Pasternak - wartości odżywcze i właściwości

1 komentarze
Autor: Anna Guttman

Pasternak wraca do łask przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości. Zawiera rzadkie, ale cenne związki kumarynowe poprawiające trawienie. Ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające. Pasternak to bogate źródło błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Pasternak przez wieki królował na polskich stołach, wyparła go z nich dopiero włoszczyzna, sprowadzona przez Bonę. Ale w ostatnich latach znów przybywa upraw pasternaku, bo ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości lecznicze okazał się cennym surowcem dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

Korzeń pasternaku wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę, lecz w smaku jest bardziej zbliżony do marchewki. O ile dawniej wykorzystywano głównie podziemną część tej rośliny, o tyle obecnie zastosowanie znajdują również owoce, będące jednocześnie nasionami pasternaku. Cała roślina, łącznie z intensywnie zielonymi łodygami i liśćmi, zawiera rzadkie, ale cenne związki kumarynowe – furanokumaryny, a wśród nich ksantotoksynę i bargapten. Pasternak to także bogate źródło olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych, błonnika, potasu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego. Jednak najwięcej tych substancji znajduje się właśnie w nasionach, dlatego to one wykorzystywane są do produkcji farmaceutyków i kosmetyków, korzeń zaś to wciąż wartościowy składnik diety.

Pasternak i pietruszka są tak podobne, że "na oko" nie sposób je rozróżnić. Trzeba więc uciec się do innych zmysłów. Pasternak bardziej pachnie marchewką, z którą zresztą jest spokrewniony. Ma też specyficzny, słodkawy, orzechowy smak.

Pasternak poprawia apetyt

Tę właściwość pasternak zawdzięcza zawartości pochodnych kumaryn, głównie furanokumaryn. Wykorzystywano ją już w starożytności – świeże plastry korzenia pasternaku podawano przed ucztą "na przystawkę", by pobudzić wydzielanie soków żołądkowych i tym samym łaknienie. Dziś smakosze raczej jedzą surówkę z drobno posiekanego pasternaku, z dodatkiem jabłka i cebuli.

Pasternak wspomaga krążenie

Dzięki temu, że pasternak jest niskokaloryczny, zawiera składniki usprawniające przemianę materii, działające przeciwzapalnie i rozkurczowo, ma dobroczynny wpływ na układ krążenia. Obniża bowiem ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza groźbę nadwagi i miażdżycy, a tym samym przeciwdziała niekorzystnym zmianom w naczyniach krwionośnych.

Ważne

Ważne

Wartości odżywcze pasternaku (w 100 g)

Wartość energetyczna - 75 kcal
Białko ogółem - 1.2 g
Tłuszcz - 0.3 g
Węglowodany - 17.9 g (w tym cukry proste 4.8)
Błonnik - 4.9 g

Witaminy

Witamina C – 17.0 mg
Tiamina – 0.090 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna - 0.700 mg
Witamina B6 - 0.090 mg
Kwas foliowy - 67 µg
Witamina A – 0 IU
Witamina E – 1.49 mg
Witamina K - 22.5 µg

Minerały

Wapń – 36 mg
Żelazo - 0.59 mg
Magnez - 29 mg
Fosfor - 71 mg
Potas - 375 mg
Sód – 10 mg
Cynk - 0.59 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Pasternak zapobiega kamicy nerkowej

Zarówno napar z korzenia pasternaku, jak i napar oraz wyciąg z jego nasion mają działanie moczopędne i przeciwzapalne, a także rozkurczające. Te właściwości są bardzo pomocne przy dolegliwościach spowodowanych kamicą nerkową. Pomagają bowiem oczyścić nerki i drogi moczowe z zalegających w nich złogów. Znacząca ilość witaminy C przyczynia się natomiast do zakwaszenia moczu i zapobiega ich krystalizacji.

Pasternak pomaga w przeziębieniu

W medycynie ludowej pasternak jest wciąż popularnym "lekiem" stosowanym na przeziębienie i inne problemy układu oddechowego, co zawdzięcza przede wszystkim znacznej zawartości witaminy C, olejku eterycznego oraz przeciwzapalnych flawonoidów. Lekkie wino grzane z plastrami świeżego pasternaku pomaga zwalczyć infekcję, a nacieranie maścią, sporządzoną z oleju z dodatkiem soku wyciśniętego z łodygi i korzenia pasternaku, łagodzi przeziębieniowy kaszel i bóle mięśni.

Pasternak łagodzi napięcie nerwowe i bóle miesiączkowe

Jako środek o działaniu uspokajającym dobrze sprawdza się wywar z korzenia pasternaku, a jeszcze lepiej – napar z jego nasion, który zawiera znacznie większą dawkę magnezu. Warto więc go popijać w okresach silniejszych stresów czy kłopotów z zasypianiem. Dzięki właściwościom rozkurczającym pomoże również podczas bolesnych miesiączek.

Pasternak ułatwia zrzucenie nadwagi

Zarówno korzeń, jak i nasiona pasternaku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i usprawniają proces trawienia. Dodatkowo – korzeń zawiera znaczne ilości błonnika, który przyśpiesza i reguluje trawienie, a ponadto przez dłuższy czas po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości i ma niewiele kalorii. Jest więc on doskonałą przekąską dla osób pragnących pozbyć się nadwagi.

Pasternak przeciwdziała łupieżowi

Systematyczne spłukiwanie włosów po umyciu naparem z korzenia pasternaku albo wcieranie w skórę głowy wyciągu z jego nasion pomaga zwalczać łojotok i częsty jego skutek – łupież. To efekt działania zarówno pochodnych kumaryn, które pobudzają krążenie krwi w skórze, jak i flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym.

Pasternak leczy bielactwo i łuszczycę

Ksantotoksyna i bergapten, które w znacznych ilościach znajdują się w owocach-nasionach pasternaku, wykazują silne działanie fotouczulające – wpływają na powstawanie melaniny, czyli barwnika występującego w skórze. Tę właściwość pasternaku wykorzystuje się do produkcji leków stosowanych w terapii bielactwa – związki te bardzo skutecznie pobudzają repigmentację skóry. Są też pomocne w leczeniu łuszczycy.

Pasternak pobudza wzrost włosów

Wyciągi z owoców-nasion pasternaku efektywnie poprawiają ukrwienie skóry. Warto to wykorzystać do pielęgnacji osłabionych włosów, dlatego wyizolowane z owoców pasternaku substancje są składnikami preparatów pobudzających wzrost włosów, są też stosowane między innymi w leczeniu łysienia plackowatego.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 09.06.2017

Komentarze (1 - 1 z 1)
Joanna, 03.11.2016 18.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzis ugotowalam na parze,troszkę pisolilam i zjadlam z maselkiem. ....przepyszne
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

165

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

134

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

132

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

130

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 26, 2017

Imbir warto dodawać do napojów, soków i tak dalej. Walory zdrowotne się wtedy mega potęgują

data

Czerwiec 26, 2017

Najwięcej witaminy C ma dzika róża, więcej niż acerola. Więc warto poszukać naturalnych preparatów produkowanych właśnie o dziką różę.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.