Właściwości JAGÓD. Dlaczego warto jeść borówki?

Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci.

Jak działają antocajny i fenole w jagodach? Związki te są silnymi antyoksydantami, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antocyjany niszczą komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym. Choć wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem antyutleniaczy, to jagody wiodą w tej grupie prym.

Właściwości borówek:

● CHRONIĄ PRZED SŁOŃCEM: antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promienie UV. Dlatego powinny je jadać osoby, które długo przebywają na słońcu.

● DZIAŁAJĄ JAK ANTYBIOTYK: kiedyś stosowano je nawet przy... tyfusie. Bakteriobójcze właściwości jagód sprawdzają się przy bakteriach E. coli, które są główną przyczyną dolegliwości jelitowych, ale i przy infekcjach przewodu moczowego (nie są tak silne jak u kuzynki jagód – żurawiny).

● ODTRUWAJĄ: odwar i sok z jagód wiąże toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich. Dlaczego warto jeść... jagody

● REGULUJĄ TRAWIENIE: suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo, ale surowe mogą powodować rozwolnienie (za to pomagają przy zaparciach). Dzięki dużej zawartości garbników zarówno sok, jak i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają perystaltykę jelit.

● NISZCZĄ PASOŻYTY JELITOWE U DZIECI: w czasie kuracji garbniki działają porażająco na owsiki i glisty. Świeże owoce należy podawać dziecku 4 razy dziennie w równych odstępach czasu, od 1/2 do 2 szklanek, pierwszą porcję na czczo.

● PRZECIWDZIAŁAJĄ ANEMII, zawierają bowiem mirtylinę, przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, który uelastycznia naczynia krwionośne i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

● ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY: antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego. W tym dziele ma też swe zasługi błonnik – spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego, zanim przeniknie do układu krwionośnego. Zawarte w jagodach substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.

● POPRAWIAJĄ WZROK: antocyjany wpływają korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację rodopsyny – barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za dobre widzenie po zmroku.

● REGULUJĄ POZIOM CUKRU, a zawarte w owocach jony chromu i glukokininy, jak również obecne w liściach garbniki sprawiają, że jagody nazywane są roślinną insuliną.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.07.2013

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

154

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

149

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

146

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

124

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 24, 2017

To szybko myśl bo jak jesteś zdecydowany to możesz zdążyć załapać się jeszcze na aktualne promocje, trochę pieniążków możesz zaoszczędzić.

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.