Słodka pułapka, czyli jak wygrać z cukrem i żywnością przetworzoną

2015-04-20 16:25

W książce "Słodka pułapka. Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami" dr Robert Lustig analizuje przyczyny pandemii otyłości, która w zastraszającym tempie opanowuje cały świat. Lustig obala tezę, że za otyłość odpowiedzialni są sami otyli - to raczej kwestia niedopasowania między naszym środowiskiem a biochemią naszego ciała. Premiera książki już 20 maja - Poradnikzdrowie.pl objął patronat nad tym wydarzeniem.

Słodka pułapka, czyli jak wygrać z cukrem i żywnością przetworzoną
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Cukier w diecie dziecka - zobacz jak szkodzi! [#TOWIDEO]
  2. O czym przeczytasz w "Słodkiej pułapce"?

"Publikacja ta adresowana jest do pacjentów, którzy cierpią z powodu otyłości, do lekarzy, którzy cierpią wraz ze swoimi pacjentami, do amerykańskich wyborców, którzy ponoszą koszty zdrowotnej porażki, do polityków, którzy muszą zjednoczyć siły, by wydobyć nas z kryzysu ekonomicznego i zdrowotnego, oraz do reszty świata, by nie powielała naszych błędów (choć w zasadzie już to robi)" - pisze we wstępie do "Słodkiej pułapki" dr Robert Lustig. "Ta książka to podróż w głąb mechanizmów twojego ciała, biochemii twojego umysłu i komórek tkanki tłuszczowej. To podróż w głąb ewolucji – niedopasowania pomiędzy naszym środowiskiem i biochemią naszego ciała. Jest to także podróż w świat polityki i biznesu. Zaczyna się od jednego, ale za to bardzo istotnego kroku, w którym porzucamy nasze dotychczasowe przekonania, podważając przez wieki miłościwie nam panujący dogmat, że kaloria kalorii równa".

Cukier w diecie dziecka - zobacz jak szkodzi! [#TOWIDEO]

Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier

O czym przeczytasz w "Słodkiej pułapce"?

  • Autor podważa niektóre z teorii promowanych na co dzień w mediach, i to niejednokrotnie przez przedstawicieli służby zdrowia, m.in. tę, że za otyłość odpowiedzialni są sami otyli - ich niepohamowany apetyt i lenistwo.
  • Otyłość w ujęciu naukowym - jak ciało radzi sobie ze spalaniem energii w opozycji do jej magazynowania i jak mózg człowieka rozwinął się – ewolucyjnie i in utero (podczas życia płodowego) – by sabotować nasze wysiłki związane z odchudzaniem? Kiedy łakniemy jakiegoś pożywienia, dzieje się tak za sprawą hormonów – tylko mechanizm jest inny, niż do tej pory myśleliśmy. "Nie martw się, nie musisz być ekspertem w dziedzinie biologii ani medycyny, by zrozumieć naukowy wymiar mojej koncepcji. Bardzo się starałem, aby wydobyć jej esencję oraz utrzymać swój wywód w ciekawej, lekkiej i przystępnej formie" - zapewnia autor.
  • Dlaczego i w jaki sposób tkanka tłuszczowa może stać się przyczyną choroby?
Słodka pułapka
Autor: wydawnictwo Galaktyka

  • Dlaczego nasze obecne środowisko jest faktycznie „toksyczne” - w jaki sposób „amerykańska dieta”, która obecnie stała się właściwie „uprzemysłowioną dietą globalną”, zabija... niespiesznie. Autor identyfikuje trucizny i lekarstwa, wyjaśnia, dlaczego lekarstwa działają i dlaczego zarówno pierwsze, jak i drugie zostały do naszego jedzenia odpowiednio dodane lub z niego usunięte, z korzyścią dla przemysłu spożywczego.
  • Co sami możemy zrobić, by chronić siebie i swoich najbliższych, zmieniając swoje „indywidualne środowisko”?
  • W jaki sposób administracja rządowa jest de facto sterowana przez przemysł spożywczy i jaką strategię rząd amerykański powinien przyjąć: wziąć stronę obywateli i wywrzeć wpływ na koncerny spożywcze, aby powstrzymać pandemię otyłości, zanim dojdzie do finansowej i zdrowotnej apokalipsy, której widmo rysuje się już na horyzoncie.