Kuchnia polskich kresów: potrawy wigilijne z kresową nutą

2 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Wigilia to karp, śledzie, pierogi. Przyrządzasz je zgodnie z domowym zwyczajem. U Kingi Błaszczyk-Wójcickiej (wegetarianki, łączącej różne tradycje) na wigilijnym stole królują potrawy wywodzące się z kuchni kresowej.

Tradycyjne wigilijne potrawy, które podawane niegdyś w polskich domach na kresach Rzeczypospolitej, mają bogaty rodowód. Można w nich znaleźć wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet nieco galicyjskich akcentów. Wynika to z wielowiekowego współistnienia na tych ziemiach różnych narodów. Swój udział w kuchni kresowej ma też tradycja kulinarna polskich dworków szlacheckich, bogatych chłopów, a także mieszkańców Wilna i Lwowa. Z kuchni kresowej pochodzi dziś wiele lubianych i cenionych potraw, jak np. popularne w całej Polsce placki ziemniaczane, gołąbki, kołduny, chłodniki, sękacz czy kasza ze skwarkami – kiedyś jaglana, dzisiaj gryczana, zwykle podawana do drugiego dania.

Kuchnia kresowa: prostota i wykwintność

Ze względu na prostotę składników kuchnia kresowa nie zalicza się do wyrafinowanych. Poza kaszami, które są dodawane do farszów i zapiekanek, ważne miejsce zajmują w niej ziemniaki. Do najbardziej dziś znanych potraw ziemniaczanych należą: babka z tartych ziemniaków, wędzonego boczku i cebuli, kiszka wypełniona ziemniaczaną masą, kartacze – kluski z gotowanych i surowych tartych ziemniaków z farszem z mięsa i cebuli, czy cepeliny – pyzy ziemniaczane nadziewane wieprzowiną z dodatkiem majeranku, podawane z gęstą śmietaną i zasmażaną kiszoną kapustą.

Kuchnia kresowa: smak wigilijnej kutii

Wigilia kresowa to śledzie po wileńsku z sosem z borowików lub podgrzybków, gęstym przecierem pomidorowym i... wędzoną szprotką w oleju albo śledzie w sosie winno-rodzynkowym. To forszmak, czyli placuszki z masy śledziowo-ziemniaczanej z dodatkiem jabłka i cebuli, formowane w kształcie rybek. Z kuchni kresowej wywodzi się karp zapiekany w śmietanie, który znajduje się dziś na wielu wigilijnych stołach. Podobnie jak kutia – tradycyjna potrawa wigilijna przygotowana z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Największą sztuką jest ugotowanie pszenicy na sypko. To bardzo ważne nie tylko ze względów kulinarnych. Kutia służyła kiedyś wróżbom noworocznym. Jeśli cisnęło się nią o powałę i nie pozostawiła śladów, wróżyło to domowi pomyślność. 
Na wigilijnym stole u Kingi Błaszczyk-Wójcickiej dominują potrawy wegetariańskie zaczerpnięte z kuchni kresowej babci, pochodzącej z Dowgiałłów. Nie ma wśród nich śledzi ani innych ryb, bo nie je ich jej rodzina.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 02.12.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
ufo, 03.01.2017 20.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A kuchnia lwowska to gips. Gdzie są kulki rybne z karpia po żydowsku w sosie rybnym? Smażona ryba itp to g...
 
Małgorzata, 20.12.2014 16.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fajna Strona:)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Wigilia bezglutenowa: przepisy na bezglutenowe dania wigilijne Wigilia bezglutenowa: przepisy na bezglutenowe dania wigilijne

Bezglutenowe dania wigilijne w smaku niczym nie ustępują tym przygotowanym według tradycyjnych...

więcej

1

Dietetyczne dania wigilijne, czyli jak „odchudzić” wigilijne potrawy? Dietetyczne dania wigilijne, czyli jak „odchudzić” wigilijne potrawy?

Dania wigilijne, choć postne, zwykle mają dużo kalorii. Jak „odchudzić” wigilijne potrawy, by mogły...

więcej

1

Wigilia na diecie: co zrobić, żeby nie przytyć w święta? Wigilia na diecie: co zrobić, żeby nie przytyć w święta?

Co robić, by nie przytyć w święta? Jak uniknąć świątecznego obżarstwa? W ciągu dwunastu miesięcy...

więcej

1

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.