Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

8 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot;
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

Nie przegap

GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Czy warto jeść MIĘSO? Wady i zalety jedzenia mięsa

Mięso z królika - wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Mięso z królika - wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

GĘSINA. Mięso z gęsi jest kaloryczne, ale zdrowe. Jak podawać gęsinę? PRZEPISY

GĘSINA. Mięso z gęsi jest kaloryczne, ale zdrowe. Jak podawać gęsinę? PRZEPISY

Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę

Mięso w diecie: jakie mięso jeść, gdy masz miażdżycę, wrzody czy chorą tarczycę

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 06.12.2016

Komentarze (1 - 8 z 8)
Iras, 24.01.2017 00.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Z doświadczenia wiem, że mięso powinno się właśnie na bazarach kupować. wszelkie sklepy, a w szczególności hipermarket mają to do siebie, ze mięso - zarówno surowe, jak i wędliny - leży do oporu, a gdy zaczyna śmierdzieć - robi się promocję, albo trafia na rożen. Dodatkowo sam fakt próżniowych opakowań sprawia, że mięso leży o wiele dłużej. Bazary z kolei mają to do siebie, że ilość jest ograniczona - najczęściej do tego co jest akurat wystawione. Skończyło się? trudno. Zbliża się godzina zamknięcia? To obniżamy cenę - a i potargować się klient może. Na bazarach DBA się o klientów - bo inaczej nie wróci, a jeszcze rozpowie. W marketach klientom włazi się w zad bez wazeliny - nie wróci? trudno. Swego czasu mając sporą ilość psów mieliśmy umowę z jednym stoiskiem - co się nie sprzeda kupujemy - za 1/4 ceny. Przywozili co kilka dni po kilkadziesiąt kg. Zawsze było świeże
 
panp, 15.12.2016 17.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na bazarach sprzedawcom zależy na kliencie więc w ogromnej większości sprzedają świeży i sprawdzony towar w marketach klient jest anonimowy, towar anonimowy i sprzedawca anonimowy
 
mchlrj, 02.12.2016 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie liczę na szybką odpowiedź, ale może przynajmniej za jakiś czas ktoś się odezwie i będzie z tego nauka na przyszłość. Wczoraj nabyłem piersi z kurczaka. Dzisiaj, po nocy spędzonej w lodówce w soli i pieprzu, nabrały zapachu jakby pieczonego pasztetu. Być może dałoby się ten zapach lepiej określić, ale mnie kojarzy się właśnie z pasztetem. Wyczuwalny jest tylko z bliska, ale jest na tyle mocny, że pozostaje na palcach. Wczoraj na pewno go nie było, więc coś tu się dzieje. Pierwszy raz coś takiego wyczuwam, nie mam pewności czy powinienem to mięso wyrzucić. Z pewnością jest z nim coś nie tak, bo nie jest to oczekiwany zapach, ale poza tym dziwnym zapachem do niczego nie mogę się przyczepić. Podczas przyrządzania nic z mięsa nie wyciekało. Po przyrządzeniu zapach co prawda nie był wyczuwalny, ale być może dzięki temu, że przyprawiłem mięso na ostro. Zjadłem. Na razie żyję. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i wie co tu się stało?
 
markus, 20.10.2015 19.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
raz że banały , a ja mam konkretne pytanie , dlaczego E. Coli i salmonella zagrażają skoro giną w wysokiej temperaturze?
 
SheepButchery, 09.11.2014 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgodzę się, że mięso na bazarach jest nieświeże. Przez wakacje pracowałam na zlecenie w pewnej ubojni (ubojowy - wykrawacz - pakowacz - kierowca) i dostarczaliśmy mięso ze sztuk ubitych 8-10 h przed transportem właśnie do małych stanowiska na targach (głównie Warszawa). Transport trwał około 6 h w warunkach chłodniczych, także mięso przebywało w temperaturze 2-4 stopni przez 14-16 h od momentu uboju. Dla porównania będąc w jednym z supermarketów R** w mojej okolicy na własne oczy widziałam, jak pani wysypuje na stanowisko piersi kurczęce z wielkiego, foliowego worka vacuum.
 
bazarmaniak, 18.08.2014 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdury - na moim bazarze na warszawskim Bródnie zwykle mięso rozchodzi się na pniu, łatwej tu kupić coś świeżego niż w którymkolwiek z okolicznych dyskontów i supermarketów - tam mięso jest zwykle kiepskiej jakości i zleżałe. Wystarczy spojrzeć, jakiej jakości drób tam mają - źle rozcięte części, mięso rozchodzi się w dłoniach. Tak jest w Lidlu czy Biedronce - a fu!
 
Mark, 22.09.2013 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłem mięso wołowo wieprzowe w TESCO i jest blade,suche.Czy to oznacza,że jest nieświeże?
 
Ciekawe, 13.09.2013 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach". Nieładnie kłamać - na bazarze kupuję świeże mięso, w markecie jest głównie stare i śmierdzące.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1165

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

1089

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

991

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

882

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Forum
data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

data

Luty 20, 2017

Pozwolę sobie nie zgodzić się z użytkownikiem Kazia co do korzyści z picia zielonej herbaty. W celach konserwujących do zielonej herbaty dodawany jest fluor,który wypiera z organizmu i tak już niewielkie ilości jodu,zwapnia też narządy miękkie oraz szyszynkę.

data

Luty 19, 2017

Bo otręby można sprzedać po 12-15 zł za kg. Mąka z razowa "przynależnymi" otrębami kosztowałaby 6-8 zł. Czy byłby nabywca? Mam propozycję "Znawco Otrębowy" sprzedam CI otręby po 2 zł za kg ! Ile k kupisz ???? sprawdź na giełdzie rolniczej , puściłeś ... BĄKA !!!

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.