SOJA łagodzi menopauzę, zastępuje mleko i mięso, obniża cholesterol, chroni przed rakiem

21 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Mleko sojowe może zastąpić mleko krowie. Soja powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale nie tylko - produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, łagodzą objawy menopauzy, chronią przed miażdżycą i chorobami serca.

50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego albo 150 g wołowiny. Sojowe białko jest porównywalne ze zwierzęcym, a niektórymi zaletami je przewyższa. Nie zawiera bowiem szkodliwych puryn, związków organicznych powodujących odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Zapobiega więc osteoporozie. Naukowcy uważają też, że zbyt dużo białka zwierzęcego powoduje rozwój nowotworów i chorób układu krążenia.  Produkty z soi, serki czy kotlety, zachowują wysoką zawartość białka, ale za to mają mało tłuszczu. Mleko sojowe inaczej smakuje niż krowie, ma mniej wapnia i witaminy D, za to dużo białka i witamin z grupy B.   

Co zawiera soja

Oprócz dużej ilości białka roślina ta jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Soja zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 proc. Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory.  Te właściwości zachowuje też genetycznie modyfikowana soja. Naukowcy nie stwierdzili jak dotąd negatywnego wpływu jedzenia zmienionej genetycznie soi na zdrowie człowieka. Taka żywność bowiem należy do najdokładniej badanych produktów świata. W Polsce istnieje obowiązek znakowania żywności z genetycznie zmodyfikowanych nasion i zbóż.  

Ważne

Ważne

Jarzynowa odmiana tej rośliny ma największe walory odżywcze i smakowe. W latach 30. XX wieku zalety soi docenili Amerykanie, wykorzystując ją jako... paszę dla zwierząt. Później odkryto inne jej właściwości. W strąkach soi są ukryte po 2-3 owalne ziarna, w kolorach od kremowożółtego po czarny. 

Soja jedzona w nadmiarze może zaszkodzić  

Choć jest bardzo zdrowa i lekko strawna, można jej jeść do 50 g dziennie. Ziarna soi, podobnie jak innych roślin strączkowych, zawierają tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Długotrwałe spożywanie dużych ilości soi może doprowadzić do powstania wola tarczycy. Należy pamiętać, że gotowanie i przetwarzanie zmniejsza co prawda zawartość tych szkodliwych substancji, ale tylko o 30 proc. 

Jak należy przyrządzać soję

Duża ilość gotowych produktów lub pół-produktów sojowych, takich jak makaron, kostka, mleko, kotlety „mielone" czy „schabowe" powoduje, że mało kto samodzielne przyrządza potrawy z soi.  Jeśli jednak zdecydujemy się na to, należy postępować podobnie jak z fasolą czy grochem. Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez osiem godzin. Po odcedzeniu zalewamy soję świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Gotowana - nadaje się do zup, potraw duszonych, gulaszów jarskich, sałatek. Podobnie, jak surowych ziaren, nie jemy też surowych kiełków sojowych, które zawsze trzeba wcześniej sparzyć lub zblanszować.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 23.03.2011 11:23
wyczytałam ze dla mojej grupy krwii A niewskazane jest mięso i nabiał,więc spróbowałm soji i muszę przyznać że jest duża zmiana,moje trawienie jest super,oczywiście nie przestawiłam sie w 100% ale codzienne sniadanko sojowe załatwiło sprawe ,mięsa jem bardzo mało i duzo mniej nabiału,czuje sie swietnie
Nie zarejestrowany, 23.03.2011 11:11
soja mi odpowiada
 

Mleko sojowe nie zawsze dobre

Pod względem odżywczym mleko sojowe może, podobnie jak serek tofu, zastąpić krowi nabiał. Nie zawiera laktozy, jest więc bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują. By poprawić smak mleka sojowego, dosładza się je naturalnymi substancjami (np. taumatyną) i wzbogaca wapniem. Na rynku można kupić mleko o smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku. Ten idealny obraz zakłóca jednak fakt, że sojowe substytuty mleka często powodują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, objawiające się biegunką, wymiotami, a nawet gorączką. Problem ten dotyczy nie tylko dzieci, ale i osób dorosłych, dlatego produkty sojowe należy wprowadzać do diety stopniowo i w małych ilościach.

Soja łagodzi menopauzę, zapobiega nowotworom kobiecym

Regularne jedzenie produktów sojowych nie usunie, ale z pewnością złagodzi najbardziej dokuczliwe objawy przekwitania, takie jak nieprzyjemne uderzenia gorąca, pocenie się czy zbytnią nerwowość. To wynik działania naturalnych hormonów, fitoestrogenów. Wiadomo, że jeden z nich - genisten - działa hamująco na rozrost komórek rakowych. Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić własne samopoczucie, ale też zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy. To właśnie dietą obfitującą w soję tłumaczy się mniejszą aż o 60 proc.  zachorowalność mieszkanek Azji na nowotwory piersi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 21)
oczko, 04.04.2014 09.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie przestałam kupować suplementy diety z soją. Brałam je od 2 lat po operacji usunięcia jajników i macicy. Zalecil mi je lekarz zamiast kuracji hormonalnej. Wydałam kupę pieniędzy a rezultatów pozytywnych nie było. Mam niesamowite uderzenia gorąca, które utrudniają mi życie. Do tego dochodzi złe samopoczucie, ogólne otępienie i ociężałość. Dodam że odżywiam się zdrowo bo lubię jarzyny i używam ich sporo pod każdą postacią.
 
ad, 24.08.2013 15.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
po pierwsze tak, mnie antybiotyk wyleczyl z INFEKCJI RANY po operacji, wiec dzialaja leki jednak maja skutki uboczne o ktorych jestes poinformowana. cos za cos kazdy ma swoj rozum i potrzeba troche krytycyzmu zeby odroznic dobre informacje i zle i wykorzystywac je na wlasny pozytek. po drugie, artykul byl o produktach sojowych ale nie byla to koniecznie soja modyfikowana jak w twoim domysle. ludzie, czytajcie ze zrozumieniem - tego ucza w szkolach przynajmniej mnie uczyli jakies 6 lat temu jeszcze. i idzcie po rozum do glowy, informacje zawarte w internecie trzeba umiec klasyfikowac a nie wszystko lykac jak dziki pelikan:)
 
ad, 24.08.2013 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
studiujesz biologie? i tego sie na niej uczysz? tym rozumowaniem to bedziesz zrec powietrze bo na uprawe wszystkiego potrzeba ZIEMI. druga sprawa to w tym tempie juz by tej amazonii dawno nie bylo. nie lykaj wszystkiego co jest w internecie lub w reklamie charytatywnej w tv, spozywanie bezposrednio produktow sojowych zamiast zwierzat nia karmionych powoduje zmniejszenie upraw a nie zwiekszenie. zreszta..nic zmienic nie mozesz chyba ze ktos zakaze rodzenia sie ludziom na jakies 20 lat:) moze sie populacja zmniejszy to i amazonia przetrwa. chetna zeby sie poswiecic i nie miec dzieci?
 
fikor, 16.04.2013 15.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej jeść soję przetworzoną, tzn. w postaci tofu, których jest bardzo duży wybór, np. marynowane, wędzone, naturalne (Polsoja), z różnymi dodatkami (sunfood), zwykłe, jedwabiste. Polecam też tempeh.
 
traviatta, 17.12.2012 21.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy mam wpływ na karczowanie dżungli amazońskiej, ale wiem, ze mam wpływ na swoje zdrowie. I dlatego proszę mi wybaczyć, ale będę nadal jadła tofu i pasty sojowe z Polsoi. I nazwa firmy tym razem ma znaczenie- używają soi niemodyfikowanej.
 
jędrek, 17.10.2011 09.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
soja to karma dla bydła, mleko od krowy jest pokarmem cieląt, nie rozumiem po co zastępować niejadalne niejadalnym i szkodliwym wręcz pożywieniem, poza tym zgoda co do białka zwrzęcego, w diecie ludzi zachodu jest go 5x więcej niż potrzebujemy
 
Boss, 23.06.2010 19.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Soja obniża poziom testosteronu
 
Jarek, 28.05.2010 19.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uprawy soi są bardzo duże- ponieważ w głównej mierze używa się jej jako paszy dla zwierząt, co oczywiście jest wyjątkowo mało efektywnym wykorzystywaniem zasobów naturalnych naszej planety. Jeżeli jesz bezpośrednio soję, zamiast kupić sobie litr mleka lub mięso = to dzięki temu uprawy samej soi, paradoksalnie, nie wzrosną - ale właśnie się zmniejszą! Warto poszukać osobiście info nt.temat. Pozdr.
 
brodka_01, 21.04.2010 14.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A i zapomniałam o ich usmażeniu :))
 
brodka_01, 21.04.2010 14.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, wczoraj ugotowałam przepyszne kotlety z soi przepis znalazłam w iternecie, lecz troszke go zmodyfikowałam na moje potrzeby smakowe:) 250 g soi (ziarenek) dwie marchewki, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, przyprawy,3 jajka, z bułka kajzerka/grahamka.Soję namoczyć przez cały dzień , następnie gotować do miękości(ok 3-4 godz) . Cebule wraz z czosnkiem przyrumienić ,na masełku, następnie zalać pół szklanki wody i dodać pokrojoną w talarki marchew- gotować do miękości marchewski. Kolejnym krokiem będzie zmielenie ugotowanej soi , namoczonej bułki oraz warzyw z patelni , potem dodajemy jajka oraz przyprawy ja dodałam sól , pieprz, paprykę ,troszkę bazylii, mrożony koperek i pieruszkę . Mieszamy do utworzenia jednolitej masy , ewent zagęszczamy bułką tartą, rorzedzamy wodą. Formujemy kotlety, które ja obtoczyłam w otrębach owsianych ... mniam mniam , a jakie zdrowe!!!!!!! Polecam ps . wyszło ok 30 szt kotletów tanie, pyszne i zdrowe!! Pozdrawiam,
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

15205

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

20311

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

20379

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

34714

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Witam. To wszystko zależy od tego jakie ma Pani zapotrzebowanie energetyczne. Osoba o zapotrzebowaniu 1300 kcal może zjeść na śniadanie około 390 kcal, osoba o zapotrzebowaniu 1600 kcal może zjeść...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 24, 2014

Młode dziewczyny jeszcze nie myślą o zdrowiu (wiem, że nie wszystkie), wpadają w skrajności, odchudzają się kupionymi preparatami nie znanego pochodzenia, a za kilka lat dziwią się że maja słabe włosy i paznokcie i kłopoty z zębami. Podstawą jest zdrowa dieta i ruch, dużo warzyw sałatek....

data

Listopad 24, 2014

Ocet jabłkowy ma wiele zalet i właściwości, które znane są od bardzo wielu lat. Ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, jednak nie spowoduje szybkiej i dużej utraty kilogramów. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, ale nigdy nie zastąpi...

data

Listopad 24, 2014

To prawda, jednocześnie jest to niesamowicie smutne, że nawet dietetyk może w nas wpychać tabletki i szejki proteinowe które nie są skuteczne. Niestety nacięłam się właśnie na takiego oszusta, co prawda do diety nie miałam żadnych zastrzeżeń ale suplementy, które mi przepisywał...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.