Parszywa 12 - warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana przez amerykańską organizację EWG. Produkty z tej listy warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością albo samemu wypłukać z nich "chemię", mocząc w wodzie z odpowiednimi dodatkami. Sprawdź, jak domowym sposobem usunąć pestycydy z warzyw i owoców.

Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom tych szkodliwych substancji. Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Warzywa i owoce z parszywej 12 warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością.

W 2017 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:

1. truskawki
2. szpinak
3. nektarynki
4. jabłka
5. brzoskwinie
6. gruszki
7. wiśnie
8. winogrona
9. seler
10. pomidory
11. słodka papryka
12. ziemniaki

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców jest bardzo prosty, szybki i dodatkowo bardzo tani. Wszystkie potrzebne produkty do usunięcia pestycydów znajdują się w każdej kuchni. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.

Krok 1

Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.

Krok 2

Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.

Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne specjalne jonizatory, czyli maszyny do produkcji wody o żądanym odczynie.

Krok 3

Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

To ci się przyda

To ci się przyda

Czysta piętnastka - warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami

Obok "brudnej dwunastki" specjaliści z Enviromental Working Group przygotowują też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: kiwi, papaja, mango, kapusta, cebula, melon, grejpfrut, bataty, bakłażan, zielony groszek, awokado, ananas, kukurydza, szparagi, kalafior.

Parszywa 12. Owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: miesięcznik Zdrowie

Aktualizacja: 22.05.2017

Komentarze (1 - 2 z 2)
zatroskana, 08.06.2017 19.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uff, jakie to szczęście, że tylko importowane nektarynki są złe, a nasze krajowe już można jeść bez obaw.
 
Antonina, 11.07.2015 09.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pestycydy to środki ochrony roślin przed szkodnikami. Herbicydy są chwastobójcze. Natomiast środki ochrony roślin przed chorobami mają inną nazwę, której nie pamiętam w tej chwili.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

299

CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa...

więcej

268

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

247

Kardamon: właściwości lecznicze i zastosowanie Kardamon: właściwości lecznicze i zastosowanie

Kardamon to popularna przyprawa, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła...

więcej

240

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.