POR - właściwości i wartości odżywcze

Autor: Monika Majewska

Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci syropu - na kaszel u dzieci. Jednak nie wszyscy mogą się przekonać o prozdrowotnym działaniu pora. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości odżywcze ma por i jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.

Właściwości lecznicze pora doceniono już w starożytności. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał cesarz Neron, wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski pory zostały sprowadzone przez urodzoną we Włoszech królową Bonę. Uwielbiała ona rodzimą kuchnię i po przeprowadzce do Polski zaczęła sprowadzać z Italii liczne warzywa - w tym pora. Szybko znalazł on zastosowanie w polskiej medycynie ludowej, w której używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także odkażaniu i przyspieszaniu gojenia ran.

Por na bóle reumatyczne

Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz ma właściwości bakteriobójcze.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie miazgi z liści pora w postaci okładów przy chorobach reumatycznych. Powoduje ona rozszerzenie podskórnych naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniesienie bólu. Białą część pora należy rozetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Otrzymaną miazgę należy rozsmarować na gazie lub innej tkaninie i przyłożyć do miejsca objętego bólem reumatycznym.

Por na niedokrwistość

Por - ze względu na zawartość żelaza (2.10 mg/100 g) - jest polecany w diecie przy anemii. Por dostarcza więcej żelaza niż buraki (0,80 mg/100 g) i prawie tyle samo żelaza co botwina (2.57 mg/100 g), a więc warzywa, które powszechnie są uznawane za niezastąpione źródło tego pierwiastka. Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć po sałatkę z porem skropioną sokiem z cytryny.

Warto wiedzieć

Ważne

Por - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.50 g
Tłuszcz - 0.30 g
Węglowodany - 14.15 g (w tym cukry proste 3.90)
Błonnik - 1.8 g

Witaminy

Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.060 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.400 mg
Witamina B6  - 0.233 mg
Kwas foliowy -  64 µg
Witamina A – 1667 IU
Witamina E – 0.92 mg
Witamina K - 47.0 µg

Minerały

Wapń – 59 mg
Żelazo - 2.10 mg
Magnez - 28 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 180 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 0.12 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.040 g
jednonienasycone - 0.004 g   
wielonienasycone - 0.166 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Syrop lub sok z pora na kaszel

Syrop lub sok z pora sprawdzi się w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego, a tym samym działa wykrztuśnie. Poza tym - dzięki zawartości związków siarki - hamuje rozwój bakterii. W związku z tym w przypadku uporczywego kaszlu można sięgnąć po sok lub syrop na kaszel z pora, który można stosować także u dzieci.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przepis na syrop z pora

Rozetrzyj białą część pora na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z taką samą ilością miodu. Zagotuj i przecedź zawartość przez drobne sitko. Dorosłym zaleca się pić syrop z pora 3-5 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieciom można podawać po 1 łyżeczce od herbaty raz dziennie.

Przepis na sok z pora

Pokrój w plastry białą część pora. Układaj je w słoiku warstwami, pamiętając, aby każdą z nich posypać cukrem lub polać miodem. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Dorośli mogą pić sok 2-4 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieciom można podawać po 1 łyżeczce od herbaty raz dziennie.

Por a ciąża

Por, a także cebula, czosnek oraz kawa i herbata, nie są zalecane w ciąży, ponieważ mogą sprzyjać powstawaniu zgagi i wzdęć - częstej dolegliwości, z jaką zmaga się przyszła mama. Rosnące dziecko zabiera bowiem coraz więcej miejsca w jamie brzusznej, co powoduje nacisk na narządy układu pokarmowego. Często objawia się to właśnie zgagą, odbijaniem się i wzdęciami.

Por a karmienie piersią

Por nie jest warzywem zalecanym podczas karmieniu piersią, podobnie jak warzywa kapustne, strączkowe, cebula i czosnek. Powszechnie uważa się, że smak pora przenika do mleka i dziecko może odmówić ssania piersi.

Por w diecie niemowlaka

Pora, podobnie jak spokrewniony z nim czosnek, można wprowadzić do diety dziecka dopiero około 10. miesiąca życia. Ze względu na specyficzny i ostry smak, a także możliwość wywołania zgagi i wzdęć, należy zacząć od małych ilości. Najlepiej podawać dziecku ugotowanego pora, ponieważ warzywo po obróbce termicznej ma łagodniejszy smak, i jako jeden ze składników potrawy.

Warto wiedzieć

Ważne

Por to jeden z lepszych prebiotyków

Por jest źródłem inuliny - naturalnego prebiotyku, który przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Inulina ma także inne właściwości - m.in. obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi , a także ułatwia przyswajanie składników mineralnych. Warto wiedzieć, że inulinę można znaleźć także m.in. w bananach, cebuli, cykorii, karczochach, szparagach.

Por w diecie oczyszczającej i zasadowej

Por ma działanie moczopędne i oczyszczające – sprzyja usuwaniu zalegającej wody w organizmie. Por wykazuje też działanie zasadotwórcze.

IG pora = 15, w związku z tym bez obaw mogą po niego sięgać osoby chorujące na cukrzycę.

Dzięki temu pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu. Można się o tym przekonać, pijąc odwar z porów. Wystarczy ugotować 6-8 sztuk pora w trzech litrach wody i pić po kilka szklanek odwaru dziennie.

Ważne

Ważne

Por - przeciwwskazania

Por nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na:

  • choroby wątroby
  • wrzody
  • zgagę
  • wzdęcia

Por - zastosowanie w kuchni. Jak kroić i przygotować pora?

Kupując pora, najlepiej wybierać egzemplarze o ciemnozielonych liściach oraz elastycznej i pozbawionej plamek białej części (cebuli). Zanim spożyje się pora, należy przeciąć go na pół, oddzielając od siebie cebulę i liście, a następnie opłukać pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywo należy pokroić na mniejsze części.

Por ma charakterystyczny zapach i wyrazisty smak, który zawdzięcza związkom siarki.

Por najbardziej jest znany jako składnik włoszczyzny, którą tworzy z selerem, marchewką i pietruszką. Por stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju zup (np. rosołu). Warto wiedzieć, że w Holandii por uznawany jest za warzywo narodowe i jest jednym ze składników najpopularniejszej holenderskiej zupy z grochu, tzw. erwtensoep.

PRZEPIS NA>>Kremową zupę z porów

Gotowany por może być też bazą do tart, zapiekanek i sosów. Aby był bardziej strawny, można go gotować, dusić lub przyprawić ziołami, które poprawiają trawienie, np. bazylią, majerankiem lub tymiankiem.

Surowy dobrze komponuje się z surówkami i sałatami. Przed przygotowaniem można go sparzyć (choć nie jest to obowiązkowe). Wówczas ma mniej intensywny zapach, ale nie jest już tak chrupiący.

Zielone liście wykorzystuje się głównie do celów ozdobnych lub do wywarów. Por można zamrozić – należy go wówczas wcześniej pokroić w plasterki lub słupki. Można go również ususzyć.

PRZEPIS NA>>Zapiekane pory w koszulkach z szynki

Polecamy
Pietruszka (korzeń) - właściwości lecznicze i odżywcze

Pietruszka (korzeń) - właściwości lecznicze i odżywcze

Korzeń pietruszki to warzywo, którego właściwości odżywcze i lecznicze przez wielu są niedoceniane. Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 05.02.2016

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

322

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

243

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

235

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

220

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 28, 2017

Nic tak nie wpływa pozytywnie na organizm jak czysta woda. Jest ona podstawą w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, zapobieganiu występowania zmarszczek oraz odpowiada za termoregulację. Należy pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowanie potrzebuje około 1,5-2 l wody dziennie....

data

Czerwiec 28, 2017

Żeby uzupełnić kwasy omega-3 nie trzeba jeść ryb. Znacznie większą ich ilość posiadają nasiona chia. Można je dodać do wszystkiego, ponadto zawierają też dużo błonnika magnezu i wapnia. Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie każdego produktu i kupować tylko od sprawdzonych producentów. Wtedy...

data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.