Wartości odżywcze sera koziego - wszystko o kozim serze

2 komentarze

Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Coraz częściej wybieramy je zamiast przetworów z mleka krowiego. Jakie właściwości i wartości odżywcze kozich serów sprawiają, że są one tak zdrowe?

Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Mleko kozie jest tak wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że kozie sery są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Ser kozi - wartości odżywcze

Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka.
Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną serów jest Francja. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów i coraz częściej włączamy je do swojej diety. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef!, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.

Kto powinien jeść kozi ser?

Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki swoim właściwościom zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym. Według naukowców przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko kozie może być niekiedy stosowane zamiast mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Nie pijesz mleka? Jedz produkty, które zastępują mleko w diecie

Nie pijesz mleka? Jedz produkty, które zastępują mleko w diecie

SERY: żółte, kozie, owcze, pleśniowe

SERY: żółte, kozie, owcze, pleśniowe

Co pić zamiast MLEKA - gdy masz alergię na mleko, nietolerancję laktozy lub nie lubisz mleka

Co pić zamiast MLEKA - gdy masz alergię na mleko, nietolerancję laktozy lub nie lubisz mleka

MLEKO. Jakie mleko jest najzdrowsze?

MLEKO. Jakie mleko jest najzdrowsze?

Zdjęcia: Eurial

Aktualizacja: 28.09.2012

Komentarze (1 - 2 z 2)
Martyna, 26.08.2016 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak, kozi ser jest zdecydowanie świetną alternatywą dla osób dbających o zdrowie i przede wszystkim dla alergików. Po drugiej ciąży musiałam całkowicie zrezygnować z krowiego nabiału. Mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym i migdałowym, zaś ser zamieniłam właśnie na kozi. Ważna jest też jakość sera koziego :)
 
bibi, 14.08.2016 00.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zdrowie naszego organizmu jest bardzo ważne. Trzeba uważać co jemy itp. Kiedyś ciągle jadłam ciężkie i tłuste potrawy, aż w końcu powiedziałam dość i zmieniłam dietę. Teraz czuję sie o wiele lepiej i zdrowiej. Zaczęłam jeść dużo warzyw i owoców, a ser kozi to poleciła mi moja pani dietyk. Ja wybrałam ten chavroux, bo ma taki delikatny i łagodny śmietanowy smak. Więc polecam wszystkim kto jeszcze nie smakował koziego sera - warto:)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

67704

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

54536

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

51150

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46378

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Forum
data

Sierpień 29, 2016

Od dłuższego czasu walczę z nadprogramowymi kilogramami i wprowadzam wiele zmian do swojej diety, ale chyba najważniejsze dotyczą pieczywa. Ostatnio przerzuciłam się na pieczywo z piekarni asprod.com.pl, ale przede wszystkim staram wybierać się to z niskim indeksem glikemicznym no i...

data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.