Speck - szynka tradycyjnie uwędzona

1 komentarze

„Speck“ czyli szynka wędzona to regionalny produkt południowotyrolski, wpisany na unijną listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym. Tylko tutaj w miejscu styku kultury śródziemnomorskiej i alpejskiej mogła powstać ta wyjątkowa metoda wędzenia szynki.

W życiu południowych Tyrolczyków „Speck“, czyli wędzona szynka, odgrywa od niepamiętnych czasów ważną rolę. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIII w, z okresu książąt tyrolskich. Dla mieszkańców Tyrolu wędzonki były jedyną możliwością zgromadzenia na zimę zapasów mięsa dostarczającego energii do ciężkiej pracy w polu.

Chłodne i suche górskie powietrze i doskonalona przez stulecia umiejętność konserwowania żywności w rejonie Morza Śródziemnego i w Europie Północnej stały się idealnymi przesłankami dla wytwarzania pikantnego „Specku”. Wraz z upływem czasu, metody konserwowania żywności były coraz bardziej doskonalone.

Południowotyrolska wędzona szynka bejcowana w chłodzie

Nadal przestrzega się tradycyjnej kolejności wytwarzania - od wytrybowania udźca, aż po wielotygodniowe dojrzewanie. Na początku procesu, po wytrybowaniu udźca, następuje „bejcowanie” z wykorzystaniem indywidualnych mieszanek przypraw do zalewy (ich receptura przekazywana jest z pokoleniana pokolenie), które oprócz soli i pieprzu zawierają wyłącznie naturalne zioła takie jak liść laurowy, rozmaryn czy jałowiec. Aby przyprawy mogły równomiernie wchłonąć w mięso jest on systematycznie obracany przez trzy tygodnie w chłodnym pomieszczeniu.
Do procesu wędzenia wykorzystywane jest drewno niskożywiczne, a temperatura nie może przekraczać 20°C, dzięki czemu nie dochodzi do zamykania się por mięsa. Ma to na celu wytworzenie możliwie najbardziej łagodnego aromatu.

Dopiero po wędzeniu rozpoczyna się proces dojrzewania. W zależności od wagi końcowej udźca ten proces trwa przeciętnie 22 tygodnie. W tym czasie jest on przechowywany na powietrzu, w temperaturze 15°C i wilgotności od 60% do 90%. W trakcie procesu dojrzewania na udźcu powstaje cienka warstwa nalotu pleśniowego, która jest gwarancją równomiernego dojrzewania we wnętrzu szynki. Zapobiega to zbyt szybkiemu wysuszeniu i wytwarza ten szczególny smak orzechów włoskich i świeżych borowików, który wyróżnia południowotyrolskich „Speck” spośród wszystkich innych rodzajów szynki surowej. Po zakończeniu dojrzewania warstwa pleśni jest usuwana.

Ważne

Ważne

Wartość odżywcza w 100g:

31,37 g białka
23,30 g tłuszczu
0,50 g węglowodanów
335,31soli kcal
nie więcej niż 5% soli

Szynka smaczna, bo sprawdzona

W 1996 r. wpisano południowotyrolski „Speck” na unijną listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym (ChOG). Ten znak jakości UE otrzymują wyłącznie produkty, które są wytwarzane w Południowym Tyrolu w oparciu o tradycyjną technologię wytwarzania, na podstawie jednolitych warunków i przy zachowaniu kontroli według międzynarodowych norm. Wspólnie z niezależną placówką kontrolingu INEQ (Istituto Nord Est Qualita) z San Daniele, Consortium Südtiroler Speck stworzyło wszechstronny system kontroli, który jest zorientowany na standardy produktów o najwyższym wizerunku jakościowym na przedmiotowym rynku - Parma i San Daniele.

Każdy producent jest odwiedzany średnio dwa razy na tydzień przez jednego z czterech etatowych kontrolerów. Jako surowiec wykorzystuje się wyłącznie chude szynki wieprzowe z pełnowartościowego mięsa zgodnie ze specyfikacją. Specyfikacja dotyczy między innymi rasy trzody chlewnej, stosowanych pasz oraz prawidłowej hodowli zwierząt, ich transportu i uboju. Ponadto sprawdzane są ciężar, temperatura i wartość PH udźców oraz wszelkie inne właściwości istotne dla optymalnej jakości „Specku”. Zanim  trafi on do konsumentów bada się jego zapach, smak, zawartość soli, stosunek tłuszczu do chudego mięsa oraz czas dojrzewania. Dopiero po spełnieniu wszystkich warunków wyrób otrzymuje znak jakości Speck g.g.A., który jest wypalany na skórze.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Archiwum

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
piotr, 08.08.2010 17.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wszyscy się zachwycają szynką parmeńską,ale ten tylko ktory spróbował mojej szynki ma inne zdanie.Moja szynka ma tylko jedną wadę - trzeba koniecznie uwarzać na paluchy bo mogą zostać między zębami.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu nie tylko na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

40960

POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają...

więcej

26839

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Bunt to super sygnał z organizmu! Masz rację, warto coś z tym zrobić. Zacznij od wykonania badań krwi, aby wykluczyć insulinooporność. Zbadaj również poziom kortyzolu i testosteronu. Od czego można...

Super, że jest cel! No, może jego wizja, a wręcz chęć bycia nareszcie szczupłym. Zdecydowanie popieram! Zaczęłabym od określenia szczegółowo, co chcesz osiągnąć. Rozumiem, że redukcję. Ale ile, w...

Nie podała pani swojego wzrostu, zatem nie mogę obliczyć BMI i zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest bowiem wartość odżywcza diety, poziom deficytu energetycznego oraz wielkość posiłków. ...

Grupy wsparcia
data

Marzec 04, 2015

Odchudzanie rozpocząłem w maju 2014. Na pierwszej wizycie(10 maj 2014) w Centrum Leczenia Otyłości ważyłem 158,5 kg. Dziś(04-03-2015) ważę 107 kg. Na początku ubywało mnie 8 kg/miesiąc, 5 kg/ miesiąc a teraz 1,5 - 2 kg/miesiąc. Dostałem dietę i w sumie do dnia dzisiejszego prawie nic się...

data

Marzec 04, 2015

Jestem kobietą zdrowiejącą z kompulsywnego objadania się zgodnie z zasadami Anonimowych Żarłoków. Moim problemem jest to, że wciąż martwię się, że jem za dużo. Proszę, aby ktoś spojrzał na mój jadłospis obiektywnie i doradził czy powinnam coś zmienić. Mam 23 lata, ważę ok. 80 kg przy...

data

Marzec 03, 2015

całe życie żyłam w cieniu siostry z powodu tego że ona była szczupła a ja niestety nie. Miała lepszych chłopaków, wychodziła na imprezy, do klubów a ja niestety zostawałam w domu. Walczyłam ze swoją nadwagą na różne sposoby. Różne diety, różne suplementy. Metody koleżanek, nic nie...

data

Marzec 04, 2015

Ja czekam na podatek od oddychania Kopacz do wszystkiego jest zdolna lawirantka!

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.