WARZYWA na obiad? Dobry pomysł!

2 komentarze

Jesień to najlepszy czas dla amatorów warzyw. Jedz ich dużo, bo chronią przed chorobami i nadwagą. Zamiast nieśmiertelnego tercetu – ziemniaki, mięso, surówka – na obiad proponujemy danie warzywne, na przykład bigos z cukinii lub pieczony bakłażan.

Dietetycy  niestrudzenie przekonują, że owoce i warzywa trzeba jadać 5 razy dziennie. O ile z owocami to się niektórym udaje (wliczając w to soki), to z warzywami jest trudniej. Łatwiej zjeść jabłko  niż paprykę – wymaga oczyszczenia z nasion – czy bakłażana, którego trzeba ugotować. 
Ale warzywa mają jedną ważną przewagę nad owocami: są znacznie mniej kaloryczne! Nie zawierają bowiem tak dużo sprzyjającej nadwadze fruktozy. Za to solidna porcja witamin i błonnika korzystnie wpływa na trawienie i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę.

Potrawy z warzyw

Warzywa znakomicie nadają się nie tylko jako składnik zupy i dodatek do drugiego dania. Mogą stanowić samodzielną potrawę. Taki obiad będzie lekko strawny i niskokaloryczny. A jak atrakcyjnie wygląda!

Czy wiesz, że warzywa takie jak:

» Pomidory są bogate w likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca i chroni przed nowotworami. W przetworzonych jest go więcej niż w świeżych!

» Bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje, które neutralizują szkodliwy wpływ bogatych w cholesterol składników (mięso, ser).

» Strąk papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ginie ona w wysokiej temperaturze (nie ma enzymu rozkładającego tę witaminę). Cenniejsza od zielonej jest czerwona i żółta.

» Małe cukinie, do 20 cm, są najbogatsze w beta-karoten, kwas foliowy, witaminę C. Nie trzeba ich obierać.

» Miks witamin z dodatkiem oliwy (może być też olej rzepakowy) dostarcza cennych kwasów tłuszczowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
juli, 03.06.2014 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To najlepsze, co można dla siebie zrobić! Brawo! Ja jem czasami (raz w tygodniu lub rzadziej) jajka albo rybę. Odstawiłam całkowicie nabiał. Czuję się rewelacyjnie i mam mnóstwo energii! Szkoda, że na takim portalu ciągle można przeczytać, że fruktoza zawarta w owocach sprzyja otyłości. Wszyscy, którzy podają tę informację opierają się na badaniu, w którym ludzie jedli w posiłkach dawki typu kilkadziesiąt gram SYROPU fruktozowego. Dla porównania: szklanka winogron (około 150g) zawiera 12g fruktozy, a są to owoce, które mają jej najwięcej (w każdym razie są na szczycie listy). Zawierają przy tym dużo witaminy C i K, a także witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę, miedź, mangan, potas, inne pierwiastki śladowe i cenne antyoksydanty. Przestańcie odstraszać ludzi od jedzenia owoców!!!
 
marabut, 17.12.2012 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od pewnego czasu jadam mięso , które bardzo lubię, ale świadomie ograniczam, jedynie 2 razy w tygodniu. Raz na tydzień, dwa jem danie sojowe- gulasz sojowy, kotleta sojowego czy tortellini z tofu (z Polsoi, bo nie używają GMO), kilka razy jakieś inne warzywa strączkowe- mogą być jako dodatek do zup warzywnych (ciecierzyca, różne fasole), mogą być jako dania samodzielne- farsze di krokietów, pierogów. i pozostałe dni warzywa. Bardzo mi z tym dobrze. Polecam.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

122

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

118

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

115

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

98

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 24, 2017

Pewnie że tak. Owsiane, jaglane, kokosowe, orzechowe, sojowe. Wszystko zrobisz w wyciskarce. Tylko trzeba wcześniej namoczyć albo podgotować ale to zależy od tego jakie ma to mleko być ;)

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.