyhodować - ale mięta, bazylia, natka pietruszki, tymianek czy majeranek to naprawdę warto. Do tego szczypiorek, czy cebulka - dodawajcie wszystkie te świeże zioła do wszelkich potraw- nie przetwarzajcie ich termicznie bo tracą swoje fantastyczne właściwości - źródło amigdalina.com.pl
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Miłorząb japoński czyli ginko biloba. Lecznicza moc miłorzębu japońskiego

Miłorząb, choć nazywa się go japońskim,  pochodzi z Chin. Tamtejsza medycyna od wieków...

więcej

3269

WOK – przebój kuchni XXI wieku WOK – przebój kuchni XXI wieku

Chińska patelnia, czyli wok, została wymyślona setki lat temu. Służy do smażenia w ruchu i...

więcej

2294

POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze? POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele...

więcej

12603

Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso? Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu...

więcej

6419

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 20, 2014

witaj Krysiu! Ja jestem przed 50-ką i też całe życie się odchudzam. Jestem kurduplem, ostatnio o mało nie dostałam zawału stając na wadze - 87 kg. Moja prawidłowa waga to jakieś 50 kg a mój rekord (w bliźniaczej ciąży w szóstym miesiącu 57kg - brak tolerancji wszelkich pokarmów a po...

data

Październik 20, 2014

mnie trochę łatwiej się odchudzać, bo tabletki które biorę "eliminują" moje grzeszki :P tzn zmniejszają ilość wchłanianych kalorii :P chudnę wolniej, ale bezpieczniej. Odchudzanie jest na tyle ważne, że trzeba do tego podejść z głową.

data

Październik 19, 2014

Siostra próbowała już chyba wszystkich diet i proteinowa okazała się ciut lepsza, ale nadal niewystarczająca.

data

Październik 19, 2014

Kawa na pewno przyspiesza trawienie, ale jak dodamy do niej cukru i śmietanki to wiadomo ;)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.