Piersi z kurczaka - wartości odżywcze. Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

2019-06-19 16:51

Piersi z kurczaka, które kupujemy w sklepach, w świetle prawa są wolne od antybiotyków i hormonów. Mięso z kurczaka, a także podroby to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, że jesz zdrowego kurczaka, wybieraj piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.

Piersi z kurczaka - wartości odżywcze. Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?
Autor: Thinkstockphotos.com Piersi z kurczaka - wartości odżywcze. Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

Spis treści

  1. Czy to prawda, że piersi z kurczaka zawierają antybiotyki i hormony?
  2. Jak kupić zdrowe mięso z kurczaka?
  3. Jak upiec soczystą pierś z kurczaka? [#TOWIDEO]
  4. Czy kurczaki zagrodowe są zdrowsze od "zwykłych"?
  5. Mięso z kurczaka - wartości odżywcze
  6. Piersi z kurczaka (bez skóry) - zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g
  7. Wartość odżywcza mięsa z kurczaka w 100 g
  8. Czy warto jeść podroby z kurczaka: wątróbkę, żołądki, serca?

Czy piersi z kurczaka są zdrowe? Z jednej strony boimy się hormonów i antybiotyków w kurczakach, z drugiej strony ich spożycie jest w Polsce ogromne - 27 kg rocznie na osobę, a kurczaka w rankingu wyprzedza tylko wieprzowina. Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym piersi z kurczaka i zdementujmy mity na temat ich produkcji.

Polska jest potentatem w chowie kurcząt. Większość mięsa trafia na rynek polski, ale spora część przeznaczana jest na eksport – zajmujemy pierwsze miejsce w eksporcie drobiu w Europie.Nasza rodzima produkcja wystarcza, aby zaspokoić popyt na kurczaki, a teoria, że mrożone kurczaki przypływają do nas z Chin i ze Stanów Zjednoczonych, to tylko mit.

Słusznie możemy obawiać się o jakość mięsa z tych krajów, jednak mamy 100% pewności, że w sklepie takiego nie dostaniemy, ponieważ kurczaki z Chin i z USA nie spełniają restrykcyjnych norm unijnych i nie są dopuszczane do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej.

W Polsce kupujemy polskie kurczaki – nawet te mrożone. Jedynie przetwory z kurczaka mogą zawierać mięso pochodzące z innych krajów (np. Brazylii i Tajlandii), ale tylko wtedy, gdy przejdzie ono ścisłą kontrolę.

Czy to prawda, że piersi z kurczaka zawierają antybiotyki i hormony?

Co z tego - można zapytać - że kurczaki są polskie, skoro i tak są nafaszerowane antybiotykami i hormonami? Otóż nie. Prawo absolutnie zabrania stosowania hormonów podczas chowu kurcząt, natomiast użycie antybiotyków musi być ściśle uzasadnione, a zwierzęta, u których były podawane, przechodzą karencję przed ubojem.

Okres karencji to czas niezbędny do całkowitego usunięcia pozostałości antybiotyków z organizmu kurczaka. Wśród wątpliwości dotyczących czystości mięsa pojawiają się głosy, że dzieci dojrzewają przedwcześnie, a chłopcom rosną piersi od jedzenia kurczaków.

Nie ma jednak żadnych danych naukowych, które by to potwierdzały. 20-30 lat temu takie zjawisko rzeczywiście mogło mieć miejsce, ponieważ pasze nie były wolne od hormonów, jednak obecnie karmy muszą być czyste i są kontrolowane.

Jaką mamy pewność, że hodowcy rzeczywiście nie stosują niedozwolonych substancji? Dosyć dużą, ponieważ im się to nie opłaca. Kary za wykrycie środków farmakologicznych i hormonów są wysokie.

Właściciel fermy musi w takiej sytuacji zapłacić 92 tys. zł kary, a ponadto mięso z całego „rzutu” nie zostaje dopuszczone do sprzedaży i jest poddawane utylizacji. „Rzutem” w firmach drobiarskich nazywa się okres od wylęgu piskląt do ich sprzedaży, a w jednym rzucie może znajdować się nawet ponad sto tysięcy kurczaków.

Śledztwa dziennikarskie, których wyniki można było zobaczyć w programach telewizyjnych, pokazują jednak, że niektórzy producenci są nieuczciwi i stosują niedozwolone środki farmakologiczne, aby przyspieszyć wzrost kurcząt, a tym samym zwiększyć zysk.

Jak kupić zdrowe mięso z kurczaka?

Możemy uchronić się przed nielegalnie „pędzonymi” kurczakami. Najlepiej kupować mięso oznaczone certyfikatami. Mamy wtedy gwarancję, że kurczakom dawano właściwą paszę bez antybiotyków, a mięso pakowano i transportowano w odpowiednich warunkach.

Zwykle certyfikatami oznaczone są tylko piersi z kurczaka, jednak kupując udka czy skrzydełka od tego samego producenta, mamy identyczną gwarancję jakości.

Jak upiec soczystą pierś z kurczaka? [#TOWIDEO]

Jedna przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%.

Jedno upieczone udko z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk w 70%, a jedna cała pierś – w 85% na selen.

Czy kurczaki zagrodowe są zdrowsze od "zwykłych"?

Jeśli nie masz zaufania do certyfikatów, możesz też kupować kurczaka zagrodowego. Stanowi on co prawda tylko 1% ogólnej produkcji kurczaków w Polsce, ale dzięki modzie na zdrowy styl życia coraz częściej można go znaleźć w sklepach.

Kurczak zagrodowy to krzyżówka brojlera (kurczaka mięsnego, który szybko przybiera na wadze i stosowany jest w przemysłowym chowie) z kurczakiem wiejskim. Jego chowem zajmuje się kilkunastu producentów z Podlasia.

Kurczak zagrodowy żyje dłużej niż hodowany przemysłowo – ok. 8 tygodni zamiast 5 (wiejski natomiast ok. 20 tygodni). Szczepiony jest na kokcydiozę – częstą chorobę kurcząt – dzięki czemu nie ma konieczności podawania antybiotyków.

Karmiony jest wyłącznie roślinną paszą, zawierającą kukurydzę, pszenicę, śrutę słonecznikową, soję niemodyfikowaną genetycznie, witaminy i składniki mineralne. Kurczak zagrodowy nie jest przetrzymywany w kurniku, ma możliwość wychodzenia na zewnątrz, widzi światło słoneczne, jest zachęcany do ruchu, np. wskakiwania na grzędy i snopki słomy.

Dzięki temu jego mięso ma inny smak i strukturę niż u kurczaków przemysłowych, zawiera mniej tłuszczu i ma cieńszą skórę. Cena też jest całkiem przystępna. Kilogram zagrodowego kosztuje 12 zł, a brojlera 7 zł.

ZOBACZ TAKŻE>>Pieczony kurczak: ile piec kurczaka?

WYPRÓBUJ TAKŻE>>Jak upiec soczystą pierś z kurczaka? Przepis na soczystą pierś z kurczaka

Mięso z kurczaka - wartości odżywcze

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, więcej niż wieprzowina i wołowina. Jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych.

Mięso z kurczaka jest zalecane dla osób kontrolujących cholesterol, mających problemy z układem krążenia czy odchudzających się. Istotne różnice w kaloryczności i zawartości tłuszczu w poszczególnych częściach kurczaka są zależne od tego, czy przygotowujemy drób ze skórą, czy bez.

Samo mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a najwięcej go znajdziemy tuż pod skórą. Dlatego ze względów zdrowotnych i dietetycznych zawsze warto pozbyć się skóry przed przygotowaniem potrawy.

Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie z tryptofanu (aminokwasu egzogennego), jednak jej podstawowym źródłem jest pożywienie.

Kontroluje ona procesy energetyczne w organizmie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kondycję psychiczną, a także poprawia stan włosów i skóry.

Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu wielu enzymów i hormonów, a także hemoglobiny – odpowiada zatem za transport tlenu w organizmie. Ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca, skurcze mięśni, zwiększa odporność organizmu i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

Dostarczanie jej w odpowiednich ilościach łagodzi stany apatii, bezsenności, depresji, poprawia koncentrację. Polecana jest także w okresie napięcia przedmiesiączkowego.

Jedząc mięso z kurczaka dostarczamy sobie sporo składników mineralnych, jak cynk, selen, magnez i fosfor. Cynk znajduje się w około 200 enzymach, bierze udział w bardzo wielu procesach życiowych, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, wydzielaniu insuliny, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca.

Selen jest konieczny do prawidłowego działania wielu enzymów. Jest elementem peroksydazy glutationowej, czyli bardzo silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, m.in. przed powstawaniem nowotworów. Ponadto jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem.

Piersi z kurczaka (bez skóry) - zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g

witamina A 30 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina C 1,2 mg
witamina D 5 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina E 0,19 mg
witamina K 0,2 mcg
tiamina 0,064 mg
ryboflawina 0,1 mg
niacyna 10,4 mg
witamina B6 0,75 mg
kwas foliowy 4 mcg
witamina B12 0,2 mcg
kwas pantotenowy 1,425 mg
cholina 73,4 mg
betaina 9,5 mg
wapń 5 mg
żelazo 0,37 mg
magnez 26 mg
fosfor 210 mg
potas 370 mg
sód 116 mg
cynk 0,58 mg
miedź 0,027 mcg
mangan 0,015 mcg
selen 32 mcg

Wartość odżywcza mięsa z kurczaka w 100 g

rodzaj mięsa kcal białko [g] tłuszcz [g] węglowodany [g]
kurczak tuszka 158 18,6 9,3 0
pierś kurczaka ze skórą 157 20,8 9,2 0
pierś kurczaka bez skóry 99 21,5 1,3 0
udko ze skórą 158 16,8 10,2 0
udko bez skóry 125 17,8 6,0 0
podudzie ze skórą 161 19,0 9,0 0
podudzie bez skóry 119 21,0 3,0 0
skrzydełko 186 19,2 12,2 0

Czy warto jeść podroby z kurczaka: wątróbkę, żołądki, serca?

Wiemy, że mięso z kurczaka jest zdrowe, ale co z podrobami- wątróbką, żołądkami czy serduszkami? Podroby mają niewielu zwolenników. Te części drobiu uważane są raczej za tanie namiastki mięsa. Nic bardziej mylnego. Są one równie odżywcze, jak mięso, pełnią w organizmie zwierzęcia niezwykle istotne funkcje, zatem podczas życia muszą być dobrze odżywione – stąd zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Popularne jest stwierdzenie, że wątroba magazynuje toksyny i szkodliwe dla organizmu składniki. Nie jest to do końca prawda. Rolą wątroby jest detoksykacja, czyli neutralizowanie i usuwanie z ustroju toksycznych substancji, a nie ich kumulowanie. Jeśli wątroba zaczyna magazynować szkodliwe substancje, oznacza to, że ich stężenie w całym organizmie jest bardzo duże i odkładają się one w innych tkankach, także mięśniowej.

Wątróbka drobiowa to bardzo dobre źródło białka (19 g/ 100 g), witamin z grupy B, cynku i żelaza. W 100 g kurzej wątróbki znajduje się aż 10 mg żelaza, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla mężczyzny wynosi 12 mg, a dla kobiety 18 mg. Ze względu na dużą ilość witaminy A, której nadmiar nie jest wydalany z organizmu, wątróbki nie powinno się spożywać częściej niż raz w tygodniu. Podobną wartość odżywczą mają żołądki z kurczaka, dostarczają one witamin z grupy B, sporo cynku i magnezu, natomiast serduszka są dobrym źródłem żelaza. Podrobów nie należy się bać, można je przygotować na wiele smacznych sposobów i włączyć do jadłospisu jako urozmaicenie.

Problem

Jak kupować kurczaka, aby mięso było świeże i smaczne?

W sklepach możemy dostać świeżego kurczaka w całości lub w częściach, na wagę lub pakowanego próżniowo, a także rozmaite wyroby z kurczaka. Kupując kurczaka, zwróć uwagę na jego kolor. Powinien być jasnoróżowy i lekko błyszczący, a nie żółty i matowy. Mięso powinno być zwarte i sprężyste – pod naciskiem palca szybko wraca do poprzedniego kształtu. Kurczaka w częściach lepiej kupować w opakowaniach próżniowych niż na tackach zawiniętych folią. W przypadku opakowań próżniowych sprzedawcom trudniej jest „odświeżać” mięso, zmieniać daty przydatności do spożycia lub zwiększać wagę przez nastrzykiwanie wodą. Pamiętaj też, aby opakowanie w środku było suche. Jeśli znajduje się w nim woda, znaczy to że kurczak jest stary lub był rozmrażany.