Płatki kukurydziane czy kaszka kukurydziana? Popularne produkty z kukurydzy

2013-05-20 14:15

Płatki kukurydziane wybieraj bez dodatku cukru czy czekolady, a owoce i miód dodawaj sam. Czy wiesz, jakie ziarno najlepiej nadaje się do prażenia? Na oleju kukurydzianym nie powinno się smażyć, ale doskonale nadaje się on do majonezów i potraw gotowanych. Zobacz, czego jeszcze nie wiesz o produktach z kukurydzy.

Płatki kukurydziane czy kaszka kukurydziana? Popularne produkty z kukurydzy
Autor: Photos.com Płatki kukurydziane czy kaszka kukurydziana? Popularne produkty z kukurydzy

Kukurydza, podobnie jak inne zboża, może być przerabiana na mąkę. Produkuje się z niej też takie produkty, jak:

Kasza kukurydziana

Kasze – w zależności od gatunku kukurydzy mogą być zwykłe (białe albo złote) oraz ryżowe (białe z żółtawym odcieniem). Przed wiekami Indianie uzyskiwali kaszę, mocząc ziarno kukurydzy w słabym roztworze ługu drzewnego w celu zmiękczenia okrywy. Potem oddzielali od bielma (jądra) otręby i zarodki, a bielmo gotowali na gęsty kleik w wodzie albo mleku. W naszych sklepach można kupić kaszę pełną, średnią, drobną i kukurydzianą kaszę mannę.

Płatki kukurydziane

Płatki produkuje się z rozgniecionego i ugotowanego łamanego ziarna białej kukurydzy. Często wchodzą w skład mieszanek musli. Lepiej wybierać produkty bez dodatku cukru, glazury czy czekolady i samemu dodawać w domu miód, orzechy czy owoce. Z mlekiem albo jogurtem płatki kukurydziane są znakomite na śniadanie.

Popcorn, czyli prażona kukurydza

Prażona kukurydza (popcorn) była znana w czasach starożytnych, o czym świadczą znalezione na obszarze całej Ameryki maszyny do prażenia kukurydzy. Podanie głosi, że w czasie obchodzonego w Ameryce po raz pierwszy Święta Dziękczynienia brat indiańskiego wodza ofiarował prażoną kukurydzę brytyjskim kolonistom. Do prażenia nadaje się ziarno odmiany pękającej, które można kupić w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. W domu kukurydzę najlepiej prażyć w specjalnym garnku elektrycznym, w kuchence mikrofalowej lub wrzucając do wysokiego garnka z niewielką ilością podgrzanego oleju, przykrywając pokrywką.

Olej kukurydziany

Olej – świeży ma pomarańczowy kolor, rafinowany jest ciemnożółty, ma przyjemny smak i zapach, jest przezroczysty. Ze względu na to, że świeży bardzo szybko się utlenia, w sprzedaży jest głównie olej rafinowany. Nadaje się do sałatek, sosów, majonezów i potraw gotowanych. Nie powinno się na nim smażyć.

Właściwości oleju kukurydzianego:

Jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega- 6, a także witaminy E i prowitaminy A (dostarcza również trochę omega-3). Dzięki obecności omega- 6 olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu całkowitego i złego. Kwasy omega-6 biorą udział w produkcji hormonów, usprawniają funkcje mózgu, pomagają kontrolować ciśnienie krwi, pracę nerek, serca.

miesięcznik "Zdrowie"