PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego

3 komentarze
Autor: Monika Majewska

Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie: pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości pieprzu kajeńskiego. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Poznaj wszystkie właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu cayenne i ciesz się zdrowiem.

Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili. Pieprz kajeński wyrabia się z papryki odmiany cayenne, która jest suszona, mielona i w takiej postaci trafia na nasz stół.

Pieprz cayenne a kapsaicyna

Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na nocyceptory - receptory bólowe, które są zlokalizowane m.in. w jamie ustnej, aktywowane w odpowiedzi na uraz tkanki. Po dostaniu się kapsaicyny do naszego organizmu komórki nabłonka wyścielające nasze podniebienie i kubki smakowe na języku zostają podrażnione, co odbieramy jako ból i uczucie pieczenia.

Pieprz cayenne: właściwości lecznicze

  • przeciwzapalne – kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za stany zapalne, w związku z tym łagodzi objawy zapalenia stawów;
  • przeciwbólowe – łagodzi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej;
  • antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych;

Ponadto pieprz kajeński wspomaga pracę:

  • układu odpornościowego - wzmacnia odporność organizmu. Ponadto pieprz cayenne zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa oraz stymuluje do wydalania śluzu, a tym samym udrażnia zatkany nos. Jednak nie należy go stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.
  • układu krążenia – chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
  • układu pokarmowego - leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz pobudzają komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają powstawaniu tej bolesnej dolegliwości. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Ważne

Ważne

Pieprz cayenne - przeciwwskazania

Pieprzu cayenne nie powinny spożywać bez konsultacji lekarskiej osoby przyjmujące ACE inhibitory i leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Ponadto pieprz cayenne może wchodzić w interakcje z aspiryną, ponieważ może on zmniejszyć skuteczność aspiryny jako leku przeciwbólowego, a ponadto zwiększyć ryzyko krwawienia). Z tej ostrej przyprawy powinny również zrezygnować osoby przyjmujące niektóre zioła (miłorząb, imbir, żeń-szeń) i leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), gdyż może zwiększać ryzyko krwawienia.

Przeciwwskazaniem do stosowania pieprzu cayenne jest również przyjmowanie leków na cukrzycę (zawarta w pieprzu kapsaicyna obniża poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju hipoglikemii) oraz teofiliny - preparatu stosowanego w leczeniu chorób przebiegających ze zwężeniem dróg oddechowych (np. astmy).

Źródło: Cayenne, University of Maryland Medical Center [ dostęp 26 października 2013]. Dostępny w internecie: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne

Pieprz cayenne a odchudzanie

Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i znacząco zwiększają termogenezę (wytwarzanie ciepła). Ponadto stosowanie pieprzu cayenne okazjonalnie i w małych ilościach hamuje apetyt, szczególnie na tłuste, słone i słodkie potrawy. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach uodparnia nasz organizm na tę substancję i może zakłócić proces odchudzania.

Skutki uboczne stosowania pieprzu kajeńskiego

Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.

Pieprz cayenne w kuchni

Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.
Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem.

Ważne

Ważne

Pieprz cayenne - wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna - 318 kcal
Białko ogółem - 12.01 g
Tłuszcz - 17.27 g
Węglowodany - 56.63 g (w tym cukry proste 10.34)
Błonnik - 27.2 g

Witaminy

Witamina C – 76.4 mg
Tiamina – 0.328 mg
Ryboflawina – 0.919 mg
Niacyna - 8.701 mg
Witamina B6  - 2.450 mg
Kwas foliowy -  106 µg
Witamina A – 41610 IU
Witamina E – 29.83 mg
Witamina K - 80.3 µg

Minerały

Wapń – 148 mg
Żelazo - 7.80 mg
Magnez - 152 mg
Fosfor - 293 mg
Potas - 2014 mg
Sód – 30 mg
Cynk - 2.48 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 19.06.2015

Komentarze (1 - 3 z 3)
Sylwia, 05.05.2016 15.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jestem tego zdania, że lek na każdą chorobę da nam Matka Natura, nawet na raka (pestki moreli, a dokładnie zawarta w nich B17, także w wielu innego rodzaju pestkach) ale przecież nie może to być powszechnie wiadome, przecież koncerny farmaceutyczne by dawno padły a zielarze wcale nie bylibyby takimi bogaczami, dlatego jak człowiek sam nie poszuka, to będzie łykał te leki a i tak nie wiadomo, czy sobie nie pogorszy
 
andzela, 19.02.2016 13.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dziekuje PANI
 
Madzieńka, 22.03.2015 19.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pieprz cayenne jest super. Matka miała nadciśnienie i lekarz przepisał jej leki. Jak przeczytała to się wystraszyła, bo były to takie leki, co mogą zniszczyć układ pokarmowy i doprowadzić do zawału. Poczytała trochę i znalazła o cayenne na ciśnienie. Kilka łyżeczek w wodzie i ciśnienie wróciło szybko do normy. A ja przyprawiam wszystko cayenne na odchudzanie i poprawę odporności. Od dwóch lat nie chorowałam.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

264

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

263

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

257

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

236

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.