Skład chemiczny wody mineralnej, czyli co zawiera dobra woda

Autor: Joanna Andrzejewska

Przy wyborze wody najważniejsze jest zapoznanie się z jej składem chemicznym umieszczonym na etykiecie. Na podstawie ilości zawartych w wodzie kationów i anionów poszczególnych związków chemicznych (magnezu, wapnia, wodorowęglanów, sodu i siarczanów) dobieramy taką, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Aby woda nie straciła swoich właściwości, należy ją odpowiednio przechowywać.

Powszechnie mówi się, że woda niegazowana jest znacznie zdrowsza od gazowanej. Jednak to mit i jeśli lubisz wodę z bąbelkami, wcale nie musisz z niej rezygnować! Dwutlenek węgla w wodach nie jest tak niekorzystny, jak zwykło się uważać. Przede wszystkim blokuje rozwój bakterii i pozwala dłużej zachować jej świeżość. Najlepiej jest pić wody naturalnie gazowane (wówczas etykieta informuje o naturalnej zawartości CO2). Wody z bąbelkami lepiej gaszą pragnienie ze względu na swój lekko kwaskowaty smak. Ponadto wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Powinny ich jednak unikać osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą. Wody gazowane nie są również wskazane przy niewydolności układu oddechowego i krążenia.

Nie przegap

Rodzaje wody dostępne w sklepach. Lepsza woda mineralna czy źródlana?

WODA - jak dobrać najlepszą do swoich potrzeb? Przy wyborze odpowiedniej wody należy wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, bo niewłaściwa woda, zamiast pomagać, może szkodzić. W sklepach dostepne są różne wody mineralne, wysokozmineralizowane, wody stołowe, lecznicze i wody źródlane. Zobacz, czym różni się np. woda mineralna od źródlanej.

Jak przechowywać wody butelkowe?

Wody butelkowane trzymaj w miejscu ciemnym i chłodnym. Wtedy zachowają pełnię swoich właściwości. Zapomnij o piciu prosto z butelki (chyba że jest to mała butelka z dzióbkiem), bo do wody trafia wówczas wiele bakterii.

Co można wyczytać z etykiety wody butelkowanej - odpowiada Tadeusz Wojtaszek

Przy wyborze wody nie należy kierować się reklamą. Najważniejsze jest zapoznanie się z podanym na etykiecie składem chemicznym wody. Wyszczególnione są tam aniony i kationy, czyli składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie. Oprócz magnezu i wapnia duże znaczenie dla organizmu człowieka mają wodorowęglany. Alkalizują one kwasy żołądkowe i są dobre dla osób cierpiących na nadkwasotę. Mają także korzystne działanie w początkowych stadiach cukrzycy – obniżają zawartość cukru we krwi i moczu.

Wodorowęglany w wodzie

Wód zawierających znaczne ilości wodorowęglanów (powyżej 600 mg/l) nie powinny pić w dużych ilościach osoby mające niedokwasotę, a ponad 2000 mg/l – ludzie zdrowi, bo to może zaburzyć ich procesy trawienne.

Siarczany w wodzie

Bardzo dobre działanie wykazują także siarczany, gdy ich zawartość wynosi co najmniej 250 mg/l. Wpływają one pozytywnie na przemianę materii, zwiększają wydzielanie żółci. Przy poziomie powyżej 600 mg/l mogą niekiedy powodować biegunki.

Sód w wodzie

Kontrowersyjnym składnikiem wód jest sód. Występuje on w wielu wodach mineralnych w ilościach powyżej minimalnej wymaganej – 200 mg/l. Zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jego brak w organizmie powoduje osłabienie i zaburzenia trawienne. Problem jednak w tym, że spożywamy go w nadmiernej ilości. Ale nie jest temu absolutnie winna woda, lecz inne produkty spożywcze.

Potas w wodzie

Natomiast nie ma co szukać w wodach potasu, który istotnie jest bardzo potrzebny organizmowi, zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania serca. Jednak żadna woda nie dostarczy odpowiedniej ilości tego pierwiastka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

WODA w diecie dziecka

WODA w diecie dziecka

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

WODA – naturalnie ze źródła

WODA – naturalnie ze źródła

Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 23.10.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1093

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

1024

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

922

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

817

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Forum
data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

data

Luty 20, 2017

Pozwolę sobie nie zgodzić się z użytkownikiem Kazia co do korzyści z picia zielonej herbaty. W celach konserwujących do zielonej herbaty dodawany jest fluor,który wypiera z organizmu i tak już niewielkie ilości jodu,zwapnia też narządy miękkie oraz szyszynkę.

data

Luty 19, 2017

Bo otręby można sprzedać po 12-15 zł za kg. Mąka z razowa "przynależnymi" otrębami kosztowałaby 6-8 zł. Czy byłby nabywca? Mam propozycję "Znawco Otrębowy" sprzedam CI otręby po 2 zł za kg ! Ile k kupisz ???? sprawdź na giełdzie rolniczej , puściłeś ... BĄKA !!!

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.