TAPIOKA - kasza z manioku. Właściwości odżywcze tapioki

Autor: Monika Majewska

Tapioka to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Nic dziwnego - jest lekkostrawna i pożywna. Poza tym nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma tapioka i wypróbuj przepisy na dania z tapioką.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Obecnie w rejonach uprawy (Brazylia, Gujana, a także w Azji - Jawa, Singapur) stanowi element codziennej diety i wyrabia się z niego nie tylko tapiokę.

Tapioka - kasza pozyskiwana z manioku

Maniok to egzotyczna roślina, której bulwy stanowią w kuchni Ameryki Południowej i Afryki podstawę żywienia (podobnie jak u nas ziemniaki). Bulwy manioku je się po ugotowaniu (w stanie surowym są trujące - zawarty w nich glikozyd manihotoksyna łatwo przechodzi w kwas pruski) lub otrzymuje się z nich (po wysuszeniu) mąkę skrobiową (kassawa), z której wypieka się chleb, placki i wytwarza alkohol o nazwie masato. Z bulw manioku otrzymuje się także kaszę o nazwie attike. Z kolei lekko tarte i smażone (w celu zakonserwowania) w oleju palmowym bulwy manioku to gari, a mieszanka wody z kassawą to fufu (foufou). Jednak w Polsce największą popularnością cieszy się tapioka.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 358 kcal
Białko ogółem - 0.19 g
Tłuszcz - 0.02 g
Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
Błonnik - 0.9 g

Witaminy

Tiamina – 0.004 mg
Witamina B6  - 0.008 mg
Kwas foliowy -  4 µg

Minerały

Wapń – 20 mg
Żelazo - 1.58 mg
Magnez - 1 mg
Fosfor - 7 mg
Potas - 11 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.12 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.005 g
jednonienasycone - 0.005 g
wielonienasycone - 0.003 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Tapioka - kasza z manioku dla alergików i osób chorych na celiakię

Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową. Warto wiedzieć, że glutenu nie zawierają też ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, amarantus, teffquinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów. Jednak tapioka - w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych - charakteryzuje się symboliczną zawartością białka (ok. 0,20 proc.) i sporą ilością węglowodanów (składa się z nich w niemalże 90 proc.).

Tapioka - kasza z manioku dla osób z wrażliwym żołądkiem

Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

Tapioka - zastosowanie w kuchni

Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.

Przed spożyciem tapiokę trzeba ugotować (samą lub w potrawie). Kulki są gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.

Jest stosowana także do wyrobu słodkich potraw mącznych podawanych jako deser, a więc naleśników, racuchów, omletów, sufletów, musów, galaretek, budyniu itp. Jednak w Polsce tapioka zyskała największą popularność dzięki bubble tea, czyli napojowi przygotowywanemu na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki. Kulki te można namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, dzięki czemu uzyska się ciekawy dodatek do drinków. Tapioka może być też zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Sprawdzi się także w sałatce zamiast kuskusu.

Jak przygotować rosół z tapioką?

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Tapioka - jak przechowywać i gotować kaszę z manioku?

Tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku. Wówczas można jej używać nawet 2 lata. Mniejsze kulki należy gotować około 40 minut. Te większe zazwyczaj są już przetworzone i trzeba tylko zalać je gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po ugotowaniu warto przelać je zimną wodą. Z kolei przed wykorzystaniem kuleczek tapioki zaleca się je namoczyć.

Tapioka i korzeń manioku - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Bulwy manioku bardzo trudno znaleźć na sklepowych półkach czy na straganach. Oferują je jedynie niektóre sklepy internetowe. Cena za 1 kg to ok. 15-25 zł. Takiego problemu nie ma z tapioką - jest ona dostępna w postaci różnej wielkości kulek (o średnicy od 1 do 8 milimetrów) lub mąki. Cena 400 g kuleczek wynosi ok. 10 zł.

Przepis Jakuba Kuronia na deser z tapioką i musem z mango

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Galeria: Tapioka
Ocena: 4
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 19.10.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane? Siemię lniane - właściwości odżywcze. Jak pić i stosować siemię lniane?

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny...

więcej

365

CZEREŚNIE - owoce dobre na stawy, tarczycę i młodą skórę CZEREŚNIE - owoce dobre na stawy, tarczycę i młodą skórę

Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody - owoce te są kopalnią witamin i soli mineralnych....

więcej

224

CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie...

więcej

215

Indeks glikemiczny (IG): TABELA. Jakie produkty mają niski IG? Indeks glikemiczny (IG): TABELA. Jakie produkty mają niski IG?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego...

więcej

209

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli nie masz bóli brzucha, kolek podwyższonej temperatury, to miejmy nadzieję, że folia się przemieszcza do jelit. Obserwuj więc swój kał bacznie, codziennie. Pasaż jelitowy może trwać nawet...

Forum
data

Czerwiec 16, 2018

Tran jest zdrowy, tylko trzeba dobry wybrać, żeby pochodził z dorszy i no i nie z hodowli, tylko takich wolno żyjących. Wtedy mamy pewność, że nie są niczym zanieczyszczone. Mollersa te wszystkie wymagania spełnia, dlatego ja go kupuję od lat.

data

Czerwiec 15, 2018

Owoce i warzywa mają tylko 15% minerałów w stosunku do ery przedunijnej, a więc ciężko jedząc takie napompowane 3 pierwiastkami i wodą produkty uzupełnić minerały oraz witaminy. Dziś suplementacja jest potrzebna coraz większej liczbie ludzi. Witaminę C polecam kupić w sklepie internetowym...

data

Czerwiec 11, 2018

Witam Pisze w sprawie kapsułek z ziołami które chciałbym sam robić, a mianowicie chodzi mi o to gdzie mógłbym się dowiedzieć czy moje kapsułki działają i jaki maja wpływ na organizm, czy jest jakaś instytucja do której można wysłać dana partie i uzyskać od nich odpowiedz ?...

data

Czerwiec 06, 2018

Trzeba pamiętać, żeby zażywać ruchu i dbać o dobrą dietę. Biorę też ecomer, żeby wzmacniać odporność w szczególności w okresach jesienno-zimowych kiedy infekcje się najczęściej zdarzają.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.