Żywność modyfikowana genetycznie - czy jest szkodliwa?

1 komentarze
Autor: ap, Monika Majewska

Żywność modyfikowana genetycznie budzi ogromne emocje. Jednak zarówno jej zwolennicy jak i przeciwnicy przyznają, że wciąż nie ma pewności co do tego, jaki ma wpływ na ludzki organizm. Wiadomo jest, że nie wpływa bezpośrednio na organizm, ale skutki długofalowe spożywania żywności genetycznie zmodyfikowanej wciąż nie są znane.

Żywność modyfikowana genetycznie stała się tak powszechnie dostępna, że naprawdę trzeba mieć dużą wiedzę, żeby skutecznie jej unikać. Kłopot w tym, że nadal nie wiadomo, czy jest się czego bać. O co podejrzewa się żywność modyfikowaną genetycznie?

Żywność modyfikowana genetycznie - może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów?

Badania przeprowadzone przez Instytut Ekologii i Ewolucji Rosyjskiej Akademii Nauk oraz Narodowe Stowarzyszenie na Rzecz Bezpieczeństwa Genów wykazały, że gryzonie karmione soją GMO straciły zdolność do reprodukcji w ciągu 3 pokoleń.

Poza tym odkryto, że szczury karmione kukurydzą modyfikowaną genetycznie jedzą więcej i szybciej tyją niż te na diecie bez GMO.

Jeszcze bardziej niepokojące są wyniki pierwszej na świecie długoterminowej próby karmienia kukurydzą GMO. Badacze z Uniwersytetu w Caen stwierdzili, że u szczurów karmionych przez całe życie odmianą genetycznie zmodyfikowaną pojawiły się guzy piersi oraz poważne zaburzenia funkcji wątroby i nerek.

Żywność modyfikowana genetycznie a alergie

Przeciwnicy GMO twierdzą, że żywność zmodyfikowana genetycznie zwiększa ryzyko wystąpienia alergii. Tak było w przypadku soi z genem orzecha brazylijskiego. Po jej zjedzeniu osoby uczulone na orzechy miały objawy alergii. Zbiory tej soi zostały zniszczone. Jednak naukowcy uważają, że żywność zmodyfikowana genetycznie nie zwiększa ryzyka wystąpienia alergii u osób, które do tej pory jej nie miały.

Żywność modyfikowana genetycznie a uodpornienie na antybiotyki

Po tym jak holenderscy naukowcy wykazali, że jest możliwe samoistne połączenie się genów z modyfikowanej żywności, która została uodporniona na antybiotyki z DNA bakterii zasiedlających nasz przewód pokarmowy. W efekcie nasze bakterie stawały się odporne na antybiotyki. Firmy zajmujące się badaniami nad żywnością modyfikowaną genetycznie twierdzą, że porzuciły ideę wprowadzania do żywności genów odporności na antybiotyki.

Żywność modyfikowana genetycznie dla zdrowia?

Żywność modyfikowana genetycznie może być wykorzystywana do podawania rozmaitych leków czy szczepionek. Może też, po zmodyfikowaniu jej wartości odżywczych, ułatwiać wyeliminowanie niektórych powszechnie występujących problemów zdrowotnych. Przykładem takiej żywności jest złoty ryż. Jest to odmiana, która została zmodyfikowana w taki sposób, aby zawierała większe ilości beta-karotenu, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Zwykły ryż nie zawiera tej substancji. Zwolennicy złotego ryżu przekonują, uważają, że dzięki niemu można zapobiec 1-2 miliardom zgonów rocznie w krajach rozwijających się i ocalić aż 500 tysięcy dzieci przed ślepotą.  Około 124 miliony ludzi w 118 rozwijających się krajach cierpi na niedobór witaminy A. Jednak przeciwnicy GMO zaznaczają, iż bardzo niedożywieni ludzie mogą nie nie być w stanie skorzystać z tego beta-karotenu, ponieważ ich organizmy nie zawierają wystarczającej ilości tłuszczu i żelaza, żeby go wchłonąć.

W artykule wykorzystano informacje zawarte w książce "Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa" (wydawnictwo Vivante, Białystok 2015), której autorem jest Philip Lymbery.

Polecamy
Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna - potwierdza to wiele badań naukowych. Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 16.07.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
Lena, 22.04.2013 20.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy żywność modyfikowana genetycznie musi mieć jakieś specjalne oznaczenia? Skoro nie wiadomo, czy jest szkodliwa, to wolałabym na razie jej unikać.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

262

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

255

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

241

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

238

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zakłopotana Zwiększenie kaloryczności diety do 1600 kcal, czyli o 400 kcal i aktywności fizycznej będzie dalej konsekwentnie obniżało tempo twojego metabolizmu. Do 28 roku życia wzmacniasz kości,...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.