Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

8 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot;
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

Nie przegap

GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Mięso z królika - wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Mięso z królika - wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę

Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

GĘSINA. Mięso z gęsi jest kaloryczne, ale zdrowe. Jak podawać gęsinę? PRZEPISY

GĘSINA. Mięso z gęsi jest kaloryczne, ale zdrowe. Jak podawać gęsinę? PRZEPISY

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 06.12.2016

Komentarze (1 - 8 z 8)
Iras, 24.01.2017 00.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Z doświadczenia wiem, że mięso powinno się właśnie na bazarach kupować. wszelkie sklepy, a w szczególności hipermarket mają to do siebie, ze mięso - zarówno surowe, jak i wędliny - leży do oporu, a gdy zaczyna śmierdzieć - robi się promocję, albo trafia na rożen. Dodatkowo sam fakt próżniowych opakowań sprawia, że mięso leży o wiele dłużej. Bazary z kolei mają to do siebie, że ilość jest ograniczona - najczęściej do tego co jest akurat wystawione. Skończyło się? trudno. Zbliża się godzina zamknięcia? To obniżamy cenę - a i potargować się klient może. Na bazarach DBA się o klientów - bo inaczej nie wróci, a jeszcze rozpowie. W marketach klientom włazi się w zad bez wazeliny - nie wróci? trudno. Swego czasu mając sporą ilość psów mieliśmy umowę z jednym stoiskiem - co się nie sprzeda kupujemy - za 1/4 ceny. Przywozili co kilka dni po kilkadziesiąt kg. Zawsze było świeże
 
panp, 15.12.2016 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na bazarach sprzedawcom zależy na kliencie więc w ogromnej większości sprzedają świeży i sprawdzony towar w marketach klient jest anonimowy, towar anonimowy i sprzedawca anonimowy
 
mchlrj, 02.12.2016 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie liczę na szybką odpowiedź, ale może przynajmniej za jakiś czas ktoś się odezwie i będzie z tego nauka na przyszłość. Wczoraj nabyłem piersi z kurczaka. Dzisiaj, po nocy spędzonej w lodówce w soli i pieprzu, nabrały zapachu jakby pieczonego pasztetu. Być może dałoby się ten zapach lepiej określić, ale mnie kojarzy się właśnie z pasztetem. Wyczuwalny jest tylko z bliska, ale jest na tyle mocny, że pozostaje na palcach. Wczoraj na pewno go nie było, więc coś tu się dzieje. Pierwszy raz coś takiego wyczuwam, nie mam pewności czy powinienem to mięso wyrzucić. Z pewnością jest z nim coś nie tak, bo nie jest to oczekiwany zapach, ale poza tym dziwnym zapachem do niczego nie mogę się przyczepić. Podczas przyrządzania nic z mięsa nie wyciekało. Po przyrządzeniu zapach co prawda nie był wyczuwalny, ale być może dzięki temu, że przyprawiłem mięso na ostro. Zjadłem. Na razie żyję. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i wie co tu się stało?
 
markus, 20.10.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
raz że banały , a ja mam konkretne pytanie , dlaczego E. Coli i salmonella zagrażają skoro giną w wysokiej temperaturze?
 
SheepButchery, 09.11.2014 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgodzę się, że mięso na bazarach jest nieświeże. Przez wakacje pracowałam na zlecenie w pewnej ubojni (ubojowy - wykrawacz - pakowacz - kierowca) i dostarczaliśmy mięso ze sztuk ubitych 8-10 h przed transportem właśnie do małych stanowiska na targach (głównie Warszawa). Transport trwał około 6 h w warunkach chłodniczych, także mięso przebywało w temperaturze 2-4 stopni przez 14-16 h od momentu uboju. Dla porównania będąc w jednym z supermarketów R** w mojej okolicy na własne oczy widziałam, jak pani wysypuje na stanowisko piersi kurczęce z wielkiego, foliowego worka vacuum.
 
bazarmaniak, 18.08.2014 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdury - na moim bazarze na warszawskim Bródnie zwykle mięso rozchodzi się na pniu, łatwej tu kupić coś świeżego niż w którymkolwiek z okolicznych dyskontów i supermarketów - tam mięso jest zwykle kiepskiej jakości i zleżałe. Wystarczy spojrzeć, jakiej jakości drób tam mają - źle rozcięte części, mięso rozchodzi się w dłoniach. Tak jest w Lidlu czy Biedronce - a fu!
 
Mark, 22.09.2013 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłem mięso wołowo wieprzowe w TESCO i jest blade,suche.Czy to oznacza,że jest nieświeże?
 
Ciekawe, 13.09.2013 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach". Nieładnie kłamać - na bazarze kupuję świeże mięso, w markecie jest głównie stare i śmierdzące.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

210

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

205

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

201

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

176

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.