Przekąski ZMNIEJSZAJĄCE APETYT

2 komentarze
Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Nie zawsze trzeba stosować rygorystyczną dietę, by schudnąć. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i zacząć jeść te produkty, które skutecznie zmniejszają apetyt, a przy okazji dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Jajka i twaróg, czerwone warzywa, jabłka, imbir i migdały, gorzka czekolada i zielona herbata - włączając te przekąski do swojej codziennej diety, masz szansę zgubić kilka kilogramów - bezpowrotnie.

Po pierwsze jajka i twaróg

Zdania na temat jedzenia jajek są podzielone. Jedni przekonują, że jajka są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, inni – że dostarczają złego cholesterolu. Jedno jest pewne -  zjedzenie jednego lub dwóch jajek na śniadanie daje uczucie sytości na długie godziny. Co więcej - powoduje, iż jemy o ok. 330 kcal mniej w ciągu całego dnia. Jajka mają ogromną wartość odżywczą, zawierają bowiem witaminy A, D, E, K i B 12, kwas foliowy, a także minerały: żelazo, potas, siarkę, fosfory cynku oraz pełnowartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Doskonałym uzupełnieniem jajecznego śniadania jest twaróg. Chudy biały ser to podstawa każdej diety. Nie tuczy, a dzięki dużej zawartości białka daje uczucie sytości i ma wiele wartości odżywczych. Twaróg zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, odpowiedzialny za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jak przekonują dietetycy regularnie jedzony biały ser uspokaja i zapewnia zdrowy, mocny sen.

Po drugie - czerwone warzywa

Wśród warzyw zmniejszających apetyt wiodące miejsce zajmują buraki, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu i na długo zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo buraki wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Zawierają witaminę C, cukry, białko, karoten i mnóstwo pierwiastków mineralnych - żelazo, magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.
Jeśli chcemy szybko oszukać głód sięgnijmy po szklankę soku warzywnego - najlepszy jest pomidorowy, marchwiowy lub buraczany. Osoby pijące warzywne drinki przed posiłkiem, spożywają dziennie o 135 kcal mniej. Sokoterapia to również popularny sposób na usuwanie toksyn z organizmu.

Po trzecie - jabłka

Jabłko to absolutny faworyt i król każdej diety. A wszystko dzięki pektynom, które dają uczucie pełnego żołądka. Dodatkowo pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Neutralizują też florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów i substancje toksyczne. Jabłka skutecznie regulują poziom glukozy i zwiększają energię. Badania dowodzą, że zjedzenie jabłka wymaga czasu, który jest potrzebny organizmowi, by "uświadomił" sobie, że nie jest już głodny.

Po czwarte - imbir i migdały

Imbir od lat stosowany jest jako środek pobudzający system odpornościowy. Pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel, ból gardła, reguluje pracę woreczka żółciowego. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Kluczową substancją jest gingerol, który rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Podobnie działają migdały. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy - w tym witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników - witaminy B2, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, cynku oraz magnezu. Z wielu badań wynika, że migdały zwiększają poczucie sytości i pomagają w kontrolowaniu wagi. Nie wolno ich jednak jeść zbyt dużo (wystarczy garść dziennie).

Na deser - gorzka czekolada

Jak się okazuje, również gorzka czekolada może pomóc w chudnięciu. Badania dowodzą, że kawałek czekolady skutecznie może ograniczyć głód, a to m.in. dzięki zawartości kwasu stearynowego. Są jednak pewne warunki - musi to być czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao i nie można jej zjeść zbyt dużo - wystarczą dwa, trzy kawałki.

I wreszcie - woda plus zielona herbata

Podobno wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem pozwoli nam zjeść aż o 90 kcal mniej. Dobra woda mineralna dostarcza nam ważnych składników odżywczych i wypełnia żołądek. Po większe ilości wody powinny sięgać osoby mające kłopoty z pracą jelit, bowiem płyny nawadniają pokarm podczas jego wędrówki przez przewód pokarmowy. Dziennie powinniśmy wypijać ok. 2 litrów wody. Jeśli lubimy herbatę, sięgajmy jak najczęściej po zieloną. Picie zielonej herbaty pomaga bowiem powstrzymać się przed odruchowym sięganiem po przekąski typu paluszki czy chipsy. Napój ten przyspiesza też spalanie tłuszczu, czyli termogenezę.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 02.04.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Ewelina, 10.05.2016 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za bzdury ! Jabłka przede wszystkim wzmagają apetyt!
 
matylda, 22.06.2012 12.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jesli o mnie chodzi to polecam np. jako przekąskę ciasteczka owsiane, albo płatki owsiane z jogurtem i owocami.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

253

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

251

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

247

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

222

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.