Rzodkiewka - królowa nowalijek. Właściwości zdrowotne rzodkiewek

3 komentarze
Autor: Joanna Andrzejewska, Monika Majewska

Rzodkiewki posiadają liczne wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa są skarbnicą potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka.

Rzodkiewki to warzywa, których właściwości zdrowotne były już znane starożytnym Egipcjanom i Grekom, którzy stosowali je na poprawę trawienia, usprawnienie intelektu, dobrą pamięć i wzrok. Także współczesna fitoterapia poleca stosowanie rzodkiewek w wielu dolegliwościach organizmu.

Rzodkiewka - właściwości zdrowotne

Rzodkiewka sprawdzi się w dolegliwościach układu pokarmowego. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie (ma przy tym bardzo mało kalorii - zaledwie 16 kcal w 100 g), wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. W związku z tym można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i nadfermentacji jelitowej.

Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej

Rzodkiewka działa także wykrztuśnie, dlatego pomoże złagodzić męczy kaszel. Współczesna fototerapia poleca rzodkiewkę także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.

Po rzodkiewkę powinny sięgać także osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem, gdyż zawiera sporo potasu (233 mg/100 g), dzięki któremu jego poziom wraca do normy.

Ponadto w medycynie naturalnej rzodkiewkę stosuje się przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie. Ponadto działa podobnie jak antybiotyki - bakteriostatycznie i grzybobójczo.

Rzodkiewka powinna się znaleźć w diecie wzmacniające włosy i paznokcie, gdyż zapobiega wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Właściwości upiększające zawdzięcza m.in. zawartości związków siarki.

SPRAWDŹ>>Dieta wzmacniająca włosy i paznokcie: o jakie witaminy i minerały musisz zadbać?

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze rzodkiewek (w 100 g)


Wartość energetyczna - 16 kcal
Białko ogółem - 0.68 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 3.40 g (w tym cukry proste 1.86)
Błonnik - 1.6 g

Witaminy

Witamina C – 14.8 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.039 mg
Niacyna - 0.254 mg
Witamina B6  - 0.071 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina A – 7 IU
Witamina K - 1.3 µg

Minerały

Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.34 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 20 mg
Potas - 233 mg
Sód – 39 mg
Cynk - 0.28 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Rzodkiewki najlepsze świeże

Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. W długiej doniczce wypełnionej żyzną ziemią w odległości co 3 cm umieść ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale niezbyt obficie. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą. Uwaga: młode rzodkiewki jada się razem z listkami, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze.

Rzodkiewki dodają smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Chrupane między posiłkami stanowią niskokaloryczną przekąskę (100 g to 14 kcal). Jeśli są zbyt ostre, można je maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane (podane np. z sosem beszamelowym) albo w postaci zupy.

Ważne

Ważne

Rzodkiewki - czy na pewno zdrowe?

Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną. Mniej więcej do połowy maja na straganach i w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe. Niestety, niektóre z nich mogą zawierać zbyt dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.

Dlatego wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na korzeń rzodkiewki, lecz także liście - nie powinny mieć żółtych przebarwień, gdyż mogą one świadczyć o zbyt dużej ilości azotanów. Również w zbyt dużych rzodkiewkach występuje nadmiar związków azotowych. Poza tym warzywo powinno mieć gładką skórkę, bez pleśni i śladów gnicia. Po przyjściu do domu należy je starannie umyć i nie przechowywać w szczelnych opakowaniach, gdyż niedobór tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe azotyny.

SPRAWDŹ>>Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 09.03.2015

Komentarze (1 - 3 z 3)
gg, 19.05.2015 19.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
trafne spostrzeżenie
 
kkbb, 19.05.2015 19.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
są super
 
gal anonim, 24.05.2010 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zawiera związki siarki tak samo jak cebula i czosnek a jest chyba , przynajmniej dla mnie łatwiej przyswajalna :O)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

83

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

80

CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa...

więcej

69

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

67

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.