Rzodkiewka - królowa nowalijek. Właściwości zdrowotne rzodkiewek

1 komentarze
Autor: Joanna Andrzejewska, Monika Majewska

Rzodkiewki posiadają liczne wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa są skarbnicą potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka.

Rzodkiewki to warzywa, których właściwości zdrowotne były już znane starożytnym Egipcjanom i Grekom, którzy stosowali je na poprawę trawienia, usprawnienie intelektu, dobrą pamięć i wzrok. Także współczesna fitoterapia poleca stosowanie rzodkiewek w wielu dolegliwościach organizmu.

Rzodkiewka - właściwości zdrowotne

Rzodkiewka sprawdzi się w dolegliwościach układu pokarmowego. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie (ma przy tym bardzo mało kalorii - zaledwie 16 kcal w 100 g), wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. W związku z tym można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i nadfermentacji jelitowej.

Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej

Rzodkiewka działa także wykrztuśnie, dlatego pomoże złagodzić męczy kaszel. Współczesna fototerapia poleca rzodkiewkę także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.

Po rzodkiewkę powinny sięgać także osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem, gdyż zawiera sporo potasu (233 mg/100 g), dzięki któremu jego poziom wraca do normy.

Ponadto w medycynie naturalnej rzodkiewkę stosuje się przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie. Ponadto działa podobnie jak antybiotyki - bakteriostatycznie i grzybobójczo.

Rzodkiewka powinna się znaleźć w diecie wzmacniające włosy i paznokcie, gdyż zapobiega wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Właściwości upiększające zawdzięcza m.in. zawartości związków siarki.

SPRAWDŹ>>Dieta wzmacniająca włosy i paznokcie: o jakie witaminy i minerały musisz zadbać?

Nie przegap

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze rzodkiewek (w 100 g)


Wartość energetyczna - 16 kcal
Białko ogółem - 0.68 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 3.40 g (w tym cukry proste 1.86)
Błonnik - 1.6 g

Witaminy

Witamina C – 14.8 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.039 mg
Niacyna - 0.254 mg
Witamina B6  - 0.071 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina A – 7 IU
Witamina K - 1.3 µg

Minerały

Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.34 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 20 mg
Potas - 233 mg
Sód – 39 mg
Cynk - 0.28 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Rzodkiewki najlepsze świeże

Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. W długiej doniczce wypełnionej żyzną ziemią w odległości co 3 cm umieść ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale niezbyt obficie. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą. Uwaga: młode rzodkiewki jada się razem z listkami, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze.

Rzodkiewki dodają smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Chrupane między posiłkami stanowią niskokaloryczną przekąskę (100 g to 14 kcal). Jeśli są zbyt ostre, można je maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane (podane np. z sosem beszamelowym) albo w postaci zupy.

Ważne

Ważne

Rzodkiewki - czy na pewno zdrowe?

Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną. Mniej więcej do połowy maja na straganach i w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe. Niestety, niektóre z nich mogą zawierać zbyt dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.

Dlatego wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na korzeń rzodkiewki, lecz także liście - nie powinny mieć żółtych przebarwień, gdyż mogą one świadczyć o zbyt dużej ilości azotanów. Również w zbyt dużych rzodkiewkach występuje nadmiar związków azotowych. Poza tym warzywo powinno mieć gładką skórkę, bez pleśni i śladów gnicia. Po przyjściu do domu należy je starannie umyć i nie przechowywać w szczelnych opakowaniach, gdyż niedobór tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe azotyny.

SPRAWDŹ>>Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 09.03.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
gal anonim, 24.05.2010 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zawiera związki siarki tak samo jak cebula i czosnek a jest chyba , przynajmniej dla mnie łatwiej przyswajalna :O)
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Grupy wsparcia
data

Marzec 30, 2015

Chciałam się podzielić z wami swoimi efektami z 3.5 miesięcznej przemiany mojego ciała. Na początku zaczęłam od diety i Suplementu Figurena kolega z siłowni dopasował mi makroskładniki i kcal:).Po utracie pierwszych paru kilogramów doszłam do wniosku że sama dieta nie wystarczy bo spalę...

data

Marzec 30, 2015

no wszystko zależy od potrzeb :) zanim się zacznie coś brać to warto poczytać. Ważna jest długość brania - zarzucanie czegoś po tygodniu, bo jest nieskuteczne to kpina...

data

Marzec 30, 2015

suplement na łaknienie.. Slimcea. Sprawzcie

data

Marzec 30, 2015

zalety octu jablkowego sa ogromne, mozna zlikwidowac brodawki i dziwne "narostki" na skorze. Ocet dziala odkazajaco na pojawiajace sie tzw "wypryski" czy stany alergiczne na twarzy. Odpowiednio stosowany oczywiscie :) Polecam!

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.