Skład chemiczny wody mineralnej, czyli co zawiera dobra woda

Autor: Joanna Andrzejewska

Przy wyborze wody najważniejsze jest zapoznanie się z jej składem chemicznym umieszczonym na etykiecie. Na podstawie ilości zawartych w wodzie kationów i anionów poszczególnych związków chemicznych (magnezu, wapnia, wodorowęglanów, sodu i siarczanów) dobieramy taką, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Aby woda nie straciła swoich właściwości, należy ją odpowiednio przechowywać.

Powszechnie mówi się, że woda niegazowana jest znacznie zdrowsza od gazowanej. Jednak to mit i jeśli lubisz wodę z bąbelkami, wcale nie musisz z niej rezygnować! Dwutlenek węgla w wodach nie jest tak niekorzystny, jak zwykło się uważać. Przede wszystkim blokuje rozwój bakterii i pozwala dłużej zachować jej świeżość. Najlepiej jest pić wody naturalnie gazowane (wówczas etykieta informuje o naturalnej zawartości CO2). Wody z bąbelkami lepiej gaszą pragnienie ze względu na swój lekko kwaskowaty smak. Ponadto wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Powinny ich jednak unikać osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą. Wody gazowane nie są również wskazane przy niewydolności układu oddechowego i krążenia.

Nie przegap

Rodzaje wody dostępne w sklepach. Lepsza woda mineralna czy źródlana?

WODA - jak dobrać najlepszą do swoich potrzeb? Przy wyborze odpowiedniej wody należy wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, bo niewłaściwa woda, zamiast pomagać, może szkodzić. W sklepach dostepne są różne wody mineralne, wysokozmineralizowane, wody stołowe, lecznicze i wody źródlane. Zobacz, czym różni się np. woda mineralna od źródlanej.

Jak przechowywać wody butelkowe?

Wody butelkowane trzymaj w miejscu ciemnym i chłodnym. Wtedy zachowają pełnię swoich właściwości. Zapomnij o piciu prosto z butelki (chyba że jest to mała butelka z dzióbkiem), bo do wody trafia wówczas wiele bakterii.

Co można wyczytać z etykiety wody butelkowanej - odpowiada Tadeusz Wojtaszek

Przy wyborze wody nie należy kierować się reklamą. Najważniejsze jest zapoznanie się z podanym na etykiecie składem chemicznym wody. Wyszczególnione są tam aniony i kationy, czyli składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie. Oprócz magnezu i wapnia duże znaczenie dla organizmu człowieka mają wodorowęglany. Alkalizują one kwasy żołądkowe i są dobre dla osób cierpiących na nadkwasotę. Mają także korzystne działanie w początkowych stadiach cukrzycy – obniżają zawartość cukru we krwi i moczu.

Wodorowęglany w wodzie

Wód zawierających znaczne ilości wodorowęglanów (powyżej 600 mg/l) nie powinny pić w dużych ilościach osoby mające niedokwasotę, a ponad 2000 mg/l – ludzie zdrowi, bo to może zaburzyć ich procesy trawienne.

Siarczany w wodzie

Bardzo dobre działanie wykazują także siarczany, gdy ich zawartość wynosi co najmniej 250 mg/l. Wpływają one pozytywnie na przemianę materii, zwiększają wydzielanie żółci. Przy poziomie powyżej 600 mg/l mogą niekiedy powodować biegunki.

Sód w wodzie

Kontrowersyjnym składnikiem wód jest sód. Występuje on w wielu wodach mineralnych w ilościach powyżej minimalnej wymaganej – 200 mg/l. Zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jego brak w organizmie powoduje osłabienie i zaburzenia trawienne. Problem jednak w tym, że spożywamy go w nadmiernej ilości. Ale nie jest temu absolutnie winna woda, lecz inne produkty spożywcze.

Potas w wodzie

Natomiast nie ma co szukać w wodach potasu, który istotnie jest bardzo potrzebny organizmowi, zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania serca. Jednak żadna woda nie dostarczy odpowiedniej ilości tego pierwiastka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
WODA – naturalnie ze źródła

WODA – naturalnie ze źródła

Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

WODA w diecie dziecka

WODA w diecie dziecka

Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 23.10.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

161

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

132

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

129

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.