POMIDORY - koktajl witamin i minerałów

Konsultant: dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
29 komentarze
Autor: Kamila Karwowska

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. 
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki - powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.

Pomidory - źródło witamin i minerałów

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.

Ważne

Ważne

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.

Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopen

Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Ale spore jego ilości znajdują się również w żółtych odmianach tych warzyw. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również wspomniany wcześniej beta-karoten. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Istnieją doniesienia, że zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Dowiedziono również, że pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia. Badania wykazują jednak, że likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby. Ale żeby likopen mógł skutecznie pełnić funkcję ochronną, musimy dostarczać go organizmowi w odpowiednich ilościach. Codziennie powinniśmy zjeść jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej. W ten sam sposób podziałają również dwie łyżki keczupu albo szklanka soku.

Pomidory dla figury i urody

Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Ale dzięki pomidorom możemy być nie tylko szczupli - bardzo korzystnie wpływają one również na stan naszej skóry. Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie na urodę wpływa nie tylko dieta pomidorowa. Warto wiedzieć, że smarowanie twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe. Ale zanim przeprowadzisz kurację, sprawdź wcześniej, jak zareaguje twoja skóra. Odrobiną soku posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu godziny nie pojawi się zaczerwienienie, możesz używać pomidorów również jako kosmetyku.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Pomidory mogą też zaszkodzić

Dieta bogata w pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki (najłatwiej schodzi po wcześniejszym sparzeniu). Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom mającym problemy z gryzieniem. Pomidory mogą uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup

Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup

Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 29)
pan pomidor, 24.04.2015 23.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem za promocją polskich pomidorów prowadzę nawet stronke :) zapraszam! https://www.facebook.com/PolskiPomidor
 
palo, 19.03.2015 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak pomidory są bardzo zdrowe zawierają dużo witamin i nawet są bardzo dobre
 
Ana, 04.12.2014 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja pie*&^%le skończcie wreszcie smęcić i wylewajcie swoje frustracje gdzie indziej
 
Teresa, 16.10.2014 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej uprawiać swoje własne pomidory, bez chemii i polepszaczy. Wystarczy zakupić nasiona lub brać udział w wymianie nasion na forach ogrodniczych i wyhodować swojego pomidora. Zachęcam do uprawy pomidorów na balkonach i ogrodach. Chcesz pomidory to wyhoduj je samodzielnie, takie jakie chcesz. Darmowe nasiona można znaleźć np na stronie http://wymiananasion.pl
 
witamina K, 13.05.2012 22.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zanim napiszesz ze witamina K ma wlasciwosci przeciwkrzepliwe sprawdź. co piszesz bo mozesz komuś zaszkodzić ------------- osoby z nadmierna krzepiwoscia krwi nie powinny spozywac produktów zawierających witaminę K, ponieważ to wlasnie witamina K powoduje wzrost krzepliwości (zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia)
 
truppa, 08.05.2012 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja znam te chipsy - doskonała rzecz. crispy <3
 
KaZIUTKA, 08.04.2012 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
JA BARDZO LUBIE pomidorowe produkty. nie wiemc czy wszyscy znaja, ale najulubiensze sa chipsy pomidorowe. taka codzienna alternatywa dla suzoznych pomidorow, ktore uwazane sa za przekaske dosc ekskluzywna:) dlatego kupuje crispy
 
Spee, 12.09.2010 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 
szok, 13.08.2010 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uwielbiam pomidory ...jem ich kilka dziennie przez caly rok..i jakos nie choruje ...to totalne bzdury..haha warzywo ktore zabija ...ludzie maja wyobraznie...
 
jola z kłaja, 07.07.2010 23.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie rozumię tej rozmowy przecież tyle piszą w różnych czasopismach o tym że pomidory są niezdrowe zwłaszcza mowa tu o pestkach że mogą powodować raka że działają nasennie i nie powinno się po ich zjedzeniu prowadzić samochodu. Przeciez to są fakty.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

78310

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

62900

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

58844

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

53325

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Forum
data

Wrzesień 26, 2016

zaczynam pracę w promocji wody Kropla Zdrowia, dlatego polecam tę wodę. Buteleczka dziennie i po 3 dniach od razu widać poprawę samopoczucia. Skład mineralny idealny dla dzieci i osób dorosłych, świetnie uzupełnia również niedobory minerałów osób starszych. Zwłaszcza jeżeli masz dużo...

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

data

Wrzesień 14, 2016

Ja od 10 lat korzystam z symbiotyków, kiedyś byłam nie małym grubaskiem z brakiem chęci do życia. Mój proces walki o siebie trwał wiele lat. Ale było warto, niestety suplementowanie się jest potrzebne, nie raz podchodzimy do tego aspektu zycia nieufnie, nie ma sie co dziwic, przez wiele...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.