ZIEMNIAKI - odmiany, wartość odżywcza, właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana

1 komentarze
Autor: Iza Czajka

Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze - dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek. A maseczka z ziemniaków poprawi wygląd zmęczonej i poszarzałej cery.

Ziemniaki - jakie wybrać

Aby przygotować smaczną i zdrową potrawę z ziemniaków musisz zwrócić uwagę na odmianę ziemniaków, którą kupujesz. Ziemniaki dzielą się bowiem na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla, oraz średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem). Ostatnim rodzajem są ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup.
Ważny jest też wygląd bulw: czy nie są uszkodzone, chore lub nadgniłe. Takie oznaki mogą świadczyć, że ziemniaki będą się szybko psuły. Skórka bulw powinna być gładka, a miąższ o jednorodnej barwie.
Nie zapomnij o „oczkach”. Płytkie są lepsze, z uwagi na mniejsze straty witamin i składników mineralnych podczas obierania – pod tym względem wyróżniają się z odmian:

  • wczesnych – Drop, Augusta, Ewelina, Gracja, Velox, Impala, Korona
  • średnio wczesnych – Ditta, Żagiel
  • średnio późnych – Fianna, Syrena
  • późnych – Medea.

Ważne

Ważne

Typy kulinarne ziemniaków

  • A – o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi (sałatkowe); odmiany: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta
  • B – o miąższu średnio zwięzłym, nierozsypującym się (uniwersalne, doskonałe do duszenia i gotowania); odmiany: Albina, Aksamitka, Ania, Atol, Balbina, Baszta, Beata, Bila, Danusia, Drop, Fala, Felsina, Fresco, Gloria, Irga, Irys, Jagna, Jagoda, Jaśmin, Kolia, Latona, Lotos, Malwa, Maryna, Mors, Muza, Oda, Orlik, Orłan, Perkoz, Ruta, Rybitwa, Rywal, Sante, Signal, Sumak, Tara, Timate, Tokaj, Triada, Vital, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Wolfram
  • C – zawierające więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu (na placki, pyzy); odmiany: Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto
  • D – pastewne

Nie obawiaj się zakupów w hipermarketach, sprzedawcy na targu nie zawsze potrafią powiedzieć, jaką odmianę oferują, ograniczając się do stwierdzenia, że są np. smaczne i sypkie. W hipermarketach z opakowania dowiesz się, jaka to odmiana ziemniaka oraz skąd pochodzi (kraj, a nawet gospodarstwo). 
Zwróć także uwagę, czy ziemianki, które kupujesz, są świeże. Często bowiem bywają mało jędrne i zazielenione, co jest sygnałem, że były źle przechowywane. Zielony kolor oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych (unikniesz go, grubo obierając ziemniaki).

Odmiany ziemniaków

W Polsce zarejestrowanych jest 135 odmian ziemniaków (100 jadalnych i 35 skrobiowych), w tym 51 pochodzących z zagranicy. Za najsmaczniejsze uważa się Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Irysa i Irgę. Wiele osób ceni sobie również smak białej Almy. Centralną i wschodnią Polskę opanowały Irys i Irga, twardawe ziemniaki o białokremowym miąższu. Z kolei okolice Poznania to kraina Mili i Bryzy, ziemniaków bardziej mącznych, miękkich o żółtawym kolorze miąższu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

Ziemniaki są zdrowe i mają mało kalorii

ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

ZIEMNIAKI - wartość odżywcza, sposoby przyrządzania

ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

ZIEMNIAKI są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas

Potrawy z ZIEMNIAKÓW - przepisy

Potrawy z ZIEMNIAKÓW - przepisy

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 20.10.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
papaja, 06.08.2009 21.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kartofle - pyszna rzecz, ale jedząc je pięć razy dziennie niechybnie rozwinie się dolegliwość zwana - nabytą niechęcią do ziemniaka i syndrom poziemniaczanego stresu...
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

45014

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

37574

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

34496

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

31960

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Powinnaś zrobić diagnostykę: sprawdzić enzymy trawienne, zrobić próby wątrobowe i wreszcie posiew kału. Zdecydowanie wykluczyć z diety produkty, które będą pożywką dla bakterii produkujących gaz,...

Forum
data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

data

Czerwiec 06, 2016

Ja polecam zieloną herbatę osobicie bardzo mi smakuje :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.