SOJA łagodzi menopauzę, zastępuje mleko i mięso, obniża cholesterol, chroni przed rakiem

24 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Mleko sojowe może zastąpić mleko krowie. Soja powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale nie tylko - produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, łagodzą objawy menopauzy, chronią przed miażdżycą i chorobami serca.

50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego albo 150 g wołowiny. Sojowe białko jest porównywalne ze zwierzęcym, a niektórymi zaletami je przewyższa. Nie zawiera bowiem szkodliwych puryn, związków organicznych powodujących odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Zapobiega więc osteoporozie. Naukowcy uważają też, że zbyt dużo białka zwierzęcego powoduje rozwój nowotworów i chorób układu krążenia.  Produkty z soi, serki czy kotlety, zachowują wysoką zawartość białka, ale za to mają mało tłuszczu. Mleko sojowe inaczej smakuje niż krowie, ma mniej wapnia i witaminy D, za to dużo białka i witamin z grupy B.   

Co zawiera soja

Oprócz dużej ilości białka roślina ta jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Soja zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 proc. Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory.  Te właściwości zachowuje też genetycznie modyfikowana soja. Naukowcy nie stwierdzili jak dotąd negatywnego wpływu jedzenia zmienionej genetycznie soi na zdrowie człowieka. Taka żywność bowiem należy do najdokładniej badanych produktów świata. W Polsce istnieje obowiązek znakowania żywności z genetycznie zmodyfikowanych nasion i zbóż.  

Ważne

Ważne

Jarzynowa odmiana tej rośliny ma największe walory odżywcze i smakowe. W latach 30. XX wieku zalety soi docenili Amerykanie, wykorzystując ją jako... paszę dla zwierząt. Później odkryto inne jej właściwości. W strąkach soi są ukryte po 2-3 owalne ziarna, w kolorach od kremowożółtego po czarny. 

Soja jedzona w nadmiarze może zaszkodzić  

Choć jest bardzo zdrowa i lekko strawna, można jej jeść do 50 g dziennie. Ziarna soi, podobnie jak innych roślin strączkowych, zawierają tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Długotrwałe spożywanie dużych ilości soi może doprowadzić do powstania wola tarczycy. Należy pamiętać, że gotowanie i przetwarzanie zmniejsza co prawda zawartość tych szkodliwych substancji, ale tylko o 30 proc. 

Jak należy przyrządzać soję

Duża ilość gotowych produktów lub pół-produktów sojowych, takich jak makaron, kostka, mleko, kotlety „mielone" czy „schabowe" powoduje, że mało kto samodzielne przyrządza potrawy z soi.  Jeśli jednak zdecydujemy się na to, należy postępować podobnie jak z fasolą czy grochem. Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez osiem godzin. Po odcedzeniu zalewamy soję świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Gotowana - nadaje się do zup, potraw duszonych, gulaszów jarskich, sałatek. Podobnie, jak surowych ziaren, nie jemy też surowych kiełków sojowych, które zawsze trzeba wcześniej sparzyć lub zblanszować.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 18.10.2015 22:41
Zjadłem dzisiaj dwa kotlety sojowe, czy po tym zostanę już kobietą ? Myślę że to Ci nie grozi, musiałbyś wpieprzyć co najmniej wagon kotletów sojowych...:D
Nie zarejestrowany, 18.10.2015 18:41
Soja obniża poziom testosteronu Zjadłem dzisiaj dwa kotlety sojowe, czy po tym zostanę już kobietą ?
 

Mleko sojowe nie zawsze dobre

Pod względem odżywczym mleko sojowe może, podobnie jak serek tofu, zastąpić krowi nabiał. Nie zawiera laktozy, jest więc bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują. By poprawić smak mleka sojowego, dosładza się je naturalnymi substancjami (np. taumatyną) i wzbogaca wapniem. Na rynku można kupić mleko o smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku. Ten idealny obraz zakłóca jednak fakt, że sojowe substytuty mleka często powodują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, objawiające się biegunką, wymiotami, a nawet gorączką. Problem ten dotyczy nie tylko dzieci, ale i osób dorosłych, dlatego produkty sojowe należy wprowadzać do diety stopniowo i w małych ilościach.

Soja łagodzi menopauzę, zapobiega nowotworom kobiecym

Regularne jedzenie produktów sojowych nie usunie, ale z pewnością złagodzi najbardziej dokuczliwe objawy przekwitania, takie jak nieprzyjemne uderzenia gorąca, pocenie się czy zbytnią nerwowość. To wynik działania naturalnych hormonów, fitoestrogenów. Wiadomo, że jeden z nich - genisten - działa hamująco na rozrost komórek rakowych. Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić własne samopoczucie, ale też zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy. To właśnie dietą obfitującą w soję tłumaczy się mniejszą aż o 60 proc.  zachorowalność mieszkanek Azji na nowotwory piersi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 24)
, 30.01.2017 22.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Soja jest alergenem. Nie takim znowu silnym, ale jednak (źródło: www.bnt-sigma.pl).
 
anna, 13.10.2016 09.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kukurydza, soja 90%(i chcecie mi powiedzieć, że Polska jako jedyny kraj ma nie modyfikowaną soję? ) , ryż najbardziej genetycznie zmodyfikowane produkty na świecie a każdy się podnieca soją, że taka lecznicza. Wierząc internetowi to takżdy prodkut jest przeciw rakowi i leczy:) W Niemczech i Francji już po mału zaczynają zmieniać produkty sojowe na produkty z Łubinu bo ludzie mają coraz większą świadomość co jedzą i co im producenci zdrowej żywności wciskają:) Orkisz, kokos mogę uwierzyć, że coś w sobie mają ale soja? Soja również nie jest wskazana ludziom z chorobami tarczycy, gdyż spowalnia działanie organizmu, i produkcji hormonów zatem wcale taka zdrowa nie jest. Pozatym ma taką właściwość, że mężczyźni spożywający dużo soji są bardzo płaczliwi jak niewiasty. Wnioseki?
 
Kasssia, 27.05.2015 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czytałam że soja jest bezpieczna dla większości ludzi, powninny na nią uważać osoby które mają problemy z kamieniami szczawianowo-wapniowymi, a także chorujący na niedoczynność tarczycy. Ale jest bezpieczna zarówno dla kobiet, mężczyzn a nawet dzieci. tu kilka ciekawych informacji o soi: http://mozgi.pl/czy-jedzenie-produktow-sojowych-moze-byc-szkodliwe-dla-zdrowia-706B
 
kola, 02.04.2015 10.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Żywność modyfikowana genetycznie jest wytworzona przez ludzi chcących być mądrzejszymi od natury. A ludzki organizm odpowiednio reaguje na tę modyfikację, której nie zna. Niby medycyna się rozwija, a rodzi się coraz więcej dzieci z wadami, kilkulatki mają raka nie mówiąc o ludziach dorosłych. To od jedzenia modyfikowanego genetycznie i chemii w jedzeniu.
 
oczko, 04.04.2014 09.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie przestałam kupować suplementy diety z soją. Brałam je od 2 lat po operacji usunięcia jajników i macicy. Zalecil mi je lekarz zamiast kuracji hormonalnej. Wydałam kupę pieniędzy a rezultatów pozytywnych nie było. Mam niesamowite uderzenia gorąca, które utrudniają mi życie. Do tego dochodzi złe samopoczucie, ogólne otępienie i ociężałość. Dodam że odżywiam się zdrowo bo lubię jarzyny i używam ich sporo pod każdą postacią.
 
ad, 24.08.2013 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
po pierwsze tak, mnie antybiotyk wyleczyl z INFEKCJI RANY po operacji, wiec dzialaja leki jednak maja skutki uboczne o ktorych jestes poinformowana. cos za cos kazdy ma swoj rozum i potrzeba troche krytycyzmu zeby odroznic dobre informacje i zle i wykorzystywac je na wlasny pozytek. po drugie, artykul byl o produktach sojowych ale nie byla to koniecznie soja modyfikowana jak w twoim domysle. ludzie, czytajcie ze zrozumieniem - tego ucza w szkolach przynajmniej mnie uczyli jakies 6 lat temu jeszcze. i idzcie po rozum do glowy, informacje zawarte w internecie trzeba umiec klasyfikowac a nie wszystko lykac jak dziki pelikan:)
 
ad, 24.08.2013 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
studiujesz biologie? i tego sie na niej uczysz? tym rozumowaniem to bedziesz zrec powietrze bo na uprawe wszystkiego potrzeba ZIEMI. druga sprawa to w tym tempie juz by tej amazonii dawno nie bylo. nie lykaj wszystkiego co jest w internecie lub w reklamie charytatywnej w tv, spozywanie bezposrednio produktow sojowych zamiast zwierzat nia karmionych powoduje zmniejszenie upraw a nie zwiekszenie. zreszta..nic zmienic nie mozesz chyba ze ktos zakaze rodzenia sie ludziom na jakies 20 lat:) moze sie populacja zmniejszy to i amazonia przetrwa. chetna zeby sie poswiecic i nie miec dzieci?
 
fikor, 16.04.2013 15.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej jeść soję przetworzoną, tzn. w postaci tofu, których jest bardzo duży wybór, np. marynowane, wędzone, naturalne (Polsoja), z różnymi dodatkami (sunfood), zwykłe, jedwabiste. Polecam też tempeh.
 
traviatta, 17.12.2012 21.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy mam wpływ na karczowanie dżungli amazońskiej, ale wiem, ze mam wpływ na swoje zdrowie. I dlatego proszę mi wybaczyć, ale będę nadal jadła tofu i pasty sojowe z Polsoi. I nazwa firmy tym razem ma znaczenie- używają soi niemodyfikowanej.
 
jędrek, 17.10.2011 09.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soja to karma dla bydła, mleko od krowy jest pokarmem cieląt, nie rozumiem po co zastępować niejadalne niejadalnym i szkodliwym wręcz pożywieniem, poza tym zgoda co do białka zwrzęcego, w diecie ludzi zachodu jest go 5x więcej niż potrzebujemy
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

327

Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

313

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

297

Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i...

więcej

292

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W twoim przypadku niezbędna jest wizyta u lekarza i wykonanie niezbędnych badań. Trzeba je wykonać, aby wiedzieć, czy nie masz chorób tarczycy, nadnerczy, no i cukrzycy. Wtedy łatwiej będzie podjąć i...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.