Wielkanoc: tradycyjne wielkanocne potrawy

Autor: Monika Majewska

Tradycyjne potrawy wielkanocne od wieków królują na świątecznym stole. Na przestrzeni lat wielokrotnie próbowano urozmaicić tardycyjne wielkanocne menu, jednak wszyscy wiemy, że dania wielkanocne, które przyrządzały nasze prababcie, smakują najlepiej. Zobacz, jakie typowe potrawy wielkanocne powinny się obowiązkowo znaleźć na świątecznym stole.

Tradycyjne potrawy wielkanocne można modyfikować, ale czy warto? Żurek, biała kiełbasa, wszechobecne jajka i mazurki to podstawa tych świąt. W Wielką Niedzielę większość z nas kładzie na wielkanocnym stole koszyczki ze święconym jedzeniem. Jak nakazuje tradycja, znajdują się w nich chleb, szynka, cukrowy baranek oraz jajka, czyli symbol życia. Jednak to dopiero przedsmak tego, co czeka wszystkich łasuchów. Zaletą Świąt Wielkiej Nocy jest bowiem to, że na świątecznym stole może się pojawić wszystko, czego dusza zapragnie.

Nie przegap

Typowe dania wielkanocne, czyli kiełbasa, jajko i żurek

Na tradycyjnym wielkanocnym stole, oprócz święconki, nie może zabraknąć także mięsa w postaci białej kiełbasy, szynki oraz pieczeni i pasztetów. Pieczoną lub gotowaną białą kiełbasę można podać do jednej z tradycyjnych wielkanocnych zup: żurku lub białego barszczu. Do tych sycących dań można dodać także jajko, które króluje na stole podczas Świąt Wielkiej Nocy. Można je znaleźć nie tylko w wielkanocnej zupie, lecz także w sałatkach lub pastach jajecznych. W te święta możemy się rozkoszować jajkami w każdej postaci, np. faszerowanymi pieczarkami lub łososiem.

Na wielkanocnym stole dużą rolę odgrywają także majonez, ćwikła, chrzan oraz sól i pieprz. Te symboliczne dodatki sprawią, że nasze dania będą wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Wielkanocne ciasta, czyli to, co wszystkie łasuchy lubią najbardziej

Wielkanocna uczta następuje po 40-dniowym poście, w związku z tym to czas dla wszystkich amatorów słodkości. Wielkanocna baba drożdżowa, pascha, makowce i mazurki to ciasta, które są symbolem świąt Wielkiej Nocy, dlatego zajmują honorowe miejsce na wielkanocnym stole.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 16.04.2015

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co podać na śniadanie wielkanocne? Co podać na śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne to uroczysty posiłek, którym rozpoczynamy Święta Wielkiej Nocy. Na...

więcej

1768

Wielkanoc: tradycyjne wielkanocne potrawy Wielkanoc: tradycyjne wielkanocne potrawy

Tradycyjne potrawy wielkanocne od wieków królują na świątecznym stole. Na przestrzeni lat...

więcej

1169

Wielkanoc: kuchnia regionalna czyli studzienina i chrzanówka Wielkanoc: kuchnia regionalna czyli studzienina i chrzanówka

Regionalne potrawy wielkanocne wyglądają zupełnie inaczej niż, uchodzące za tradycyjne, jajka czy...

więcej

998

BIAŁA KIEŁBASA - ILE GOTOWAĆ białą kiełbasę. Najlepsze przepisy na białą  kiełbasę BIAŁA KIEŁBASA - ILE GOTOWAĆ białą kiełbasę. Najlepsze przepisy na białą kiełbasę

Biała kiełbasa pojawia się na stole nie tylko w Wielkanoc. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak...

więcej

18504

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Brzydko pachnące gazy to efekt nadmiernej fermentacji pożywienia w przewodzie pokarmowym. Może on wynikać z braku dostatecznej ilości enzymów trawiennych albo z nieodpowiedniej flory bakteryjnej...

Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to, że te 2 dni zawierają za mało kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Aby ustalić, ile kalorii pani potrzebuje, należy masę ciała pomnożyć przez wzrost i...

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Grupy wsparcia
data

Maj 29, 2015

Jak chcecie robić soki to musicie troszkę bardziej się postarać. Ponieważ piszecie takie bzdury, że tego czytać się nie da. Po pierwsze najważniejsza jest wyciskarka która ma jak najmniej obrotów. Z tego co wiem to hurom ma dwie generacje, 1 posiada obroty w granicach 80 obr/min. Za to...

data

Maj 29, 2015

Widzę, że Green Barley Slim coraz popularniejszy :) I super bo to na prawdę fajny wspomagacz odchudzania. Stosuję razem z dietą i ćwiczeniami już od miesiąca i póki co 4 kg mniej :)

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 28, 2015

Nie wierzę , że ludzie wierzą w takie głupoty. Cudowny suplement diety , który każdy może wyprodukować.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.