Pietruszka (korzeń) - właściwości lecznicze i odżywcze

1 komentarze
Autor: Monika Majewska

Korzeń pietruszki to warzywo, którego właściwości odżywcze i lecznicze przez wielu są niedoceniane. Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zupy. I zwykle na tym kończy się jego zastosowanie. Tymczasem korzeń pietruszki pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego i wielu innych. Innego zdania są Rosjanie, którzy twierdzą, że pietruszka działa jak... narkotyk. Z tego powodu znalazła się na czarnej liście warzyw w tym kraju.

Korzeń pietruszki to warzywo, którego właściwości lecznicze i odżywcze nie są tak bardzo doceniane jak działanie natki pietruszki. Tymczasem korzeń pietruszki od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Do celów leczniczych zbiera się go jesienią lub wczesną wiosną i suszy. Warto wiedzieć, że wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki - naciową, z której pozyskuje się natkę pietruszki (a jej twardy korzeń jest bezużyteczny), oraz odmianę korzeniową, z której zbiera się korzenie i liście. W korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne. Jednak korzeń pietruszki (a także jej owoce i nasiona) największym zainteresowaniem cieszy się ze względu na olejek eteryczny, który zawiera dwie substancje psychoaktywne o nazwie apiol i mirystycyna.

Korzeń pietruszki jak narkotyk?

Mirystycyna daje efekty podobne do tych, które pojawiają się po zażyciu marihuany - suchość w ustach, euforię, wzmożoną wesołość. Mogą pojawić się także halucynacje. W korzeniu pietruszki jest jej niewiele, ponieważ zawartość olejku w korzeniu wynosi zaledwie 0,3-0,5 proc. Znacznie więcej mirystycyny można znaleźć w nasionach i owocach pietruszki, w których zawartość olejku wynosi nawet 5 proc. Tego powodu szef rosyjskiej federalnej służby Rospotrebnadzor wpisał pietruszkę na listę roślin zawierających substancje narkotyczne, a jej uprawy są nadzorowane.

Apiol również wykazuje działanie psychoaktywne i nie tylko. U kobiet może powodować skurcze i bóle macicy (a u ciężarnych doprowadzić do poronienia), a także wywoływać lub wzmagać krwawienia miesięczne, pod warunkiem podawania wyciągów z owoców pietruszki i oleju z nasion pietruszki w zbyt dużych dawkach lub przez dłuższy czas. W związku z tym nie należy podawać ich kobietom w ciąży, a także małym dzieciom. Olej pietruszkowy znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Można go stosować na zimno do potraw lub jako środek pielęgnacyjny skóry zniszczonej, dojrzałej, trądzikowej, a także w celu pozbycia się blizn, rozstępów i przebarwień.

Warto wiedzieć

Ważne

Czy korzeń pietruszki można jeść na surowo?

Korzeń pietruszki zawiera tylko niewielkie ilości substancji o działaniu psychoaktywnym, dlatego po umyciu i obraniu można go spożywać na surowo.

Korzeń pietruszki w zaburzeniach trawiennych

Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W związku z tym korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha.

Pietruszka to także jedno z warzyw zalecane w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu, a także w diecie w dnie moczanowej.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze surowego korzenia pietruszki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 55 kcal (232 kJ)
Białko ogółem - 2.3 g
Tłuszcz - 0.6 g
Węglowodany - 12.3 g
Błonnik - 4.3 g

Witaminy

Witamina C – 41 mg
Tiamina – 0.10 mg
Ryboflawina – 0.08 mg
Niacyna - 2.0 mg
Witamina B6  - 0.23 mg
Kwas foliowy -  180 µg
Witamina A – 2.50 RE
Witamina E – 1.7 mg

Minerały

Wapń – 48.5 mg
Żelazo - 1.2 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 71.7 mg
Potas - 562 mg
Sód – 17 mg
Cynk - 0.23 mg
Mangan -  0.46 mg

Źródło danych: National Food Institute - Technical University of Denmark (DTU)

Korzeń pietruszki - właściwości moczopędne

Korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza.

Korzeń pietruszki na nadciśnienie

W korzeniu pietruszki można znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Potas bierze też udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Poza tym bez niego mięśnie nie będą wytrzymałe.

Ważne

Ważne

Pietruszka może wywołać fotouczulenie

Korzeń pietruszki ma potencjalne właściwości fotouczulające. Podczas nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne może powodować zmiany skórne przypominające pokrzywkę.

Korzeń pietruszki - zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki - razem z marchewką, selerem, porem i natką pietruszki - wchodzi w skład tzw. włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zup. Może stanowić dodatek do twarożków, warzywno-makaronowych zapiekanek, potrawek, a nawet do owoców morza.

PRZEPIS NA >> Krem z pietruszki i gruszki

To ci się przyda

To ci się przyda

Przepis na napar z korzenia pietruszki

1 łyżkę rozdrobnionego korzenia pietruszki zalej 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 15 min. Następnie odstaw na 10 min i przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki między posiłkami, jako środek moczopędny, antyseptyczny, wiatropędny i rozkurczowy. Wskazane jest równoczesne przyjmowanie po 1 tabletce witaminy B1.

Przepis pochodzi z: Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.

Bibliografia:

Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 10.11.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
nowa, 07.05.2017 16.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
hej, jakos nie wydaje mi się że pietruszka ma 55 kcal? czy to nie pomyłka?
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

6

KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi? KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także...

więcej

5

Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Mintaj to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce - prawie 40% z nas deklaruje, że często...

więcej

4

Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat...

więcej

4

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.