PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Co jesz? > Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

Zepsute mięso. Po czym rozpoznać zepsute mięso?

Problem zepsutego mięsa pojawia się coraz cżęściej. Nie zaskakują kolejne informacje o myciu zepsutego mięsa przed ponownym przygotowaniem do sprzedaży. Jak uchronić się przez jedzeniem nieswieżego mięsa i bakteriami E. Coli i salmonellą? Są metody na sprawdzenie, czy mięso nadaje się do spożycia.
A A A

Jak rozpoznać zepsute mięso

  • lepka powierzchnia;
  • stęchły, słodkawy zapach;
  • kiedy ma zielonkawy nalot; 
  • inny kolor niz świeże.

Zepsute mięso zmienia kolor

Główna zasada: nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż swieże.

  • Drób (kurcza, indyk) – robia się szaro-żółte;
  • Wołowina i dziczyzna - robią się brązowawe;
  • Wieprzowina staje ciemnoróżowa.

Zszarzałe mięso oznacza jego długotrwały kontakt z powietrzem. Jeśli mamy wątpliwości – poprośmy sprzedawcę o pokazanie mięsa z bliska. W wielu ladach chłodniczych światło ustawione jest w taki sposób, ze każde mięso, bez względu na swoją świeżość będzie wyglądało apetycznie.

 

Jaką  jesteś partnerką?
Jaką jesteś partnerką?
Zatrute mięso: największy wróg układu pokarmowego. Jak rozpoznać zatrute mięso?
Zatrute mięso: największy wróg układu pokarmowego. Jak rozpoznać zatrute mięso?
Listeria: bakteria wywołująca groźną listeriozę. Jakie są objawy zatrucia listerią?
Listeria: bakteria wywołująca groźną listeriozę. Jakie są objawy zatrucia listerią?
GOŁĄBKI zamiast KOTLETA - dietetyczne danie dla SMAKOSZY i NIEJADKÓW

Salmonella i bakterie E. Coli nie giną w zamrażarce.

 

Czy muszę rezygnować z krwistych steków?

Podczas psucia się mięsa zachodzą w nim procesy chemiczne, których efektem jest wydzielanie się toksyn, więc w wielu przypadkach zjedzenie zepsutego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jeśli podejrzewamy, że mięso zaczęło się psuć, od razu je wyrzućmy. Dezynfekujmy pojemniki i noże, które miały styczność z zepsutym mięsem. Chorobotwórcze bakterie mogą pojawić się na mięsie, które zostało poddane złej obróbce lub nie została zachowana higiena w trakcie uboju. Bakterie zazwyczaj gromadzą się głównie na powierzchni mięsa, dlatego jeśli lubimy krwiste steki, to nie musimy z nich na zawsze rezygnować. Do takich potraw wybierać należy mięso od zaufanego dostawcy i mocno przypiekać je z obu stron i na brzegach.

Powierzchnia świeżego mięsa jest wilgotna i matowa. Wybrany kawałek powinien być sprężysty, ale nie bardzo miękki. Mięso nie powinno też leżeć we własnym soku, bo robi się nabrzmiałe, a podczas smażenia bardzo się skurczy.

Gdzie kupować mięso

W sklepie, w którym kupujemy mięso powinno być czysto – wyczyszczone lady, czyste fartuchy sprzedawców. Zwróćcie uwagę na to, czy drób leży oddzielnie od innych rodzajów mięsa. Zapobiegnie to przenoszeniu salmonelli. Porcjowanie i ważenie musi odbywać się w rękawicach. W sklepie może pytać o dostawcę mięsa – jeśli dostaniemy odpowiedź jest duże prawdopodobieństwo, że zachowane są standardy zachowania jakości. Nie powinno się kupować mięsa ze stanowisk, które nie są do tego przygotowane, np. na bazarach.

 
Nie warto zwlekać z wizyty u specjalisty
dla mnie zdrowie moich dzieci jest najważniejsze dlatego nie ryzykuję jeśli chodzi o państwową opiekę medyczną. Jakieś trzy miesiące temu zapisałam się do lux medu po zapoznaniu się na forach z prywatną opieką medyczną, popytałam ...
Autor: gagatek
 
 
Papieros chce zamienić na e-papierosa
nie polecam kupować e papierosa z sieci sama już to przerabiałam dwókrotne łudząc się że tym razem mój zakup nie wyląduje w koszu i stało się inaczej oba papierosy przeciekały. Przy trzecim razie zdecydowąłm się ...
Autor: gagatek
 
 
Torbiele jajników – groźne czy nie?
Niedawno miałam usuwaną laparoskopowo torbiel 7 cm, która już częściowo uszkodziła jajnik, więc musieli tę część również usunąć. Co do objawów to tylko czasem bolało mnie podbrzusze, ale osłabienie lub zawroty głowy to tylko pojawiają ...
 
 
Ochrona przed grzybicą na basenie
Często chodzę na basen i nie powiem przez 3 lata nie miałam żadnych problemów, ale teraz od roku co chwila jakieś podrażnienie, uczulenie lub grzybica. Ginekolog przepisał mi odpowiednią kurację, grzybica wyleczona, jednak jak wróciłam ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.