POMIDORY - koktajl witamin i minerałów

Konsultant: dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
29 komentarze
Autor: Kamila Karwowska

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. 
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki - powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.

Nie przegap

Pomidory - źródło witamin i minerałów

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.

Ważne

Ważne

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.

Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopen

Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Ale spore jego ilości znajdują się również w żółtych odmianach tych warzyw. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również wspomniany wcześniej beta-karoten. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Istnieją doniesienia, że zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Dowiedziono również, że pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia. Badania wykazują jednak, że likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby. Ale żeby likopen mógł skutecznie pełnić funkcję ochronną, musimy dostarczać go organizmowi w odpowiednich ilościach. Codziennie powinniśmy zjeść jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej. W ten sam sposób podziałają również dwie łyżki keczupu albo szklanka soku.

Pomidory dla figury i urody

Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Ale dzięki pomidorom możemy być nie tylko szczupli - bardzo korzystnie wpływają one również na stan naszej skóry. Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie na urodę wpływa nie tylko dieta pomidorowa. Warto wiedzieć, że smarowanie twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe. Ale zanim przeprowadzisz kurację, sprawdź wcześniej, jak zareaguje twoja skóra. Odrobiną soku posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu godziny nie pojawi się zaczerwienienie, możesz używać pomidorów również jako kosmetyku.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Pomidory mogą też zaszkodzić

Dieta bogata w pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki (najłatwiej schodzi po wcześniejszym sparzeniu). Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom mającym problemy z gryzieniem. Pomidory mogą uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup

Keczup: domowy najlepszy. Przepis na domowy keczup

Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 29)
pan pomidor, 24.04.2015 23.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem za promocją polskich pomidorów prowadzę nawet stronke :) zapraszam! https://www.facebook.com/PolskiPomidor
 
palo, 19.03.2015 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tak pomidory są bardzo zdrowe zawierają dużo witamin i nawet są bardzo dobre
 
Ana, 04.12.2014 17.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja pie*&^%le skończcie wreszcie smęcić i wylewajcie swoje frustracje gdzie indziej
 
Teresa, 16.10.2014 19.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej uprawiać swoje własne pomidory, bez chemii i polepszaczy. Wystarczy zakupić nasiona lub brać udział w wymianie nasion na forach ogrodniczych i wyhodować swojego pomidora. Zachęcam do uprawy pomidorów na balkonach i ogrodach. Chcesz pomidory to wyhoduj je samodzielnie, takie jakie chcesz. Darmowe nasiona można znaleźć np na stronie http://wymiananasion.pl
 
witamina K, 13.05.2012 22.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zanim napiszesz ze witamina K ma wlasciwosci przeciwkrzepliwe sprawdź. co piszesz bo mozesz komuś zaszkodzić ------------- osoby z nadmierna krzepiwoscia krwi nie powinny spozywac produktów zawierających witaminę K, ponieważ to wlasnie witamina K powoduje wzrost krzepliwości (zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia)
 
truppa, 08.05.2012 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja znam te chipsy - doskonała rzecz. crispy <3
 
KaZIUTKA, 08.04.2012 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
JA BARDZO LUBIE pomidorowe produkty. nie wiemc czy wszyscy znaja, ale najulubiensze sa chipsy pomidorowe. taka codzienna alternatywa dla suzoznych pomidorow, ktore uwazane sa za przekaske dosc ekskluzywna:) dlatego kupuje crispy
 
Spee, 12.09.2010 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 
szok, 13.08.2010 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uwielbiam pomidory ...jem ich kilka dziennie przez caly rok..i jakos nie choruje ...to totalne bzdury..haha warzywo ktore zabija ...ludzie maja wyobraznie...
 
jola z kłaja, 07.07.2010 23.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie rozumię tej rozmowy przecież tyle piszą w różnych czasopismach o tym że pomidory są niezdrowe zwłaszcza mowa tu o pestkach że mogą powodować raka że działają nasennie i nie powinno się po ich zjedzeniu prowadzić samochodu. Przeciez to są fakty.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

45981

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

38288

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

35176

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

32601

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście łososie są źródłem metali ciężkich, dlatego zaleca się 1-2 porcje ryby do zjedzenia w tygodniu. Oczywiście w produktach dla dzieci w słoiczkach są ryby wolne od zanieczyszczeń. Wiem...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.