Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Dlaczego łatwo je przedawkować?

4 komentarze
Autor: miesięcznik Zdrowie

Są zaledwie cztery witaminy, które lubią tłuszcz. Czym właściwie różnią się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach od tych rozpuszczalnych w wodzie?

Większości witamin nasz organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalamy z moczem lub z potem. Ale witaminy A, D, E i K, czyli te rozpuszczalne w tłuszczach, są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Jest to zaleta – nie grozi nam niedobór, ale z drugiej strony ich nadmiar może być szkodliwy.

Witamina A występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (mleko, masło, jajka, wątróbka i ryby morskie) – właśnie jego przedawkowanie jest szkodliwe – i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu w produktach pochodzenia roślinnego (żółte, czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce oraz warzywa zielonolistne). Nadmiar tej witaminy powoduje utratę apetytu, zmiany skórne, osłabienie mięśni, a u dzieci zahamowanie wzrostu.

Witamina D jest dostarczana z pożywieniem (obfitują w nią ryby morskie i tran), ale powstaje też w organizmie dzięki oddziaływaniu na skórę promieni ultrafioletowych. By wytworzyła się odpowiednia ilość tej witaminy, wystarczy 20-minutowa ekspozycja na słońce fragmentu ciała. W nadmiarze to najbardziej toksyczna z witamin, przedawkowanie grozi wymiotami, nudnościami, zwapnieniem tętnic, uszkodzeniem nerek.

Witamina E jest zawarta w produktach roślinnych (oleje, migdały, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa). Jej dobrym źródłem są też masło, jajka, szprotki. Trudno o przedawkowanie witaminy E w pożywieniu, jest to możliwe przy suplementacji.

Witamina K występuje w zielonych warzywach liściastych, skórce owoców. Jest też produkowana przez bakterie jelitowe. Nadmiar tej witaminy (zdarza się rzadziej niż niedobór) może prowadzić do niedokrwistości.

Ocena: 4.1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 15.03.2017

Komentarze (1 - 4 z 4)
Pawel, 29.11.2017 14.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
takich bzdur dawno nie czytalem, zwlaszcza o witaminie D. odsylam autora do zapoznania sie z tematem u takich panow jak zieba, czerniak, jaskowski. znany jest przypadek przedawkowania witaminy D u 2 osob, ktore braly 1.700.000 jednostek (milion siedemset tysiecy) dziennie przez pol roku! przedawkowanie objawilo sie znacznie zwiekszonym poziomem D i... to na tyle. sam biore po 20.000 dziennie bo musze uzupelnic. spokojnie bez obaw mozna brac witamine A w jednostakach na poziomie 5000 dziennie. panowie chyba dostajecie kase od koncernow farmaceutycznych wypisujac takie brednie, lub tak was wyszkolono i nie macie zadnej wiedzy, kompletnie!
 
Paker, 10.12.2016 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapotrzebowanie przecietnego Kowalskiego: A- 0,8 mg. D- 0,005 mg E- 12 mg K- 4 mg.
 
ted, 27.10.2016 19.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To ile witaminy i której trzeba przyjąć żeby przedawkować. Zapomnieli napisać masło maślane.
 
bania, 25.11.2015 23.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
trzeba patrzeć w jakich olejach są rozpuszczone witaminy, które kupujemy!!! widziałam ostatnio np. wit. D-Vitum forte w oleju lnianym. Sam olej lniany jest już żródłem omega -3 więc taką witaminę na pewno warto kupić.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane? Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane?

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny...

więcej

1124

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

633

KAWA - właściwości lecznicze i zastosowanie kawy KAWA - właściwości lecznicze i zastosowanie kawy

Kawa ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż ma liczne właściwości lecznicze. Dlatego ziarna kawy są...

więcej

450

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

324

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu powinna składać się z warzyw: kapustnych, nasiona roślin strączkowych, zielonych części roślin, czyli sałaty, jarmużu, produktów pełnoziarnistych i...

Forum
data

Luty 19, 2018

Witam! Mam duży problem i chciałbym zwrócic się o poradę. Niedawno w moim życiu zawodowym pojawiła się szansa na lepsze stanowisko, świadomy tego zaprzestałem palenia marihuany. Wcześniej paliłem przez jakiś rok czasu około pół grama dziennie, może do 1 grama w wyskokach. Ostatni...

data

Luty 16, 2018

Mąkę można mielić również u siebie w domu. Korzystacie z takiej opcji. Podobno idealnie nadaje się do tego kraszer. Dodatkowo można mielić w nim również zioła.

data

Luty 13, 2018

woda woda woda i ziółka

data

Luty 12, 2018

Ja ogolnie tez mialam takie podejscie wiec zdecydowalam sie na catering ze zdrowego smaku. Samej nie chce mi się pilnowac tych makroskladniokow itd wiec pudełka, to mega opcja ;)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.