PAPRYKA SŁODKA I OSTRA. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze w papryce

Autor: Anna Jakimiuk, Monika Majewska, Renata Zawadzka

Czy papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych? TAK, ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu. Do Europy przywiózł nasiona papryki Diego Alvaraez Chanca, towarzyszący drugiej wyprawie Kolumba w 1493 r. Jednak do popularyzacji walorów kulinarnych papryki w Europie przyczynili się Węgrzy, którzy zaczęli uprawić ją już w 1526 r., a potem uczynili z niej swój sztandar kulinarny. Lubimy leczo, liczne paprykarze? No właśnie! A bez węgierskiej inwencji i papryki by ich nie było. Warto wiedzieć, że to właśnie z węgierskich papryk wydobyto w latach 30. ubiegłego wieku krystaliczny kwas ascorbinowy - czyli witaminę C. Może zatem Węgrom należy się “nobel dla papryki”?

Wartości odżywcze papryki: witaminy i sole mineralne

Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory!

Aby usunąć nasiona, należy odkroić górną część papryki.

Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pół średniej świeżej papryki (10 dag) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, dwa strąki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii.

Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze papryki (w 100 g) - słodkiej czerwonej/zielonej/żółtej

Wartość energetyczna - 31/20/27 kcal
Białko ogółem - 0.99/0.86/1.00 g
Tłuszcz - 0.30/0.17/0.21 g
Węglowodany - 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ - )
Błonnik - 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
Witamina B6  - 0.291/0.224/0.168 mg
Kwas foliowy -  46/10/26 µg
Witamina A – 3131/370/200 IU
Witamina E – 1.58/0.37/ -  mg
Witamina K - 4.9/7.4/ -  µg

Minerały

Wapń – 7/10/11 mg
Żelazo - 0.43/0.34/0.46 mg
Magnez - 12/10/12 mg
Fosfor - 26/12/24 mg
Potas - 211/175/212 mg
Sód – 4/3/2 mg
Cynk - 0.25/0.13/0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Ważne

Ważne

Kto nie powinien jeść papryki?

Pomimo wielu wartości odżywczych i witamin, papryka należy do rodziny psiankowatych, dlatego powinna być wyeliminowana z diety osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy, a także osoby uczulone na paprykę.

Właściwości lecznicze papryki: poprawia trawienie i zmniejsza ból głowy

Witaminy C, A i E, których papryce nie brakuje, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą.

Zielona i czerwona papryka to owoce tej samej rośliny. Czerwona papryka jest po prostu bardziej dojrzała, a przy tym zawiera więcej witaminy C i beta karotenu niż zielona.

Sproszkowana ostra papryka to nie tylko popularna przyprawa, która poprawia trawienie i pobudza apetyt, ale stosowany od lat w medycynie ludowej lek na bóle głowy. Kapsaicyna, nadająca papryce piekący smak, ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Ostrą paprykę należy jednak jeść z umiarem, by nie podrażnić przewodu pokarmowego.

Papryka jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi. Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające kapsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach gośćcowych, nerwobólach.

"Papryczane" leki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu, za sprawą znajdującego się w niej błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Warto wiedzieć

Ważne

Papryka - odmiany

Bogactwo odmian papryki, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach. Gatunek warzywny, np. popularną w Polsce paprykę Bell (jej ścianki są grube i mięsiste, a owoce dorodne), wykorzystuje się jako główny składnik dania, np. zupy czy leczo. W niektórych krajach paprykę polubiono szczególnie, dlatego np. w  Meksyku i na Węgrzech papryka jest charakterystycznym składnikiem wielu regionalnych potraw.

Pieczona, marynowana papryka - przepisy

Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA, czyli dlaczego warto udawać Greka

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA, czyli dlaczego warto udawać Greka

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Dieta śródziemnomorska: smaczna i zdrowa dieta dla wszystkich

Dieta śródziemnomorska: smaczna i zdrowa dieta dla wszystkich

Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 15.09.2016

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Mintaj: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Mintaj to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce - prawie 40% z nas deklaruje, że często...

więcej

4

Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa. Jednak oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat...

więcej

4

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

4

Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

4

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Czerwiec 23, 2017

Ciekawe jak żyją Eskimosi ? Wg naszych dilerów farmakochemii powinni non stop chorować. Czy tak jest ? Z obserwacji wynika, że ludzie żyjący na monodiecie są zdrowsi od tych co się zajadają wszystkim.

data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.