POMIDORY - koktajl witamin i minerałów

Konsultant: dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
29 komentarze
Autor: Kamila Karwowska

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. 
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki - powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.

Nie przegap

Pomidory - źródło witamin i minerałów

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.

Ważne

Ważne

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.

Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopen

Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Ale spore jego ilości znajdują się również w żółtych odmianach tych warzyw. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również wspomniany wcześniej beta-karoten. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Istnieją doniesienia, że zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Dowiedziono również, że pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia. Badania wykazują jednak, że likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby. Ale żeby likopen mógł skutecznie pełnić funkcję ochronną, musimy dostarczać go organizmowi w odpowiednich ilościach. Codziennie powinniśmy zjeść jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej. W ten sam sposób podziałają również dwie łyżki keczupu albo szklanka soku.

Pomidory dla figury i urody

Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Ale dzięki pomidorom możemy być nie tylko szczupli - bardzo korzystnie wpływają one również na stan naszej skóry. Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie na urodę wpływa nie tylko dieta pomidorowa. Warto wiedzieć, że smarowanie twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe. Ale zanim przeprowadzisz kurację, sprawdź wcześniej, jak zareaguje twoja skóra. Odrobiną soku posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu godziny nie pojawi się zaczerwienienie, możesz używać pomidorów również jako kosmetyku.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.03.2011 17:19
Do Justynna :!: Co prawda dopiero po ponad 9 miesiącach ale zauważyłam Twoją prośbę o maila. Napisałam, ale zapewne zmieniłaś pocztę bo nie chce mi przyjąć wiadomości... Jeśli jakimś cudem trafisz tutaj jeszcze to napisz nowego maila - prześlę moje wypociny raz jeszcze. Jeżeli wciąż chcesz oczywiście :wink:
Nie zarejestrowany, 12.09.2010 18:53
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 

Pomidory mogą też zaszkodzić

Dieta bogata w pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki (najłatwiej schodzi po wcześniejszym sparzeniu). Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom mającym problemy z gryzieniem. Pomidory mogą uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 29)
pan pomidor, 24.04.2015 23.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem za promocją polskich pomidorów prowadzę nawet stronke :) zapraszam! https://www.facebook.com/PolskiPomidor
 
palo, 19.03.2015 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak pomidory są bardzo zdrowe zawierają dużo witamin i nawet są bardzo dobre
 
Ana, 04.12.2014 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja pie*&^%le skończcie wreszcie smęcić i wylewajcie swoje frustracje gdzie indziej
 
Teresa, 16.10.2014 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej uprawiać swoje własne pomidory, bez chemii i polepszaczy. Wystarczy zakupić nasiona lub brać udział w wymianie nasion na forach ogrodniczych i wyhodować swojego pomidora. Zachęcam do uprawy pomidorów na balkonach i ogrodach. Chcesz pomidory to wyhoduj je samodzielnie, takie jakie chcesz. Darmowe nasiona można znaleźć np na stronie http://wymiananasion.pl
 
witamina K, 13.05.2012 22.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zanim napiszesz ze witamina K ma wlasciwosci przeciwkrzepliwe sprawdź. co piszesz bo mozesz komuś zaszkodzić ------------- osoby z nadmierna krzepiwoscia krwi nie powinny spozywac produktów zawierających witaminę K, ponieważ to wlasnie witamina K powoduje wzrost krzepliwości (zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia)
 
truppa, 08.05.2012 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja znam te chipsy - doskonała rzecz. crispy <3
 
KaZIUTKA, 08.04.2012 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
JA BARDZO LUBIE pomidorowe produkty. nie wiemc czy wszyscy znaja, ale najulubiensze sa chipsy pomidorowe. taka codzienna alternatywa dla suzoznych pomidorow, ktore uwazane sa za przekaske dosc ekskluzywna:) dlatego kupuje crispy
 
Spee, 12.09.2010 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 
szok, 13.08.2010 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uwielbiam pomidory ...jem ich kilka dziennie przez caly rok..i jakos nie choruje ...to totalne bzdury..haha warzywo ktore zabija ...ludzie maja wyobraznie...
 
jola z kłaja, 07.07.2010 23.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie rozumię tej rozmowy przecież tyle piszą w różnych czasopismach o tym że pomidory są niezdrowe zwłaszcza mowa tu o pestkach że mogą powodować raka że działają nasennie i nie powinno się po ich zjedzeniu prowadzić samochodu. Przeciez to są fakty.
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie - zwalczają...

więcej

26839

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46134

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Czasami dobrym i prostym rozwiązaniem jest mieszanie pyłku kwiatowego z jedzeniem. Możesz dodać kilka kropel do jogurtu naturalnego z owocami, zupy kremu, koktajlu, owsianki. Spowoduje to zmieszanie...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.