Właściwości JAGÓD. Dlaczego warto jeść borówki?

Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci.

Jak działają antocajny i fenole w jagodach? Związki te są silnymi antyoksydantami, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antocyjany niszczą komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym. Choć wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem antyutleniaczy, to jagody wiodą w tej grupie prym.

Właściwości borówek:

● CHRONIĄ PRZED SŁOŃCEM: antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promienie UV. Dlatego powinny je jadać osoby, które długo przebywają na słońcu.

● DZIAŁAJĄ JAK ANTYBIOTYK: kiedyś stosowano je nawet przy... tyfusie. Bakteriobójcze właściwości jagód sprawdzają się przy bakteriach E. coli, które są główną przyczyną dolegliwości jelitowych, ale i przy infekcjach przewodu moczowego (nie są tak silne jak u kuzynki jagód – żurawiny).

● ODTRUWAJĄ: odwar i sok z jagód wiąże toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich. Dlaczego warto jeść... jagody

● REGULUJĄ TRAWIENIE: suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo, ale surowe mogą powodować rozwolnienie (za to pomagają przy zaparciach). Dzięki dużej zawartości garbników zarówno sok, jak i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają perystaltykę jelit.

● NISZCZĄ PASOŻYTY JELITOWE U DZIECI: w czasie kuracji garbniki działają porażająco na owsiki i glisty. Świeże owoce należy podawać dziecku 4 razy dziennie w równych odstępach czasu, od 1/2 do 2 szklanek, pierwszą porcję na czczo.

● PRZECIWDZIAŁAJĄ ANEMII, zawierają bowiem mirtylinę, przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, który uelastycznia naczynia krwionośne i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

● ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY: antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego. W tym dziele ma też swe zasługi błonnik – spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego, zanim przeniknie do układu krwionośnego. Zawarte w jagodach substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.

● POPRAWIAJĄ WZROK: antocyjany wpływają korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację rodopsyny – barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za dobre widzenie po zmroku.

● REGULUJĄ POZIOM CUKRU, a zawarte w owocach jony chromu i glukokininy, jak również obecne w liściach garbniki sprawiają, że jagody nazywane są roślinną insuliną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.07.2013

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Mintaj to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce - prawie 40% z nas deklaruje, że często...

więcej

4

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

4

Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia?

Kawa rozpuszczalna jest doceniana za łatwość i szybkość przygotowania, a przez wielu – za łagodny...

więcej

3

Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat...

więcej

3

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.