PAPRYKA SŁODKA I OSTRA. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze w papryce

Autor: Anna Jakimiuk, Monika Majewska, Renata Zawadzka

Czy papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych? TAK, ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu. Do Europy przywiózł nasiona papryki Diego Alvaraez Chanca, towarzyszący drugiej wyprawie Kolumba w 1493 r. Jednak do popularyzacji walorów kulinarnych papryki w Europie przyczynili się Węgrzy, którzy zaczęli uprawić ją już w 1526 r., a potem uczynili z niej swój sztandar kulinarny. Lubimy leczo, liczne paprykarze? No właśnie! A bez węgierskiej inwencji i papryki by ich nie było. Warto wiedzieć, że to właśnie z węgierskich papryk wydobyto w latach 30. ubiegłego wieku krystaliczny kwas ascorbinowy - czyli witaminę C. Może zatem Węgrom należy się “nobel dla papryki”?

Wartości odżywcze papryki: witaminy i sole mineralne

Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory!

Aby usunąć nasiona, należy odkroić górną część papryki.

Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pół średniej świeżej papryki (10 dag) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, dwa strąki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii.

Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze papryki (w 100 g) - słodkiej czerwonej/zielonej/żółtej

Wartość energetyczna - 31/20/27 kcal
Białko ogółem - 0.99/0.86/1.00 g
Tłuszcz - 0.30/0.17/0.21 g
Węglowodany - 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ - )
Błonnik - 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
Witamina B6  - 0.291/0.224/0.168 mg
Kwas foliowy -  46/10/26 µg
Witamina A – 3131/370/200 IU
Witamina E – 1.58/0.37/ -  mg
Witamina K - 4.9/7.4/ -  µg

Minerały

Wapń – 7/10/11 mg
Żelazo - 0.43/0.34/0.46 mg
Magnez - 12/10/12 mg
Fosfor - 26/12/24 mg
Potas - 211/175/212 mg
Sód – 4/3/2 mg
Cynk - 0.25/0.13/0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Ważne

Ważne

Kto nie powinien jeść papryki?

Pomimo wielu wartości odżywczych i witamin, papryka należy do rodziny psiankowatych, dlatego powinna być wyeliminowana z diety osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy, a także osoby uczulone na paprykę.

Właściwości lecznicze papryki: poprawia trawienie i zmniejsza ból głowy

Witaminy C, A i E, których papryce nie brakuje, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą.

Zielona i czerwona papryka to owoce tej samej rośliny. Czerwona papryka jest po prostu bardziej dojrzała, a przy tym zawiera więcej witaminy C i beta karotenu niż zielona.

Sproszkowana ostra papryka to nie tylko popularna przyprawa, która poprawia trawienie i pobudza apetyt, ale stosowany od lat w medycynie ludowej lek na bóle głowy. Kapsaicyna, nadająca papryce piekący smak, ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Ostrą paprykę należy jednak jeść z umiarem, by nie podrażnić przewodu pokarmowego.

Papryka jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi. Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające kapsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach gośćcowych, nerwobólach.

"Papryczane" leki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu, za sprawą znajdującego się w niej błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Warto wiedzieć

Ważne

Papryka - odmiany

Bogactwo odmian papryki, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach. Gatunek warzywny, np. popularną w Polsce paprykę Bell (jej ścianki są grube i mięsiste, a owoce dorodne), wykorzystuje się jako główny składnik dania, np. zupy czy leczo. W niektórych krajach paprykę polubiono szczególnie, dlatego np. w  Meksyku i na Węgrzech papryka jest charakterystycznym składnikiem wielu regionalnych potraw.

Pieczona, marynowana papryka - przepisy

Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 15.09.2016

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

268

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

262

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

249

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

246

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Zakłopotana Zwiększenie kaloryczności diety do 1600 kcal, czyli o 400 kcal i aktywności fizycznej będzie dalej konsekwentnie obniżało tempo twojego metabolizmu. Do 28 roku życia wzmacniasz kości,...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.