Skład chemiczny wody mineralnej, czyli co zawiera dobra woda

Autor: Joanna Andrzejewska

Przy wyborze wody najważniejsze jest zapoznanie się z jej składem chemicznym umieszczonym na etykiecie. Na podstawie ilości zawartych w wodzie kationów i anionów poszczególnych związków chemicznych (magnezu, wapnia, wodorowęglanów, sodu i siarczanów) dobieramy taką, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Aby woda nie straciła swoich właściwości, należy ją odpowiednio przechowywać.

Powszechnie mówi się, że woda niegazowana jest znacznie zdrowsza od gazowanej. Jednak to mit i jeśli lubisz wodę z bąbelkami, wcale nie musisz z niej rezygnować! Dwutlenek węgla w wodach nie jest tak niekorzystny, jak zwykło się uważać. Przede wszystkim blokuje rozwój bakterii i pozwala dłużej zachować jej świeżość. Najlepiej jest pić wody naturalnie gazowane (wówczas etykieta informuje o naturalnej zawartości CO2). Wody z bąbelkami lepiej gaszą pragnienie ze względu na swój lekko kwaskowaty smak. Ponadto wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Powinny ich jednak unikać osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą. Wody gazowane nie są również wskazane przy niewydolności układu oddechowego i krążenia.

Nie przegap

Rodzaje wody dostępne w sklepach. Lepsza woda mineralna czy źródlana?

WODA - jak dobrać najlepszą do swoich potrzeb? Przy wyborze odpowiedniej wody należy wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, bo niewłaściwa woda, zamiast pomagać, może szkodzić. W sklepach dostepne są różne wody mineralne, wysokozmineralizowane, wody stołowe, lecznicze i wody źródlane. Zobacz, czym różni się np. woda mineralna od źródlanej.

Jak przechowywać wody butelkowe?

Wody butelkowane trzymaj w miejscu ciemnym i chłodnym. Wtedy zachowają pełnię swoich właściwości. Zapomnij o piciu prosto z butelki (chyba że jest to mała butelka z dzióbkiem), bo do wody trafia wówczas wiele bakterii.

Co można wyczytać z etykiety wody butelkowanej - odpowiada Tadeusz Wojtaszek

Przy wyborze wody nie należy kierować się reklamą. Najważniejsze jest zapoznanie się z podanym na etykiecie składem chemicznym wody. Wyszczególnione są tam aniony i kationy, czyli składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie. Oprócz magnezu i wapnia duże znaczenie dla organizmu człowieka mają wodorowęglany. Alkalizują one kwasy żołądkowe i są dobre dla osób cierpiących na nadkwasotę. Mają także korzystne działanie w początkowych stadiach cukrzycy – obniżają zawartość cukru we krwi i moczu.

Wodorowęglany w wodzie

Wód zawierających znaczne ilości wodorowęglanów (powyżej 600 mg/l) nie powinny pić w dużych ilościach osoby mające niedokwasotę, a ponad 2000 mg/l – ludzie zdrowi, bo to może zaburzyć ich procesy trawienne.

Siarczany w wodzie

Bardzo dobre działanie wykazują także siarczany, gdy ich zawartość wynosi co najmniej 250 mg/l. Wpływają one pozytywnie na przemianę materii, zwiększają wydzielanie żółci. Przy poziomie powyżej 600 mg/l mogą niekiedy powodować biegunki.

Sód w wodzie

Kontrowersyjnym składnikiem wód jest sód. Występuje on w wielu wodach mineralnych w ilościach powyżej minimalnej wymaganej – 200 mg/l. Zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jego brak w organizmie powoduje osłabienie i zaburzenia trawienne. Problem jednak w tym, że spożywamy go w nadmiernej ilości. Ale nie jest temu absolutnie winna woda, lecz inne produkty spożywcze.

Potas w wodzie

Natomiast nie ma co szukać w wodach potasu, który istotnie jest bardzo potrzebny organizmowi, zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania serca. Jednak żadna woda nie dostarczy odpowiedniej ilości tego pierwiastka.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

Sprawdź, jaką WODĘ pijesz

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

Zamiast WODY oligoceńskiej pij wodę mineralną

Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

Rodzaje WODY - mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza

WODA w diecie dziecka

WODA w diecie dziecka

WODA – naturalnie ze źródła

WODA – naturalnie ze źródła

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

WODA zdrowia doda, czyli jakie właściwości ma woda

Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 23.10.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

346

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

335

KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym...

więcej

330

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje...

więcej

306

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Kanapki powinieneś jeść pomiędzy głównymi posiłkami, jako przekąski. W swoim jadłospisie postaw największy akcent kaloryczny na posiłki zjadane w domu. Obiad i kolację zjedz w formie jednogarnkowego...

Forum
data

Styczeń 20, 2017

Znacie jakieś sposoby na pozybcie się kataru?? Próbowałam wszelkich domowych typu inhalacje z majerankiem, nacieranie ale żeby to dawało duży efekt to nie powiem :/ doradzam sola gorącą z patelni zawinac w skarpete i ręcznik przykladać kilka razy zawsze goraca sola ile da się wytrzymać...

data

Styczeń 18, 2017

Witam! Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta. Podam przykłady o których już wiem: 1. najzdrowszy jest czosnek o...

data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.