POMIDORY - koktajl witamin i minerałów

Konsultant:dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
25 komentarze
Autor: Kamila Karwowska

Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok. Bezcenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z pomidorów przetworach - sosach, keczupie, pomidorach suszonych.

Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. 
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach (wąchamy go od strony szypułki). Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom  pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i “dochodzące” np. na parapecie zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie zwracaj także uwagę na kolor skórki - powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce.

Nie przegap

Pomidory - źródło witamin i minerałów

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza. Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.

Ważne

Ważne

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.

Cenny składnik pomidorów - antynowotworowy likopen

Likopen to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwony kolor. Ale spore jego ilości znajdują się również w żółtych odmianach tych warzyw. Likopen to najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów - związków, do których należy również wspomniany wcześniej beta-karoten. Niestety, nasz organizm nie wytwarza sam likopenu, trzeba go więc dostarczać z zewnątrz. Na przykład jedząc codziennie pomidory, które są najlepszym źródłem tej substancji. Dieta bogata w likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Istnieją doniesienia, że zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Dowiedziono również, że pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65. roku życia. Badania wykazują jednak, że likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby. Ale żeby likopen mógł skutecznie pełnić funkcję ochronną, musimy dostarczać go organizmowi w odpowiednich ilościach. Codziennie powinniśmy zjeść jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej. W ten sam sposób podziałają również dwie łyżki keczupu albo szklanka soku.

Pomidory dla figury i urody

Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas znacznie ułatwia natomiast pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Ale dzięki pomidorom możemy być nie tylko szczupli - bardzo korzystnie wpływają one również na stan naszej skóry. Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie na urodę wpływa nie tylko dieta pomidorowa. Warto wiedzieć, że smarowanie twarzy czy rąk sokiem z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe. Ale zanim przeprowadzisz kurację, sprawdź wcześniej, jak zareaguje twoja skóra. Odrobiną soku posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu godziny nie pojawi się zaczerwienienie, możesz używać pomidorów również jako kosmetyku.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 31.03.2011 17:19
Do Justynna :!: Co prawda dopiero po ponad 9 miesiącach ale zauważyłam Twoją prośbę o maila. Napisałam, ale zapewne zmieniłaś pocztę bo nie chce mi przyjąć wiadomości... Jeśli jakimś cudem trafisz tutaj jeszcze to napisz nowego maila - prześlę moje wypociny raz jeszcze. Jeżeli wciąż chcesz oczywiście :wink:
Nie zarejestrowany, 12.09.2010 18:53
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 

Pomidory mogą też zaszkodzić

Dieta bogata w pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki (najłatwiej schodzi po wcześniejszym sparzeniu). Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom mającym problemy z gryzieniem. Pomidory mogą uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Iconotec

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 25)
witamina K, 13.05.2012 22.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zanim napiszesz ze witamina K ma wlasciwosci przeciwkrzepliwe sprawdź. co piszesz bo mozesz komuś zaszkodzić ------------- osoby z nadmierna krzepiwoscia krwi nie powinny spozywac produktów zawierających witaminę K, ponieważ to wlasnie witamina K powoduje wzrost krzepliwości (zapewnia krzepliwość krwi i powoduje zatrzymanie krwawienia)
 
truppa, 08.05.2012 21.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja znam te chipsy - doskonała rzecz. crispy <3
 
KaZIUTKA, 08.04.2012 20.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
JA BARDZO LUBIE pomidorowe produkty. nie wiemc czy wszyscy znaja, ale najulubiensze sa chipsy pomidorowe. taka codzienna alternatywa dla suzoznych pomidorow, ktore uwazane sa za przekaske dosc ekskluzywna:) dlatego kupuje crispy
 
Spee, 12.09.2010 18.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie puknijcie się w te małe mózgi (nie piszę tu do wszystkich) wszystko co jest naturalne (mięso, nabiał, warzywa, owoce) są człowiekowi w jakimś pewnym stopniu potrzebne... Trzeba tylko zachować umiar, a nie że nagle jem tylko pomidory, bo są zdrowe albo nie jem wogóle bo szkodzą. W dużym nadmiarze wszystko szkodzi.. a co do pomidorów to jem przede wszystkim cherry i jakoś żyje.. więc nie piszcie tutaj, że pomidor to zabójca..
 
szok, 13.08.2010 12.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja uwielbiam pomidory ...jem ich kilka dziennie przez caly rok..i jakos nie choruje ...to totalne bzdury..haha warzywo ktore zabija ...ludzie maja wyobraznie...
 
jola z kłaja, 07.07.2010 23.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie rozumię tej rozmowy przecież tyle piszą w różnych czasopismach o tym że pomidory są niezdrowe zwłaszcza mowa tu o pestkach że mogą powodować raka że działają nasennie i nie powinno się po ich zjedzeniu prowadzić samochodu. Przeciez to są fakty.
 
Justynna, 21.06.2010 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam wielką prośbę o kontakt na maila m.justyna@interia.eu. Potrzebuję porady co jeść, od 1,5 miesiąca mam kopot z zapaleniem jelita i właściwie nie wiem już co mam jeść, przez to tak ograniczyłam dietę że chyba niedługo padnę z wyczerpania organizmu. Oczywiście przejrzałam Internet i mam ogromny mętlik w głowie. A porady lekarskie zupełnie nie skutkują. Potrzebuję tylko kilku wskazówek od osoby doświadczonej, TAKIEJ JAK TY. Z góry bardzo dziękuję.
 
fy, 17.06.2010 07.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na wstępie czytam: "Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. " A niżej: "Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Cieplarniane mogą mieć nieco mdły smak." Wg mnie to właśnie ma znaczenie. Chyba że komuś wszystko jedno.
 
Justyna, 11.06.2010 13.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Colitis ulcerosa ma jak dotychczas nieustaloną etiologię. Nikt nie wie, więc również nie może stwierdzić co je wywołuje. Nie mam pojęcia kto Ci powiedział, że WZJG wywołało spożywanie pomidorów, ale albo jest wyjątkowo kiepski w tym co robi (zakładam, że to może być lekarz), albo zasłużył na Nobla bo odkrył coś nad czym głowią się od baaardzo dawna specjaliści z całego świata ;) Tak więc nie wierz we wszystko co usłyszysz. Może pomidory Ci nie pomogły, ale na pewno nie chorujesz przez nie. Ja mam Crohna, (nie słabego niestety a wręcz przeciwnie) i to czego się w życiu z tą chorobą nauczyłam to to, że jeść wbrew pozorom można wszystko tylko z głową. Każdemu pasuje co innego. Widzę, że wiesz o chorobie od niedawna więc musisz jeszcze wiele się nauczyć, ale bez stresu, wszystko Ci się zacznie układać. Pozdrawiam i życzę długiej remisji :)
 
monis 22, 21.05.2010 11.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja tez bardzo kocham pomidory i jadlam je w okresie letnim bardzo dużo do czasu ............kiedy przez nie zachorowalam na wrzodziejace zapalenie jelita grubego !!!!! pomidory zawieraja dużo lektyn niezdrowych dla organizmu ktore powoduje zapalnie i podrażnienie blon sluzowych jelit i zołądka
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
Najpopularniejsze artykuły
KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego...

więcej

10131

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

12893

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,...

więcej

8864

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

12733

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 01, 2014

A orientujecie się może czy mogę pić ten slim coffee jak mam cukrzycę? Nie zaszkodzi mi to? Dla cukrzyków jest slim coffee diabetyk . Mój mąż ma cukrzycę i pije właśnie tą kawę. Nie zapominaj jednak o ćwiczeniach i odpowiedniej diecie dla tej choroby.

data

Sierpień 31, 2014

no muszę przyznać że Aqua Slim działa, warto było w niego zainwestować:)

data

Sierpień 31, 2014

Taka szybka utrata wagi nie jest oznaką zdrowia (przy założeniu, że dieta była rozsądna). Lepiej przebadać się w kierunku wykluczenia choroby nowotworowej, która zazwyczaj powoduje nagłą i niekontrolowaną utratę wagi. Życzę negatywnych wyników badań.

data

Sierpień 31, 2014

Tabletki same w sobie nie odchudzają (były kiedyś takie, kt. odchudzały na receptę ale je wycofano, bo siały spustoszenie w organiźmie) Tabletki (niektóre) wspomagają proces odchudzanie np. poprzez zawartość chromu, kt. ogranicza nasze łaknienie na słodycze. Ważne,żęb zaczynając...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.