Wartości odżywcze sera koziego - wszystko o kozim serze

4 komentarze

Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Coraz częściej wybieramy je zamiast przetworów z mleka krowiego. Jakie właściwości i wartości odżywcze kozich serów sprawiają, że są one tak zdrowe?

Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Mleko kozie jest tak wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że kozie sery są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Ser kozi - wartości odżywcze

Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka.
Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną serów jest Francja. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów i coraz częściej włączamy je do swojej diety. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef!, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.

Kto powinien jeść kozi ser?

Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki swoim właściwościom zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym. Według naukowców przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko kozie może być niekiedy stosowane zamiast mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Eurial

Aktualizacja: 28.09.2012

Komentarze (1 - 4 z 4)
Dupuś, 09.08.2017 11.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak tak to to , z którego zoo uciekł laluś
 
Laluś, 20.05.2017 06.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak tak to to ta Pani dietyk, Ona to wie
 
Martyna, 26.08.2016 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak, kozi ser jest zdecydowanie świetną alternatywą dla osób dbających o zdrowie i przede wszystkim dla alergików. Po drugiej ciąży musiałam całkowicie zrezygnować z krowiego nabiału. Mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym i migdałowym, zaś ser zamieniłam właśnie na kozi. Ważna jest też jakość sera koziego :)
 
bibi, 14.08.2016 00.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zdrowie naszego organizmu jest bardzo ważne. Trzeba uważać co jemy itp. Kiedyś ciągle jadłam ciężkie i tłuste potrawy, aż w końcu powiedziałam dość i zmieniłam dietę. Teraz czuję sie o wiele lepiej i zdrowiej. Zaczęłam jeść dużo warzyw i owoców, a ser kozi to poleciła mi moja pani dietyk. Ja wybrałam ten chavroux, bo ma taki delikatny i łagodny śmietanowy smak. Więc polecam wszystkim kto jeszcze nie smakował koziego sera - warto:)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

63

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

52

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

48

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

47

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.