Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

2 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot; 
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

 

Nie przegap

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

drukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.06.2013

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,...

więcej

8065

Jajka - źródło pełnowartościowego białka Jajka - źródło pełnowartościowego białka

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą...

więcej

6787

KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

7875

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

6870

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Heleno! Rzeczywiście mięso i tłuszcz gęsi mogą być polecane jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania poziomu cholesterolu. Jest wiele stron...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 25, 2014

Jedyny skuteczny jest `novoslim cała reszta to jakiś marketingowy bubel Też mnie przeraża ten rynek bo na Novoslim natknęłam się stosunkowo późno dopiero przez opinię w internecie a umożliwił mi zrzucenie 9 kg więc to nie przelewki a przy tym zero skutków ubocznych wszystko jak z...

data

Lipiec 25, 2014

Po 3 miesiącach awaryjnie zamówiłam jeszcze jedno opakowanie i brałam co któryś dzień tabletkę i stopniowo odstawiałam na szczęście do dziś dnia utrzymuję wagę walczę jedynie z uzależnieniem od cukru co ni jest proste

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 25, 2014

nie wiem czy pomaga w odchudzaniu. Tran ma cudowne właściwości odpornościowe dla organizmu i powinno się g obrać pod takim względem a nie odchudzania :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.