Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

6 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot; 
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

 

Nie przegap

GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.06.2013

Komentarze (1 - 6 z 6)
mchlrj, 02.12.2016 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie liczę na szybką odpowiedź, ale może przynajmniej za jakiś czas ktoś się odezwie i będzie z tego nauka na przyszłość. Wczoraj nabyłem piersi z kurczaka. Dzisiaj, po nocy spędzonej w lodówce w soli i pieprzu, nabrały zapachu jakby pieczonego pasztetu. Być może dałoby się ten zapach lepiej określić, ale mnie kojarzy się właśnie z pasztetem. Wyczuwalny jest tylko z bliska, ale jest na tyle mocny, że pozostaje na palcach. Wczoraj na pewno go nie było, więc coś tu się dzieje. Pierwszy raz coś takiego wyczuwam, nie mam pewności czy powinienem to mięso wyrzucić. Z pewnością jest z nim coś nie tak, bo nie jest to oczekiwany zapach, ale poza tym dziwnym zapachem do niczego nie mogę się przyczepić. Podczas przyrządzania nic z mięsa nie wyciekało. Po przyrządzeniu zapach co prawda nie był wyczuwalny, ale być może dzięki temu, że przyprawiłem mięso na ostro. Zjadłem. Na razie żyję. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i wie co tu się stało?
 
markus, 20.10.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
raz że banały , a ja mam konkretne pytanie , dlaczego E. Coli i salmonella zagrażają skoro giną w wysokiej temperaturze?
 
SheepButchery, 09.11.2014 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgodzę się, że mięso na bazarach jest nieświeże. Przez wakacje pracowałam na zlecenie w pewnej ubojni (ubojowy - wykrawacz - pakowacz - kierowca) i dostarczaliśmy mięso ze sztuk ubitych 8-10 h przed transportem właśnie do małych stanowiska na targach (głównie Warszawa). Transport trwał około 6 h w warunkach chłodniczych, także mięso przebywało w temperaturze 2-4 stopni przez 14-16 h od momentu uboju. Dla porównania będąc w jednym z supermarketów R** w mojej okolicy na własne oczy widziałam, jak pani wysypuje na stanowisko piersi kurczęce z wielkiego, foliowego worka vacuum.
 
bazarmaniak, 18.08.2014 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdury - na moim bazarze na warszawskim Bródnie zwykle mięso rozchodzi się na pniu, łatwej tu kupić coś świeżego niż w którymkolwiek z okolicznych dyskontów i supermarketów - tam mięso jest zwykle kiepskiej jakości i zleżałe. Wystarczy spojrzeć, jakiej jakości drób tam mają - źle rozcięte części, mięso rozchodzi się w dłoniach. Tak jest w Lidlu czy Biedronce - a fu!
 
Mark, 22.09.2013 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłem mięso wołowo wieprzowe w TESCO i jest blade,suche.Czy to oznacza,że jest nieświeże?
 
Ciekawe, 13.09.2013 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach". Nieładnie kłamać - na bazarze kupuję świeże mięso, w markecie jest głównie stare i śmierdzące.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

99608

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

82874

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77355

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

70620

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.