Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

5 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot; 
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

 

Nie przegap

GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.06.2013

Komentarze (1 - 5 z 5)
markus, 20.10.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
raz że banały , a ja mam konkretne pytanie , dlaczego E. Coli i salmonella zagrażają skoro giną w wysokiej temperaturze?
 
SheepButchery, 09.11.2014 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgodzę się, że mięso na bazarach jest nieświeże. Przez wakacje pracowałam na zlecenie w pewnej ubojni (ubojowy - wykrawacz - pakowacz - kierowca) i dostarczaliśmy mięso ze sztuk ubitych 8-10 h przed transportem właśnie do małych stanowiska na targach (głównie Warszawa). Transport trwał około 6 h w warunkach chłodniczych, także mięso przebywało w temperaturze 2-4 stopni przez 14-16 h od momentu uboju. Dla porównania będąc w jednym z supermarketów R** w mojej okolicy na własne oczy widziałam, jak pani wysypuje na stanowisko piersi kurczęce z wielkiego, foliowego worka vacuum.
 
bazarmaniak, 18.08.2014 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdury - na moim bazarze na warszawskim Bródnie zwykle mięso rozchodzi się na pniu, łatwej tu kupić coś świeżego niż w którymkolwiek z okolicznych dyskontów i supermarketów - tam mięso jest zwykle kiepskiej jakości i zleżałe. Wystarczy spojrzeć, jakiej jakości drób tam mają - źle rozcięte części, mięso rozchodzi się w dłoniach. Tak jest w Lidlu czy Biedronce - a fu!
 
Mark, 22.09.2013 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłem mięso wołowo wieprzowe w TESCO i jest blade,suche.Czy to oznacza,że jest nieświeże?
 
Ciekawe, 13.09.2013 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach". Nieładnie kłamać - na bazarze kupuję świeże mięso, w markecie jest głównie stare i śmierdzące.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

46615

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

38797

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

35638

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33010

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.