Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

4 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot; 
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

 

Nie przegap

GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

To prosta potrawa - farsz otulony kapuścianym liściem. Gołąbki można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Mięsne nadzienie zadowoli nawet wybrednych smakoszy, a jednocześnie jest dietetyczne, bo gotowane.

Ważne

Ważne

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.06.2013

Komentarze (1 - 4 z 4)
SheepButchery, 09.11.2014 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgodzę się, że mięso na bazarach jest nieświeże. Przez wakacje pracowałam na zlecenie w pewnej ubojni (ubojowy - wykrawacz - pakowacz - kierowca) i dostarczaliśmy mięso ze sztuk ubitych 8-10 h przed transportem właśnie do małych stanowiska na targach (głównie Warszawa). Transport trwał około 6 h w warunkach chłodniczych, także mięso przebywało w temperaturze 2-4 stopni przez 14-16 h od momentu uboju. Dla porównania będąc w jednym z supermarketów R** w mojej okolicy na własne oczy widziałam, jak pani wysypuje na stanowisko piersi kurczęce z wielkiego, foliowego worka vacuum.
 
bazarmaniak, 18.08.2014 11.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdury - na moim bazarze na warszawskim Bródnie zwykle mięso rozchodzi się na pniu, łatwej tu kupić coś świeżego niż w którymkolwiek z okolicznych dyskontów i supermarketów - tam mięso jest zwykle kiepskiej jakości i zleżałe. Wystarczy spojrzeć, jakiej jakości drób tam mają - źle rozcięte części, mięso rozchodzi się w dłoniach. Tak jest w Lidlu czy Biedronce - a fu!
 
Mark, 22.09.2013 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłem mięso wołowo wieprzowe w TESCO i jest blade,suche.Czy to oznacza,że jest nieświeże?
 
Ciekawe, 13.09.2013 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach". Nieładnie kłamać - na bazarze kupuję świeże mięso, w markecie jest głównie stare i śmierdzące.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają...

więcej

25788

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić....

więcej

25172

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

29603

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

32664

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Grupy wsparcia
data

Styczeń 30, 2015

Wiesz co, może najpierw 15 dni to będziesz mogła stwierdzić czy jest jakaś zmiana.

data

Styczeń 30, 2015

Proszę o kontakt pod nr 602-403-399 mam doskonałą 3 mies-kurację odchudzającą, która likwiduje tkankę tłuszczową a buduje mięśnie Pozdrawiam

data

Styczeń 30, 2015

Hahah!! :D a gów*o prawda! "Dieta białkowa a dieta bogata w białko to różnica" http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-bialkowa-na-mase-miesniowa-jedzenie-bogate-w-bialko-pomaga-wyrze_39927.html

data

Styczeń 29, 2015

Martusia, woda tylko w butelkach szklanych. Dobra jest Jurajska, Cisowianka. Omijamy w plastikach, wiadomo - BISFENOL! Natomiast jeśli szukasz wapnia, najlepiej co się da, posypywać zmielonymi skorupkami jaj. Jaja od kur z wolnego wybiegu, a proszek samemu zrobić.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.