Zielone sałaty - co powinno się o nich wiedzieć?

1 komentarze
Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Oprócz wysokiej zawartości witaminy C, sałaty mają również duże stężenie witaminy A. Sałata jest również źródłem kwasu foliowego - jedna porcja pokrywa aż 38 proc. dziennego zapotrzebowania na ten kwas. Zawiera fosfor, potas i błonnik. Warto zatem jeść sałatę, szczególnie latem, gdy sałata jest najlepsza, świeża i bardzo bardzo zdrowa. Jak łączyć ze sobą poszczególne gatunki sałat, z czym je podawać, jakimi sosami podkreślać i wzbogacać ich smack? Co naprawdę warto wiedzieć o sałatach...

 

Jakie sosy najlepiej łączyć z poszczególnymi gatunkami sałat?

Gatunki sałat różnią się konsystencją – kruchością oraz smakiem, co sprawia, że powinno się je łączyć z odmiennymi rodzajami sosów. Sałaty o kruchych i grubych liściach, jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi sosami winegret przyrządzanymi z oliwy lub olejów smakowych. Jednak można je również łączyć z sosami gęstymi na bazie majonezu (np. sos tysiąca wysp, z niebieskiego sera lub sos z anchois podawany do sałatki Cesar). Sałaty o delikatnych liściach, jak rukola, roszponka czy sałata masłowa, należy natomiast podawać z sosami o lekkiej konsystencji. Warto zwrócić uwagę na dresing szczególnie w przypadku sałaty masłowej i roszponki mających lekko orzechowy smak, który może zostać zagłuszony przez intensywny sos. Jednak już rukolę, ze względu na zdecydowany smak, warto łączyć z ostrzejszymi sosami, choćby na bazie ostrej musztardy. Należy pamiętać, by sos dodać do sałaty przed samym podaniem. W przeciwnym razie pod wpływem kwasów i przypraw znajdujących się w dresingu liście sałaty rozmiękną.

 

Nie przegap

Jakie gatunki sałat smakują najlepiej z innymi warzywami, a które z owocami lub podawane samodzielnie jako dodatek do dań głównych?

Różne odmiany sałat można dowolnie łączyć z innymi składnikami. Równie dobrze będą smakowały z warzywami: rzodkiewką, pomidorami czy szparagami, jak i z owocami: truskawkami, mango, pomarańczą lub gruszką. Istotą jest dresing, który łączy te składniki. Przykładowo raczej nie połączymy kompozycji sałaty i owoców z intensywnym sosem czosnkowym. Jednak trzeba zaznaczyć, iż coraz częściej możemy się spotkać z modą na nietypowe połączenia smakowe, czego dowodzi choćby Prosciutto crudo, w którym słoną szynkę parmeńską łączy się ze słodkim smakiem melona.

Jakie odmiany sałat możemy ze sobą łączyć w jednej sałatce, a których raczej podawać razem nie powinniśmy?

Panuje tu zupełna dowolność. Aby sałatka wyglądała kolorowo, warto łączyć ze sobą różne gatunki sałat. Wtedy także ich smaki wzajemnie się uzupełniają. 
Warto mieszać sałaty o gorzkawym smaku, jak na przykład radicchio, z innymi odmianami: sałatką lodową, sałatą „liść dębu”, sałatą „lollo bianco” – razem stworzą ciekawy bukiet smakowy. Co więcej, radicchio o czerwonawej barwie doda kompozycji ciekawego akcentu kolorystycznego.

Które sosy najlepiej pasują do poszczególnych sałatek: warzywnych, owocowych, z dodatkiem mięsa lub owoców morza?

Kompozycje, których składniki stanowią grillowane warzywa, przed grillowaniem zamarynowane, nabiorą właściwego smaku z dresingiem z delikatnej oliwy, czosnku, kaparów, anchois i parmezanu. Natomiast do sałatek jarzynowych, z dodatkiem drobiu, znakomicie pasują sosy na bazie majonezu lub musztardy.
Jeśli chodzi o sałatki przyrządzane z warzyw, z zieloną sałatą na czele, z owocami, mięsem czy owocami morza, to możemy skomponować je z dowolnym sosem. Warto jedynie zwrócić uwagę na porę dnia, w której będziemy jeść sałatkę. Jeśli planujemy podać ją na obiad, to możemy pokusić się o sos majonezowy – danie będzie bardziej sycące. Natomiast do sałatki spożywanej w porze przedpołudniowej lub wieczornej najlepiej dodawać sosy z oliwy, licznych olejów smakowych, octów, soku z cytryny, z dodatkiem ziół.

Na bazie jakiej oliwy przyrządzać dresingi do wiosennych sałatek z warzyw?

Do sałatek powinniśmy używać oliwy z pierwszego tłoczenia. Pochodzące z różnych regionów świata oliwy cechują się odmiennym smakiem. Niektóre mogą mieć aromat przypominający zapach świeżo skoszonej trawy, inne poznajemy po lekko gorzkawym orzechowym smaku. Przy wyborze oliwy należy wziąć pod uwagę jej przejrzystość, która świadczy o sposobie jej wytworzenia. Najlepiej wybierać oliwy nie całkiem klarowne – są naturalnie wyciskane w prasie i to one cechują się najlepszym smakiem.
Zamiast oliwy możemy też wykorzystać oleje smakowe. Mamy tu naprawdę duży wybór. Możemy na przykład sięgnąć po olej z pestek dyni – lekko ziemisty w smaku o ciemnozielonej barwie. Znakomicie smakuje łączony z białymi octami. Coraz częściej doceniamy także olej lniany. Używając go w kuchni, należy jednak uważać –łatwo utlenia się i jełczeje, a wtedy nie można go spożywać. Warto wypróbować także olej z orzechów włoskich lub laskowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: knorr unilever

Aktualizacja: 15.05.2012

Komentarze (1 - 1 z 1)
margareth, 18.05.2012 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Skoro o kwasie foliowym mowa, to warto pamiętać, że samymi zielonymi warzywami nie uzupełni się niezbędnej dawki, więc jeśli jakaś kobieta planuje ciążę powinna przyjmować dodatkowo np folik
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

60

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

50

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

45

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

44

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.