Przekąski ZMNIEJSZAJĄCE APETYT

1 komentarze
Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Nie zawsze trzeba stosować rygorystyczną dietę, by schudnąć. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i zacząć jeść te produkty, które skutecznie zmniejszają apetyt, a przy okazji dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Jajka i twaróg, czerwone warzywa, jabłka, imbir i migdały, gorzka czekolada i zielona herbata - włączając te przekąski do swojej codziennej diety, masz szansę zgubić kilka kilogramów - bezpowrotnie.

Po pierwsze jajka i twaróg

Zdania na temat jedzenia jajek są podzielone. Jedni przekonują, że jajka są zdrowe i niezbędne w naszej diecie, inni – że dostarczają złego cholesterolu. Jedno jest pewne -  zjedzenie jednego lub dwóch jajek na śniadanie daje uczucie sytości na długie godziny. Co więcej - powoduje, iż jemy o ok. 330 kcal mniej w ciągu całego dnia. Jajka mają ogromną wartość odżywczą, zawierają bowiem witaminy A, D, E, K i B 12, kwas foliowy, a także minerały: żelazo, potas, siarkę, fosfory cynku oraz pełnowartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Doskonałym uzupełnieniem jajecznego śniadania jest twaróg. Chudy biały ser to podstawa każdej diety. Nie tuczy, a dzięki dużej zawartości białka daje uczucie sytości i ma wiele wartości odżywczych. Twaróg zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, odpowiedzialny za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jak przekonują dietetycy regularnie jedzony biały ser uspokaja i zapewnia zdrowy, mocny sen.

Nie przegap

Po drugie - czerwone warzywa

Wśród warzyw zmniejszających apetyt wiodące miejsce zajmują buraki, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu i na długo zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo buraki wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Zawierają witaminę C, cukry, białko, karoten i mnóstwo pierwiastków mineralnych - żelazo, magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.
Jeśli chcemy szybko oszukać głód sięgnijmy po szklankę soku warzywnego - najlepszy jest pomidorowy, marchwiowy lub buraczany. Osoby pijące warzywne drinki przed posiłkiem, spożywają dziennie o 135 kcal mniej. Sokoterapia to również popularny sposób na usuwanie toksyn z organizmu.

Po trzecie - jabłka

Jabłko to absolutny faworyt i król każdej diety. A wszystko dzięki pektynom, które dają uczucie pełnego żołądka. Dodatkowo pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Neutralizują też florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów i substancje toksyczne. Jabłka skutecznie regulują poziom glukozy i zwiększają energię. Badania dowodzą, że zjedzenie jabłka wymaga czasu, który jest potrzebny organizmowi, by "uświadomił" sobie, że nie jest już głodny.

Po czwarte - imbir i migdały

Imbir od lat stosowany jest jako środek pobudzający system odpornościowy. Pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel, ból gardła, reguluje pracę woreczka żółciowego. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Kluczową substancją jest gingerol, który rozgrzewa, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Podobnie działają migdały. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy - w tym witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników - witaminy B2, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, cynku oraz magnezu. Z wielu badań wynika, że migdały zwiększają poczucie sytości i pomagają w kontrolowaniu wagi. Nie wolno ich jednak jeść zbyt dużo (wystarczy garść dziennie).

Na deser - gorzka czekolada

Jak się okazuje, również gorzka czekolada może pomóc w chudnięciu. Badania dowodzą, że kawałek czekolady skutecznie może ograniczyć głód, a to m.in. dzięki zawartości kwasu stearynowego. Są jednak pewne warunki - musi to być czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao i nie można jej zjeść zbyt dużo - wystarczą dwa, trzy kawałki.

I wreszcie - woda plus zielona herbata

Podobno wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem pozwoli nam zjeść aż o 90 kcal mniej. Dobra woda mineralna dostarcza nam ważnych składników odżywczych i wypełnia żołądek. Po większe ilości wody powinny sięgać osoby mające kłopoty z pracą jelit, bowiem płyny nawadniają pokarm podczas jego wędrówki przez przewód pokarmowy. Dziennie powinniśmy wypijać ok. 2 litrów wody. Jeśli lubimy herbatę, sięgajmy jak najczęściej po zieloną. Picie zielonej herbaty pomaga bowiem powstrzymać się przed odruchowym sięganiem po przekąski typu paluszki czy chipsy. Napój ten przyspiesza też spalanie tłuszczu, czyli termogenezę.

Zobacz także
drukuj

Aktualizacja: 02.04.2014

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

7273

FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania FASOLA - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania

Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym...

więcej

9748

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

7029

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

7502

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 27, 2014

no to mnie zastrzeliłaś, tran na odchudzanie? nigdy bym na to nie wpadł, na poprawę odporności to na pewno, też na o to może z tym Ci się pomyliło :) piję tran norweski Gal od dawna i zapewniam że nie schudłem od niego, ale zdrowszy jestem zdecydowanie :)

data

Lipiec 27, 2014

Czy dieta zgodna z grupą krwi wzmacnia odporność organizmu?

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 26, 2014

Też stosowałam ten suplement i również jestem z niego zadowolona, w pełni spełniał swoje funkcję co rzadko się zdarza ale wiadomo bez pracy nie ma kołaczy ...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.