TRUSKAWKI - smakołyk pełen witamin i mikroelementów

2 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Codzienna porcja truskawek w sezonie to bomba najlepszych substancji odżywczych - witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Truskawki to także naturalny kosmetyk i lek na bardzo wiele dolegliwości. Niestety, z powodu silnych właściwości uczulających, truskawek nie powinny jeść małe dzieci.

Czekamy na truskawki, marząc o wspaniałym aromacie i smaku. A przecież truskawki warto jeść nie tylko dlatego - mają niezwykłe wartości odżywcze. 10 dag to garstka, ale  pokrywa dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Dzienna porcja tych owoców pomaga zapobiec anemii. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi truskawki działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom. Przy całym tym bogactwie witamin i mikroelementów truskawki są niskokaloryczne - 100 g to tylko 28 kalorii.

Cukier w truskawkach

Cukier w truskawkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy (indeks glikemiczny truskawek wynosi 40). Poza tym owoce te zawierają bromelinę - enzym ułatwiający spalanie tłuszczu i trawienie białek. Żeby mógł dobrze pracować, należy zjeść truskawki na czczo lub przed posiłkiem. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga więc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek.

Truskawki obniżają ciśnienie i usuwają nadmiar złego cholesterolu

Letnia kuracja truskawkowa może ulżyć tym, którzy cierpią na schorzenia stawów, gdyż owoce te mają zdolność usuwania kwasu moczowego, podrażniającego stawy. Truskawki powinni jeść również amatorzy mięsa, bo odkwaszają organizm. Z kolei regulując pracę nerek i działając moczopędnie - obniżają ciśnienie. Truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, m.in. kwercetyny i kwasu elagowego, który ma zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Ważne

Ważne

Wartość odżywcza truskawek zależy od pogody, w jakiej dojrzewały. Deszcz oraz chłód mogą zmniejszyć ich wartość odżywczą nawet o połowę!

Truskawki uczulają

Truskawki należą do produktów silnie alergizujących. Z tego względu nie powinny ich w ogóle jadać dzieci do drugiego roku życia. Starszym wprowadzajmy truskawki do jadłospisu stopniowo. Uwaga: reakcja alergiczna może wystąpić nawet u dorosłych, którzy wcześniej nie mieli takich problemów. Dlatego nie jedzmy truskawek od razu w dużych ilościach. Ponieważ owoce te zawierają również salicylany, osoby uczulone na aspirynę (kwas salicylowy) najprawdopodobniej nie będą mogły ich jadać. Problem będą też mieli chorzy cierpiący na zespół jelita drażliwego. Warto wiedzieć, że drobne pesteczki na skórce i w miąższu owoców mogą spowodować silną biegunkę. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo właśnie z tego powodu będą zadowolone osoby, które cierpią na zaparcia.

Odmiany truskawek

Najlepsza odmiana na dżemy, soki i mrożonki to senga sengana. Owoce są duże, ciemnoczerwone i aromatyczne. Niemal równie wartościowa jest odmiana geneva. Truskawki murzynki, zwane też purpuratkami, nadają się do przetworów tylko w połączeniu z innymi owocami, np. agrestem czy rabarbarem. Z kolei ananas czy senga precosa to typowe odmiany deserowe truskawek. Za to wczesna kama jest idealna dla tych, którzy już na początku sezonu chcą mieć robienie przetworów z głowy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Przepisy na dania z truskawkami dla aktywnych

Przepisy na dania z truskawkami dla aktywnych

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 10.06.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Rev, 28.02.2017 20.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Truskawki powstały w wyniku modyfikacji genetycznych. Ciekawe że nie są szkodliwe jak kukurydza i inne z GMO?
 
Jukimia, 08.05.2012 21.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a znacie suszone cripsy? niebo w gebieeeee
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

165

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

134

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

130

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.