Przekąski ZMNIEJSZAJĄCE APETYT

2 komentarze
Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Nie zawsze trzeba stosować rygorystyczną dietę, by schudnąć. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i zacząć jeść te produkty, które skutecznie zmniejszają apetyt, a przy okazji dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Jajka i twaróg, czerwone warzywa, jabłka, imbir i migdały, gorzka czekolada i zielona herbata - włączając te przekąski do swojej codziennej diety, masz szansę zgubić kilka kilogramów - bezpowrotnie.

Po pierwsze jajka i twaróg

Zdania na temat jedzenia jajek są podzielone. Jedni przekonują, że jajka są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, inni – że dostarczają złego cholesterolu. Jedno jest pewne -  zjedzenie jednego lub dwóch jajek na śniadanie daje uczucie sytości na długie godziny. Co więcej - powoduje, iż jemy o ok. 330 kcal mniej w ciągu całego dnia. Jajka mają ogromną wartość odżywczą, zawierają bowiem witaminy A, D, E, K i B 12, kwas foliowy, a także minerały: żelazo, potas, siarkę, fosfory cynku oraz pełnowartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Doskonałym uzupełnieniem jajecznego śniadania jest twaróg. Chudy biały ser to podstawa każdej diety. Nie tuczy, a dzięki dużej zawartości białka daje uczucie sytości i ma wiele wartości odżywczych. Twaróg zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, odpowiedzialny za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jak przekonują dietetycy regularnie jedzony biały ser uspokaja i zapewnia zdrowy, mocny sen.

Po drugie - czerwone warzywa

Wśród warzyw zmniejszających apetyt wiodące miejsce zajmują buraki, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu i na długo zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo buraki wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Zawierają witaminę C, cukry, białko, karoten i mnóstwo pierwiastków mineralnych - żelazo, magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.
Jeśli chcemy szybko oszukać głód sięgnijmy po szklankę soku warzywnego - najlepszy jest pomidorowy, marchwiowy lub buraczany. Osoby pijące warzywne drinki przed posiłkiem, spożywają dziennie o 135 kcal mniej. Sokoterapia to również popularny sposób na usuwanie toksyn z organizmu.

Po trzecie - jabłka

Jabłko to absolutny faworyt i król każdej diety. A wszystko dzięki pektynom, które dają uczucie pełnego żołądka. Dodatkowo pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Neutralizują też florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów i substancje toksyczne. Jabłka skutecznie regulują poziom glukozy i zwiększają energię. Badania dowodzą, że zjedzenie jabłka wymaga czasu, który jest potrzebny organizmowi, by "uświadomił" sobie, że nie jest już głodny.

Po czwarte - imbir i migdały

Imbir od lat stosowany jest jako środek pobudzający system odpornościowy. Pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel, ból gardła, reguluje pracę woreczka żółciowego. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Kluczową substancją jest gingerol, który rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Podobnie działają migdały. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy - w tym witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników - witaminy B2, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, cynku oraz magnezu. Z wielu badań wynika, że migdały zwiększają poczucie sytości i pomagają w kontrolowaniu wagi. Nie wolno ich jednak jeść zbyt dużo (wystarczy garść dziennie).

Na deser - gorzka czekolada

Jak się okazuje, również gorzka czekolada może pomóc w chudnięciu. Badania dowodzą, że kawałek czekolady skutecznie może ograniczyć głód, a to m.in. dzięki zawartości kwasu stearynowego. Są jednak pewne warunki - musi to być czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao i nie można jej zjeść zbyt dużo - wystarczą dwa, trzy kawałki.

I wreszcie - woda plus zielona herbata

Podobno wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem pozwoli nam zjeść aż o 90 kcal mniej. Dobra woda mineralna dostarcza nam ważnych składników odżywczych i wypełnia żołądek. Po większe ilości wody powinny sięgać osoby mające kłopoty z pracą jelit, bowiem płyny nawadniają pokarm podczas jego wędrówki przez przewód pokarmowy. Dziennie powinniśmy wypijać ok. 2 litrów wody. Jeśli lubimy herbatę, sięgajmy jak najczęściej po zieloną. Picie zielonej herbaty pomaga bowiem powstrzymać się przed odruchowym sięganiem po przekąski typu paluszki czy chipsy. Napój ten przyspiesza też spalanie tłuszczu, czyli termogenezę.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 02.04.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Ewelina, 10.05.2016 14.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co za bzdury ! Jabłka przede wszystkim wzmagają apetyt!
 
matylda, 22.06.2012 12.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jesli o mnie chodzi to polecam np. jako przekąskę ciasteczka owsiane, albo płatki owsiane z jogurtem i owocami.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

162

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

132

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

129

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.