Parszywa 12 - warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

1 komentarze
Autor: Monika Majewska

Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana przez amerykańską organizację EWG. Produkty z tej listy warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością albo samemu wypłukać z nich "chemię", mocząc w wodzie z odpowiednimi dodatkami. Sprawdź, jak domowym sposobem usunąć pestycydy z warzyw i owoców.

Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom tych szkodliwych substancji. Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Warzywa i owoce z parszywej 12 warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością.

Na aktualnej liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się: ziemniaki, papryka słodka, groszek cukrowy, truskawki, szpinak, pomidorki cherry, nektarynki importowane, winogrona, seler, brzoskwinie, ogórki i jabłka.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców jest bardzo prosty, szybki i dodatkowo bardzo tani. Wszystkie potrzebne produkty do usunięcia pestycydów znajdują się w każdej kuchni. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.

Krok 1

Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.

Krok 2

Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.

Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne specjalne jonizatory, czyli maszyny do produkcji wody o żądanym odczynie.

Krok 3

Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

To ci się przyda

To ci się przyda

Czysta piętnastka - warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami

Obok "brudnej dwunastki" specjaliści z Enviromental Working Group przygotowują też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: kiwi, papaja, mango, kapusta, cebula, melon, grejpfrut, bataty, bakłażan, zielony groszek, awokado, ananas, kukurydza, szparagi, kalafior.

Parszywa 12. Owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna - dlaczego warto ją kupować?

ZAKUPY ŻYWNOŚCI PRZEZ INTERNET - zalety i wady

ZAKUPY ŻYWNOŚCI PRZEZ INTERNET - zalety i wady

Zdjęcia: miesięcznik Zdrowie

Aktualizacja: 08.09.2016

Komentarze (1 - 1 z 1)
Antonina, 11.07.2015 09.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pestycydy to środki ochrony roślin przed szkodnikami. Herbicydy są chwastobójcze. Natomiast środki ochrony roślin przed chorobami mają inną nazwę, której nie pamiętam w tej chwili.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

206

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

197

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

197

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

172

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.