SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

11 komentarze
Autor: Monika Majewska

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze i wartości odżywcze mają szparagi i jak je przyrządzić, by działały na partnera, tak jak lubczyk czy kawior.

Szparagi - białe, zielone i fioletowe - to roślina o długich, gałęzistych pędach z drobnymi, łuskowatymi listkami. Ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej.

Właściwości odżywcze i lecznicze szparagów

Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:

Szparag lekarski jest warzywem charakteryzującym się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych. Pędy szparagów zawierają także łatwostrawne białka, cukry.
  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina - prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze szparagów gotowanych (w 100 g)

Wartość energetyczna - 22 kcal
Białko ogółem - 2.40 g
Tłuszcz - 0.22 g
Węglowodany - 4.11 g (w tym cukry proste 1.30 g)
Błonnik - 2.0 g

Witaminy

Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.162 mg
Ryboflawina – 0.139 mg
Niacyna - 1.084 mg
Witamina B6  - 0.079 mg
Kwas foliowy -  149 µg
Witamina A – 1006 IU
Witamina E – 1.50 mg
Witamina K - 50.6 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0.91 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 54 mg
Potas - 224 mg
Sód – 14 mg
Cynk - 0.60 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Szparagi obniżą ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmocnią serce

Szparag jest także źródłem roślinnych steroli. Rola żywieniowa fitosteroli związana jest z ich zdolnością  do obniżania poziomu cholesterolu we krwi oraz z kompetencyjnym hamowaniem wychwytu cholesterolu jelitowego.

Szparagi na infekcje dróg moczowych i nerki

Szparagi mają właściwości moczopędne, dlatego są polecane w przebiegu infekcji dróg moczowych. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. W dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.

Szparagi dobre na wzrok

Szparagi są skarbnicą beta-karotenu, który nie tylko wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, lecz także pracę oczu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają szparagi?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Szparagi a ciąża - czy kobieta w ciąży może jest szparagi?

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka, np. rozszczepu kręgosłupa. Ponadto szparagi świetnie zaspokajają większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży. 10 ugotowanych pędów szparagów to połowa dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Szparagi a karmienie piersią

Kobiety karmiące piersią bez obaw mogą spożywać szparagi. Specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka twierdzą, że za pomocą szparagów można uzupełniać niedobory wapnia - pierwiastka niezbędnego dla rozwijającego się dziecka.

Szparagi jako afrodyzjak

Zawarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy we krwi -  neuroprzekaźnika intensyfikującego orgazm. Ponadto szparagi zawierają fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu - hormonu odpowiadającego za popęd płciowy. Ilość fitoestrogenów w szparagach nie jest na tyle duża, by musiały wyeliminować je z diety kobiety w ciąży i karmiące.

W jakiej postaci najlepiej spożywać szparagi?

Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Dobrze smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny. W takiej postaci są najskuteczniejszym afrodyzjakiem.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować wzdęcia.

Dlaczego po spożyciu szparagów mocz ma nieprzyjemny zapach?

Podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, tj: metanotiol, dimetylosulfid, dimetylodisulfid, dimetylosulfotlenek, dimetylosulfon i bis-(metyltio)metan. Wszystkie z nich mają charakterystyczne, odrażające zapachy. Większość z nas wydziela ten nieprzyjemny zapach, ale tylko kilkadziesiąt procent jest w stanie go wyczuć.

Szparagi - rodzaje

  • szparagi zielone – ich wypustki wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popularność zyskały także we Francji
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca.
  • szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać, przez co tracą cenne wartości odżywcze. W Polsce białe szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.
  • szparagi fioletowe rosną tylko kilka centymetrów nad ziemią i posiadają grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Fioletowe szparagi różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. W związku z tym spotyka się je dość rzadko (głównie w Anglii i we Włoszech).

Zobacz wideo - jak obierać i gotować szparagi?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.05.2017

Komentarze (1 - 10 z 11)
do polaczek, 14.05.2017 06.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Plew, jest to odpad po czyszczeniu zboża. Gratuluje wiedzy i inteligencji kolego. A świnia je wszystko tak jak ty, nawet chipsy i jak jej polejesz to i coli się napije, a szparag nie spożywa bo jej na to nie stać !
 
Bożena, 16.06.2016 14.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do polaczek;jak przeczytałam treść twojego komentarza to wątpię w twoją inteligencję i kulture
 
Nika, 22.05.2016 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie je się surowych szparagów. Gotowane lub podsmażone. Może trafiłaś na jakieś spryskane...bo normalne szparagi nie są trujące. Albo na Ciebie źle zadziałały.
 
Mr.SzparaG, 09.05.2016 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ty madra jestes to powinien ktos inny ocenic, piszac jednak ze szparagi to trucizna, sama w sumie sobie wystawiasz ocene
 
Mądra Polka po szkodzie, 02.05.2016 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Szparagi to trucizna. Zachęcona ich rzekomą zdrowotnością, przygotowałam pęczek szparagów zielonych na kolację (surowe +gotowane). Smakowo średnie, przeszkadzał mi gorzki posmak główek, ale da się zjeść. Natomiast późniejsze efekty: MASAKRA. Ostre bóle brzucha w nocy, intensywny zapach moczu mocno szparagowy (taki szklarniany), a następnego dnia... biegunki oraz stan podgorączkowy.
 
aa, 20.05.2015 23.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"polaczek", współczuję słabo rozwiniętych kubków smakowych i zwojów mózgowych odpowiedzialnych za rozwój kultury osobistej. Myślę, że jesteś młody i jak popracujesz nad sobą to możesz to jeszcze zmienić.
 
uuu, 04.05.2015 11.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szparagi zielone pyszne z masełkiem i bułeczka tarta
 
Jolina, 03.05.2015 12.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Juz po niedzielnym obiedzie,pycha! obgotowane szparagi ulozone na omlecie z szynka i zwiniete,wraz z sosem holenderskim i odrobinka ziol cietych..........
 
bonjour, 25.02.2015 18.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do Polaczka: Widocznie nigdy nikt ci nie przyrządził dobrze zrobionych szparagów, a sam nie potrafisz. Więc nie pisz głupot i wsuwaj kluski z serem skoro jesteś taki smakosz. I nie zapomnij popić coca colą.
 
Polka, 29.01.2015 23.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A flaczki lubisz, Polaczek? Jak te robale co na cmentarzach trupami sie zywia.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

171

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

137

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

135

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

133

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.