Parszywa 12 - warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

1 komentarze
Autor: Monika Majewska

Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana przez amerykańską organizację EWG. Produkty z tej listy warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością albo samemu wypłukać z nich "chemię", mocząc w wodzie z odpowiednimi dodatkami. Sprawdź, jak domowym sposobem usunąć pestycydy z warzyw i owoców.

Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom tych szkodliwych substancji. Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Warzywa i owoce z parszywej 12 warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością.

W 2017 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:

1. truskawki
2. szpinak
3. nektarynki
4. jabłka
5. brzoskwinie
6. gruszki
7. wiśnie
8. winogrona
9. seler
10. pomidory
11. słodka papryka
12. ziemniaki

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców jest bardzo prosty, szybki i dodatkowo bardzo tani. Wszystkie potrzebne produkty do usunięcia pestycydów znajdują się w każdej kuchni. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.

Krok 1

Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.

Krok 2

Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.

Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne specjalne jonizatory, czyli maszyny do produkcji wody o żądanym odczynie.

Krok 3

Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

To ci się przyda

To ci się przyda

Czysta piętnastka - warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami

Obok "brudnej dwunastki" specjaliści z Enviromental Working Group przygotowują też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: kiwi, papaja, mango, kapusta, cebula, melon, grejpfrut, bataty, bakłażan, zielony groszek, awokado, ananas, kukurydza, szparagi, kalafior.

Parszywa 12. Owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ZAKUPY ŻYWNOŚCI PRZEZ INTERNET - zalety i wady

ZAKUPY ŻYWNOŚCI PRZEZ INTERNET - zalety i wady

Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Zdjęcia: miesięcznik Zdrowie

Aktualizacja: 22.05.2017

Komentarze (1 - 1 z 1)
Antonina, 11.07.2015 09.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pestycydy to środki ochrony roślin przed szkodnikami. Herbicydy są chwastobójcze. Natomiast środki ochrony roślin przed chorobami mają inną nazwę, której nie pamiętam w tej chwili.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

327

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

311

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

298

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

290

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.