SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

11 komentarze
Autor: Monika Majewska

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze mają szparagi i jak je przyrządzić, by działały na partnera tak jak lubczyk czy kawior.

Szparagi białe, zielone i fioletowe są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy.

  • szparagi zielone – ich wypustki wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popularność zyskały także we Francji.
  • szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać, przez co tracą cenne wartości odżywcze. W Polsce białe szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.
  • szparagi fioletowe rosną tylko kilka centymetrów nad ziemią i posiadają grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Fioletowe szparagi różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. W związku z tym spotyka się je dość rzadko (głównie w Anglii i we Włoszech).

Właściwości odżywcze i lecznicze szparagów

Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina - prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;

W jakiej postaci najlepiej spożywać szparagi?

Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Dobrze smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny. W takiej postaci są najskuteczniejszym afrodyzjakiem.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować wzdęcia.

Czy kobieta w ciąży może jest szparagi?

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka, np. rozszczepu kręgosłupa. Ponadto szparagi świetnie zaspokajają większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży.

Szparagi a karmienie piersią

Kobiety karmiące piersią bez obaw mogą spożywać szparagi. Specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka twierdzą, że za pomocą szparagów można uzupełniać niedobory wapnia - pierwiastka niezbędnego dla rozwijającego się dziecka.

Szparagi jako afrodyzjak

Zawarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy we krwi -  neuroprzekaźnika intensyfikującego orgazm. Ponadto szparagi zawierają fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu - hormonu odpowiadającego za popęd płciowy. Ilość fitoestrogenów w szparagach nie jest na tyle duża, by musiały wyeliminować je z diety kobiety w ciąży i karmiące.

Dlaczego po spożyciu szparagów mocz ma nieprzyjemny zapach?

Podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, tj: metanotiol, dimetylosulfid, dimetylodisulfid, dimetylosulfotlenek, dimetylosulfon i bis-(metyltio)metan. Wszystkie z nich mają charakterystyczne, odrażające zapachy. Większość z nas wydziela ten nieprzyjemny zapach, ale tylko kilkadziesiąt procent jest w stanie go wyczuć.

Zobacz wideo - jak obierać i gotować szparagi?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 11)
świnia, 28.04.2017 14.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
człowiek swinia też wszystko zje xd
 
Bożena, 16.06.2016 14.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do polaczek;jak przeczytałam treść twojego komentarza to wątpię w twoją inteligencję i kulture
 
Nika, 22.05.2016 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie je się surowych szparagów. Gotowane lub podsmażone. Może trafiłaś na jakieś spryskane...bo normalne szparagi nie są trujące. Albo na Ciebie źle zadziałały.
 
Mr.SzparaG, 09.05.2016 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ty madra jestes to powinien ktos inny ocenic, piszac jednak ze szparagi to trucizna, sama w sumie sobie wystawiasz ocene
 
Mądra Polka po szkodzie, 02.05.2016 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szparagi to trucizna. Zachęcona ich rzekomą zdrowotnością, przygotowałam pęczek szparagów zielonych na kolację (surowe +gotowane). Smakowo średnie, przeszkadzał mi gorzki posmak główek, ale da się zjeść. Natomiast późniejsze efekty: MASAKRA. Ostre bóle brzucha w nocy, intensywny zapach moczu mocno szparagowy (taki szklarniany), a następnego dnia... biegunki oraz stan podgorączkowy.
 
aa, 20.05.2015 23.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"polaczek", współczuję słabo rozwiniętych kubków smakowych i zwojów mózgowych odpowiedzialnych za rozwój kultury osobistej. Myślę, że jesteś młody i jak popracujesz nad sobą to możesz to jeszcze zmienić.
 
uuu, 04.05.2015 11.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szparagi zielone pyszne z masełkiem i bułeczka tarta
 
Jolina, 03.05.2015 12.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Juz po niedzielnym obiedzie,pycha! obgotowane szparagi ulozone na omlecie z szynka i zwiniete,wraz z sosem holenderskim i odrobinka ziol cietych..........
 
bonjour, 25.02.2015 18.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do Polaczka: Widocznie nigdy nikt ci nie przyrządził dobrze zrobionych szparagów, a sam nie potrafisz. Więc nie pisz głupot i wsuwaj kluski z serem skoro jesteś taki smakosz. I nie zapomnij popić coca colą.
 
Polka, 29.01.2015 23.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A flaczki lubisz, Polaczek? Jak te robale co na cmentarzach trupami sie zywia.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

334

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

334

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

319

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

316

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.